• No results found

Gedifferentieerde premie Whk

In document Loonheffingen 2021 (pagina 104-109)

Case I: Corrigeren van AWf‑premie op basis van foutherstel Een werknemer treedt per 1 maart bij u in dienst

7.5 Gedifferentieerde premie Whk

Via de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) draagt u bij aan:

▪ WGA-uitkeringen aan werknemers met een vast dienstverband en aan zogenoemde flexwerkers

▪ ZW-uitkeringen aan zogenoemde flexwerkers Flexwerkers

Met flexwerkers, of werknemers met een flexibel dienstverband, bedoelen we in dit verband:

▪ werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan, zoals uitzendkrachten, werknemers met een tijdelijk dienstverband of werknemers met een vaste dienstbetrekking aan wie ontslag is aangezegd

▪ werknemers die binnen 4 weken na het einde van hun dienstverband ziek zijn geworden (de zogenoemde nawerking) en niet op andere gronden recht hebben op een ZW-uitkering

▪ werknemers met een fictieve dienstbetrekking die ziek zijn, zoals thuiswerkers en provisiewerkers Opbouw gedifferentieerde premie Whk

De gedifferentieerde premie Whk bestaat uit de volgende delen:

▪ premiecomponent WGA

▪ premiecomponent ZW voor flexibele dienstbetrekkingen

Met de premiecomponent WGA worden de WGA-lasten van alle werknemers betaald. De premiecomponent ZW is het gevolg van het doorbelasten van ZW-lasten voor flexwerkers. Ook overlijdensuitkeringen aan nabestaanden en re-integratiekosten worden doorbelast in de gedifferentieerde premie Whk.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 105 Indeling in werkgeverscategorieën

Voor het vaststellen van uw gedifferentieerde premie Whk is het van belang of u een kleine, grote of middelgrote werkgever bent:

▪ U bent voor 2021 een kleine werkgever als uw premieloon in 2019 maximaal € 346.000 was (zie paragraaf 7.5.1).

▪ U bent voor 2021 een grote werkgever als uw premieloon in 2019 meer dan € 3.460.000 was (zie paragraaf 7.5.2).

▪ U bent voor 2021 een middelgrote werkgever als uw premieloon in 2019 meer was dan € 346.000 en maximaal € 3.460.000 was (zie paragraaf 7.5.3).

In de volgende situaties gelden specifieke regels voor het gedifferentieerde Whk-premiepercentage dat u moet gebruiken:

▪ U bent een startende werkgever (zie paragraaf 7.5.4).

▪ U hebt een werknemer in dienst op grond van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) (zie paragraaf 7.5.5).

▪ U hebt de beschikking of de mededeling van het gedifferentieerde premiepercentage Whk niet of te laat gekregen (zie paragraaf 7.5.6).

▪ Er is sprake van een overgang van uw onderneming (zie paragraaf 7.5.7).

▪ Er is sprake van regres (zie paragraaf 7.5.8).

U kunt een deel van de premie verhalen op uw werknemers (zie paragraaf 7.5.9).

Beschikking of mededeling

Wij stellen het gedifferentieerde premiepercentage Whk vast. U krijgt voor ieder premiejaar aan het eind van het voorgaande jaar een beschikking (als u een middelgrote of grote werkgever bent) of een mededeling (als u een kleine werkgever bent) met het totaalpercentage en de percentages van de 2 premiecomponenten die voor u gelden. Het totaalpercentage past u toe in de aangifte. Als u een middelgrote werkgever bent, staat in uw beschikking ook de berekening van het gewogen gemiddelde (zie paragraaf 7.5.3).

7.5.1

U bent een kleine werkgever

Voor kleine werkgevers stellen wij de percentages voor de gedifferentieerde premiecomponenten WGA en ZW per sector vast. Zie tabel 10 voor een overzicht van de sectorale premiepercentages voor de Whk.

7.5.2

U bent een grote werkgever

Voor grote werkgevers stellen wij de percentages voor de gedifferentieerde premiecomponenten WGA en ZW individueel vast. Het percentage is per premiecomponent afhankelijk van het arbeidsongeschiktheids-risico in uw onderneming.

