• No results found

Welke input kent de werkvoorbereiding en is dit voldoende om een goede en juiste beschrijving van het werk te maken?

Interview Werkvoorbereiding

3. Processen en overdrachtmomenten

3.2. Welke input kent de werkvoorbereiding en is dit voldoende om een goede en juiste beschrijving van het werk te maken?

De input die de werkvoorbereiding heeft ten behoeve van het opstellen van de werkplannen is voldoende, om dit goed en gedegen te doen. Hiervoor behoeft de werkvoorbereiding niet meer informatie. Een aandachtspunt hierbij is, dat de werkvoorbereiding wel het stuk veiligheid en gezondheid moet opstellen, waarvoor nog extra input benodigd kan zijn. Hetzelfde geldt voor het bepalen van

beheersmaatregelen van in de werkvoorbereiding geïnventariseerde risico‟s.

3.3. Welke output kent de werkvoorbereiding en denkt u dat deze producten voldoende zijn voor de uitvoering van het werk?

Werkvoorbereiding bestaat uit twee delen, het eerste deel bestaat uit het opstellen van het werkplan en het tweede deel bestaat uit het begeleiden van het werk. Het eerste deel van de werkvoorbereiding is geheel de verantwoordelijkheid van de

werkvoorbereider, echter voor het tweede deel ligt de verantwoordelijkheid, om de werkvoorbereiding tijdens de uitvoering te gebruiken bij de uitvoerder. In deze laatste fase wordt nog weleens tekort geschoten door de uitvoering.

3.4. In hoeverre heeft de werkvoorbereiding een ondersteunende, sturende, controlerende of andere taak in de uitvoering?

Werkvoorbereiding heeft in de uitvoering puur een ondersteunende taak. De verantwoordelijkheden van de uitvoering liggen bij de uitvoerder, deze dient als het nodig is, de werkvoorbereider in te schakelen.

3.5. Welke overdrachtmomenten vinden er plaats en hoe verlopen deze?

Tussen ontwerp en werkvoorbereiding door middel van de ontwerpnota. En tussen de werkvoorbereiding en uitvoering door middel van werkplannen. De overdracht verliep via deze twee documenten waar tussen het ontwerp en werkvoorbereiding, bij onduidelijkheden communicatie plaatsvond ter verduidelijking.

3.6. Hoe vindt de terugkoppeling uit de uitvoering plaats? (in relatie tot repeterende werkzaamheden)

Onvoldoende, omdat de verantwoordelijke hier onvoldoende invulling aan heeft gegeven.

3.7. Gedurende welke processen / overdrachtmomenten ziet u knelpunten optreden?

De planning en de inzet van het materieel was soms niet optimaal, waardoor productie terug liep. Tevens liet de registratie van de werkzaamheden te wensen over. Dit resulteert weer in vertraging, door gebrek aan input bij de verificatie van de eisen.

3.8. Ziet u een rol voor de werkvoorbereiding als ondersteunende (controlerende) functie tijdens de uitvoering ten aanzien van de kwaliteitsborging?

Mick Lorwa

De verantwoordelijkheid voor de registratie van de werkzaamheden ligt bij de uitvoerder. Hoe dat de uitvoerder dat regelt is niet van toepassing. Het kan daarbij ook niet zo zijn, dat er een werkvoorbereider op het werk aanwezig moet zijn om een paar maten, hoogtes of iets dergelijks te noteren. Omdat de uitvoerder

verantwoordelijkheid draagt voor de correcte uitvoering van de werkzaamheden, alsmede de correcte en volledige registratie van de werkzaamheden, kan de werkvoorbereider geen invulling geven aan de 1e lijnskeuring.

3.9. Ziet u een rol voor de werkvoorbereider ten aanzien van controle van registratieformulieren ten behoeve van de verificatienota?

Doordat de werkvoorbereiding op de hoogte is van de eisen waaraan het werk moet voldoen, is er misschien een voordeel te behalen, door deze de 2e lijnskeuring te laten verrichten. Hierdoor is het ook mogelijk dat de terugkoppeling uit de uitvoering beter wordt.

4. Faalkosten

4.1. Hoe hoog schat u de faalkosten binnen dit project en de organisatie?

Tussen de 7 en 10 %. Reden dat we onder het landelijk gemiddelde zitten is, dat Mourik een zeer platte organisatie heeft waardoor er veel fouten boven komen en deze dus kunnen worden aangepakt. Ook is dit onderwerp in de organisatie bespreekbaar,

4.2. In welke fase (ontwerp, uitvoering, anders) ontstaan de faalkosten?

Met de werkvoorbereiding kan heel veel worden voorkomen. Een goed begin is het halve werk.

4.3. Wat zijn de voornaamste oorzaken van de faalkosten?

4.4. Welke methodes worden er gebruikt, om deze oorzaken in kaart te brengen en te beheersen?

Geen, de faalkosten worden niet tastbaar gemaakt. Het is heel moeilijk om de faalkosten in kaart te brengen, alhoewel het binnen de organisatie bespreekbaar is. Het gevaar bij de registratie van faalkosten is angst. Als medewerkers worden afgerekend op fouten die ze hebben gemaakt zullen zij bij de derde keer niet meer open en eerlijk zijn over de oorzaak en/of gevolgen van fouten. Deze fouten zullen onder tafel verdwijnen, waardoor de faalkosten mogelijk oplopen.

Het systeem dat nu op handen staat geïmplementeerd te worden in de organisatie betreffende de administratie ten opzichte van de budgetten, bevat tevens een ander gevaar aan de controlerende kant. Dit gevaar schuilt in het feit dat als budgetten worden overschreden er te allen tijde een reden gegeven moet worden, maar als een werk gebudgetteerd is op €1000 en het is gerealiseerd voor €900, maar het kon voor €800, dan is er wel een fout gemaakt, echter wordt hierover nooit een vraag gesteld.

4.5. Waar ziet u zelf verbeteringen, ten aanzien van de beheersing van de oorzaken van faalkosten?

Zie vraag 4.3.

4.6. Uit het marktonderzoek van USP zien we de faalkosten in de periode van 2001 tot 2009 sterk toenemen, denkt u dat dit verband houdt met het toenemende gebruik van de geïntegreerde contracten?

Nee, geïntegreerde contracten hebben geen grote invloed gehad in de stijging van faalkosten. De stijging in de literatuur is te verklaren, doordat in de afgelopen decennia, de bewustwording binnen de sector omtrent de faalkosten is gestegen. Hierdoor werd het tastbaar en kregen mensen gevoel bij de omvang van deze kosten. De overname van risico‟s in de geïntegreerde contracten zijn ook geen faalkosten, als deze optreden. Dus als opdrachtnemer zaken als communicatie enz. moet overnemen van opdrachtgever dient hij deze te budgetteren. De vraag of er dan faalkosten

Mick Lorwa

Interview Werkvoorbereiding

Geïnterviewde P. Koekkelkoren Organisatie. Mourik

Functie Medewerker Tenderteam E-mailadres pkoekkelkoren@mourik.com

datum 24-03-2011 Tijd: 1 uur

1. Persoon