• No results found

Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie en heeft een programma voor verduurzaming van productketens, met allerlei onderwerpen. Green Entrepreneurship richt zich op ondernemende vrouwen en mannen op het platteland die binnen de markt fungeren als motor van een groene sociaal-economische ontwikkeling (www.hivos.nl) (Tabel B2.12).

Tabel B2.12: Hivos Green entrepreneurship (www.hivos.nl website bezocht najaar 2012).

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe?

Duurzaamheid: voorwaarde voor economische groei.

Hivos streeft naar duurzame ontwikkeling en naar een gelijke toegang tot afzetmarkten, grondstoffen, kennis, technologie en kapitaal.

Hivos maakt zich sterk om kleine produ- centen aan de eisen voor duurzame productie te laten voldoen, in samen- werking met haar partnerorganisaties. Klimaatfonds:

armoedebestrijding met behoud van natuur en milieu

Via het Hivos Klimaatfonds wordt energie toegankelijk gemaakt voor armen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, op een verantwoorde manier, want armoede leidt tot massale houtkap, watervervuiling, opwarming van de aarde en verlies aan lokale gewassen.

Hivos ondersteunt partners in het verkrijgen van toegang tot hernieuwbare energie en draagt bij aan energiebesparing binnen productieprocessen

(waterkrachtcentrales, biogas, houtfornuizen). Het geld komt van particulieren en bedrijven in Nederland. Economische

zelfstandigheid: eigen inkomen voorop

Een eigen inkomen door eerlijke handel is voor arme mensen in ontwikkelingslanden een middel om zich aan armoede te onttrekken. Een eigen bedrijf levert niet alleen geld op voor ondernemers maar zorgt vaak ook voor werkgelegenheid.

Hivos verleent ondersteuning aan lokale financiële instellingen met een relatief bescheiden kapitaal door middel van microfinanciering, uitgebreide kennis, ervaring en netwerken. De lokale financiële instellingen begeleiden op hun beurt kleinschalige ondernemers. Microfinanciering:

startkapitaal voor ondernemers

Hivos verstrekt kredieten aan arme mensen, vooral vrouwen, op het platteland of moeilijk bereikbare gebieden, en aan klanten met hiv/aids. Hivos verstrekt microkredieten aan arme ondernemers via steun aan

microkredietinstellingen (mfi’s), die leningen geven. Met dit startkapitaal, seed capital pakket kunnen beginnende mfi’s aan de slag. Als zij organisatorisch/financieel sterk genoeg zijn, komen zij in aanmerking voor reguliere leningen (Hivos Triodos Fonds).

Hivos ontwikkelt nieuwe methoden op het gebied van leasen, sparen en verzekeren, maar ook om geldtransacties van migranten. Lage prijzen zijn belangrijk (bankieren via mobiele telefonie). Hivos professionaliseert ook mfi’s door trainingen over productontwikkeling, interne controle, verslaglegging en communicatie met donoren en investeerders; Hivos stimuleert kennisuitwisseling en netwerken tussen mfi’s onderling.

Bedrijfsontwikkeling: succesvol

ondernemen

Hivos helpt kleinschalige ondernemers door middel van training en advies, zodat zij meer producten op de markt kunnen brengen en tegen een hogere prijs kunnen verkopen. Tevens verschaft Hivos kapitaal aan veelbelovende kleine ondernemingen met het doel de lokale markten verder te ontwikkelen.

Hivos investeert actief in veelbelovende kleine ondernemingen, voor de

ontwikkeling van hun bedrijf en toegang tot internationale markten en internationale handelsfinanciering, mede door het standaardiseren van eisen en het gebruik van kwaliteitssystemen die de

internationale markt hanteert. Kwaliteitsmarkten.

Gelijke kansen voor kleine producenten op de markt

Hivos stimuleert milieuvriendelijke en sociale alternatieven voor niet-duurzame producten. Kwaliteitsmarkten, zoals voor biologische en fair trade-producten, bieden kansen voor kleine producenten. Een structurele verbetering van hun economische positie is daarbij belangrijk, en productiviteit en productkwaliteit van boeren moet hun onderhandelingspositie versterken.

Hulp aan initiatieven die controle en certificering goedkoper maken is essentieel, met kwaliteitsmanagement in de productieketen. Ook belangrijk is druk op publieke opinie en bedrijven om zich te houden aan internationale afspraken; Hivos ondersteunt lokale fair trade platforms die mondiale standaarden aanpassen aan nationale omstandigheden.

Biodiversiteitsfonds: produceren zonder het ecosysteem te schaden

Het Biodiversiteitsfonds (2001) heeft tot doel om duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen te bevorderen en tegelijkertijd armoede te bestrijden door effectief financiële steun te verlenen aan

organisaties, door hun capaciteiten verder te versterken en door te lobbyen hiervoor.

