• No results found

Beste collega,

Mijn naam is Eva Appeldoorn, ik ben deels werkzaam als controller bij Dignis GGz en deels als concerncontroller bij Lentis Concern. Ten behoeve van mijn Masterstudie Bedrijfskunde aan de RUG doe ik onderzoek naar de vraag of er verschil is in veranderbereidheid onder de verschillende

zorgprofessionals met een CONO-beroep in de GGz. Omdat je recent betrokken bent geweest bij een omvangrijk verandertraject en omdat je voldoet aan de doelgroep, vraag ik je medewerking aan dit onderzoek, door middel van het beantwoorden van een korte vragenlijst.

Deze vragenlijst bestaat uit 2 delen, het eerste deel bestaat uit 5 algemene vragen en het tweede deel omvat 34 stellingen die worden afgezet tegen een 7-punt schaal waarin je jouw antwoord kunt aankruisen. Als laatste een open vraag waarin je aankunt geven welke factoren je evt. nog van toepassing vindt, maar die niet in de stellingen zijn behandeld.

Door middel van deze vragenlijst zal worden onderzocht of er verschil is in veranderbereidheid ten aanzien van de Organisatieverandering OP onder de verschillende zorgprofessionals. Als

veranderproject heb ik gekozen voor de Organisatieverandering OP die per 01-01-2013 operationeel is. Het kan zijn dat ik op een later moment contact opneem met de vraag of je mee wilt werken aan een face-to-face interview. Dit interview zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen.

Het invullen van deze vragenlijst zal ongeveer 10 minuten van je tijd in beslag nemen en deelname aan dit onderzoek is geheel anoniem. De gegevens worden alleen voor dit onderzoek gebruikt en zullen strikt vertrouwelijk en anoniem verwerkt worden. In de eindrapportage aan de RUG en Lentis/Dignis GGz worden geen namen genoemd en zal niet duidelijk zijn welke antwoorden u heeft gegeven. Overigens gaat het bij het beantwoorden van de vragen om je eigen mening, er zijn derhalve GEEN foute antwoorden mogelijk.

Hartelijk dank voor de genomen moeite om deel te nemen aan dit onderzoek!

[61]

DEEL 1

Graag aan kruisen wat van toepassing is.

Geslacht: Ο Man Ο Vrouw Leeftijdscategorie: Ο 20 jaar of jonger Ο 21-30 jaar Ο 31-40 jaar Ο 41-50 jaar Ο 51-60 jaar Ο 61 jaar of ouder Huidige functie: O Agoog / SPH O Maatschappelijk Werker O Psychiater in Opleiding O Psychiater O GezondheidsZorg Psycholoog O Psycholoog O Klinisch Psycholoog O Verpleegkundige / SPV O Creatief Therapeut

Aantal jaren werkzaam bij Lentis:

Ο 0-2 jaar Ο 2-5 jaar Ο 6-10 jaar Ο 11-15 jaar Ο 16-20 jaar Ο 21-25 jaar

Ο Meer dan 25 jaar

Op welke soort afdeling bent u werkzaam?

O Klinisch O Ambulant

[62] DEEL II ( 7 punts Likert schaal)

A) Appropriateness

1) Ik denk dat Lentis zal profiteren van de Organisatieverandering OP

2) Het is niet logisch dat het initiatief voor deze organisatieverandering is genomen. 3) Er zijn legitieme redenen geweest voor de Organisatieverandering OP.

4) Deze organisatieverandering zal de totale prestatie van Lentis verbeteren. 5) Er zijn een aantal rationele redenen voor de Organisatieverandering OP.

6) Het is voor mij, op de lange termijn, de moeite waard dat deze organisatieverandering wordt doorgevoerd.

7) De Organisatieverandering OP maakt mijn werk makkelijker. 8) Ik heb niets aan de organisatieverandering.

9) De tijd die we kwijt zijn aan de invoering van de Organisatieverandering OP kunnen we beter besteden aan iets anders.

10) Deze organisatieverandering komt overeen met de prioriteiten van de organisatie.

B) Management Support

1) Onze leidinggevende stimuleert ons allemaal om de Organisatieverandering OP te aanvaarden. 2) De directie/RvB van Lentis / Dignis GGz steunt deze verandering volledig.

3) Elke leidinggevende benadrukt het belang van de Organisatieverandering OP.

4) De leidinggevenden van Lentis / Dignis GGz zijn toegewijd aan de organisatieverandering. 5) Ik denk dat er te veel tijd wordt besteed aan de Organisatieverandering OP terwijl de

leidinggevenden het niet eens willen uitvoeren.

6) Het management van Lentis / Dignis GGz heeft een duidelijk signaal afgegeven dat de organisatie gaat veranderen.

C) Change Efficacy

1) Ik verwacht geen problemen ten aanzien van mijn werk in de Organisatieverandering OP. 2) Er zijn bepaalde belemmeringen in de Organisatieverandering OP waardoor ik denk dat ik

mijn taken niet goed kan uitvoeren.

3) Wanneer de organisatieverandering wordt uitgevoerd denk ik dat ik het gemakkelijk aan kan. 4) Ik heb de vaardigheden die nodig zijn om de uitvoering van de Organisatieverandering OP te

laten slagen.

5) Wanneer ik mij ergens toe zet, kan ik alles leren wat vereist is voor de Organisatieverandering OP.

6) Ervaringen uit het verleden maken mij zelfverzekerd dat ik in staat ben om succesvol te presteren in de Organisatieverandering OP.

[63] D) Personal Valence

1) Ik ben bezorgd dat ik mijn status (enigszins) zal verliezen in de Organisatieverandering OP. 2) De invoering van de Organisatieverandering OP zal veel persoonlijke relaties die ik heb

opgebouwd verstoren.

3) Mijn toekomst in dit werk wordt beperkt vanwege de invoering van de Organisatieverandering OP.

E) Cognitive

1) Ik denk dat de meeste veranderingen, zoals deze organisatieverandering, een negatief effect hebben op de stakeholders van Lentis.

2) Plannen voor toekomst verbeteringen, zoals deze organisatieverandering, zullen bij Lentis niet veel komen.

3) De meeste veranderingsprojecten, zoals bijvoorbeeld de Organisatieverandering OP, waarvan verondersteld wordt dat ze problemen oplossen, zullen niet veel goeds doen.

F) Intentional

1) Ik wil een belangrijke bijdrage leveren aan het uitvoeren van deze organisatieverandering. 2) Ik wil energie steken in deze organisatieverandering.

3) Ik wil me toewijden aan deze organisatieverandering.

G) Emotional

1) Ik heb een goed gevoel over deze organisatieverandering. 2) Ik ervaar deze organisatieverandering als een positief proces. 3) Ik vind deze organisatieverandering verfrissend.

[64]

1. Zijn er, volgens u, nog andere factoren van invloed op het succesvol invoeren van deze

organisatieverandering? Zo ja, welke? En waarom? Hebben ze een negatieve of een positieve invloed volgens u?

[65]