• No results found

Samenwerking met actoren

In document BIJLAGE 6 . – (pagina 137-150)

VEENDAM

152. In hoeverre biedt de gemeente Veendam opvangmogelijkheden voor asielzoekers? 153. Hoe wil de gemeente de huisvesting van ‘moeilijk plaatsbaren’ aanpakken?

WINSUM

16. Waar ligt de inkomensgrens voor de groep ‘lagere inkomens’ en welke

verantwoordelijkheid hebben de gemeente en Wierden en Borgen voor deze groep? 43. Welke doelgroep woont vaak in woningen van een mindere kwaliteit en welke factoren belemmeren verbetering? (lage inkomens) In welke wijken in Winsum staan de kwalitatief slechte woningen voornamelijk? Hoe wil de gemeente de eigenaar-bewoners van kwalitatief slechte woningen helpen hun woning te verbeteren en/of te verkopen? (verschillende fondsen en regelingen, regionale starterslening stimuleert doorstroom)

6. P

ROCES

A

FSTEMMING

Samenwerking met actoren

Is de woonvisie afgestemd met de woningcorporaties in de gemeente? / Zijn de woningcorporaties in de gemeente betrokken bij de opstelling van de woonvisie? DEAL

5. Welke opdracht gaven de partijen zich voor het thema wonen en voorzieningen? (komen tot een regionaal beleid met een integrale aanpak. Opstellen WLP en het daarbij betrekken van belangrijke partijen als gemeenten, provincie, woningcorporaties en bewoners is de eerste stap 7. Hoe is dit WLP tot stand gekomen? (in interactie met bewoners, bedrijven, organisaties uit zorg, onderwijs, woningbouw en detailhandel. Gebruik instrumenten als testbeelden en pionierprojecten om mogelijke projecten eerst uit te testen)

OOST-GRONINGEN

83. Hoe zijn de rollen en samenwerkingsambities per cluster uitgewerkt? (twee pagina’s met daarop een uitgewerkt schema waarin de urgentie/impact, rol overheid, betrokken partijen, betrokkenheid bewoners en samenwerkingsvorm beschreven is per cluster: economie (waaronder zorg, recreatie en toerisme vallen), particuliere voorraad, onderwijs en arbeidsmarkt, cultuur en sport, zorg (ketenontwikkeling wonen en zorg en zorginnovatie, primair onderwijs, nieuwbouw en transformatie, leefbare dorpen)

DE MARNE

12. Hoe is de opstelling van dit woon- en leefbaarheidsplan begeleid? (projectgroep en projectgroep +) En wie waren er vertegenwoordigd in deze twee projectgroepen?

(projectgroep: gemeente, Wierden en Borgen en provincie. Projectgroep +: Wierden en Borgen, Provincie Groningen, CMO Groningen, expert, ondernemersplatform, zonnehuisgroep, VCPO, Lauwers en Eems, HHC, inwoner, OV-Bureau Groningen-Drenthe, gehandicaptenraad, ouderenraad)

LEEK

16. Hoe zag het proces van de ontwikkeling van de regionale woonvisie vanaf de startnotitie tot de vaststelling door de vier colleges van Burgemeesters en Wethouders eruit? Welke partijen waren hierbij betrokken? (bestuurders gemeenten en corporaties) Welke doelen dient de regionale woonvisie? (onnodige concurrentie voorkomen, versterken regionaal karakter, regio op de kaart zetten, platform naar de provincie)

18.Welke bronnen zijn geraadpleegd en welke kaders zijn in acht genomen bij het opstellen van de lokale woonvisie? (bewonersorganisaties, instellingen, makelaars, projectontwikkelaars,

woningcorporaties. Richtinggevende kaders op het terrein van leefbaarheid en wmo)

24. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (concrete plannen uitwerken o.a. in overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties)

