• No results found

K WALITEIT VAN HET BOUWEN

In document BIJLAGE 6 . – (pagina 107-137)

Huur, koop of een tussenvorm

4. K WALITEIT VAN HET BOUWEN

VEENDAM - WINSUM -

4. K

WALITEIT VAN HET BOUWEN

D

UURZAAM BOUWEN

Wat zijn de plannen van de gemeenten op het gebied van duurzaamheid? DEAL

122. Hoeveel woningcorporaties zijn er in de regio? Waar hebben zij de afgelopen jaren vooral in geïnvesteerd? (op peil houden kwaliteit van wonen en leven in het stedelijk gebied) Welke corporaties gaan de komende jaren (2012-2020) flink investeren in de sociale woningvoorraad en wat houdt dit concreet in? (sloop 10% bezit, opknappen deel bezit, aandeel

levensloopbestendige woningen stijgt van 26% naar 32%, energielabel 2000 woningen verbeteren) Waar liggen deze ambities van de corporaties vastgelegd? (Strategisch Vastgoed Beleid 2012-2020 SVB)

134. Wat wordt verstaan onder duurzaamheid bij (ver)bouw van schoolgebouwen?

OOST-GRONINGEN

59. Wat zijn de regionale opgaven wat betreft de particuliere voorraad en welke drie hoofdlijnen worden daarbij onderscheiden? (o.a. prikkelen om te investeren in energiebesparing en levensloopbestendigheid)

DE MARNE

-

LEEK

140. Welke invloed heeft de gemeente op de bouwtechnische kwaliteit van bouwplannen van opdrachtgevers en bouwers? (gemeente kan niet meer eisen dan Bouwbesluiteisen) Hoe kunnen nadere eisen zoals WoonKeur worden geëffectueerd? Hoe doet de gemeente Leek dit concreet? (voorlichting bij kavelverkoop Oostindie m.b.t. levensloopbestendigheid en

duurzaamheid)

191. Waarom is duurzaamheid een belangrijk thema en hoe gaat de gemeente hier mee om? (belangrijk onderwerp op de lokale politieke agenda. Volgende kaders daarbij van belang) 192. Over welke onderwerpen zijn afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord tussen Rijk en VNG?

193. Welke partijen werken samen onder het Energieakkoord Noord-Nederland?

194. Welke partijen hebben het energieakkoord ondertekend? (Rijk, Provincie Groningen en Groningse gemeenten waaronder Leek)

195. Wat is de doelstelling van het Energieakkoord? (vermindering uitstoot broeikasgassen, bevorderen duurzame energie, energie-gerelateerde activiteiten in Noord-Nederland versterken om een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de regio) 196. Op welke vijf strategische thema’s zet het Energie akkoord in?

197. Welk project is er opgezet in het kader van thema 1: energiebesparing in de gebouwde omgeving, glastuinbouw en industrie? (100.000 woningenplan) Wat houdt het 100.000 woningenplan in?

198. Aan welke thema’s op het gebied van duurzaamheid wil de gemeente vanuit het coalitieakkoord gaan werken en welke concrete doelstellingen zijn daarbij onder andere opgesteld?

199. Welke beleidskaders spelen en rol bij de duurzaamheidsplannen en welke partijen wil de gemeente betrekken bij haar doelstellingen? (Klimaatakkoord en Energieakkoord. Betrekken van burgers, bedrijven, OV, woningcoporaties)

200. Waarom wil de gemeente burgers betrekken bij de duurzaamheidsplannen? (draagvlak vergroten)

201. Met welke (financiële) ondersteuning worden de duurzaamheidsplannen tot uitvoering gebracht? (o.a. SLOK-bijdrage)

202. Welke klimaatactiviteiten op het gebied van woningbouw zijn er in het kader van de SLOK-aanvraag (Stimulering Lokaal Klimaatbeleid) gaande? (nieuwbouwplannen en

aanpassingsplannen)

204. Wat zijn aandachtspunten bij de bouw van de nieuwe wijk Oostindie en hoe wordt het investeren in duurzaamheid gestimuleerd bij de bouwers? (subsidie)

205. Wat is het Infohuis en waarom is dit huis ontwikkeld? (voorbeeldhuis/inspiratiebron voor bouwers op het gebied van duurzaamheid)

