• No results found

Hebt u hiervoor nog andere functies bekleed?

Interview Werkvoorbereiding

3. Processen en overdrachtmomenten

1.3. Hebt u hiervoor nog andere functies bekleed?

Eerst calculator op het bedrijfsbureau voor zowel geïntegreerde als traditionele contracten. Hierna ben ik werkvoorbereider geweest, waarna ik mijn huidige functie kreeg.

1.4. Met welke contracten heeft u gewerkt? (traditioneel en/of geïntegreerd)

Aantal traditionele projecten gecalculeerd, vervolgens alleen nog maar aan geïntegreerde projecten deelgenomen in diverse functies.

2. Functie

2.1. Wat houdt uw functie in?

In mijn functie ben ik bezig met het verzorgen van het ontwerp, conform het contract en tot op zekere hoogte met het aanvragen van vergunningen.

Mick Lorwa 2.2. In welke mate komt u in uw functie in aanraking met de

werkvoorbereiding?

Mijn ontwerpen dienen als input voor de werkvoorbereiding. Hierbij komt natuurlijk nog de communicatie tussen en overdracht van het ontwerp naar de

werkvoorbereiding. Momenteel is binnen dit project het projectteam zodanig ingericht dat er al samenspraak is met de uitvoering, Hierin treedt de werkvoorbereidingsleider op, om dit in goede banen te leiden.

2.3. Hoe verloopt de communicatie met de werkvoorbereiding en andere disciplines binnen de organisatie?

Momenteel zitten we nog in de beginfase van het project, wel zitten de projectleiders van het ontwerp, de werkvoorbereiding en de uitvoering al bij elkaar. Hierdoor is er regelmatig overleg over het ontwerp en mogelijke oplossingen. Omdat we nu al bij elkaar zitten verloopt de communicatie heel direct en informeel. Wel worden er nog officiële overdrachtmomenten ingericht.

3. Processen en overdrachtmomenten

3.1. Welke (rand-)processen worden er doorlopen tijdens de werkvoorbereiding?

In dit project valt de werkvoorbereiding onder het WEB: Werkvoorbereiding en Beheersing. Het WEB is verantwoordelijk voor: Document beheer, planning en voortgang, betalingen, risico inkoop, omgeving, raakvlakbeheer en de traditionele werkvoorbereiding.

De werkvoorbereiding is in dit project vanaf het begin betrokken en loopt hierbij parallel aan het ontwerp. Hierdoor kan hij het ontwerp beoordelen en input geven voor bijvoorbeeld optimalisatie hiervan, ook wordt er in de fase al nagedacht over het documentbeheer, mogelijke raakvlakken en risico‟s. Door hierbij actief samen met de uitvoeringsleider de ontwerpen te beoordelen en eventuele knelpunten te

onderkennen kunnen deze, voor dat er daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, opgelost worden.

worden. Hierdoor zou de werkvoorbereiding voldoende informatie moeten hebben, om een juiste beschrijving van het werk te maken.

3.3. Welke output kent de werkvoorbereiding en denkt u dat deze producten voldoende zijn voor de uitvoering van het werk?

De werkwijze die is beschreven (antwoord vraag 3.2) tussen ontwerp en

werkvoorbereiding geldt ook tussen werkvoorbereiding en uitvoering. Dus ook de uitvoering moet hierna voldoende informatie hebben voor een juiste uitvoering van het werk.

3.4. In hoeverre heeft de werkvoorbereiding een ondersteunende, sturende, controlerende of andere taak in de uitvoering?

Binnen dit project heeft de werkvoorbereiding een ondersteunende en sturende taak in de uitvoering. De controlerende taak, als 2e lijn keuringen, ligt bij de uitvoeringleider. Deze controleert of de afspraken uit het voortraject ook daadwerkelijk worden nagekomen.