52. Welke afspraken hebben de Westerkwartiergemeenten onderling en met de woningbouwcorporaties vastgesteld?

87. Wat houdt het Convenant Wonen in? (resultaatgerichte en inspanningsgerichte

prestatieafspraken tussen Westerkwartiergemeenten en Stichting Wold en Waard) Over welke onderwerpen zijn afspraken gemaakt in het Convenant Wonen? (Onder andere over

verantwoordelijkheden en rollen in de ontwikkeling van de woningvoorraad, herstructurering, nieuwbouw, leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, garanderen geldleningen en wonen, welzijn en zorg)

249. Welke partijen waren aanwezig bij de twee woondebatten en welke thema’s zijn behandeld? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporatie) 279. Stichting Wold en Waard, Provincie Groningen, inwoner, dorpsvereniging, wmo-adviesraad

MARUM

12. Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van deze lokale woonvisie?

(woondebatten met belangenverenigingen, zorginstellingen, woningcorporatie Wold en Waard, Rabobank West-Groningen, projectontwikkelaars, makelaars)

106. Wat houdt het Convenant Wonen in? (resultaatgerichte en inspanningsgerichte prestatieafspraken tussen Westerkwartiergemeenten en Stichting Wold en Waard)

107. Over welke onderwerpen zijn afspraken gemaakt in het Convenant Wonen? (Onder andere over verantwoordelijkheden en rollen in de ontwikkeling van de woningvoorraad,

herstructurering, nieuwbouw, leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, garanderen geldleningen en wonen, welzijn en zorg)

338. Welke partijen waren aanwezig bij het woondebat dat georganiseerd was voor de

opstelling van deze woonvisie? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, bank, woningcorporatie) Welke belangrijke uitspraken werden daar gedaan?

349. Wanneer heeft Wold en Waard haar opmerkingen over de woonvisie kenbaar kunnen maken? Welke periode heeft de woonvisie ter inzage gelegen om inspraakreacties te kunnen geven? (inspraakreacties van Gedeputeerde Staten van Groningen, Moes Projectontwikkeling B.V., Woningen voor ouderenWanneer is de woonvisie aan de provincie aangeboden ter beoordeling? Waar zijn de reacties in te zien? (bijlage)

360. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (o.a. overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties voor uitwerking concrete plannen) 361. Hoe worden de afspraken tussen de gemeente en woningcorporaties vastgelegd en hoe vaak worden deze afspraken geëvalueerd?

362. Woondebat organisaties en instellingen. Aanwezige partijen: Compaan BV, Homerun Makelaars, Heijmans Vastgoed, Stichting Wold & Waard, Makelaar van der Laan, De Zijlen, Pebam Vastgoed, Woonzorgcentrum De Hoorn, Rabobank West-Groningen, Gemeente Marum

ZUIDHORN

8. Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van deze lokale woonvisie?

(woondebatten met belangenverenigingen, zorginstellingen, woningcorporatie Wold en Waard, projectontwikkelaars, makelaars)

47. Welke afspraken hebben de Westerkwartiergemeenten onderling en met de woningbouwcorporaties vastgesteld?

84. Wat houdt het Convenant Wonen in? (resultaatgerichte en inspanningsgerichte

prestatieafspraken tussen Westerkwartiergemeenten en Stichting Wold en Waard) Over welke onderwerpen zijn afspraken gemaakt in het Convenant Wonen? (Onder andere over

verantwoordelijkheden en rollen in de ontwikkeling van de woningvoorraad, herstructurering, nieuwbouw, leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, garanderen geldleningen en wonen, welzijn en zorg)

181. Hoe worden/zijn deze afspraken vastgelegd? (prestatieafspraken)

279. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (concrete plannen uitwerken o.a. in overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties)

280. Hoe worden de afspraken tussen de gemeente en woningcorporaties vastgelegd? (prestatieafspraken)

283. Inspraakreacties (provincie, Adviescommissie Bouwen en Wonen Zuidhorn, Wold en Waard, Commissie Bouwen en Wonen. Woondebat met woonorganisaties en – instellingen: Wold en Waard woonservice, Hornerheem/De Zijlen, Woonzorgcentra Westerkwartier, Gemeente Zuidhorn, Stichting Welzijn, Plegt-Vos Noord. Woondebat met

woonconsumentenorganisaties en dorpsbelangen: wmo-adviesraad, PCOB, ANBO, adviescommissie bouwen en wonen, kopervereniging Oostergast, gemeente Zuidhorn)

GRONINGEN

29. Wat houdt het Nieuw Lokaal Akkoord in? (afspraken over verbetering van wijken met corporaties) Hoe is het Nieuw Lokaal Akkoord 2006 geëvalueerd in 2009?

