• No results found

Werkgeversheffing Zvw en bijdrage Zvw berekenen

In document Loonheffingen 2021 (pagina 119-123)

Case I: Corrigeren van AWf‑premie op basis van foutherstel Een werknemer treedt per 1 maart bij u in dienst

8 Stap Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw berekenen

8.2 Werkgeversheffing Zvw en bijdrage Zvw

8.2.4 Werkgeversheffing Zvw en bijdrage Zvw berekenen

De werkgeversheffing Zvw en de bijdrage Zvw berekent u over het loon dat u in het loontijdvak betaalt.

Hierbij gebruikt u de methode van het voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR). Zie paragraaf 7.6.3 voor meer informatie over deze berekeningsmethode.

Berekening per loontijdvak

U berekent de werkgeversheffing Zvw en de bijdrage Zvw per loontijdvak, net als de andere loonheffingen.

Het loontijdvak is de periode waarover uw werknemer het loon geniet (zie paragraaf 9.3.4). Het loontijdvak voor de Zvw is gelijk aan het loontijdvak dat u gebruikt voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen.

Als u bijvoorbeeld de maandtabel gebruikt voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen, gaat u voor de berekening van werkgeversheffing Zvw en de bijdrage Zvw ook uit van een maand.

U betaalt de werkgeversheffing Zvw alleen als er een loontijdvak voor de Zvw is. Dat geldt ook voor het inhouden van de bijdrage Zvw. Er zijn 2 gevallen waarin er geen loontijdvak voor de Zvw is:

▪ U betaalt in een kalenderjaar alleen loon waarvoor u voor het berekenen van de loonbelasting/premie volksverzekeringen de tabel voor bijzondere beloningen gebruikt en waaraan geen loontijdvak kan worden gekoppeld. Bijvoorbeeld gratificaties of vakantiebijslag.

▪ Uw werknemer is niet verzekeringsplichtig voor de Zvw. Is uw werknemer een deel van een loontijdvak niet verzekeringsplichtig en een deel wel? Dan is er geen loontijdvak voor de Zvw als de werknemer het loon geniet op het moment waarop hij niet verzekeringsplichtig is.

In beide gevallen betaalt u geen werkgeversheffing Zvw en houdt u geen bijdrage Zvw in.

Let op

Hetzelfde geldt voor de premies werknemers verzekeringen (zie paragraaf 7.6.2).

Voorbeeld 1

Uw fulltimewerknemer heeft een loontijdvak van een maand. Hij is niet verzekerd voor de werknemers-verzekeringen maar wel voor de volkswerknemers-verzekeringen. Hij heeft over januari tot en met maart loon.

Voor de Zvw zijn er dus 3 loontijdvakken van een maand. U moet over het loon in die 3 maanden werkgeversheffing Zvw betalen, maar niet meer dan driemaal het maximum over een maand.

Voorbeeld 2

Uw fulltimewerknemer heeft een loontijdvak van een maand. Hij is niet verzekerd voor de werknemers-verzekeringen. Van april tot en met juli is hij niet verzekerd voor de volkswerknemers-verzekeringen. Hij heeft in die maanden dus alleen loon voor de loonbelasting en er zijn geen loontijdvakken voor de Zvw. U betaalt over het loon in april tot en met juli geen werkgeversheffing Zvw. Deze maanden tellen ook niet mee voor de hoogte van het maximumbijdrageloon.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 8 Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw berekenen | 120 Voorbeeld 3

Uw fulltimewerknemer heeft een loontijdvak van een maand. Hij is niet verzekerd voor de

werknemers verzekeringen. Maar van 15 augustus tot en met 31 augustus is hij wel verzekerd voor de volksverzekeringen. U betaalt het loon op 20 augustus. In augustus is er een loontijdvak van een maand voor de Zvw. U betaalt in augustus dus werkgeversheffing Zvw over het loon.

Voorbeeld 4

U geeft een kind van een werknemer een zelfstandig recht op een studietoelage. In augustus betaalt u het kind eenmalig € 3.000. Het kind is niet verzekerd voor de werknemers verzekeringen. Omdat een loontijdvak ontbreekt, betaalt u in augustus geen werkgeversheffing Zvw over het loon. Deze systematiek is verwerkt in de toelichting ‘Loonberekening Voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) en loontijdvakken systematiek’.