Voor het bepalen van het individuele werkgeversrisicopercentage delen wij per premiecomponent de som van de WGA- of ZW-uitkeringen aan uw (ex-)werknemers over 2019 door uw gemiddelde premieloon over 2015 tot en met 2019. Het totaal van de uitkeringen per premiecomponent en het gemiddelde premieloon waarmee wij hebben gerekend, staan in de beschikking.

Het totaal van de uitkeringen berekenen wij op de volgende manier:

▪ Voor de premiecomponent WGA tellen wij bij elkaar op de WGA-uitkeringen die in 2019 zijn uitbetaald aan:

– (ex-)werknemers die op de 1e ziektedag bij u in dienst waren en een WGA-uitkering hadden die inging op of na 1 januari 2007

– flexwerkers die een WGA-uitkering hadden die inging op of na 1 januari 2012

▪ Voor de premiecomponent ZW tellen wij de ZW-uitkeringen die in 2019 aan flexwerkers zijn uitbetaald, bij elkaar op.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 106 Het risicopercentage dat we op deze manier hebben berekend, vergelijken wij met het landelijke

gemiddelde risicopercentage (het gemiddelde werkgeversrisicopercentage). Op grond van deze vergelijking stellen wij uw individuele percentage per premiecomponent hoger of lager vast. Dit gebeurt met een opslag of korting op het gemiddelde percentage. Bij het vaststellen van de individuele premiepercentages gelden per premiecomponent nog de volgende grenzen:

▪ voor de premiecomponent WGA: een minimumpercentage van 0,19% en een maximumpercentage van 3,12%

▪ voor de premiecomponent ZW: een minimumpercentage van 0,14% en een maximumpercentage van 2,32%

Voor sector 52 (Uitzendbedrijven) geldt een afwijkend maximumpercentage voor de premiecomponent ZW van 9,31%.

Let op

Bent u als grote werkgever eigenrisicodrager voor de WGA (geweest), maar bent u op enig moment na 1 juli 2015 weer publiek verzekerd bij UWV? Dan wordt bij het vaststellen van uw premiecomponent WGA voor 2021 rekening gehouden met uw totale WGA-uitkeringslasten voor uw (ex-)werknemers over 2019. Dit betreft dus niet alleen de uitkeringen door UWV, maar ook de uitkeringen uit de periode van eigenrisicodragerschap.

7.5.3

U bent een middelgrote werkgever

Voor middelgrote werkgevers stellen wij de percentages voor de gedifferentieerde premiecomponenten WGA en ZW vast door per premiecomponent een gewogen gemiddelde te nemen van de individueel vastgestelde premiepercentages en de sectorale premiepercentages. Zie tabel 10 voor een overzicht van de sectorale premiepercentages. De hoogte van uw premieloon in 2019 bepaalt of het individuele premiepercentage of het sectorale premiepercentage in uw geval zwaarder weegt.

De percentages voor de gedifferentieerde premiecomponenten worden berekend met de volgende formule:

(1-C) x sectoraal premiepercentage + C x individueel premiepercentage

Daarbij is C:

uw premieloon 2019 – premieloongrens klein/middelgroot

premieloongrens middelgroot/groot – premieloongrens klein/middelgroot

Let op

Bent u als middelgrote werkgever eigenrisicodrager voor de WGA (geweest), maar bent u op enig moment na 1 juli 2015 weer publiek verzekerd bij UWV? Dan wordt bij het vaststellen van uw premiecomponent WGA voor 2021 rekening gehouden met uw totale WGA-uitkeringslasten voor uw (ex-)werknemers over 2019. Dit betreft dus niet alleen de uitkeringen door UWV, maar ook de uitkeringen uit de periode van eigenrisicodragerschap.

7.5.4

U bent een startende werkgever

U bent een startende werkgever als u – zonder dat er sprake is van een overgang van onderneming (zie paragraaf 7.5.7) – in 2019 of later werkgever bent geworden.

U bent gestart in 2020 of later

Als u in 2020 of later bent gestart, beschouwen wij u altijd als startende kleine werkgever. Het gedifferentieerde premiepercentage Whk is het totaal van de sectorale premiepercentages voor de premiecomponenten WGA en ZW. Zie tabel 10 voor de sectorale premiepercentages.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 107 U bent gestart in 2019

Als u in 2019 bent gestart, delen wij u op grond van uw premieloon in 2019 in als een startende kleine, grote of middelgrote werkgever (zie paragraaf 7.5).

