• No results found

Vrouwtjes zijn bereid om moeder meerkatten te vlooien in ruil voor het

In document Jaarverslag 2004 (pagina 54-56)

vasthouden van hun baby’

‘roofprijzen’, die bedoeld zijn om concurrenten uit de markt te drukken. ‘Uiteindelijk bestuderen we hoe regels mensen sturen’, formuleert hij de geza- menlijke interesse.

Nog ouder is het huwelijk van economie en speltheorie, de sterk op wiskunde gebaseerde studie van strategieën in door regels en afspraken bepaalde interacties. Van Damme zelf studeerde af in de wiskunde, om vervolgens te promoveren op zogeheten Nash-evenwichten in de speltheorie, een onderwerp waaraan hij ook later uitgebreid on- derzoek besteedde.

Dat speltheoretische inzichten ook tot zeer praktische toepassingen leiden, blijkt wel uit het feit dat Van Damme een regelmatig geraadpleegd expert is op het gebied van mededinging en markt- werking, en de laatste jaren vooral op het gebied van de organisatie van veilingen en biedingspro- cedures.

De academische erkenning van zijn werk in de vorm van het knaw-lidmaatschap heeft de eco- noom verheugd, ook vanwege de interessante bui- tendisciplinaire contacten die het biedt. Nu het zo- ver is, kan de econoom wel bekennen dat hij er ook wel wat op gerekend had. ‘Als ik op de lange duur niet gevraagd was, was dat toch wel een teleurstel- ling geweest. Ik ben er heel verguld mee’, zegt Van Damme, ‘al hoop ik dat het niet meer bestuurs- werk met zich meebrengt.’

Programme Strategic Scientific Alliances between the Peop- le’s Republic of China and the Netherlands (PSA) – Tijdens

het bezoek van de minister van ocw aan China in janu- ari 2004 werd officieel bekend gemaakt welke vijftien pro- jecten waren geselecteerd op de onderzoeksgebieden materiaalonderzoek, biotechnologie, biofarmaceutica en milieuonderzoek. Op 1 april 2004 zijn de projecten van start gegaan. Voor de projectfase is een voorschot van € 1.361.340,– beschikbaar. Voor maart 2005 is een geza- menlijke meeting van knaw en most gepland ter evaluatie van het eerste jaar.

most heeft voor de uitvoering van psa aan Chinese zij- de binnen het ministerie een psa Management Office op- gericht met vier vaste stafleden. Een prototype voor een psa website is door most geïnitieerd. Over de inhoud, het uiterlijk en de praktische gebruiksmogelijkheden van de website wordt nog gezamenlijk overleg gevoerd.

EU-China Top – In december 2004 vond de eu-China Top

in Den Haag plaats. Voorafgaand aan deze top heeft de President van de knaw gesproken met minister Xu Gu- anhua en andere functionarissen van most. De knaw als coördinator van het co-reach netwerk heeft assistentie toegezegd aan most bij de organisatie van een ‘eu-Chi- na high-level forum on science and technology policy and strategy’, ter viering van 30 jaar diplomatieke betrekkingen tussen China en de eu in mei 2005 in Beijing.

– Lidmaatschap internationale organisaties –

In 2004 was de knaw lid van volgende organisaties:

All European Academies (ALLEA) – De in 1994 opgerichte

federatie van Europese Academies van Wetenschappen (allea) fungeert enerzijds als platform voor de aangeslo- ten academies door middel van het uitwisselen van ken- nis, informatie en expertise, en anderzijds als spreekbuis voor academies op Europees (wetenschappelijk) niveau. Het bureau van allea is met steun van de minister van ocw bij de knaw ondergebracht. Het ledenbestand wordt gevormd door 52 academies in 39 Europese landen.

allea kende in 2004 drie standing committees, die be- leidsadviezen met betrekking tot wetenschap voorberei- den: ‘intellectual property rights’, ‘science and ethics’, en ‘science and information technology’.

In 2004 zijn – naast het jaarrapport – twee publicaties verschenen: Excellence and equal access to the European re-

search area en Evaluating for science: processes & protocols.

Tijdens de General Assembly in maart 2004 in Brussel heeft de knaw voorgesteld om een werkgroep met betrek- king tot evaluation for science in het leven te roepen. Deze werkgroep heeft tot doel de rol van Academies van Weten- schappen in onderzoeksevaluaties op nationaal, regionaal of internationaal niveau verder te ontwikkelen.

www.allea.org

European Academies Science Advisory Council (EASAC) –

easac wil steun bieden aan beleidsmakers in de Europese Unie door toegang te geven tot de best beschikbare we- tenschappelijke kennis die relevant kan zijn bij de vorming van beleid. De nationale academies van de eu lidstaten

vormen het ledenbestand van deze organisatie. easac ope- reert onafhankelijk en de leden van academies en andere specialisten stellen hun expertise en tijd om niet ter be- schikking. Het werkprogramma omvat zowel projecten op eigen initiatief als projecten op verzoek van specifieke in- stanties zoals het Europees Parlement.

Als lid van easac is de knaw betrokken bij de totstandko- ming van de adviezen en de distributie van easac rappor- ten. Daarnaast stimuleert zij actief de synergie tussen al- lea en easac.

In 2004 was de knaw gastheer voor de easac bijeen- komst op 28 en 29 juni 2004, waar vertegenwoordigers van de nationale academies van wetenschappen van de eu landen aanwezig waren. Deze bijeenkomst stond in het te- ken van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2004.