Voorbeeld berekening werkgeversheffing Zvw

Een werknemer heeft een brutoloon van € 2.400 per maand en u houdt op dat loon € 100 pensioenpremie in. Dat levert de volgende loonberekening op:

Brutoloon € 2.400,00

Ingehouden pensioenpremie € 100,00

__________

Loon voor de werknemersverzekeringen € 2.300,00

Loon voor de Zvw € 2.300,00

Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen € 2.300,00 Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen (stel) € 600,00 __________

Nettoloon € 1.700,00

Werkgeversheffing Zvw (7,00% van € 2.300,00) € 161,00

Voorbeeld berekening bijdrage Zvw

Een directeur-grootaandeelhouder heeft een brutoloon van € 2.400 per maand en u houdt op dat loon

€ 100 pensioenpremie in. Dat levert de volgende loonberekening op:

Brutoloon € 2.400,00

Ingehouden pensioenpremie € 100,00

__________

Loon voor de Zvw € 2.300,00

Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen € 2.300,00 Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen (stel) € 600,00 __________

Nettoloon € 1.700,00

Bijdrage Zvw (5,75% van € 2.300,00) € 132,25 __________

Uit te betalen loon € 1.567,75

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 8 Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw berekenen | 121 U betaalt tegelijkertijd loon waarover u de werkgeversheffing Zvw moet betalen en loon waarop u de

bijdrage Zvw moet inhouden

Betaalt u een werknemer in een loontijdvak tegelijkertijd loon waarover u de werkgeversheffing Zvw moet betalen en loon waarop u de bijdrage Zvw moet inhouden? Dan geldt het volgende:

▪ Over het loon of de uitkeringen waarover u de werkgeversheffing Zvw moet betalen, betaalt u 7,00%

werkgeversheffing tot het maximumbijdrageloon in het loontijdvak.

▪ Over het loon of de uitkeringen waarop u de bijdrage Zvw moet inhouden, betaalt uw werknemer 5,75% bijdrage Zvw tot het maximumbijdrageloon in het loontijdvak. U houdt deze bijdrage in op het nettoloon.

U moet het loon of de uitkeringen waarover u de werkgeversheffing Zvw betaalt en het loon of de

uitkeringen waarop u de bijdrage Zvw inhoudt, onder verschillende nummers inkomstenverhouding in uw aangifte opnemen (zie paragraaf 3.4). Op die manier kunt u per inkomstenverhouding de juiste code Zvw kiezen (bijvoorbeeld code K of code M).

Als er verschillende tarieven werkgeversheffing Zvw op het loon van dezelfde werknemer van toepassing zijn (zoals bij sommige zeevarenden), mag u dit loon onder 1 nummer inkomstenverhouding opnemen in de aangifte. In dat geval gebruikt u code N.

Let op

Voor het berekenen van de loonbelasting/premie volksverzekeringen voegt u het loon en de uitkeringen wel samen. U bepaalt daarna zelf hoe u de loonbelasting/premie volksverzekeringen verdeelt over de nummers inkomstenverhouding.

Zijn het loon of de uitkeringen waarover u de werkgeversheffing Zvw betaalt en het loon of de uitkeringen waarop u de bijdrage Zvw inhoudt, samen hoger dan het maximumbijdrageloon? Dan krijgt uw werknemer of uitkeringsgerechtigde mogelijk een teruggaaf van (een deel van) de bijdrage Zvw. Uw werknemer krijgt hierover bericht van ons. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/zvw. Zie tabel 11 en 12 achter in dit handboek voor het maximumbijdrageloon per loontijdvak.

Let op

U krijgt als werkgever nooit een teruggaaf van de werkgeversheffing Zvw.

Herleidingsregels

Bij de berekening van de werkgeversheffing Zvw en de bijdrage Zvw leidt u alle relevante bedragen (per dag, per maand, per 4 weken, per kwartaal en per jaar) af van een (maximum)jaarbedrag. Hierbij gaat u uit van de rekenregels die al gelden voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Dat wil zeggen dat u uitgaat van 260 dagen per jaar.

Let op

Hetzelfde geldt voor de premies werknemers verzekeringen (zie paragraaf 7.6.2).

Deze systematiek is verwerkt in de toelichting ‘Loonberekening Voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) en loontijdvakken systematiek’. U kunt deze toelichting downloaden van belastingdienst.nl.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 8 Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw berekenen | 122 Anonieme werknemers

Voor anonieme werknemers mag u bij de berekening van de werkgeversheffing Zvw en de bijdrage Zvw geen rekening houden met het maximumbijdrageloon. U moet daardoor in sommige gevallen een hogere werkgeversheffing Zvw betalen of een hogere bijdrage Zvw inhouden dan gebruikelijk.

Als de werknemer in het vorige tijdvak anoniem was

Viel de werknemer eerst onder het anoniementarief, maar in een later tijdvak niet meer? Omdat u nu rekening houdt met het maximumbijdrageloon, kunnen de werkgeversheffing Zvw en de bijdrage Zvw lager of zelfs negatief zijn, doordat u de VCR-systematiek toepast. U hoeft dan minder werkgeversheffing Zvw te betalen of bijdrage Zvw in te houden dan gebruikelijk.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 9 Loonbelasting/premie volksverzekeringen berekenen | 123

9 Stap 9 Loonbelasting/premie

In document Loonheffingen 2021 (pagina 119-123)