• No results found

Premies werknemers verzekeringen berekenen

In document Loonheffingen 2021 (pagina 109-112)

Case I: Corrigeren van AWf‑premie op basis van foutherstel Een werknemer treedt per 1 maart bij u in dienst

7.6 Premies werknemers verzekeringen berekenen

U berekent de premies werknemers verzekeringen over het loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen.

Daarop is een aantal uitzonderingen (zie paragraaf 4.1).

Bij het berekenen van de premies houdt u rekening met het maximumpremieloon. U berekent de premies per loontijdvak (zie paragraaf 7.6.2) en met voortschrijdend cumulatief rekenen (zie paragraaf 7.6.3).

Als u met een werknemer een nettoloon afspreekt, moet u eerst een berekening maken van nettoloon naar brutoloon (zie paragraaf 9.4).

Uitzonderingen en speciale regels

Sommige werknemers zijn niet of alleen voor bepaalde werknemers verzekeringen verzekerd (zie hoofdstuk 1). In die gevallen hoeft u dus geen of niet alle premies te berekenen.

Als u een aanvulling op een ZW-, WW- of WAO/WIA-uitkering van UWV betaalt, gelden speciale regels voor het berekenen van de premies (zie paragraaf 9.6).

7.6.1

Maximumpremieloon

De premies werknemers verzekeringen zijn een percentage van de aanwas van het cumulatieve premieloon in een loontijdvak (zie paragraaf 7.6.3). Het premieloon is het loon voor de werknemers verzekeringen (loon SV) waarbij u per werknemer per loontijdvak rekening houdt met het maximumpremieloon (zie tabel 11 achter in dit handboek). Het maximumpremieloon is het maximumbedrag waarover u de premies berekent.

In de aangifte hoeft u alleen de aanwas van het premieloon sectorfonds of van het cumulatieve premieloon Ufo op te nemen. U moet wel alle premies werknemers verzekeringen apart in de aangifte opnemen.

7.6.2

Berekening per loontijdvak

U berekent de premies werknemers verzekeringen per loontijdvak, net als de andere loonheffingen.

Het loontijdvak is de periode waarover uw werknemer het loon geniet (zie paragraaf 9.3.4). Vaak is dat 1 kalendermaand of een periode van 4 weken, maar het kan ook 1 week of 1 dag zijn. Als u bijvoorbeeld de maandtabel gebruikt voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen, gaat u voor de berekening van de premies werknemers verzekeringen ook uit van 1 maand. En ook voor het maximumpremieloon gebruikt u de maandbedragen (zie tabel 11 achter in dit handboek). Deze bedragen gelden voor alle werknemers, dus ook voor uw parttimewerknemers.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 110 Genietingsmoment

Is een werknemer een deel van een loontijdvak verzekerd en een deel niet? Dan bepaalt het moment waarop de werknemer het loon geniet, of er een loontijdvak voor de werknemers verzekeringen is:

▪ Is uw werknemer op het genietingsmoment verzekerd, dan is er een loontijdvak voor de werknemers-verzekeringen. Dit is hetzelfde loontijdvak dat u ook voor de berekening van de loonbelasting gebruikt.

▪ Is uw werknemer op het genietingsmoment niet verzekerd, dan is er geen loontijdvak voor de werknemers verzekeringen.

Let op

Hetzelfde geldt voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (zie paragraaf 8.2.4) en de premie volksverzekeringen.

Voorbeeld 1

Uw fulltimewerknemer heeft een maandloon. In april heeft hij onbetaald verlof. Hij beschikt wel nog steeds over de auto van de zaak. Het privégebruik van de auto is loon voor de loonbelasting, de Zvw en de werknemers verzekeringen. Dit betekent dat u ook in april de maandtabel toepast. Voor de Zvw en de werknemers verzekeringen voegt u aan de 3 loontijdvakken (januari t/m maart) het loontijdvak van april toe.

Voorbeeld 2

Een verzekerde werknemer die op 23 maart zijn loon krijgt, wordt op 3 maart

directeur-grootaandeelhouder (dga). Hij is daardoor niet meer verzekerd voor de werknemers verzekeringen op het moment dat hij het loon geniet en hij heeft dus in maart geen loontijdvak voor de werknemers-verzekeringen. Als deze werknemer op 27 maart dga was geworden, dan had hij in maart nog wel een loontijdvak, maar vanaf april niet meer.

Nabetalingen

Doet u nabetalingen aan uw ex-werknemer? Dan moet u mogelijk nog wel premies werknemers-verzekeringen betalen over de nabetalingen.