206. Wat zijn de plannen van Stichting Wold & Waard om energiebesparing te realiseren in de bestaande bouw?

207. Wat voor pilotproject is er gaande in de gemeente Zuidhorn (i.s.m. Wold en Waard)wat betreft verduurzaming van koop- en huurwoningen? Wat gaan de Westerkwartiergemeenten doen om het huidige energielabel van de bestaande woningmarkt te verbeteren? (na evaluatie pilotproject plan opstellen)

208. Wat biedt de door Wold en Waard opgerichte Energie BV voor mogelijkheden? (sturen in woonlasten om investeringen te kunnen terugverdienen en de lasten voor de bewoner

budgettair neutraal te kunnen laten verlopen)

209. Hoe wordt de duurzaamheid van de gebouwen in de quartaire sector aangepakt? (pilot aan de gang) Wat verstaat de gemeente nog meer onder duurzaamheid naast energiebesparing? (meer sociale invalshoek)

266. Wat is de visie van de gemeente op duurzaamheid? (streven naar bouw energiezuinige woningen uitgaande van het Energieakkoord, overleg met woningbouwcorporaties)

267. Waar streeft de gemeente naar wat betreft duurzaamheid? (bij kavelverkoop ECP-norm van minimaal 0,5, met woningbouwcorporaties moeten afspraken gemaakt worden)

273. Wat zijn de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid?

MARUM

189. Hoe kijken de ondervraagden aan tegen energiebesparende maatregelen? 205. Waarom willen de gemeente en corporatie werken aan een verbetering van de energetische kwaliteit van het corporatiebezit?

278. Welke beleidsuitgangspunten hanteert de gemeente voor nieuw te bouwen woningen? (zoveel mogelijk levensloopbestendig bouwen in zowel de sociale als de vrije sector, streven naar kwaliteitseisen op het WoonKeurniveau)

290. Voor welke thema’s op het gebied van duurzaamheid/ vermindering uitstoot broeikasgassen is aandacht nodig?

291. Wie hebben het Energieakkoord Noord-Nederland ondertekend?

292. Wat is de doelstelling van het Energieakkoord? (vermindering uitstoot broeikasgassen, bevorderen duurzame energie, energie-gerelateerde activiteiten in Noord-Nederland versterken om een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de regio) 293. Op welke vijf strategische thema’s zet het Energie akkoord in?

294. Welk project is er opgezet in het kader van thema 1: energiebesparing in de gebouwde omgeving, glastuinbouw en industrie? (100.000 woningenplan) Wat houdt het 100.000 woningenplan in?

295. Hoe kunnen gemeenten financieel en organisatorisch ondersteund worden bij het initiëren en organiseren van duurzaamheidsprojecten in de bestaande woningvoorraad? (SenterNovem, SLOK regeling  subsidie toegezegd gekregen)

296. Hoe wordt de duurzaamheid van de gebouwen in de quartaire sector aangepakt? (pilot aan de gang)

297. Wat houdt de pilot Biomassa Marum in?

298. Welke plannen heeft Wold en Waard op het gebied van energiebesparing in de bestaande bouw?

299. Wat biedt de door Wold en Waard opgerichte Energie BV voor mogelijkheden?

300. Hoe vertalen de ambities op het gebied van duurzaamheid zich naar de bouwplannen? (energieneutrale woningen in uitbreidingsplannen, voorwaarden met betrekking tot duurzaamheid bij kavelverkoop, ECP-norm van minimaal 0,5)

301. Hoe worden afspraken met de woningcorporatie op het gebied van energetische kwaliteit vastgelegd? (prestatieafspraken)

ZUIDHORN

148. Wat wil de gemeente doen met de woningbouwcorporaties op het gebied van

bouwtechnische kwaliteit? (afspraken maken) Welke kaders zijn van belang in dit opzicht (Energieakkoord Noord-Nederland)

156. Wie hebben het Energieakkoord Noord-Nederland ondertekend en wat houdt dit akkoord globaal in?

157. Wat is de doelstelling van het Energieakkoord? (vermindering uitstoot broeikasgassen, bevorderen duurzame energie, energie-gerelateerde activiteiten in Noord-Nederland

versterken om een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de regio) Wat is het 100.000 woningenplan?

