• No results found

Gebruik van de woningvoorraad

In document BIJLAGE 6 . – (pagina 48-53)

HAREN

111. Wat zijn de WOZ-waarden van de woningvoorraad in Haren en wat is hieruit af te leiden? (aantallen en aandeel per prijssegment. Excellent woonmilieu)

HOOGEZAND-SAPPEMEER

-

SLOCHTEREN

26. In welke prijscategorieën vallen de verschillende huurwoningen van SWS? (huurcategorie, huurprijs, aantal, percentage)

TEN BOER

27. Wat zijn de WOZ-waarden (min/max/gemiddeld) binnen de gemeente per woningtype? 31. In welke prijscategorieën vallen deze woningen? Is het aanbod afgestemd op de vraag naar levensloopbestendige woningen?

37. Hoe hebben de gemiddelde transactieprijzen zich de sinds 1997 in de NVM regio Slochteren e.o. ontwikkeld?

38. Hoe hebben de WOZ-waarden zich per kern ontwikkeld?

VEENDAM

115. Op welke prijzencategorie zijn jongeren tot 23 jaar aangewezen in het kader van de huurtoeslaggrenzen? Wat is het aanbod goedkope huurwoningen in de gemeente Veendam? Hoe ziet het bezit goedkoper huurwoningen van Acantus eruit qua type en aantallen? 118. Hoe heeft het aandeel jongere huishoudens zich in de koopsector ontwikkeld? Welke prijssegmenten zijn voor starters betaalbaar en wat is hierin het aanbod? Hoe is dit aanbod in vergelijking met de rest van het land? (ruim aanbod, ook type woningen onderscheiden)

WINSUM

-

Gebruik van de woningvoorraad

Gebruik van de woningvoorraad: passendheid naar inkomen

Is er sprak van scheefhuren/scheefwonen in de gemeente? DEAL - OOST-GRONINGEN - DE MARNE - LEEK - MARUM - ZUIDHORN - GRONINGEN - HAREN

70. Wat is het aandeel scheefhuurders in de gemeente? Wat wordt verwacht van deze doelgroep? (op den duur doorstroom)

HOOGEZAND-SAPPEMEER

74. Van welke voorraad maken de lage inkomens gebruik naast de sociale woningvoorraad? Hoeveel woningen van de sociale voorraad worden bewoond door mensen met een hoger inkomen? Wie zullen er op den duur doorstromen vanuit de sociale huurwoningen?

SLOCHTEREN

74. Welke problemen deden zich (landelijk/vooral in grote steden) voor op het gebied van de goedkope huurvoorraad? (scheefhuren) Welke maatregel is hiervoor getroffen?

TEN BOER - VEENDAM - WINSUM -

Gebruik van de woningvoorraad: passendheid naar type

Is de bevolking in de gemeente gehuisvest in passende typen woningen? / Welke doelgroepen wonen in welk type woning?

DEAL - OOST-GRONINGEN - DE MARNE - LEEK

82. Hoe zo een groot aandeel neemt de primaire doelgroep (onderscheiden naar

huishoudtypen) in in het bestand van de verschillende verhuurders en op de koopmarkt? En hoe is deze situatie voor de niet-primaire doelgroep?

111. Welke groep huisvesten de woningcorporaties Wold en Waard en Vredewold voornamelijk en welke groep is meer gericht de koopsector?

112. Wat is de huur/koopverhouding per leeftijdscategorie?

MARUM

138. Hoe is de verhouding huurders-kopers naar levensfase in Westerkwartier (per gemeente) in de jaren 2003 en 2007?

ZUIDHORN

77. Wat is de ‘eigendomssituatie’ (koopwoning, huurwoning Wold en Waard, huurwoning Vredewold, huurwoning ander verhuurder) van de primaire doelgroep, onderscheiden naar huishoudtype? En hoe is deze situatie voor de niet-primaire doelgroep?

114. Wat is de huur/koopverhouding per leeftijdscategorie?

310. Wat is de leeftijdsspecifieke woningbezetting, onderscheiden naar koop en specifieke verhuurders)?

311: Wat is de verhouding huur-koop naar levensfase per Westerkwartiergemeente? En hoe verhouden de cijfers van 2003 en 2007 zich tot elkaar?

GRONINGEN

48. (tabel): In wat voor woningtype wonen gezinnen met kinderen, grondgebonden of gestapeld, bekeken over de periode 1992-2008?