3.5. Welke overdrachtmomenten vinden er plaats en hoe verlopen deze?

Momenteel zitten we nog in de begin fase van het project, waardoor er nog geen officiële overdracht is geweest tussen het ontwerp en werkvoorbereiding. Echter worden toekomstige overdrachtmomenten begeleid, middels een

overdrachtsformulier. Hierdoor worden overdrachtmomenten officieel vastgelegd. Hierdoor verplicht je ook degene die met de documenten moet werken, kennis te nemen van de inhoud van het document.

3.6. Hoe vindt de terugkoppeling uit de uitvoering plaats? (in relatie tot repeterende werkzaamheden)

Door de directe samenwerking tussen het ontwerp, de werkvoorbereidingen en uitvoering zou de terugkoppeling ook zeer direct moeten zijn. Echter, dit project is nog niet in uitvoering, waardoor we moeten afwachten of de terugkoppeling ook efficiënt verloopt.

Mick Lorwa 3.8. Ziet u een rol voor de werkvoorbereiding als ondersteunende

(controlerende) functie tijdens de uitvoering ten aanzien van de kwaliteitsborging?

Ondersteunende functie heeft de werkvoorbereiding wel, zoals al eerder behandeld. Een controlerende functie heeft de werkvoorbereider niet binnen dit project. De uitvoeringsleider is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de 2e lijn keuringen.

3.9. Ziet u een rol voor de werkvoorbereider ten aanzien van controle van registratieformulieren ten behoeve van de verificatienota?

Binnen dit project valt de werkvoorbereiding binnen het WEB en zoals eerder beschreven is deze ook verantwoordelijk voor het documentenbeheer. Er bestaat dus een directe connectie tussen de werkvoorbereiding en de documenten, hierdoor is het logisch dat zij ook een check doen op de geleverde documenten uit de uitvoering.

4. Faalkosten

4.1. Hoe hoog schat u de faalkosten binnen dit project en de organisatie?

Vind ik moeilijk in te schatten ook omdat ik veel vanuit de koepel heb gewerkt.

4.2. In welke fase (ontwerp, uitvoering, anders) ontstaan de faalkosten?

Faalkosten zijn zeer moeilijk aan projectfases toe te kennen, omdat fouten vaak doorwerken.

4.3. Wat zijn de voornaamste oorzaken van de faalkosten?

De schades aan kabels en leidingen zijn denk ik een groot deel van de faalkosten van een project. Ook zijn late ontwerpkeuzes, in bijvoorbeeld materiaal, reden tot vertraging of een vergroting van de tijdsdruk. Dit hoeft echter niet direct tot faalkosten te leiden.

4.4. Welke methodes worden er gebruikt, om deze oorzaken in kaart te brengen en te beheersen?

Momenteel nog niet, hiervoor is geen duidelijk systeem binnen de organisatie.

4.5. Waar ziet u zelf verbeteringen, ten aanzien van de beheersing van de oorzaken van faalkosten?

Faalkosten zijn alleen te beheersen door zo efficiënt en zo goed mogelijke voorbereiding van de werken. Hierbij is de beheersing van risico‟s zeer belangrijk. Tevens is het belangrijk een goede administratie hiervan bij te houden, om de oorzaak van faalkosten te registreren.

Ook omdat deze contractvorm gebaseerd is op vertrouwen, moet hier aan gewerkt worden. Door het vertrouwen van opdrachtgever te behouden worden discussies voorkomen, wat uiteindelijk resulteert in een efficiënte realisatie van het project.

4.6. Uit het marktonderzoek van USP zien we de faalkosten in de periode van 2001 tot 2009 sterk toenemen, denkt u dat dit verband houdt met het toenemende gebruik van de geïntegreerde contracten?

Het leerproces dat uit de geïntegreerde contracten ontstaat, gaan faalkosten gepaard. Dit heeft er mee te maken dat wij als uitvoerders wel weten hoe het buiten moet, maar met het ontwerp en oplevering hebben we veel minder te maken gehad in de

traditionele contracten. Persoonlijk kan ik niet zeggen, dat de stijging in de faalkosten een resultaat is van de geïntegreerde contracten.

Mick Lorwa