158. Wat houdt het 100.000 woningenplan concreet in voor de nieuwbouw in Noord-Nederland?

159. Hoe wordt de duurzaamheid van de gebouwen in de quartaire sector aangepakt? (pilot aan de gang)

160. Hoe kunnen gemeenten financieel en organisatorisch ondersteund worden bij het initiëren en organiseren van duurzaamheidsprojecten in de bestaande woningvoorraad? (SenterNovem, SLOK regeling  subsidie toegezegd gekregen) Wat moet de gemeente aan de hand van de subsidieverstrekking nog doen? (subsidieverordening opstellen aan de hand waarvan

woningbezitters subsidie kunnen aanvragen om energiebesparende maatregelen uit te voeren voor hun woning)

163. Wat wil de gemeente met deze aanpak bereiken en welke projecten moeten in dit zelfde licht worden gezien? (realiseren energie-neutrale modelwoning als voorbeeldfunctie)

164. Welke projecten die met duurzaamheid te maken hebben lopen er op dit moment? (studie naar aardgasloze wijk, grex-proof)

165.Welke plannen heeft Wold en Waard op het gebied van energiebesparing in de bestaande bouw?

166. Wat biedt de door Wold en Waard opgerichte Energie BV voor mogelijkheden?

GRONINGEN

18. Welk kwaliteitsaspect in de woningbouw vindt de gemeente uitdrukkelijk belangrijk? (duurzaamheid) Waarom vindt de gemeente duurzaamheid belangrijk en welke ambitie heeft de gemeente op dit gebied?

25. Waaraan leest de gemeente de effecten van de duurzaamheidsmaatregelen af? Waarop heeft duurzaamheid betrekking? Wat betekent duurzaamheid voor woningen? (veilig, toegankelijk, comfortabel, gezond binnenmilieu, duurzaam in bouw en gebruik, levensloopbestendig) Welke regionale plannen wat betreft duurzaamheid zijn er? (Energie Akkoord Noord-Nederland) Waar ligt de grootste opgave wat betreft duurzaamheid voor de gemeente en welke ambities heeft de gemeente op dit gebied? (verbeteren bestaande voorraad) Hoe wil de gemeente dit onder andere bereiken? (bewustmaking, voorlichting)

75. Waarover gaat het Keurmerk Groninger Woonkwaliteit? (duurzaamheid met energie, toegankelijkheid en levensloopbestendigheid, veiligheid en gezondheid)

77. Waarom is de compactheid van de stad een sterk punt en dus een belangrijk uitgangspunt in het ruimtelijk beleid? (waardering en duurzaam) Wat betekent dit concreet voor nieuw te bouwen woningen? (inbreiding)

80. Om welke aspecten gaat duurzaamheid? Waar gaat duurzaamheid over bij wonen en hoe wordt aan verbetering gewerkt? Met welke partijen zijn afspraken gemaakt over

duurzaamheid? (corporaties en ontwikkelaars? Welk bijkomend voordeel biedt het energiezuiniger maken van woningen? (minder woonlasten)

81. Welke maatregelen wil de gemeente nemen om duurzamer te worden? (energiezuiniger maken huurwoningen corporaties, voorlichting particulieren, energiebesparende maatregelen benaderen vanuit woonlasten)

135. Waar moet Groningen zich vooral op richten bij verduurzaming van de stad en in samenwerking met welke partij? (bestaande woningvoorraad verbeteren i.s.m. corporaties) 136. Waarom is het zo belangrijk om vooral te investeren in het verbeteren van de bestaande voorraad? (o.a. voor reductie woonlasten)

HAREN

84. Wie is de belangrijkste partner voor de realisatie van sociale woningbouw?

(woningbouwcorporatie Woonborg) Welke afspraken zijn in 2008 gemaakt met Woonborg qua woningbouw en in hoeverre zijn deze gerealiseerd? Over welke onderwerpen zullen met het oog op de ontwikkelingen (financiële middelen corporaties onder druk) nieuwe afspraken worden gemaakt? (bijdrage handhaving ondergrens sociale huur, bijdrage bouw

levensloopbestendige woningen, rol bij tijdelijke opvang kwetsbare groepen, leefbaarheid, duurzaamheid, toegankelijkheid)

161. Over welke onderwerpen worden minimaal afspraken gemaakt met Woonborg (en mogelijk andere corporaties)? (handhaving ondergrens sociale huur, bijdrage aan bouw levensloopbestendige woningen, rol bij tijdelijke opvang kwetsbare groepen, leefbaarheid, woonkwaliteiten, duurzaamheid, toegankelijkheid, betrekken van bewoners)