HAREN - HOOGEZAND-SAPPEMEER - SLOCHTEREN - TEN BOER

20. Wat is de verhouding huurders/kopers per leeftijdscategorie? 28. Hoe hoog is het percentage woningbezitters per leeftijdscategorie?

46. Wat is de verhouding eigenaar bewoners, huurders bij Wierden en Borgen en huurders bij overige verhuurders per leeftijdscategorie (<44, 45-54, 65+)?

VEENDAM

109. Wat is de verhouding huurders/kopers onder jongeren tot 30 jaar?

WINSUM

26. Naar welke type woningen verhuizen de 65-84jarigen en 85plussers?

Woonmilieutypering

Hoe is het woonmilieu/zijn de woonmilieus binnen de gemeente te typeren? DEAL

15. (afbeelding): Hoe zijn de verschillende dorpen in de regio te typeren? (onderscheid wierdendorp, dijkdorp, wegdorp, komdorp, vestingstad, overig)

16. (afbeelding) Wat voor verschillende landschappen zijn er aan te wijzen in de regio? (Waddenzee, Fivelboezem, Wierdenlandschap, Damsterdiep, Stadsranden

18. Hoe is het ‘Wadlandgebied’ waarin de Eemsdelta zich bevindt te typeren? (o.a. UNESCO-kwaliteit) Welke kwaliteiten van de stad Groningen onttrekken bewoners uit de Eemsdelta? Welke kwaliteiten heeft de Eemsdelta te bieden?

19. Op welke punten verschillen de deelgebieden in de regio Eemsdelta van elkaar? Hoe kunnen deze verschillen worden ‘ingezet’? (trots op eigenheid bevordert betrokkenheid)

96. Wat voor type kernen worden er onderscheiden in de regio (qua voorzieningenniveau?) (kaartje met daarbij aangegeven wat voor type kernen)

OOST-GRONINGEN

22. Welke woonmilieus worden onderscheiden in Oost-Groningen?

36. Hoe staat het winkelaanbod in de drie stedelijke kernen (Veendam, Winschoten en Stadskanaal) ervoor? (compleet aanbod/regionale functie)

DE MARNE

1. Hoe kan de gemeente De Marne gekarakteriseerd worden?

17. Wat is er de afgelopen decennia (terug tot de jaren 50) gaande wat betreft krimp in de gemeente? Welke invloed heeft dit gehad op bepaalde voorzieningen in bepaalde kernen? Welke eigenschappen zoeken instromers in de gemeente? (rust en ruimte) Welk

onderscheidend kenmerk van de autochtone bevolking (van binnen de gemeente) is belangrijk binnen de gemeente? (belangrijke rol geloof)

42. Hoe staat het met het voorzieningenaanbod in de kleinere dorpen? (veel verdwenen, wel heeft ieder dorp een ontmoetingsplek)

100. Welke conclusie wordt in het LOP getrokken wat betreft het landschap in Noord-Groningen? (open landschap enerzijds en intieme besloten sfeer dorpen anderzijds aantrekkelijk, maar sinds WOII onder druk)

167. Welke stappen heeft de gemeente gezet in het kader van voorzieningenaanbod?

(winkelcentrum Leens) En wat is voor het behoud van het huidige aanbod belangrijk en wiens hulp is daarbij nodig? (bereikbaarheid met OV, provincie)

LEEK

58. Hoe kan de ontwikkeling, ligging en bereikbaarheid van de suburbane kernen Leek en Roden gekarakteriseerd worden?

MARUM

7. Welke eigenschappen zijn kenmerkend voor de gemeente Marum en hoe worden deze eigenschappen bewaakt? (kleinschaligheid, diversiteit, kwaliteit van het landschap, initiatiefrijkheid en zelfredzaamheid inwoners)

54. Wat voor type dorpen zijn er in het Westerkwartier te herkennen? En waarom is dit onderscheid belangrijk in het kader van het ontwikkelingsplan?

60. Tussen welke type kernen wordt onderscheid gemaakt in deze ontwikkelingsvisie?

61. Wat zijn de primaire kernen (type 1 kernen) in de gemeente Marum en welke plaats hebben deze in de woningbouwplannen? (concentratie woningbouw in type 1 kernen)

62. Wat zijn hoofdlinten (type 2 kernen)? Wat is een voorbeeld van een hoofdlint in de gemeente?

160. Hoe kan het woonmilieu van de gemeente Marum als gemeente in het geheel getypeerd worden? (ligging, bereikbaarheid, landschappelijk)

161. Welk type woonmilieus – die in de definities van woonmilieus in de Nota Ruimte staan beschreven – zijn er in de gemeente te onderscheiden? Hoe is het voorzieningenaanbod in deze milieus en de bereikbaarheid te typeren?