In 2004 concentreerde easac zich op twee brede beleids- terreinen met een substantiële wetenschappelijke compo- nent: biotechnologie en milieu. Voor elk van deze gebieden is een strategy group in het leven geroepen die de easac adviseert over prioriteiten binnen het Europese onder- zoeksbeleid.

easac publiceerde in 2004 drie rapporten:

• Towards 3%: attainment of the Barcelona target, • Genomics and crop plant science in Europe,

• Impacts of pollution from outside the European Union on Europe’s environmental targets.

www.easac.org

European Science Foundation (ESF) – esf stimuleert topon-

derzoek op Europees niveau. De stichting, met 78 leden in 30 Europese landen, brengt toponderzoekers en financiers bij elkaar voor overleg, planvorming en implementatie van Europese initiatieven.

Op 18 en 19 november 2004 werd de 30e General Assem- bly van de esf gehouden. Hier werd voornamelijk over het toekomstige strategieplan van de organisatie gesproken. De rol van nationale academies in de esf is in het kader daarvan aan de orde gesteld, waarbij is benadrukt dat de expertise die academies in de beleids- en adviesfunctie van de esf inbrengen van groot belang is.

De knaw en nwo, beide lid, delen de Nederlandse con- tributie voor esf. De knaw betaalde in 2004 € 128.049,– aan contributie.

Een van de initiatieven van de esf is eurocores, dat zich richt op het creëren van een systeem van samenwer- king complementair aan de kaderprogramma’s van de Eu- ropese Commissie, door nationale financiers en nationa- le onderzoekorganisaties bij elkaar te brengen. Op 4 en 5 november 2004 vond er een conferentie plaats over ‘Fos- tering international cooperation between scientists in Eu- rope: the role of the research councils’, waarbij de knaw de sessie over samenwerking met landen buiten Europa voorzat.

Tevens vond er op 15 september 2004 een knaw-nwo bijeenkomst plaats met Nederlandse vertegenwoordigers van de esf Standing Committees. Doel van de bijeenkomst was het versterken van de Nederlandse positie binnen de esf en het verkrijgen van meer invloed op het ESF strategy

Inter Academy Panel (IAP) en InterAcademy Council (IAC) –

Sinds 2001 is de knaw gastacademie voor de InterAca- demy Council (iac), een groep van 15 (wisselende) acade- mies van wetenschap die adviezen uitbrengt over hoe we- tenschap een bijdrage kan leveren aan een betere wereld.

In 2003 bracht de iac het rapport Inventing a better futu-

re uit, met aanbevelingen over hoe er in ontwikkelingslan-

den capaciteit gebouwd kan worden voor wetenschap en technologie. Hieraan is in 2004 vervolg gegeven. De iac is begonnen met het organiseren van een workshop om te bespreken hoe de aanbevelingen uit Inventing a better fu-

ture omgezet kunnen worden in concrete acties.

Daarnaast bracht de iac in 2004 het rapport Realizing

the promise and potential of African agriculture uit. Dit rap-

port bevat aanbevelingen over hoe de productiviteit van land- en tuinbouw in Afrika verhoogd kan worden om te helpen armoede en honger van het continent te laten ver- dwijnen. Ook is door de iac het studie-project ‘Women for science’ gelanceerd in 2004.

De knaw is lid van de Inter Academy Panel (iap). In no- vember 2004 heeft de iap een Executive Council Meeting georganiseerd waarbij de knaw vertegenwoordigd was door de president. Tijdens deze bijeenkomst zijn de werk- programma’s van de iap besproken, die zich richten op onderwerpen waarin wetenschap en technologie een be-

langrijke rol spelen. In 2004 heeft de knaw aangegeven deel te willen nemen aan de volgende programma’s:

• ‘Capacity building for young academies’ • ‘Science education’

• ‘Water research and management’

Al deze programma’s zijn in 2004 begonnen of in een nieuwe jas verder gegaan en zitten nu in de fase van het ontwikkelen van activiteiten. Zo zijn er voor het program- ma ‘Capacity building for young academies’ plannen ge- maakt voor een werkbezoek van het netwerk van Afrikaan- se academies van wetenschap (nasac) aan de knaw.

De knaw was in 2004 eveneens betrokken bij een twee- tal iap initiatieven: ‘Access to scientific information’ en ‘Bi- osecurity’. Van het biosecurity initiatief is de knaw in no- vember 2004 ‘lead academy’ geworden. Bovendien heeft de knaw het voorzitterschap overgenomen van de werk- groep die zich bezighoudt met het opstellen van richtlij- nen over het gebruik van bio(techno)logische kennis door wetenschappers in een wereld waarin de dreiging van bi- ologisch terrorisme steeds groter lijkt te worden. Deze werkgroep zal zijn eerste bijeenkomst onder leiding van de knaw in 2005 houden.

www.interacademies.net

Wijnand Mijnhardt – Geschiedenis na de Middeleeuwen

Nieuw bij de Afdeling Letterkunde

Mijnhardt promoveerde op een onderzoek naar culturele genootschappen in Nederland in de peri- ode 1750-1815. Voor iemand die geleerde genoot- schappen heeft bestudeerd zit er een bijzonder aspect aan het knaw- lidmaatschap: ‘Het is in meerdere opzichten heel eervol om lid van de

Akademie te zijn. Van de meeste grote genoot- schappen die ik heb bestudeerd was ik ook lid. Nu heb ik – al klinkt dat misschien wat pedant – het lidmaatschap van het meest begerenswaardige genootschap van allemaal verworven. De verzame- ling is nu compleet, dat is heel leuk.’

Daarnaast heeft Mijnhardt het idee dat de Akademie in toenemende mate bepaalt wat er in het universitaire leven gebeurt. ‘Het is boeiend om daar over mee te kunnen praten.’ Hij weet ook al waar hij in knaw-verband voor zal pleiten: de af- schaffing van het aio-stelsel, althans voor de gees- teswetenschappen. ‘Vier jaar lang zit de aio op een

In document Jaarverslag 2004 (pagina 54-56)