HOOGEZAND-SAPPEMEER

13. Welke aspecten van duurzaamheid onderscheid de gemeente? (Duurzame wijken: woonservicegebieden, levensloopbestendige woningen, multifunctionele dienstencentra, dienstverleningsvormen aan huis. Energieprestaties) Waar overweegt de gemeente extra in te zetten op duurzaamheid? (ontwikkeling zuidzijde)

42. Welke kernwaarden gelden als uitgangspunt bij de prioritering van de gemeente? (vitaliteit, kwaliteit, variëteit, duurzaamheid)

109. Welke ontwikkelingen zijn landelijk en regionaal gaande op het gebied van duurzaamheid? (subsidieregelingen, Energieakkoord Noord-Nederland) Welke thema’s komen er aan bod in het Energieakkoord Noord-Nederland (dat Hoogezand mede heeft ondertekend)?

110. Welke voordelen biedt het verbeteren van energieprestaties in de woningvoorraad? Wat gaat de gemeente doen om energieprestaties te verbeteren? (afspraken maken met

woningcorporaties)

111. Welke ambities heeft de gemeente zelf op het gebied van duurzaamheid? (mogelijk Zuidzijde een duurzaamheidsproject maken)

SLOCHTEREN

41. Waarom wordt duurzaamheid als kwalitatieve bouwopgave beschouwd? Waar liggen de duurzaamheidsambities vastgesteld? (nota Duurzaam Slochteren)

42. Welke ambitie gericht op eigenaren van bestaande woningen (eigenaars van koopwoningen

en de woningcorporatie) wordt in de duurzaamheidsnota van de gemeente (2009)

omschreven? (doelgroepen prikkelen om te verduurzamen)

43. Aan welke maatregelen moet gedacht worden bij het verduurzamen van woningen? (energiezuinigheid en levensloopbestendigheid)

44. Hoe wil de gemeente de eigenaren van bestaande woningen prikkelen om te

verduurzamen? (campagne huiseigenaren en afspraken met corporatie) En welk thema staat hierbij centraal? (energieverbruikreductie)

45. Hoe kunnen huiseigenaren hierbij verder worden aangemoedigd? (duurzaamheidslening vanuit SVN-gelden)

47. Welke ambitie heeft de gemeente op het gebied van energiezuinigheid van nieuw te bouwen woningen gerealiseerd door bouwers en de woningbouwcorporatie? (Energie Prestatie

48. Welke ambitie heeft de gemeente op het gebied van energiezuinigheid van nieuw te bouwen woningen gerealiseerd door de gemeente zelf en particulier opdrachtgeverschap? (ECP die 25% beter is dan de wettelijke norm)

50. Naar welk niveau van Energieprestatie op Locatie (EPL) streeft de gemeente bij

locatieontwikkeling van minimaal 200 woningen als zij zelf de ontwikkeling op zich neemt?

TEN BOER

57. Wat is de ambitie van de gemeente op het gebied van duurzaamheid bij nieuwbouw? 58. Hoe wordt energiebesparing in bestaande (koop)woningen gerealiseerd en gestimuleerd? 59. Hoe verduurzamen Wierden en Borgen hun woningen? (o.a. ook afspraken maken)

VEENDAM

155. Waarom heeft de gemeente in voorgaande jaren geen prioriteit gegeven aan beleid op duurzaam bouwen? Waar wil de gemeente de komende jaren aandacht aan gaan besteden (in overleg met de woningcorporaties)?

158. Komt duurzaam bouwen weer op de agenda van de gemeente?

159. Wat zijn aandachtspunten bij het verduurzamen (of redenen voor het verduurzamen)? (milieu en woonlasten)

WINSUM

23. Welke maatregelen - voor beperken van de energetische woonlasten en opvangen van de vergrijzing - zijn voor Wierden en Borgen van belang wat betreft het maken van een

kwaliteitsslag in de bestaande voorraad? (o.a. groot deel woningen opwaarderen tot label C, nieuwbouw en vervanging, nieuwbouw levensloopbestendig, overlast beperken)

24. Welke punten agendeert de gemeente bij het opstellen van de prestatieafspraken met Wierden en Borgen? (verduurzamen woningen, levensloopbestendige woningen toevoegen door nieuwbouw of verbetering, omlabeling verouderde seniorenwoningen naar

starterswoningen, mogelijkheden onderzoeken voor meeliften voormalige huurders op renovatieprojecten)

44. Hoe wil de gemeente verder de duurzaamheid bevorderen? (initiatieven van bewoners en andere partijen toejuichen)

103. Hoe is het gesteld met het energielabel van de verschillende woningen in de gemeente? Waar valt meest winst te halen op verbeteren van het energielabel?