162.Hoeveel inwoners heeft het dorp Marum en hoe is het dorp opgebouwd? Hoe is het woonmilieu van Marum te typeren? (centrumdorp) Hoe heeft het centrum van Marum zich ontwikkeld qua voorzieningen, woningbouw en herinrichting?

163. Wat voor functie vervult het dorp Marum in de regio?

165.Welk type dienstverlenende bedrijven en detailhandelsvestigingen zijn er in het dorp Marum aanwezig?

167. Hoe kunnen de overige kernen in de gemeente getypeerd worden qua woonmilieu? (dorps milieu)

168. Hoeveel inwoners heeft het dorp De Wilp? Hoe is de ligging van het dorp te typeren? Welke voorzieningen zijn aanwezig in het dorp De Wilp? Wat voor bedrijven zijn er aanwezig in het dorp De Wilp?

170. Welke voorzieningen zijn aanwezig in het dorp Nuis?

173.Welke cultureel erfgoed staat er in Niebert? Wat voor voorzieningen biedt Niebert? 176.Hoe is het dorp Boerakker opgebouwd? Welke voorzieningen biedt Boerakker? 178. Hoe is de bereikbaarheid van het dorp Noordwijk?Welke bedrijven zijn aanwezig in Noordwijk en welke voorzieningen?

179. Welk cultureel erfgoed staat in Noordwijk? Welke voorzieningen zijn aanwezig in het dorp?

181. Welke voorzieningen zijn aanwezig in Jonkersvaart?

183. Hoe is de bebouwing in het buitengebied te typeren en hoe is het gebied

opgebouwd/gestructureerd? Welke waardevolle elementen liggen er in dit gebied? Hoe is het gesteld met de bereikbaarheid van het buitengebied?

197. Welke aspecten bepalen de ruimtelijke kwaliteit binnen de gemeente Marum en hoe gaat de gemeente met deze aspecten om bij haar plannen? (dynamiek agrarisch bedrijf en

houtsingellandschap, goede manier vormgeven aan nieuwe ontwikkelingen)

215. Wordt rekening gehouden met mensen met beperkingen bij de ontwikkeling van de openbare ruimte en de ontwikkeling van voorzieningen in de kernen? (algemene en

doelgroepgerichte voorzieningen in de dorpen en specifieke voorzieningen in centrumdorp Marum)

ZUIDHORN

50. Wat voor type dorpen zijn er in het Westerkwartier te herkennen? (en waarom is dit belangrijk in het kader van het ontwikkelingsplan?)

102. Hoeveel inwoners heeft Zuidhorn? Hoe ziet de leeftijdsopbouw er binnen de gemeente Zuidhorn uit? En hoe verhouden deze percentages zich tot het regionale (Westerkwartier), provinciale en landelijke gemiddelde? En hoe kan op basis hiervan de regio Westerkwartier getypeerd worden (suburbane/landelijke regio in de buurt van een grote stad)

133. Hoe kan het woonmilieu van Zuidhorn als gemeente in het geheel getypeerd worden? (ligging, bereikbaarheid, landschappelijk) en welk type woonmilieus – die in de definities van woonmilieus in de Nota Ruimte staan beschreven – zijn er in de gemeente te onderscheiden? 134. Welke dorpen kunnen als centrumdorpen, welke als complete dorpen en welke als kleinere kernen worden aangemerkt? (typering gebaseerd op voorzieningenniveau). Welk woonmilieu wordt nog meer onderscheiden? (buitengebied)

GRONINGEN

16. Hoe past de ontwikkeling van Meerstad in de ambitie om een compacte stad te blijven? Wat voor woonmilieu biedt Meerstad? Hoe is de verbinding tussen Meerstad en de bestaande stad? Hoe sluit de bouw van Meerstad aan bij de regiovisie?

64. Naar welke woonmilieus is veel vraag? (groenstedelijke en centrumstedelijke woonmilieus/intensief wonen, extensief grondgebonden wonen) Waar liggen deze

houdt de gemeente gezinnen gebonden aan het centrum?

HAREN

3. Wat is de primaire ambitie van het vorige en huidige woonplan? (inzet op kwaliteit van het wonen) Waardoor wordt Harense kwaliteit gekenmerkt?