Als u een startende kleine werkgever bent, is uw gedifferentieerde premiepercentage Whk het totaal van uw sectorale premiepercentages voor de premiecomponenten WGA en ZW. Zie tabel 10 voor de sectorale premiepercentages.

Als u een startende grote werkgever bent, is uw premiepercentage Whk het totaal van de gemiddelde percentages voor de premiecomponenten WGA en de ZW. Voor 2021 is dit premiepercentage 1,36%.

Als u een startende middelgrote werkgever bent, is uw premiepercentage Whk het totaal van de gewogen gemiddelden van de gemiddelde percentages en de sectorale premiepercentages voor de premiecomponenten WGA en ZW (zie tabel 10). De hoogte van uw premieloon in 2019 bepaalt of de individuele premiepercentages of de sectorale premiepercentages in uw geval zwaarder wegen.

7.5.5

U hebt werknemers op grond van de WSW in dienst

Voor werknemers met een dienstbetrekking op grond van de Wet sociale werkvoorziening (WSW), geldt in plaats van de gedifferentieerde premie Whk een vervangende premie. Het vervangende premiepercentage is het totaal van de gemiddelde percentages voor de premiecomponenten WGA en ZW. Voor 2021 is dit premiepercentage 1,36%.

7.5.6

Gedifferentieerd premiepercentage Whk niet of te laat gekregen

Het kan voorkomen dat u onze beschikking of mededeling met het gedifferentieerde premiepercentage Whk niet of te laat hebt gekregen. Hier leest u wat u dan moet doen.

Geen beschikking of mededeling met gedifferentieerd premiepercentage Whk 2021 gekregen Als wij de gedifferentieerde premie Whk 2021 niet hebben kunnen vaststellen, krijgt u een adviesbrief.

In deze brief vermelden wij een percentage gedifferentieerde premie Whk dat u voorlopig kunt toepassen.

Het percentage dat wij adviseren is afhankelijk van uw indeling als kleine, middelgrote of grote werkgever.

Als u in de loop van 2021 uw beschikking of mededeling krijgt en het nieuwe gedifferentieerde premiepercentage niet afwijkt van het percentage dat u hebt gebruikt, hoeft u niets te doen. Is het premiepercentage hoger of lager, dan gebruikt u het nieuwe percentage vanaf de eerstvolgende aangifte.

U moet ook de eerdere aangiften over 2021 corrigeren (zie hoofdstuk 14). Het bedrag dat u moet bijbetalen of dat u te veel hebt betaald, verrekent u met het bedrag dat u moet betalen over het aangiftetijdvak van die aangifte (zie hoofdstuk 14). Maar u kunt ons ook vragen om een teruggaaf of naheffing voor het verschil tussen het betaalde en het nieuwe premiebedrag. Gebruik daarvoor het formulier ‘Verzoek om teruggaaf of naheffing (nieuw of te laat vastgesteld gedifferentieerd premiepercentage Whk)’. U kunt dit formulier downloaden van belastingdienst.nl.

Hebt u geen beschikking of mededeling gekregen en ook geen adviesbrief? Bel dan de BelastingTelefoon:

0800 – 0543.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 108 U krijgt in 2021 een gedifferentieerd Whk‑premiepercentage voor 2016, 2017, 2018, 2019 of 2020

Krijgt u in 2021 een gedifferentieerd Whk-premiepercentage voor 2016, 2017, 2018, 2019 of 2020? Of krijgt u bijvoorbeeld naar aanleiding van een bezwaar een nieuw percentage? Dan kan dat (nieuwe) percentage afwijken van het percentage dat u in uw aangiften loonheffingen hebt gebruikt. U hebt dan te veel of te weinig premie betaald. Dit kunt u op 2 manieren corrigeren:

▪ U corrigeert de gedifferentieerde premie Whk in de aangiften loonheffingen die u hebt gedaan door het verzenden van correcties.

▪ U vraagt ons om een naheffing of een teruggaaf voor het verschil tussen het betaalde en het nieuwe premiebedrag. Gebruik daarvoor het formulier ‘Verzoek om teruggaaf of naheffing (nieuw of te laat vastgesteld gedifferentieerd premiepercentage Whk)’. U kunt dit formulier downloaden van belastingdienst.nl. Als u dit formulier opstuurt, mag u voor het betreffende jaar voor dit verschil geen losse correcties versturen.

