• No results found

Het WNF werkt samen met grote bedrijven om hun ketens om de productiemethoden van commodities, verwerking, consumptie en financiering te veranderen. Daarnaast biedt WNF tools aan waar bedrijven gebruik van kunnen maken om hun voetafdruk te verkleinen en houdt WNF zich bezig met partnerschappen in de financiële wereld. Vanaf 2012 leidt dit tot het Market Transformation Initiative. Hierin bouwt WNF verder aan duurzaamheid door het beïnvloeden en samenwerken met de business-sector. Hieronder valt ook het werk in Chili, waar de context van de certificering nadrukkelijk meegenomen wordt bij de verduurzaming van visserij en bosbeheer en hoe verschillende bedreigingen voor duurzaamheid in hun context worden opgepakt. Dit initiatief is uitgelicht in het rapport Better production for a living planet (WNF, 2012).

Tabel B2.10: Partnerships for change (WNF, 2012a; www.wnf.nl).

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe?

Samenwerking

WNF en Rabobank Samenwerking tussen WNF en Rabobank aan projecten die moeten laten zien dat duurzaam werken voordeel oplevert voor bevolking, bedrijven en financiers in landbouw- en productketens.

Er wordt gewerkt aan vier projecten tot 2015 (o.a. gericht op kweekvis in Chili, palmolie in Indonesië en suikerriet in Australië), in projecten waarin Rabobank financiële kennis inbrengt.

Samenwerking

WNF en AH AH en WNF werken aan een duurzaam visassortiment van AH: 100% duurzame vis in schappen in 2015 van de keurmerken MSC en ASC.

De samenwerking tussen WNF en AH door duurzame vis ging al van start in 2007 en is in 2012 verlengd. AH committeert zich aan de ambities voor 100& duurzame vis. Samenwerking

WNF en Ikea

Ikea en WNF werken al langer samen, onder andere aan de acceptatie van duurzame katoen en duurzaam hout. Voorzetting van de samenwerking met IKEA.

O.a. een donatie per verkochte FSC Ikea hout van een bepaald merk aan een bossenproject van WNF. Ook samenwerking geaccepteerd krijgen van duurzame katoen. Samenwerking

WNF en KPN

De samenwerking van WNF en KPN is gericht op het tegengaan van klimaatverandering door het nieuwe werken te introduceren bij KPN.

Resultaat van het ‘nieuwe werken’ is minder autovervoer en minder papierverbruik door digitaal factureren. Iedere klant die overstapt levert een euro voor een WNF project. Samenwerking

WNF en KLM De samenwerking tussen WNF en KLM is gericht op verduurzaming van de luchtvaart. De samenwerking is in 2012 voor vier jaar voortgezet met als nadruk: investeren in biobrandstoffen.

Samenwerking WNF en Eneco

Eneco en WNF werken aan duurzame energievoorziening. Doel: In 2013 zal 20% van Eneco’s elektriciteit op duurzame wijze worden geproduceerd. Tevens daalt de CO2- uitstoot per medewerker de komende drie jaar weer met 25%, doordat Eneco een schonere bedrijfsvoering heeft.

Ze hebben t/m mei 2013 afspraken. Er zijn acties m.b.t. de 2 miljoen Eneco-klanten en een miljoen WNF-donateurs m.b.t. zuinig omgaan met energie. Eneco biedt financiële steun aan WNF-veldprojecten. Eneco en WNF werken aan pilot projecten om tot nieuwe energie oplossingen te komen (www.wnf.nl). Supply risk

methodology Een risico management strategie voor duurzame sourcing. Uit een scan komen de grootste mogelijke risico’s en (potentiele) milieudruk. Hiermee kunnen bedrijven prioriteiten stellen.

Grote bedrijven zoals McDonalds gebruiken deze scan van WNF. Gekoppeld is de mogelijkheid om een actieplan op te stellen om de voetafdruk van de productie van de commodity te verkleinen.

Duurzame

financiering Samenwerking met de Rabobank en met de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor ontwikkelingslanden (FMO). WWF heeft partnership met African development bank gericht op dialoog met Afrikaanse overheden over groene groei.

Bij de Rabobank is beleid ontwikkeld. Met FMO werkt WNF aan de verankering van duurzaamheid in het werk van de FMO. WNF ondersteunt verder het partnerschap dat het WWF is aangegaan met de African

Development Bank (WNF, 2012a). Market

Transformation Initiative

De strategie is gericht op 15 commodities met de grootste effecten op biodiversiteit, water, klimaat; binnen de 35 gebieden WNF ziet als top prioritaire gebieden. De manier waarop de commodities zijn geproduceerd kan verbeterd worden, met winst voor het milieu, de economie en de

leefomstandigheden voor honderden miljoenen arme mensen. WNF wenst de gewoonten van 7 miljard mensen te veranderen.

WNF zet in op partnerschap en

samenwerking met de business-sector door natuurbescherming een kerntaak te maken voor de business-sector. Dat doet WNF door Multi-stakeholder engagement (ronde tafels brengen alle deskundigheid en belangen in de hele waarde keten van productie tot marketing). WNF werkt ook rechtsstreek met de directies van de belangrijkste bedrijven, om beslissingen beter en sneller te maken. Context gericht e

aanpak: Chili Chilli kent een groot gebied met regenwoud en is een grote leverancier van papier en pulp en vis voor de wereldmarkt.

Bedreigingen voor ecosystemen zijn de zalmproductie, overbevissing en de pulp en papierproductie. WNF probeert beide problemen tegelijkertijd aan te pakken. Naast stimuleren van FSC papier en pulp, wordt overbevissing aangepakt door het promoten van MSC en ASC voor de

WNF benadert de grootste bedrijven die de markt van pulp en papier domineren (Arauco en CMPC), en deze hebben zich

gecommitteerd aan FSC en toegezegd om enkele bosgebieden die zijn geconverteerd naar plantages te restaureren. Tegelijkertijd is de dialoog gestart met betrekking tot duurzame visserij en overbevissing; in 2010 is de Chileens hake visserij gestart met het certificeringsproces.