• No results found

UWV laat een uitkering door u betalen

In document Loonheffingen 2021 (pagina 154-157)

rekenvoorschriften en tabellen

9.6 Regels voor het bij elkaar optellen van lonen

9.6.2 UWV laat een uitkering door u betalen

De hoofdregel is dat UWV uitkeringen rechtstreeks aan uitkeringsgerechtigden betaalt. Maar u kunt met uw (ex-)werknemer afspreken dat UWV een uitkering via u aan hem betaalt. Uw (ex-)werknemer moet UWV daar voor machtigen. UWV kan u die uitkering dan betalen in de vorm van een zogenoemde werkgeversbetaling of een instantiebetaling (zie ook paragraaf 4.4.3). Voor de berekening van de loonheffingen telt u de uitkering van UWV, eventueel loon of een eventuele aanvulling op de uitkering bij elkaar op. U betaalt het totaal aan de (ex-)werknemer.

Werkgeversbetaling

De werkgeversbetaling is bedoeld voor de situatie waarin de werknemer nog loon uit tegenwoordige dienstbetrekking van u krijgt. Of als de werknemer op uw verzoek niet meer daadwerkelijk bij u werkt, maar nog wel loon van u krijgt. U gebruikt voor het totaal van de uitkering van UWV, het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking en een eventuele aanvulling de normale regels voor de loonheffingen. De aanvulling is dan ook loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Op de werkgeversbetaling mag u dan ook de witte tabel toepassen. UWV betaalt aan u, behalve de uitkering, ook de premies werknemers verzekeringen en de werkgeversheffing Zvw over de uitkering.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 9 Loonbelasting/premie volksverzekeringen berekenen | 155 Voorbeeld 1: werkgeversbetaling

In dit voorbeeld betaalt u de werknemer nog regulier loon van € 500. U betaalt de WGA-uitkering van € 1.000 van UWV door en u betaalt de werknemer ook € 200 aanvulling op zijn uitkering. In dit voorbeeld gaan we voor het gemak uit van de volgende percentages:

▪ premies werknemers verzekeringen (totaal): 10%

▪ werkgeversheffing Zvw: 7%

Wat / Wie Bedrag Voor rekening van

Uitkering WGA € 1.000 UWV voor doorbetalen uitkering en € 170 ter compensatie van de werkgeverslasten) Werkgever betaalt uitkering door € 1.000

Werkgever betaalt regulier loon € 500 werkgever

Werkgever betaalt aanvulling € 200 werkgever

Werkgever berekent grondslag (kolom 8, 12 of 14 van de loonstaat)

€ 1.000 + € 500 + € 200 = € 1.700

Premies werknemers verzekeringen over de grondslag

€ 170 werkgever

(UWV compenseert) Werkgeversheffing Zvw over de grondslag € 119 werkgever

(UWV compenseert) Loonbelasting/premie volksverzekeringen

over de grondslag

tabelbedrag witte tabel werknemer (werkgever houdt in)

U berekent alle loonheffingen over het totale loon (uitkering, aanvulling en regulier loon) De werkgeversbetaling geeft u bij voorkeur op in een aparte inkomstenverhouding (met een ander nummer inkomstenverhouding).

Dit, omdat voor werkgeversbetalingen altijd de lage AWf-premie geldt, ook als voor het reguliere loon de hoge premie geldt. Maar ook omdat de uitkeringen niet meetellen voor het jaarloon voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) (zie paragraaf 28.2) en jeugd-LIV (zie paragraaf 28.3). Als u het totale loon aangeeft in 1 inkomstenverhouding, neemt UWV de uitkeringen mee bij het vaststellen van het jaarloon en loopt u misschien LIV of jeugd-LIV mis.

Voor de berekening van de loonheffingen moet u de bovenstaande systematiek gebruiken. U bepaalt zelf hoe u de loonheffingen verdeelt over de inkomstenverhoudingen. Het heeft de voorkeur om de loonheffingen evenredig over de inkomstenverhoudingen verdelen. Want zo voorkomt u vragen van de werknemer.

Let op

U mag in 2021 de werkgeversbetaling nog in dezelfde inkomstenverhouding opgeven als die van het reguliere loon en de eventuele aanvulling. Als voor het reguliere loon de hoge AWf-premie geldt, berekent u voor de werkgeversbetaling wel het bedrag aan lage AWf-premie (zie voor de berekening daarvan hoofdstuk 6, onderdeel ‘VCR-notitie §8.20.2’), maar u geeft zowel het premieloon als de berekende premie op in de rubrieken voor AWf-hoog.

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 9 Loonbelasting/premie volksverzekeringen berekenen | 156 Overheidswerkgevers en werkgeversbetaling

Bent u overheidswerkgever en is er sprake van een werkgeversbetaling, dan zijn er 2 situaties mogelijk:

▪ U betaalt premie AWf voor de werknemer. In dit geval geldt hetzelfde als voor niet-overheidswerkgevers (zie hierboven).