7.5.7

Overgang van een onderneming en gedifferentieerde premie Whk

Een overgang van een onderneming kan gevolgen hebben voor het gedifferentieerde premiepercentage Whk dat u moet gebruiken. Hierbij gaat het om een overgang van een onderneming door een

overeenkomst, een fusie of een splitsing van een economische eenheid die haar identiteit houdt. Of een dergelijke overgang bij faillissement. Van een overgang van een onderneming is bijvoorbeeld ook sprake bij het inbrengen van een eenmanszaak of vennootschap onder firma in een bv.

De overdragende en de overnemende werkgever moeten de overgang van een onderneming bij ons melden.

U doet dat met het formulier ‘Melding loonheffingen overdracht van activiteiten’. U kunt dit formulier downloaden van belastingdienst.nl. Bij een gedeeltelijke overname krijgen beide werkgevers dan een nieuwe beschikking. Wanneer het nieuwe premiepercentage geldt, hangt af van de situatie:

▪ De overgang vindt plaats per 1 januari. Het nieuwe premiepercentage geldt in alle gevallen vanaf 1 januari.

▪ De overgang vindt plaats in de loop van het kalenderjaar:

– Als de overdragende en de overnemende partijen bestaande werkgevers zijn, geldt het nieuwe premiepercentage voor beide werkgevers vanaf 1 januari van het jaar na het jaar van de overgang.

– Als de overnemende werkgever een nieuwe werkgever is, geldt zijn nieuwe premiepercentage vanaf de datum van de overgang. Voor de overdragende werkgever geldt het nieuwe premiepercentage vanaf 1 januari van het jaar na het jaar van de overgang.

Bij een volledige overname krijgt alleen de overnemende werkgever een nieuwe beschikking.

Overgang van een overheidswerkgever

Als een overheidswerkgever geheel of gedeeltelijk overgaat naar een andere werkgever, is er niet altijd sprake van een overgang van een onderneming door een overeenkomst, een fusie of een splitsing.

Maar voor de gedifferentieerde premie Whk doen we alsof er wel sprake van een overgang van een onderneming is. Als een overheidswerkgever geheel of gedeeltelijk overgaat naar een andere werkgever, of bij een dergelijke overgang bij faillissement, kunnen beide partijen dus te maken krijgen met een nieuw premiepercentage voor de gedifferentieerde premie Whk.

7.5.8

Regres en gedifferentieerde premie Whk

Een derde kan aansprakelijk zijn voor de ziekte die heeft geleid tot de WGA-uitkering van uw (ex) werknemer in vaste dienstbetrekking. In dat geval kunt u deze derde aansprakelijk stellen (regresrecht) voor het loon dat u hebt doorbetaald tijdens de ziekte. Als u op grond van zo’n regresactie recht hebt op een schadevergoeding, kunt u ons vragen hiermee rekening te houden bij uw individueel vast te stellen gedifferentieerde premiepercentage Whk: uw premiecomponent WGA wordt hierdoor lager. Bij het bepalen van uw premiecomponent WGA laten wij dan de WGA-uitkering van deze werknemer volledig of deels buiten beschouwing vanaf het jaar waarin de schadevergoeding is vastgesteld.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 109 U stuurt het verzoek naar uw belastingkantoor. Stuur daarbij bewijsstukken mee waaruit blijkt hoeveel

loon u hebt doorbetaald tijdens de 104 weken die voorafgingen aan de WGA-uitkering. Ook moet uit de bewijsstukken blijken welk bedrag aan schadevergoeding is vastgesteld.

Als UWV een derde aansprakelijk stelt voor de ZW-lasten en op grond daarvan recht heeft op een schadevergoeding, houden wij daarmee rekening bij uw individueel vast te stellen gedifferentieerde premiepercentage Whk: uw premiecomponenten WGA en ZW worden hierdoor lager.

7.5.9

Whk-premie verhalen op uw werknemers

U mag in 2021 maximaal 50% van de premiecomponent WGA verhalen op uw werknemers. Als u dit doet, moet u de premie inhouden op het nettoloon van uw werknemers. Het verhalen is niet verplicht. Als u besloten hebt niet te verhalen, hoeft u over de niet-verhaalde premie geen loonheffingen te betalen. De premiecomponent ZW kunt u niet verhalen op uw werknemers.

In document Loonheffingen 2021 (pagina 104-109)