V

EILIG WONEN

Worden de te bouwen woningen voorzien van het politiekeurmerk Veilig Wonen, of wordt er anderszins aandacht besteed aan veiligheid?

DEAL - OOST-GRONINGEN - DE MARNE - LEEK - MARUM

208. Welke invloed heeft de gemeente op de bouwtechnische kwaliteit van bouwplannen van opdrachtgevers en bouwers? (gemeente kan niet meer eisen dan Bouwbesluiteisen) Hoe kunnen nadere eisen (zoals WoonKeur, veiligheid, levensloopbestendigheid, duurzaamheid) worden geëffectueerd? (privaatrechtelijke afspraken)

ZUIDHORN

146. Welke invloed heeft de gemeente op de bouwtechnische kwaliteit van bouwplannen van opdrachtgevers en bouwers? (gemeente kan niet meer eisen dan Bouwbesluiteisen) Hoe kunnen nadere eisen (zoals WoonKeur, veiligheid, levensloopbestendigheid, duurzaamheid)

worden geëffectueerd? (privaatrechtelijke afspraken)

GRONINGEN

75. Waarover gaat het Keurmerk Groninger Woonkwaliteit? (duurzaamheid met energie, toegankelijkheid en levensloopbestendigheid, veiligheid en gezondheid)

HAREN - HOOGEZAND-SAPPEMEER - SLOCHTEREN - TEN BOER - VEENDAM - WINSUM -

W

OONKEUR

Worden de te bouwen woningen van het kwaliteitscertificaat Woonkeur voorzien? DEAL

-

OOST-GRONINGEN

-

DE MARNE

97. Welke kwaliteitskaders stelt de gemeente bij nieuwbouw? (voldoen aan Woonkeur o.a. vanwege levensloopbestendigheid; nieuwbouw alleen toegestaan in het kwalitatief hogere segment) Hoe kan de gemeente kwaliteit op het niveau van Woonkeur realiseren?

135. Waarom dringt de gemeente aan op het realiseren van koopwoningen binnen de kwaliteitseisen van WoonKeur? (geschikt voor senioren en mensen met een zorgvraag) 136. Hoe wil de gemeente eigenaar-bewoners stimuleren om zelf aanpassingen door te voeren die bijdragen aan de toegankelijkheid van de woning? (bewustwordingscampagne, bij aanvraag omgevingsvergunning WoonKeur onder de aandacht brengen. Sluit ook aan bij De Kanteling (wmo))

LEEK

140. Welke invloed heeft de gemeente op de bouwtechnische kwaliteit van bouwplannen van opdrachtgevers en bouwers? (gemeente kan niet meer eisen dan Bouwbesluiteisen) Hoe kunnen nadere eisen zoals WoonKeurworden geëffectueerd? Hoe doet de gemeente Leek dit concreet? (voorlichting bij kavelverkoop Oostindie m.b.t. levensloopbestendigheid en duurzaamheid)

263. Welke aandachtspunten zijn van belang bij het realiseren van woningen voor senioren? (rekening met kwalitatieve vraag, nieuwbouw gericht op levensloopbestendig bouwen realiseren op het niveau van WoonKeur, afspraken maken met woningcorporaties over domotica in huurwoningen)

MARUM

208. Welke invloed heeft de gemeente op de bouwtechnische kwaliteit van bouwplannen van opdrachtgevers en bouwers? (gemeente kan niet meer eisen dan Bouwbesluiteisen) Hoe kunnen nadere eisen (zoals WoonKeur, veiligheid, levensloopbestendigheid, duurzaamheid) worden geëffectueerd? (privaatrechtelijke afspraken)

261. Over welke onderwerpen heeft WoonKeur eisen opgesteld? (directe woonomgeving, woongebouw en woning) Is een woning met een WoonKeur label levensloopgeschikt? (ja) 263. Wat is de Vrijwillige Advies Commisie (VAC)? (praktische bruikbaarheid van woning en woonomgeving) Waar sluit de gebruikerstoets van de VAC op aan? (certificaat Woonkeur) Hoe werkt Wold en Waard samen met de VAC? (laat haar nieuwbouwplannen toetsen door VAC en

voert woningkwaliteitsonderzoeken uit onder bewoners van nieuwbouwprojecten)