4. Waartoe heeft de gemeente Haren zich de afgelopen decennia ontwikkeld? (villadorp met sterke vergrijzing) Wat acht de gemeente van belang voor de leefbaarheid en levensvatbaarheid van de gemeente? (gedifferentieerd aanbod van woningen waardoor een gemêleerde

bevolkingsopbouw kan ontstaan)

21. Hoe is de migratie-uitwisseling met de stad Groningen? In welke groep vallen de meeste instromers van de gemeente? (ongeveer evenveel instroom Groningse gezinnen tussen 25-49 jaar als uitstroom van 15-24jarigen) Waartoe voelen de instromers zich aangetrokken? (excellente woonmilieu)

111. Wat zijn de WOZ-waarden van de woningvoorraad in Haren en wat is hieruit af te leiden? (aantallen en aandeel per prijssegment. Excellent woonmilieu)

174. Hoe wordt het woonmilieu van Haren getypeerd in dit woningmarktmodel?

HOOGEZAND-SAPPEMEER

-

SLOCHTEREN

39. Welke kwaliteiten biedt lintbebouwing en waarom moet deze vorm van bebouwing dus behouden worden?

89. Welke rol heeft de gemeente Slochteren binnen het regiovisiegebied? (eigenstandige gemeente met onderscheidend woonmilieu)

138. Welk scenario kiest de gemeente op basis van de geschetste kanttekeningen? (tussen scenario 1 en 2 in) Wat heeft de gemeente Slochteren te bieden, waardoor het niet krimpt? (unieke woonmilieus)

171. Hoe kan de kern Steendam gekarakteriseerd worden wat betreft bebouwing en

voorzieningenniveau? Wat betekent dit voor de aantrekkelijkheid van de kern voor bepaalde doelgroepen?

175. Hoe kan de kern Harkstede gekarakteriseerd worden wat betreft bebouwing en welke kansen biedt de structuur in combinatie met het voorzieningenniveau voor het binden/trekken van senioren? Wat betekent dit voor de woningbouw voor senioren? (Hoewel geen directe vraag toch wellicht meer aanbod)

TEN BOER

4. Hoe verhouden de dorpen zich ten opzichte van elkaar wat betreft woonmilieus?

9. Hoe kan de gemeente getypeerd worden (forensengemeente) en hoe wordt dat weerspiegeld in de leeftijdsopbouw in de gemeente? (mensen tussen 35 en 59 jaar en hun kinderen tot 19 jaar sterker vertegenwoordigd in de gemeente dan in de provincie en Nederland)

25. Wat is het marktaandeel van de sociale huursector(in vergelijking met omliggende gemeenten, provinciaal en regionaal)? (veel particulier bezit weerspiegelt karakter forensengemeente)

53. Wat voor gemeente is Ten Boer? (forensengemeente, dorps wonen) Hoeveel moet de gemeente groeien om aan de schakelfunctie vanuit de regio functie te voldoen en wat moet daarvoor gebeuren? (mensen aantrekken uit de regio) Hoe moet in de eigen woningbehoefte van de gemeente worden voldaan? (nieuwbouw, herstructurering, doorstroming) Waarom moeten voorzieningen in de kern Ten Boer geconcentreerd worden?

VEENDAM

-

WINSUM

1. Welke doelgroepen trekt de gemeente vanuit Stad en Wad aan en waarom komen deze mensen naar Winsum? (karakterisering gemeente: ruimte, goede bereikbaarheid, woongenot, uniek landschap, goede voorzieningen, goede bereikbaarheid. Mix van leeftijdsgroepen, goed voor leefbaarheid) Welke groep trekt juist weg uit de gemeente?

verzorgingstehuis) Vanuit welke richting trekt de kern Baflo mensen aan? Wat zijn de plannen voor de kern Baflo? (nog kavels beschikbaar, zorgen voor groenbeheer, Wierden en Borgen werkt aan vervanging van verouderde woningen voor levensloopbestendige woningen)

Leefstijlsegmentatie

Welke leefstijlen komen in welke buurten/bij welk type woningen voor? DEAL - OOST-GRONINGEN - DE MARNE - LEEK - MARUM - ZUIDHORN - GRONINGEN - HAREN - HOOGEZAND-SAPPEMEER - SLOCHTEREN - TEN BOER - VEENDAM - WINSUM -

A

NALYSE WONEN EN ZORG

In document BIJLAGE 6 . – (pagina 48-53)