• No results found

POP II Provincie Drenthe,

6 Bestaand gebruik

6.2 Gebruik in en nabij het Zuidlaardermeergebied

6.2.5 Waterrecreatie Activiteiten Toelichting

B es ta an d ge br ui k G ew ijz ig d ge br ui k N ie uw g eb ru ik A ut on om e gr oe i O nt w ik ke lin ge n O nt w ik ke lin gs ru imte

Varen met zeilboten Vooral het Zuidlaardermeer x x

Varen met elektra/motorboten Max. 12 km/uur x x

Snelle watersport Waterskiën, jetskiën, speedboten. Max 12 km/uur x x

Rondvaarten Gehele jaar x

kanoën en roeien Ook in rietzones x x x

Waterfietsen Te huren bij botenverhuur x x

Surfen Waaronder windsurfen (geen kitesurfen) x x

Kitesurfen Aleen toegestaan in een begrensd deel aan de noordzijde van het

Zuidlaardermeer x

Zwemmen Zowel vanaf strand als boten x x

Onderwatersport Duiken x

Schaatsen Ook toertochten x

IJszeilen Alleen in de winter x

IJssurfen Alleen in de winter x

Ankeren Op hele Zuidlaardermeer toegestaan x x

Gebruik openbare

aanlegplaatsen Op diverse plekken op het meer x x x

Gebruik particuliere

aanlegplaatsen Bij jachthavens en woningen x x x

Boten te water laten Op daarvoor bestemde plaatsen vnl bij jachthavens x x

Boten aftanken Hoofdzakelijk bij jachthavens en watersportcentra x x x

Scoutingactiviteiten Twee scoutingverenigingen die actief zijn op het meer x

Vaarverbindingen Vaarverbinding Zuidlaardermeer en Oost-Groningen x x x Evenementen en wedstrijden

binnen Natura 2000-gebieden x x

Integraal Ontwikkelingsplan

Bestaand gebruik

Het vaarwater op het Zuidlaardermeer is openbaar. Dit betekent dat daar behalve recreatieve vaart en watersport ook andere vormen van scheepvaart zijn toegestaan, zoals beroepscheepvaart. Er bevinden zich meerdere ankerlocaties en openbare aanlegplaatsen rond het Zuidlaardermeer. Het is toegestaan te overnachten op deze aanlegplaatsen.

Op het meer wordt gevaren met zeilboten, motorboten, kano’s, waterfietsen en roeiboten. De kanoërs begeven zich af en toe in de rietzones. Andere boten steken te diep om daar te kunnen komen. Zeilvereniging “Zuidlaardermeer” en kanovereniging “De Trappers” zijn actief op het Zuidlaardermeer.

Voor schepen langer dan 15 meter (ook zeilschepen) en voor schepen die sneller kunnen varen van 20 km/uur geldt dat bestuurders in het bezit moeten zijn van een geldig vaarbewijs. Er geldt een maximum vaarsnelheid van 12 km/uur. Dit geldt dus ook voor kleine open boten met een grote buitenboordmotor. De snelheidlimiet van 12 km/uur wordt vaak overschreden. In het gebied wordt gevaren met een politieboot, een reddingsboot, rondvaartboten en particuliere motorboten. Er wordt af en toe gewaterskied waarbij snelheden van ongeveer 30 km/uur gehaald worden. Dit vindt vooral in de buurt van camping Meerwijck plaats. In het Zuidlaardermeergebied mag dag en nacht gevaren worden. Er zijn er geen restricties van het ankeren in het meer.

Op het meer wordt gewindsurft en gekitesurft, waarvan het laatste wettelijk niet toegestaan is in het gebied. Bij geschikte weersomstandigheden kunnen 50-100 windsurfers en 0-10 kitesurfers waargenomen worden. Omdat voor deze takken van sport veel wind nodig is, wordt er ook buiten het seizoen (september t/m november) gewindsurft en gekitesurft. Dit gebeurt vooral in de omgeving van camping Meerwijck en De Bloemert. Aantallen variëren van 2-6 surfers door de week tot 5-10 surfers in het weekend.