72. Wat verstaat de gemeente onder kwaliteit, welke aspecten zijn hierbij betrokken? (wonen: bestaande en nieuwbouw. Woonomgeving: inrichting openbare ruimte, passende

voorzieningen, sociale samenhang) Met welke partij wordt samengewerkt om kwaliteit te bereiken? (woningcorporaties met Nieuw Lokaal Akkoord)

84. Waar staan de afspraken over de omvang van de sociale huurvoorraad vastgelegd? (Nieuw Lokaal Akkoord)? Welke plannen liggen er? (evenveel sloop als nieuwbouw, niet per se op dezelfde plek, sloop van matige woningen) Wat wordt er gedaan met de

herstructureringsopgave van 350-400 voor- en naoorlogse milieus die er al ligt? (voortzetting, maar ook mogelijkheden onderzoeken voor renovatie i.p.v. afbraak) Welk type huurwoningen wil de gemeente onder andere realiseren en hoe? (eengezinswoningen door nieuwbouw en samenvoeging en bestaande woningen) Wat moet er gebeuren met het verkoopprogramma? Hoe wil de gemeente samen met de corporaties evenwichtige wijken realiseren? (strategisch voorraadbeleid, verdeling urgente en kwetsbare personen over wijken)

130. Aan welke voorwaarden voor een behoorlijke woningproductie heeft de gemeente reeds voldaan? (voldoende voornemens en afspraken met corporaties) Waar wil de gemeente de aandacht leggen bij de bouwplannen en hoe? (rekening houden met kwaliteit, economische omstandigheden, consumentenvoorkeuren via monitoring) Wat moet er gebeuren op het gebied van monitoring? Welke elementen moeten input leveren voor de monitoring? 135. Waar moet Groningen zich vooral op richten bij verduurzaming van de stad en in samenwerking met welke partij? (bestaande woningvoorraad verbeteren)

144. Welk aandeel van de woningen in de stad zijn in het bezit van de vijf woningcorporaties gezamenlijk? Welke maatschappelijke taken hebben de corporaties? Hoe wordt dit in

samenhang uitgevoerd? (afspraken NLA) Wat voor afspraken staan er o.a. in het NLA?

HAREN

6. Met welke partijen is overleg gevoerd bij het opstellen van het woonplan? (makelaars, woningcorporaties, particuliere verhuurders, belangenorganisaties voor senioren (PCOB en ANBO), zorginstellingen, WMO-adviesraad, vertegenwoordigers van Dorpsbelangen

Noordlaren, Onnen en Glimmen, vertegenwoordigers van Ons Belang Oosterhaar en van Woon Algemene Huurdersvereniging) en gemeenten binnen de regio Groningen-Assen)

84. Wie is de belangrijkste partner voor de realisatie van sociale woningbouw?

(woningbouwcorporatie Woonborg) Welke afspraken zijn in 2008 gemaakt met Woonborg qua woningbouw en in hoeverre zijn deze gerealiseerd? Over welke onderwerpen zullen met het oog op de ontwikkelingen (financiële middelen corporaties onder druk) nieuwe afspraken worden gemaakt? (bijdrage handhaving ondergrens sociale huur, bijdrage bouw

levensloopbestendige woningen, rol bij tijdelijke opvang kwetsbare groepen, leefbaarheid, duurzaamheid, toegankelijkheid)

HOOGEZAND-SAPPEMEER

1. Waarvan is deze woonvisie een uitwerking? (coalitieprogramma 2006-2010) Wat is er in aanloop tot deze nieuwe visie gebeurd? (evaluatie vorige woonvisie, onderzoek naar woningmarkt en leefbaarheid i.s.m. de corporaties, bespreking resultaten onderzoek met corporaties, bewonersorganisaties en andere organisaties)

