• No results found

Wereld Natuur Fonds: ‘inzet op drie zeer grote ‘super-reservaten’

De voorzitter van het WNF presenteerde in 2011 in de Tweede Kamer het plan om de Nederlandse natuur minder te versnipperen in kleine natuurgebiedjes en stelt voor om drie grote super- reservaten in te stellen. WNF wil af van de polarisatie en negatieve imago van natuurbeleid, door meer nadruk te leggen op de waardering en het gebruik van natuur en minder op de intrinsieke ecologische waarde (Trouw, 2011) (Tabel B1.13).

Tabel B1.13: WNF: inzet op drie super-reservaten (Trouw, 2011).

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe?

Superreservaten:

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe? kuststrook) en de Veluwe (gekoppeld aan

de Oostvaardersplassen en het Duitse Reichswald). Dit past bij de positie van Nederland als internationaal knooppunt.

van de Britse National Trust.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten buigen zich over een nieuwe organisatie .

Partnerschappen bedrijfsleven en natuurorganisaties

Vanuit het bedrijfsleven en (natuur)organisaties wordt op allerlei manieren toenadering gezocht, bijvoorbeeld met betrekking tot sponsoring, financiering of expertise uitwisseling. In Tabel B1.14 staan enkele voorbeelden van zulke partnerschappen die via de internet search zijn gevonden. Tabel B1.14: Partnerschappen tussen bedrijfsleven en natuurorganisaties (diverse websites, bezocht najaar 2012).

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe?

Natuurcollectief Zorgverzekeraar werkt samen met verschillende natuur organisaties samen in het natuurcollectief. Het gezamenlijke doel is ervoor zorgen dat meer mensen actief en dichtbij huis van de natuur kunnen blijven genieten

(www.defriesland.nl). De Friesland doet een donatie aan de aangesloten organisaties.

Deelnemende organisaties: It Fryske Gea, Drents Landschap Wadden- vereniging, Landschap Noord-Holland, Flevolandschap, Landschap Overijssel, Zuid-Hollands Landschap en het Groninger Landschap. Leden van deze organisaties die zich via het collectief bij de Friesland Zorgverzekeraar

verzekeren, ontvangen kortingen. Streekfonds en

streekrekening In Nederland functioneren verschillende streekfondsen, waaruit natuur en landschapszorg wordt gefinancierd in een streek. De fondsen worden veelal gevuld door rente van de Rabobank streekrekening, die bedrijven of organisaties kunnen openen.

Streekfondsen komen tot stand door een samenwerking van de Rabobank en de 12 Landschappen. Ze dragen bij aan financiering van het landschap door de oprichting van diversie streekfondsen en daaraan gekoppelde streekrekeningen in Nederland.

Ontdek wat groen kan

doen Onder het motto ‘Ontdek wat groen kan doen’ nodigen Landal GreenParks en Natuurmonumenten mensen uit voor natuurbeleving op en rondom de Landal vakantieparken, o.a. met excursies en educatie voor jeugd.

Voor leden van Natuurmonumenten doet Landal GreenParks regelmatig

aanbiedingen, zoals kortingen of exclusieve arrangementen. Per boeking gaat er 5 euro naar Natuurmonumenten (www.landal.nl)

E-Pact, Samen Sterk voor Natuur, Milieu en

Economie in de Eemsdelta

Convenant voor bescherming van de natuurlijke omgeving in en rond de Waddenzee en de Eemsdelta. Met intenties t.a.v. onder andere de techniek van de energuie-centrales, CO2 reductie, emissies, de vaargeul, havenuitbreiding en natuurherstel en de energietransitie.

Deelnemers zijn Nuon, RWE, Groningen Seaports en plaatselijke en regionale milieuorganisaties. De samenwerking heeft geleid tot een intentieverklaring op zeven thema’s op 21 juni 2009 en een vervolg in 2011.

Abonnementen Flora en

Fauna databank Tennet Bedrijven kunnen een abonnement nemen op de Nationale Databank Flora en Fauna, in het kader van MVO. Een voorbeeld is Tennet, die bij de aanleg van verbindingen in het energietrans- portnet rekening wil kunnen houden met planten- en diersoorten (Tennet, 2009).