Hivos en Oxfam Novib voeren gezamenlijk het beheer over het BDF. Een aanzienlijk deel van de gelden is besteed aan verduurzaming van productie en vermarkting (biologische producten, houtproducten met FSC keurmerk en visproducten met een MSC keurmerk), vooral voor kleine boeren in

ontwikkelingslanden. Making all Voices

Count

Dit ambitieuze initiatief Making all Voices Count (MAVC) is voor innovaties tegen sociale ongelijkheid, slecht bestuur en kloof tussen burgers en overheid, ter bevordering

Hivos geeft vanaf 1 juni 2013 richting aan het fonds, Vier grote internationale donoren financieren dit fonds van 34 miljoen euro: het Britse DFID, het Amerikaanse USAID,

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe? crazy enough to think they can change the

world, are the ones who do. Hivos het fonds vanuit een consortium dat, naast Hivos, bestaat uit Ushahidi en IDS. Kennisagenda De inzichten moeten bijdragen aan de

ontwikkeling van nieuwe strategieën om maatschappelijke verandering te bevorderen, en omgaan met beleids- en strategievorming die complexe processen vormen. Kennis van de lokale context en van internationale ontwikkelingen en reflectie met betrokken wetenschappers zijn nodig om adequaat te kunnen reageren op veranderingen.

De kennisagenda bestaat uit vijf kennisprogramma: civil society building

(activisme); pluralisme (NGOs tegen fundamentalisme); midden oosten (rol internationale organisaties bij verandering);

small producers (profiteren van globalisme); Digital Natives (potentie facebook generatie). Het werkt samen met wetenschappers, praktijkdeskundigen, ondernemers en lokale activisten.

Innovatieve relaties beleid en praktijk in het tijdperk van governance: Ecos Magazine

In deze sectie laten we ons inspireren door Ecos Magazine. Ecos is sinds 1974 een Australisch wetenschappelijk tijdschrift over duurzaamheid. Sinds 2011 is het een online magazine met een breder bereik. Het is een forum voor discussie over milieu en duurzaamheid, gericht op bewustwording en discussie over duurzaamheidsissues, met aandacht voor goede praktijken en voordelen van duurzame ontwikkeling. We lanceren een aantal prille en meer ontwikkelde initiatieven die door dit tijdschrift zijn gepresenteerd. Het tijdschrift heeft aandacht voor vele vormen van vernieuwing voor zowel beleid als ketens (www.ecomagazine.com) (Tabel B2.13).

Tabel B2.13: Ecos magazine (ww.ecosmagazine.com; website bezocht najaar 2012)

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe?

‘Combat Greenwashing’ www.ecosmagazine.com/ ?paper=EC12192

Strengere en betere wetten en handhaving voor het bestrijden van oneerlijke ‘groene claims’. Het is te makkelijk om groene claims te gebruiken voor marketing. Bestrijden daarvan is belangrijk voor geloofwaardigheid en vertrouwen in alle typen ketens.

Initiatief van dr. Rimmer van the Australian National University. Bestrijding van o.a. ‘astroturfing’ (marketing dat een valse impressie geeft van steun van ‘grassroots’ of bewegingen, zoals manipulaties via Facebook). Ook: frauduleuze claims over CO2 reducties en misbruik van domain namen met ‘eco’.

‘The Power of How’

www.ecosmagazine.com De ‘UN Global Compact’ onderzocht de opvattingen van honderden CEO’s op vragen van duurzaamheid. 93% stelt het als kritisch succesfactor voor de

toekomst. Maar: vaak is het oppervlakkige steun en er is een groot gat tussen opvattingen en praktijk. Doel is de toolbox te vergroten en toegankelijk maken en het gat tussen opvattingen en praktijk te dichten.

Initiatief Nick Fleming, Chief Sustainability Officer Sinclear Knight Merz. Bijdragen aan probleem besef, bieden van oplossingen voor beleid, systemen en investeringen. Het vereist nieuwe vormen van samenwerking tussen bedrijven en ketens. Betere monito- ring en meet methodes zijn vaak nodig, evenals een sociale ‘capacity building’ en competenties voor de betrokkenen. Voorkomen van reputatieschade voor serieuze bedrijven die kansen niet zien. Voorbeeld van ‘the power

of how’: Walmart ‘s ‘Zero Waste’: yoghurt keten.

Walmart triggerde vele initiatieven om tot ‘zero waste’ te komen. Dat leidt tot minder kosten, transport en afval: jaarlijks 20 miljoen gallon diesel minder; 1.700 ton verpakkingsafval in de yoghurt keten.

Door het gebruik van andere vormen van verpakkingen en hoeveelheden

verpakkingen. Voorbeeld: gebruik van een four pack in plaats van een pak met yoghurt en gebruik van een andere container. Voorbeeld van ‘the power

of how’: Goulburn Valley Water: ‘van afval tot hulpbron’.

Uitnodiging voor opties voor duurzame bedrijfsvoeringen rond afvalwater. Doel: meer duurzaamheid en inkomen van iets dat slechts een kostenpost en risico was.

GVW en Greater Shepparton City Council zetten een partnerschap op. Resultaat: een prijs winnende eco-industrieel park op het terrein van GVW met bedrijvigheid van het afvalwater.

Dr. John D. Liu: Empowering vision ‘The issue is knowledge’

Missie: het makkelijker maken om klimaat veranderingen te begrijpen. Zonder kennis doen we weinig. Liu stelt voorop dat biodiversiteit en biomassa centraal zijn voor duurzaamheid. Actueel met de film

Liu is oprichter van the Environmental Education Media Media Project EEMP. Hij maakt al 10 jaar educatieve media materiaal over best-practise voor herstel van ecosystemen. Laat zien hoe