59. Met welke partijen wil de gemeente om tafel om kwaliteit in de wijkvernieuwingsgebieden op lange termijn te verbeteren? (woningcorporaties en bewonersorganisaties) Wat wil de gemeente met dit overleg in eerste instantie bereiken? (wijkontwikkelingsplan opstellen, mogelijkheden voor meer variëteit in de wijk bespreken met woningcorporatie om wijkbewoners meer woonkansen te bieden in de eigen wijk)

127. Welke fase volgt na het vaststellen van deze woonvisie? (o.a. opstellen gebiedsspecifieke doelen en uitvoeringsprogramma in overleg met woningbouwcorporaties en

bewonersorganisaties)

128.Met wie worden er afspraken vastgelegd en waarvoor? (woningcorporaties: prestatiecontract. Bewoners en corporaties: gebiedsgerichte uitwerkingen)

SLOCHTEREN

7. Welke partijen zijn er betrokken bij het ontwikkelen van dit woonplan? (makelaars, partners vanuit de regiovisie, woningcorporatie SWS en dorpsvisies)

TEN BOER

72. Met welke partijen wordt samengewerkt bij de uitvoering van de woonvisie? (woningcorporaties en bewonersorganisaties)

VEENDAM

4. Met welke partijen moeten afspraken worden gemaakt voor het uitvoeren van het woonbeleid en welke rol speelt de woonvisie hierbij? (woningcorporaties, ontwikkelaars, welzijns- en zorginstellingen)

95. Hoe wordt de invulling die de gemeente gaat geven aan de wonen, welzijn en zorg opgave vastgelegd? (prestatieafspraken met corporaties en zorg- en welzijnsinstellingen)

178. Met welke partijen moeten nog afspraken gemaakt worden om de woonvisie uit te voeren? (corporaties en ontwikkelaars) Wat moet de gemeente in het kader van deze afspraken nog aan deze woonvisie toevoegen? (werkplan en investeringsplan waarop de partijen kunnen bieden) 179. Op basis waarvan en over welke thema’s wil de gemeente afspraken maken met Acantus en zorg- en welzijnsinstellingen? (op basis van deze woonvisie en voor de corporaties ook bbsh)

WINSUM

7. Op basis van welke input is de woonvisie tot stand gekomen? (o.a. input van bewoners, makelaars, zorg- en welzijnspartijen, onderwijspartijen. Woningcorporatie Wierden en Borgen onderdeel van projectgroep)

24. Welke punten agendeert de gemeente bij het opstellen van de prestatieafspraken met Wierden en Borgen? (verduurzamen woningen, levensloopbestendige woningen toevoegen door nieuwbouw of verbetering, omlabeling verouderde seniorenwoningen naar

starterswoningen, mogelijkheden onderzoeken voor meeliften voormalige huurders op renovatieprojecten)

38. Wanneer worden er prestatieafspraken met Wierden en Borgen gemaakt en welke agendapunten heeft de gemeente daarvoor opgesteld? (samenvatting van eerder genoemde punten)

90. Waarom is Wierden en Borgen een belangrijke partner voor de gemeente? Hoe worden de plannen van de gemeente en de corporatie op elkaar afgestemd (prestatieafspraken) en welke documenten (van beide partijen) zijn van belang bij het opstellen van de prestatieafspraken?

Is de woonvisie afgestemd met commerciële partijen? / Zijn commerciële partijen betrokken bij de opstelling van de woonvisie?

DEAL

-

OOST-GRONINGEN

83. Hoe zijn de rollen en samenwerkingsambities per cluster uitgewerkt? (twee pagina’s met daarop een uitgewerkt schema waarin de urgentie/impact, rol overheid, betrokken partijen, betrokkenheid bewoners en samenwerkingsvorm beschreven is per cluster: economie (waaronder zorg, recreatie en toerisme vallen), particulieren voorraad, onderwijs en

arbeidsmarkt, cultuur en sport, zorg (ketenontwikkeling wonen en zorg en zorginnovatie, primair onderwijs, nieuwbouw en transformatie, leefbare dorpen)

DE MARNE

188. Welke andere belangrijke partners zijn betrokken bij de uitvoering van het woon- en leefbaarheidsplan? (zorginstellingen, schoolbesturen, ondernemers, projectontwikkelaars) Welke rol speelt het woon- en leefbaarheidsplan bij deze partijen?