▪ U betaalt Ufo-premie voor de werknemer. In dit geval geldt het volgende:

– De werkgeversbetaling is loon voor de werknemers verzekeringen.

– U merkt de werkgeversbetaling niet aan als premieloon Ufo. U berekent over de werkgeversbetaling dus geen aanwas in het cumulatieve premieloon Ufo. Ook is er geen sprake van premieloon WW-AWf.

– De werkgeversbetaling is wel premieloon voor de Aof/Whk. De (aanwas van) het premieloon Aof/Whk geeft u niet op in de aangifte. U houdt de (aanwas van) dit premieloon wel bij in uw loonadministratie.

– U betaalt dus geen Ufo-premie en premie AWf over de werkgeversbetaling, maar wel basispremie Aof en gedifferentieerde premie Whk.

Compensatie voor premies werknemers verzekeringen en werkgeversheffing Zvw

De premies werknemers verzekeringen en de werkgeversheffing Zvw die UWV aan u betaalt, gelden als compensatie voor de premies werknemers verzekeringen en de werkgeversheffing Zvw die u moet betalen over de uitkering.

Instantiebetaling

De instantiebetaling is bedoeld voor de situatie waarin de werknemer geen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking meer van u krijgt, maar u hem nog wel een aanvulling op zijn uitkering betaalt. De aanvulling is dan loon uit vroegere dienstbetrekking en geen loon voor de werknemers verzekeringen.

UWV zorgt zelf voor het berekenen en betalen van de premies werknemers verzekeringen over de uitkering.

U berekent dus geen premies werknemers verzekeringen. U berekent wel de werkgeversheffing Zvw en de loonbelasting/premie volksverzekeringen over het totaal. UWV betaalt aan u, behalve de uitkering, ook de werkgeversheffing Zvw over de uitkering.

Voorbeeld 2: instantiebetaling

In dit voorbeeld is de arbeidsovereenkomst met de werknemer beëindigd en krijgt de werknemer geen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking meer van u, alleen nog een aanvulling op de uitkering van UWV. De werknemer is dus bij u niet meer verzekerd voor de werknemers verzekeringen. Maar u betaalt wel de WGA-uitkering van € 1.000 van UWV door en u betaalt hem ook € 200 aanvulling op zijn uitkering. In dit voorbeeld gaan we voor het gemak uit van de volgende percentages:

▪ premies werknemers verzekeringen (totaal): 10%

▪ werkgeversheffing Zvw: 7%

Wat / Wie Bedrag Voor rekening van

Uitkering WGA € 1.000 UWV doorbetalen uitkering en € 70 ter compensatie van de werkgeverslasten) Werkgever betaalt uitkering door € 1.000

Werkgever betaalt aanvulling € 200 werkgever

Werkgever berekent grondslag (kolom 8, 12 of 14 van de loonstaat)

€ 1.000 + € 200 = € 1.200

Werkgeversheffing Zvw over de grondslag € 84 werkgever

Loonbelasting/premie volksverzekeringen over de grondslag

tabelbedrag groene tabel werknemer (werkgever houdt in)

Belastingdienst | Handboek Loonheffingen 2021 – Uitgave maart 2021 Stap 9 Loonbelasting/premie volksverzekeringen berekenen | 157 U doet als volgt aangifte loonheffingen:

▪ U vult geen loon voor de werknemers verzekeringen (Loon SV) en ook geen premies werknemers-verzekeringen in.

▪ Voor de Zvw vermeldt u het totale loon (uitkering en aanvulling) als loon voor de loonbelasting/

premie volksverzekeringen. U vult de werkgeversheffing Zvw in.

▪ Voor de bijdrage Zvw en de loonbelasting/volksverzekeringen gaat u uit van het totale loon (uitkering en aanvulling) als bijdrageloon voor de Zvw en als loon voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen.

▪ U geeft de instantiebetaling en de aanvulling op in verschillende inkomstenverhoudingen.

Let op

U mag in 2021 de instantiebetaling nog wel in dezelfde inkomstenverhouding opgeven als die van de aanvulling.

Voor de berekening van de loonheffingen moet u de bovenstaande systematiek gebruiken. U bepaalt zelf hoe u de loonheffingen verdeelt over de 2 inkomstenverhoudingen. Om vragen van uw werknemer te voorkomen, verdeelt u bij voorkeur de loonheffingen evenredig over de 2 inkomstenverhoudingen.

Compensatie voor werkgeversheffing Zvw

De werkgeversheffing Zvw die UWV aan u betaalt, geldt als compensatie voor de vergoeding Zvw die u moet betalen over de uitkering.

9.6.3

UWV betaalt een uitkering rechtstreeks aan een (ex-)werknemer van u en u betaalt een

In document Loonheffingen 2021 (pagina 154-157)