U moet de premies werknemers verzekeringen betalen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

▪ De nabetaling is loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Hierbij kunt u denken aan nabetaald vakantiegeld of uitbetaalde vakantie-uren. Het gaat hier niet om ontslagvergoedingen. Die vallen onder loon uit vroegere dienstbetrekking.

▪ Door voortschrijdend cumulatief rekenen (zie paragraaf 7.6.3) is er een toename in het cumulatieve premieloon.

De nabetalingen neemt u op in de aangifte over het tijdvak waarin u de betaling doet. Doet u aangifte met ons aangifteprogramma, dan vult u het scherm ‘Loonbestanddelen en uitkeringen werknemer’ als volgt in:

▪ Kies ‘Nee’ bij de vraag ‘Is de werknemer verzekerd voor 1 of meer werknemers verzekeringen?’.

▪ Kies ‘Ja’ bij de vraag ‘Moet u voor deze werknemer toch premies betalen voor 1 of meer werknemers-verzekeringen?’.

▪ Selecteer vervolgens de werknemers verzekeringen waarvoor u premies moet betalen.

Herleidingsregels

Bij de berekening van de premies werknemers verzekeringen leidt u alle relevante bedragen (per dag, per week, per maand, per 4 weken en per jaar) af van een (maximum)jaarbedrag. Hierbij gaat u uit van de rekenregels die al gelden voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Dat wil zeggen dat u uitgaat van 260 dagen per jaar.

Let op

Hetzelfde geldt voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (zie paragraaf 8.2.4).

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 111 Deze systematiek is verwerkt in de toelichting ‘Loonberekening Voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR)

en loontijdvakkensystematiek’. De toelichting kunt u downloaden van belastingdienst.nl.

Anonieme werknemers

Voor anonieme werknemers (zie paragraaf 2.6) houdt u bij de berekening van de premies werknemers-verzekeringen geen rekening met het maximumpremieloon. U moet daardoor in sommige gevallen een hogere premie betalen.

Als de werknemer in het vorige tijdvak anoniem was

Viel de werknemer eerst onder het anoniementarief, maar in een later tijdvak niet meer? Omdat u nu rekening houdt met het maximumpremieloon, kunnen de premies werknemers verzekeringen lager of zelfs negatief zijn, doordat u de VCR-systematiek toepast. U hoeft dan minder premies werknemers verzekeringen te betalen.

7.6.3

Berekening met voortschrijdend cumulatief rekenen

De premies werknemers verzekeringen berekent u op basis van het voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR). U past hierbij de grondslagaanwasmethode toe. Bij deze methode berekent u per werknemer het cumulatieve premieloon tot en met het tijdvak waarover u aangifte moet doen. Van dit bedrag trekt u af het bedrag van het cumulatieve premieloon van de werknemer tot dit tijdvak. Het verschil is de aanwas van het cumulatieve premieloon. Over deze aanwas berekent u de premies.

Let op

VCR geldt ook voor de berekening van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, maar niet voor de berekening van de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Daarvoor gebruikt u de tijdvaktabellen (zie paragraaf 9.3).

Voorbeeld

Voor de premies werknemers verzekeringen geldt een maximumpremieloon per maand van € 1.2001.

Het loontijdvak is 1 maand. Volgens de grondslagaanwasmethode berekent u de aanwas als volgt:

Loontijdvak Loon voor de werknemers‑

verzekeringen

Cumulatief loon voor de werk nemers‑

verzekeringen

Cumulatief van de loontijd‑

vakbedragen

Cumulatief premieloon2

Aanwas per loontijdvak

Januari € 1.500 € 1.500 € 1.200 € 1.200 € 1.200

Februari € 1.000 € 2.500 € 2.400 € 2.400 € 1.200

Maart € 1.000 € 3.500 € 3.600 € 3.500 € 1.100

1 Om de systematiek duidelijk te maken, gebruiken we in dit voorbeeld fictieve bedragen voor het maximumpremieloon.

2 Het cumulatieve premieloon is het laagste van: het cumulatieve loon voor de werknemers-verzekeringen en het cumulatief van de loontijdvakbedragen.

Toelichting VCR

Met de toelichting ‘Loonberekening Voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) en

loontijdvakkensystematiek ‘ krijgt u inzicht in de methode van VCR. De toelichting kunt u downloaden van belastingdienst.nl.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 7 Premies werknemers verzekeringen berekenen | 112

In document Loonheffingen 2021 (pagina 109-112)