Gezwommen wordt vanaf de twee aangelegde stranden (Meerwijck en Meerzicht, overzichtskaart 11 recreatie) en vanaf boten. Dit vindt vooral plaats bij mooi weer, in het toeristische hoogseizoen. Uitzondering hierop is de Nieuwjaarsduik in het Zuidlaardermeer in januari. Eenmaal per jaar wordt er gesnorkeld in het meer als onderdeel van een duikcursus. Zwemmen is toegestaan in het gehele meer. Wanneer de omstandigheden zich ervoor lenen wordt er op het meer geschaatst, en in mindere mate geijszeild en geijssurft.

Rond het Zuidlaardermeergebied zijn twee waterscouting groepen die wekelijks activiteiten hebben in het Zuidlaardermeergebid. De scoutinggroep ‘Nicolaas’ is gehuisvest op het recreatieterrein Meerzicht. In de winterperiode zijn de activiteiten beperkt tot activiteiten in en rond het gebouw. In het voorjaar, zomer en najaar zijn de activiteiten vooral gericht op het water, zoals zeilen, kanoën en zwemmen.

De scoutinggroep ‘De Trappers’ opereert vanuit het recreatieterrein Meerwijck. Deze groep beschikt over een sleepboot van 15 meter. De wekelijkse activiteiten bestaan uit het leren zeilen, roeien en, wanneer het weer zich ervoor leent, zwemmen. Het zeilseizoen loopt van half april tot uiterlijk half november. In de eerste of tweede week van de zomervakantie gaat deze groep op zomerkamp. Hierbij worden tevens Canadese kano’s ingezet.

Om het jaar wordt het Noordelijk Water Kamp georganiseerd voor de waterscoutinggroepen uit de provincie Groningen. Dit kamp vindt met Hemelvaart plaats en opereert vanuit recreatieterrein Meerzicht. De georganiseerde activiteiten vinden vooral op het meer plaats. Hierbij worden motorboten ingezet die de gebruikte lelievletten slepen of bij het uitzetten van routes.

Op het meer worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals GPS-tochten voor zeilboten, zeilcursussen, en zeilwedstrijden georganiseerd door de ZZ, Splash wedstrijden, de Nieuwjaarsduik Zuidlaardermeer, land-watercompetities, zwemwedstrijden, vlotten bouwen en in de winter schaatstourritten.

In 2008 is er een vaarverbinding tussen het Zuidlaardermeer en Oost-Groningen gerealiseerd en is het Zuidlaardermeer centraler komen te liggen in de vaarroutes.

Nieuw gebruik

Recentelijk is bij watersportcentrum Alround Watersport Meerwijck B.V. bij Kropswolde een drijvend tankstation ten behoeve van motorboten in gebruik genomen.

Autonome groei

Er vindt, onder invloed van het Provinciale beleid om watersport te stimuleren, een autonome groei plaats op het gebied van recreatievaart en watersportactiviteiten. Een paar voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van de vaarverbinding tussen het Zuidlaardermeer en Oost- Groningen en realisering van de vaarverbinding Erica-Ter Apel. Onder invloed van deze verbindingen zal de vaarintensiteit in het Zuidlaardermeergebied toenemen.

Ontwikkelingen

Recreatieschap Drenthe heeft het in samenwerking met andere partijen het voornemen om de watergerichte toeristisch-recreatieve infrastructuur in en bij het Zuidlaardermeer op te waarderen en knelpunten op te heffen. Verder zijn er verkennende studies voor de ontwikkeling van een natuurgebied in polder Noordsma in combinatie met een nieuw clubgebouw voor de Scouting en het behoud en ontwikkleing van nieuwe recreatieve voorzieningen.

De effecten van deze plannen op de aangewezen Natura 2000-waarden worden niet in onderhavig beheerplan onderzocht, maar in een afzonderlijke studie getoetst. Dit zal in de loop van 2016 plaatsvinden.

Ontwikkelingsruimte

In overleg met Stichting Het Groninger Landschap en Stichting Het Drentse Landschap zijn er plannen voor de ontwikkeling van kano routes in het Zuidlaardermeergebied. Waar deze precies worden gerealiseerd is nog niet duidelijk.

6.2.6 Sportvisserij