278. Welke beleidsuitgangspunten hanteert de gemeente voor nieuw te bouwen woningen? (zoveel mogelijk levensloopbestendig bouwen in zowel de sociale als de vrije sector, streven naar kwaliteitseisen op het WoonKeurniveau)

ZUIDHORN

240. Over welke onderwerpen heeft WoonKeur eisen opgesteld? (directe woonomgeving, woongebouw en woning) Is een woning met een WoonKeur label levensloopgeschikt? (ja) 244. Welke beleidsuitgangspunten hanteert de gemeente voor nieuw te bouwen woningen? (zoveel mogelijk levensloopbestendig bouwen in zowel de sociale als de vrije sector, streven naar kwaliteitseisen op het WoonKeurniveau, stimuleren aanbrengen infrastructuur die domotica op den duur, bij vraag, mogelijk maakt)

GRONINGEN

-

HAREN

-

HOOGEZAND-SAPPEMEER

100. Op welke gebieden leidt het inrichten van woonservicegebieden mogelijk tot extra kwaliteitseisen bij de ontwikkeling? (locatie: nabijheid servicepunt. Bouw: belangrijkste eisen Woonkeur, spreiding levensloopbestendige woningen. Inrichting openbare ruimte)

112. Op welke gebieden speelt duurzaamheid nog meer een rol naast

energie/milieu)prestaties? (woonservicegebieden, levensloopbestendige woningen,

multifunctionele dienstencentra, levensloopbestendige openbare ruimte) Welke eisen stelt de gemeente wat betreft woningbouw aan duurzaamheid? (belangrijkste eisen Woonkeur) Wat wil de gemeente doen op het gebied van aanpasbaar bouwen? (afspraken woningcorporaties en eigenaar-bewoners voorlichten en ondersteunen)

SLOCHTEREN - TEN BOER - VEENDAM - WINSUM -

L

EVENSLOOPBESTENDIG BOUWEN

,

AANPASBAAR BOUWEN

Wat zijn de plannen van de gemeente op het gebied van levensloopbestendig bouwen? DEAL

52. Welke eigenschappen hebben woningen voor ouderen nodig en wat moet er in dit opzicht gebeuren? (ombouw tot levensloopbestendige woningen, sloop/nieuwbouw)

111. Waarom wordt de keuze gemaakt om woningen en woonomgeving levensloopbestendig te maken (door aanpassing)? (positieve bijdrage sociale structuur wat bijdraagt aan informele zorgstructuur, vernieuwing woonmilieu, werkgelegenheid bouw, aanpassing beter dan sloop, duurzame koers)

122. Hoeveel woningcorporaties zijn er in de regio? Waar hebben zij de afgelopen jaren vooral in geïnvesteerd? Welke corporaties gaan de komende jaren (2012-2020) flink investeren in de sociale woningvoorraad en wat houdt dit concreet in? (sloop 10% bezit, opknappen deel bezit, aandeel levensloopbestendige woningen stijgt van 26% naar 32%, energielabel 2000 woningen verbeteren) Waar liggen deze ambities van de corporaties vastgelegd? (Strategisch Vastgoed Beleid 2012-2020 SVB)

OOST-GRONINGEN

59. Wat zijn de regionale opgaven wat betreft de particuliere voorraad en welke drie hoofdlijnen worden daarbij onderscheiden? (o.a. prikkelen om te investeren in

energiebesparing en levensloopbestendigheid)

DE MARNE

97. Welke kwaliteitskaders stelt de gemeente bij nieuwbouw? (voldoen aan Woonkeur o.a. vanwege levensloopbestendigheid; nieuwbouw alleen toegestaan in het kwalitatief hogere segment) Hoe kan de gemeente kwaliteit op het niveau van Woonkeur realiseren?