LEEK

18.Welke bronnen zijn geraadpleegd en welke kaders zijn in acht genomen bij het opstellen van de lokale woonvisie? (bewonersorganisaties, instellingen, makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporaties. Richtinggevende kaders op het terrein van leefbaarheid en wmo)

24. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (concrete plannen uitwerken o.a. in overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties)

249. Welke partijen waren aanwezig bij de twee woondebatten en welke thema’s zijn behandeld? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporatie)

MARUM

12. Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van deze lokale woonvisie?

(woondebatten met belangenverenigingen, zorginstellingen, woningcorporatie Wold en Waard, Rabobank West-Groningen, projectontwikkelaars, makelaars)

338. Welke partijen waren aanwezig bij het woondebat dat georganiseerd was voor de

opstelling van deze woonvisie? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, bank, woningcorporatie) Welke belangrijke uitspraken werden daar gedaan?

349. Wanneer heeft Wold en Waard haar opmerkingen over de woonvisie kenbaar kunnen maken? Welke periode heeft de woonvisie ter inzage gelegen om inspraakreacties te kunnen geven? (inspraakreacties van Gedeputeerde Staten van Groningen, Moes Projectontwikkeling B.V., Woningen voor ouderen) Wanneer is de woonvisie aan de provincie aangeboden ter beoordeling? Waar zijn de reacties in te zien? (bijlage)

360. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (o.a. overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties voor uitwerking concrete plannen) 362. Woondebat organisaties en instellingen. Aanwezige partijen: Compaan BV, Homerun Makelaars, Heijmans Vastgoed, Stichting Wold & Waard, Makelaar van der Laan, De Zijlen, Pebam Vastgoed, Woonzorgcentrum De Hoorn, Rabobank West-Groningen, Gemeente Marum

ZUIDHORN

8. Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van deze lokale woonvisie?

(woondebatten met belangenverenigingen, zorginstellingen, woningcorporatie Wold en Waard, projectontwikkelaars, makelaars)

279. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (concrete plannen uitwerken o.a. in overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties)

283. Inspraakreacties (provincie, Adviescommissie Bouwen en Wonen Zuidhorn, Wold en Waard, Commissie Bouwen en Wonen. Woondebat met woonorganisaties en – instellingen: Wold en Waard woonservice, Hornerheem/De Zijlen, Woonzorgcentra Westerkwartier, Gemeente Zuidhorn, Stichting Welzijn, Plegt-Vos Noord. Woondebat met

woonconsumentenorganisaties en dorpsbelangen: wmo-adviesraad, PCOB, ANBO, adviescommissie bouwen en wonen, kopervereniging Oostergast, gemeente Zuidhorn)

GRONINGEN

146. Welke rol spelen projectontwikkelaars op de woningmarkt? Hoe werkt de gemeente samen met projectontwikkelaars?

HAREN

156. Waarom blijft overleg met ontwikkelaars nodig bij vaststaande plannen en welke rol speelt het Woonplan bij dit overleg?

HOOGEZAND-SAPPEMEER

115. Welk overleg moet nog plaats vinden over aanvullingen of bijstellingen op basis van dit indicatieve programma en met wie? (overleg met marktpartijen en woningbouwcorporaties)

SLOCHTEREN

TEN BOER

-

VEENDAM

4. Met welke partijen moeten afspraken worden gemaakt voor het uitvoeren van het woonbeleid en welke rol speelt de woonvisie hierbij? (woningcorporaties, ontwikkelaars, welzijns- en zorginstellingen)

178. Met welke partijen moeten nog afspraken gemaakt worden om de woonvisie uit te voeren? (corporaties en ontwikkelaars) Wat moet de gemeente in het kader van deze afspraken nog aan deze woonvisie toevoegen? (werkplan en investeringsplan waarop de partijen kunnen bieden)

WINSUM

-

Is de woonvisie afgestemd met de dorpsraden uit de gemeente? / Zijn de dorpsraden uit de gemeente betrokken bij de opstelling van de woonvisie?