Tennet is een belangrijke marktfacilitator in de geliberaliseerde energiemarkt. Tennet was een van de eerste bedrijven met een abonnement op de Nationale Databank Flora en Fauna. Andere bedrijven met een abonnement zijn Prorail en Gasunie.

Sponsoring

Natuurmonumenten en ING

De ING is sinds 1995 als sponsor aan Natuurmonumenten verbonden en heeft bijgedragen aan o.a.: het Klimaatbos in Flevoland (2008), natuureiland Tiengemeten, en andere projecten die het vergroten van de aaneengesloten natuur in Nederland ten doel hebben. Van 2012 tot 2014 steunt ING natuurherstel van Natuurmonumenten in het Beekbergerwoud (www.ing.nl).

ING geeft een jaarlijkse vaste bijdrage aan Natuurmonumenten. Een particulier kan via een rentepuntensysteem dat gekoppeld is aan een spaarrekening, kortingen krijgen op bijv. het

lidmaatschap van Natuurmonumenten. Ook kan een particulier rentepunten inzetten voor het planten van bomen, met als plan het planten van 10.000 bomen voor 2015.

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe?

Task Force

Samenwerking Brabants bedrijfsleven en natuur

Om samenwerking tot stand te brengen tussen de natuur en het Brabantse bedrijfsleven hebben De Sociaal- Economische Raad (SER) Brabant en de provincie een taskforce in het leven geroepen. De taskforce is een voortvloeisel van het advies ‘Economie en natuur samen slimmer verbinden’ van SER Brabant.

Diverse SER-leden gaan deel uitmaken van de taskforce. De provincie levert een kwartiermaker en ondersteuning. De opdracht van de taskforce is om in de komende vier maanden kansrijke situaties aan te boren waarbij ondernemers bereid zijn om te investeren in natuur en landschap (Provincie Noord-Brabant 2012).

Projecten VSB- fonds

Het VSB fonds geeft inkomsten uit zijn vermogen een maatschappelijke bestemming. Het fonds is bekend van kunst en cultuur maar ondersteunt ook projecten met betrekking tot natuur of milieu of combinaties. We laten enkele projecten zien die de afgelopen jaren door het VSB-fonds zijn gefinancierd (Tabel B1.15).

Tabel B1.15: Projecten VSB fonds (www.vsbfonds.nl, website bezocht najaar2012).

Initiatief Wat en waarom? Wie en hoe?

Holland opera

2011. Opera in de natuur Holland Opera wil een breed publiek laten kennismaken met een spannende mix tussen opera, cultureel erfgoed en natuur. De opera The Tempest wordt uitgevoerd op het fort Rhijnauwen, dat speciaal voor deze gelegenheid voor het publiek is opengesteld. De voorstelling vindt plaats in 2011.

Jonge musici en dansers krijgen de kans om ervaring op te doen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van het publiek nooit eerder een opera bezocht. Een groot aantal bezoekers gaat daarna naar het theater. The Tempest werd door 7.091 bezoekers bezocht. Drents Plateau

Samen het Drents erfgoed koesteren

Geopark de Hondsrug brengt de geschiedenis van het gebied de Hondsrug weer tot leven. Er ligt een schat aan verhalen, van de

hunebedbouwers tot de soldaten van Napoleon. Geopark wil de verhaallijnen verbinden met producten en activiteiten.

Geopark organiseert allerlei activiteiten zoals cursussen voor de Drentse bevolking, de opleiding van gidsen en het samenstellen van routes. Bij dit initiatief werken tal van organisaties samen met elkaar en met bewoners. VSBfonds en het Zuid-

Hollands Landschap Project voor grondverwerving en ontwikkeling van nieuwe natuur om de verschillende gebieden met elkaar te verbinden, zodat een aaneengesloten natuurgebied ontstaat.

De samenwerking tussen het VSBfonds en het Zuid-Hollands Landschap is in 2008 gestart. Een project is gericht op natuurontwikkeling langs de Diefdijk bij Leerdam.