LEEK

140. Welke invloed heeft de gemeente op de bouwtechnische kwaliteit van bouwplannen van opdrachtgevers en bouwers? (gemeente kan niet meer eisen dan Bouwbesluiteisen) Hoe kunnen nadere eisen zoals WoonKeur worden geëffectueerd? Hoe doet de gemeente Leek dit concreet? (voorlichting bij kavelverkoop Oostindie m.b.t. levensloopbestendigheid en

duurzaamheid)

169. Welke opgaaf staat in de Regionale Woonvisie Westerkwartier 2009 – 2015 aangegeven op het gebied van wonen, welzijn en zorg? (voldoende levensloopgeschikte woningen, adequate zorginfrastructuur en gemengde samenstelling van kernen en wijken)

180. Waarom moet levensloopgeschikt gebouwd worden? (wens om langer in eigen woning te blijven wonen, extramuralisering, vergrijzing, vermindering van een beroep op de algemene middelen ten behoeve van kostbare aanpassingen van bestaande woningen, vermijden van verhuizingen, toegankelijk zijn van elke woning voor eenieder)

181. Wat is de definitie van een levensloopgeschikte woning? (geen vastomlijnd begrip) 182. Hoe wordt een levensloopgeschikte woning door de gemeente gedefinieerd?

183. Hoe kan deze definitie van een levensloopgeschikte woning verder worden toegelicht? 234. Hoe moet aan de wensen van de vergrijzende bevolking worden voldaan? (toevoegen specifieke woonvormen, aanpassen voorraad, inzetten op levensloopgeschikte en

nultredenwoningen bij nieuwbouw)

260. Wat is de visie van de gemeente op wonen, welzijn en zorg? (bij inrichting openbare ruimte en realiseren van voorzieningen rekening houden met kwetsbare doelgroep om zelfredzaamheid zo lang mogelijk te rekken. Vanwege vergrijzing en extramuralisering meer levensloopgeschikte, aanpasbare en zorgwoningen realiseren in nabijheid van voorzieningen) 262. Hoe wil de gemeente aan de woonwensen van de vergrijzende bevolking tegemoet komen? (toevoegen specifieke woonvormen, aanpassen woningen, inzetten op levensloopgeschikte woningen en nultredenwoningen)

263. Welke aandachtspunten zijn van belang bij het realiseren van woningen voor senioren? (rekening met kwalitatieve vraag, nieuwbouw gericht op levensloopbestendig bouwen realiseren op het niveau van WoonKeur, afspraken maken met woningcorporaties over domotica in huurwoningen)

275. Aan welke woningen is het meeste behoefte blijkend uit het woningbehoefte onderzoek? Hoe wordt aan de woonwensen van de vergrijzende bevolking tegemoet gekomen? (inzetten op levensloopbestendig bouwen en aanpassen)

MARUM

201.Welke zaken moeten volgende de gemeente Marum gerealiseerd worden ten behoeve van de sociaal-culturele kwaliteit? (mogelijkheid inwoners om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving, ontmoetingsplaats voor alle groepen, ondersteuning/subsidies van groepen en verenigingen om activiteiten vorm te geven, verenigingsleven in alle dorpen, sportvoorziening in alle dorpen, basisscholen in alle dorpen, aangepaste/levensloopbestendige woningen in de dorpen, overal zorg aan huis (wmo en maaltijdvoorziening), boodschappenservice,

vrijwilligerswerk en mantelzorg)

208. Welke invloed heeft de gemeente op de bouwtechnische kwaliteit van bouwplannen van opdrachtgevers en bouwers? (gemeente kan niet meer eisen dan Bouwbesluiteisen) Hoe kunnen nadere eisen (zoals WoonKeur, veiligheid, levensloopbestendigheid, duurzaamheid) worden geëffectueerd? (privaatrechtelijke afspraken)

250.Welke acties zijn geformuleerd in het kader van prestatieveld 10: aangepast wonen en wonen met zorg? (onderzoek naar een vernieuwend aanbod van welzijnsdiensten, bouw 75 levensloopbestendige woningen, herinrichting Iepenlaan (woonhaven, levensloopbestendige woningen, appartementen), herstructurering verzorgingstehuis De Hoorn, oprichten van

zorgboerderijen, structureel overleg met Wold en Waard, regionale samenwerking)

256. Waarom moet levensloopgeschikt gebouwd worden? (wens om langer in eigen woning te blijven wonen, extramuralisering, vergrijzing, vermindering van een beroep op de algemene middelen ten behoeve van kostbare aanpassingen van bestaande woningen, vermijden van

In document BIJLAGE 6 . – (pagina 107-137)