DEAL - OOST-GRONINGEN - DE MARNE - LEEK

279. Stichting Wold en Waard, Provincie Groningen, inwoner, dorpsvereniging, wmo-adviesraad MARUM - ZUIDHORN - GRONINGEN - HAREN

6. Met welke partijen is overleg gevoerd bij het opstellen van het woonplan? (makelaars, woningcorporaties, particuliere verhuurders, belangenorganisaties voor senioren (PCOB en ANBO), zorginstellingen, WMO-adviesraad, vertegenwoordigers van Dorpsbelangen

Noordlaren, Onnen en Glimmen, vertegenwoordigers van Ons Belang Oosterhaar en van Woon Algemene Huurdersvereniging) en gemeenten binnen de regio Groningen-Assen)

HOOGEZAND-SAPPEMEER - SLOCHTEREN - TEN BOER - VEENDAM - WINSUM

Is de woonvisie afgestemd met de inwoners van de gemeente? / Zijn de inwoners van de gemeente betrokken bij de opstelling van de woonvisie?

DEAL

5. Welke opdracht gaven de partijen zich voor het thema wonen en voorzieningen? (komen tot een regionaal beleid met een integrale aanpak. Opstellen WLP en het daarbij betrekken van belangrijke partijen als gemeenten, provincie, woningcorporaties en bewoners is de eerste stap 7. Hoe is dit WLP tot stand gekomen? (in interactie met bewoners, bedrijven, organisaties uit

zorg, onderwijs, woningbouw en detailhandel. Gebruik instrumenten als testbeelden en pionierprojecten om mogelijke projecten eerst uit te testen)

211. Wat voor programma-aanpak wordt gehanteerd bij het opstellen en uitvoeren van dit WLP? (heel veel samenwerking en afstemming) Wat zijn belangrijke uitgangspunten bij het opstellen en uitvoeren van het plan? (betrekken van burgers en aanpasbaarheid) Waar worden de verschillende concrete ontwikkelingsplannen van de verschillende samenwerkende partijen omschreven? (uitvoeringsplan) Hoe worden de plannen in de gaten gehouden? (jaarlijkse monitoring)

OOST-GRONINGEN

83. Hoe zijn de rollen en samenwerkingsambities per cluster uitgewerkt? (twee pagina’s met daarop een uitgewerkt schema waarin de urgentie/impact, rol overheid, betrokken partijen, betrokkenheid bewoners en samenwerkingsvorm beschreven is per cluster: economie (waaronder zorg, recreatie en toerisme vallen), particulieren voorraad, onderwijs en arbeidsmarkt, cultuur en sport, zorg (ketenontwikkeling wonen en zorg en zorginnovatie, primair onderwijs, nieuwbouw en transformatie, leefbare dorpen)

85. In hoeverre zijn bewoners tot nu toe betrokken en waarom? Hoe worden bewoners betrokken?

148. Wat heet de gemeente met particuliere eigenaren en Verenigingen van Eigenaren te maken?

DE MARNE

12. Hoe is de opstelling van dit woon- en leefbaarheidsplan begeleid? (projectgroep en projectgroep +) En wie waren er vertegenwoordigd in deze twee projectgroepen?

(projectgroep: gemeente, Wierden en Borgen en provincie. Projectgroep +: Wierden en Borgen, Provincie Groningen, CMO Groningen, expert, ondernemersplatform, zonnehuisgroep, VCPO, Lauwers en Eems, HHC, inwoner, OV-Bureau Groningen-Drenthe, gehandicaptenraad, ouderenraad)

13. Wie hebben deelgenomen aan het woon- en leefbaarheidsforum en waarover ging dit forum? (inwoners en professionals)

44. Welke belangrijke uitspraken zijn er gedaan tijdens bijeenkomsten van de gemeenteraad en bij een forum van inwoners en maatschappelijke organisaties?

LEEK

18.Welke bronnen zijn geraadpleegd en welke kaders zijn in acht genomen bij het opstellen van de lokale woonvisie? (bewonersorganisaties, instellingen, makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporaties. Richtinggevende kaders op het terrein van leefbaarheid en wmo) 249. Welke partijen waren aanwezig bij de twee woondebatten en welke thema’s zijn behandeld? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporatie) 279. Stichting Wold en Waard, Provincie Groningen, inwoner, dorpsvereniging, wmo-adviesraad

MARUM

338. Welke partijen waren aanwezig bij het woondebat dat georganiseerd was voor de

opstelling van deze woonvisie? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, bank, woningcorporatie) Welke belangrijke uitspraken werden daar gedaan?

349. Wanneer heeft Wold en Waard haar opmerkingen over de woonvisie kenbaar kunnen maken? Welke periode heeft de woonvisie ter inzage gelegen om inspraakreacties te kunnen geven? (inspraakreacties van Gedeputeerde Staten van Groningen, Moes Projectontwikkeling B.V., Woningen voor ouderenWanneer is de woonvisie aan de provincie aangeboden ter beoordeling? Waar zijn de reacties in te zien? (bijlage)

360. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (o.a. overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties voor uitwerking concrete plannen) 363. Woondebat woonconsumenten

ZUIDHORN

182. Hoe wordt draagvlak voor de plannen gecreëerd onder bewoners van de dorpen? (Wold en Waard in overleg met plaatselijke partijen)

Waard, Commissie Bouwen en Wonen. Woondebat met woonorganisaties en – instellingen: Wold en Waard woonservice, Hornerheem/De Zijlen, Woonzorgcentra Westerkwartier, Gemeente Zuidhorn, Stichting Welzijn, Plegt-Vos Noord. Woondebat met

woonconsumentenorganisaties en dorpsbelangen: wmo-adviesraad, PCOB, ANBO, adviescommissie bouwen en wonen, kopervereniging Oostergast, gemeente Zuidhorn)

GRONINGEN

149. Hoe zijn bewoners betrokken bij de plannen van de gemeente en woningcorporaties?

HAREN

-

HOOGEZAND-SAPPEMEER

1. Waarvan is deze woonvisie een uitwerking? (coalitieprogramma 2006-2010) Wat is er in aanloop tot deze nieuwe visie gebeurd? (evaluatie vorige woonvisie, onderzoek naar woningmarkt en leefbaarheid i.s.m. de corporaties, bespreking resultaten onderzoek met corporaties, bewonersorganisaties en andere organisaties)

127. Welke fase volgt na het vaststellen van deze woonvisie? (o.a. opstellen gebiedsspecifieke doelen en uitvoeringsprogramma in overleg met woningbouwcorporaties en

bewonersorganisaties)

128.Met wie worden er afspraken vastgelegd en waarvoor? (woningcorporaties: prestatiecontract. Bewoners en corporaties: gebiedsgerichte uitwerkingen)

SLOCHTEREN

-

TEN BOER

64. Hoe kunnen de afzonderlijke dorpen invloed uitoefenen op het gemeentelijk woonbeleid om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren? (dorpsvisies ontwikkelen)

72. Met welke partijen wordt samengewerkt bij de uitvoering van de woonvisie? (woningcorporaties en bewonersorganisaties)

VEENDAM

157. Wat is de visie van de gemeente op de bijdrage die bewoners kunnen leveren aan het verbeteren van woonkwaliteit? (inspraak om leefbaarheid te verbeteren)

WINSUM

7. Op basis van welke input is de woonvisie tot stand gekomen? (o.a. input van bewoners, makelaars, zorg- en welzijnspartijen, onderwijspartijen. Woningcorporatie Wierden en Borgen onderdeel van projectgroep)

8. Welke stappen moeten nog worden gezet? (gaat hier om een concept) (o.a. afstemming

In document BIJLAGE 6 . – (pagina 137-150)