• No results found

VOUCHER (€ 2000,00) VOOR BIJSCHOLING 5 TOT 10 JAAR NA AFSTUDERENZOALS GEKEND

In document Vestide (pagina 91-93)

EN WAAR HEEFT ‘IE HET ALLEMAAL VANDAAN?

VOUCHER (€ 2000,00) VOOR BIJSCHOLING 5 TOT 10 JAAR NA AFSTUDERENZOALS GEKEND

WO/HBO HANDICAP OF CHRONISCHE ZIEKTE? KWIJTSCHELDING VAN 1200 € NA AFSTUDEREN BEDRAG LOOPT TERUG NAARMATE INKOMEN OUDERS INKOMEN OUDERS < 46.000,00 € AANVULLENDE BEURS WEG BASISBEURS, ENKEL AANVULLENDE BEURS AANVULLENDE BEURS BIJLAGEN 4.2

brengen. Het onderzoek is uitgevoerd door het bureau ABF Research in opdracht van Ministerie van BZ&K. De komst van deze rapportage werd al eerder aangekondigd in het Feiten & Trendsboek Studenthuisvesting van KENCES uit 2013.


Kanttekening

De resultaten uit dit onderzoek zijn indicatief en kunnen geen uitspraak doen over aantallen. Dit heeft er mee te maken dat ABF aangeeft meer tijd nodig te hebben. Dit om de variatie in de antwoorden op een

verantwoorde wijze te vertalen in gedragsreacties van de verschillende groepen studenten. Dat wil zeggen dat het onderzoek zich beperkt tot het in beeld brengen van een globaal beeld. ABF geeft ook aan dat de onderzoekspopulatie voor dit onderzoek in feite de lichting jongeren is die dit jaar of komende jaren de afweging maakt te gaan studeren. Omwille van praktische redenen beperkt dit onderzoek zich tot uitspraken op basis van jongeren die al studeren. Door deze situatie heeft ABF de vraagstelling aan studenten

aangepast geformuleerd om toch tot een inzichtelijk mogelijk onderzoek te komen. Het luidt als volgt:

“We willen je graag een aantal vragen stellen over de keuzes die jij gemaakt zou hebben indien deze maatregelen al ingevoerd zouden zijn. Je wordt gevraagd aan te geven of je in dat geval andere keuzes zou maken of gemaakt zou hebben.” aldus ABF Research

Onderscheid in bachelor/master

In het onderzoek van ABF wordt onderscheid gemaakt tussen de effecten op gedrag richting bachelor- en masterfase. Een logisch besluit omdat een masteropleiding natuurlijk een vervolgtraject is. Een persoonlijk besluit dat gemaakt wordt met de ambitie om te promoveren. Daarmee verlengt de student(e) in principe - vrijwillig - zijn of haar studietijd. In onderstaand tabel wordt per fase gekeken naar welke effecten de

invoering van het sociaal leenstelsel heeft op bepaalde zaken zoals studiegedrag, studietempo, woongedrag en inkomsten. Verder wordt aandacht besteedt aan de regionale verschillen en te verwachten

gedragsreacties.

Effecten op gedrag (hoort in een tabel)

Effect van

studievoorschot Bachelor Master

Studiegedrag 10% van de studenten geeft aan niet te

gaan studeren als het sociaal leenstelsel al zou bestaan.

Kanttekening: bij oudere HBO-ers ligt het percentage hoger t.o.v jongere studenten.

Er is een verschil te zien tussen het gedrag van HBO’ers en WO’ers. Vanuit het HBO wordt aangegeven dat 40 tot 50% zou afzien van een masteropleiding. Een aanzienlijk hoger percentage dan bij WO, dat op 12% ligt.

Studietempo Door de ondervraagde studenten wordt

over het algemeen weinig verandering in studietempo verwacht. Dat geldt voor bijna 80% van de studenten.

De verwachting wat betreft het

studietempo is vrijwel hetzelfde als in de bachelorfase. Er zal weinig veranderen.

Woongedrag Er wordt wel aangegeven dat studenten

vaker en/of langer thuis zullen blijven wonen. Of zelfs weer terugverhuizen naar het oude nest (55%).

40% van de (wat oudere)

masterstudenten zou langer thuis blijven wonen. Er is ook een signaal dat een deel van de studenten een goedkopere

woning zal gaan zoeken.

Nuancering: Langer thuiswonen bij de ouders wordt door de 51% die aangeeft

langer bij de ouders te wonen genoemd als mogelijkheid. Daarbij zijn het vooral de studenten die al thuis wonen, die deze optie frequent aankruisen (58%).

Inkomsten Door deze maatregel op te vangen geeft

meer dan de helft aan meer te lenen bij DUO dan wel zelf meer te gaan

verdienen.

De bezuinigingen op de masterfase willen de studenten opvangen door meer geld te lenen dan wel meer geld gaan verdienen.

Specifieke trends onder de doelgroep Studentencrisis

Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet hakt er bij de studenten hard in. Met het sociaal leenstelsel bouwen ze vanaf het begin van hun studie al een studieschuld op en bovendien komt het recht op gratis reizen te vervallen. Sneller afstuderen is het credo. Sommige filmstudenten studeren al op een creatieve manier af via crowdfilming (anderen korte filmpjes laten maken en daar één film van knutselen) of bedenken een carnavalshit om de kosten voor hun afstudeerproject zo laag mogelijk te houden. Via speciale websites als Alltuition.com zetten (vooral Amerikaanse) studenten hun eigen fundraising op om hun hoge schulden en studiekosten te beperken. Studenten die na hun studie niet direct werk vinden, doen vrijwilligerswerk in het buitenland of besluiten zelfs het leger in te gaan. In andere Europese landen overwegen sommige studenten zelfs de seksindustrie in te duiken om hun studie te bekostigen. Uit Duitse cijfers blijkt dat één op de drie Berlijnse studenten werk in de seksindustrie overweegt. Zal het in Nederland ook zo’n vaart gaan lopen? Mindful me

Geluk zit voor jongeren steeds minder in materiële zaken. Ze streven naar intrinsiek geluk. Zo zijn ze opgevoed. Maar hoe doe je dat, gelukkig zijn? Ieder zichzelf respecterend studentenmeisje zit tegenwoordig op yoga en sleept haar vriendje ook mee (bro-ga). Het belang van bezinning blijkt ook uit de lancering van het eerste mindstyle magazine voor jongeren (15+): Moodiez. En uit de enorme populariteit van Casella: een religieuze gemeenschap in Hilversum met ruimte voor ‘ontmoeting, stilte en bezinning’ voor jongeren. Als geestelijk leider kiezen jongeren in 2014 de profeet van het nieuwe televisieprogamma’s en soepele praatjes maakt. (Jongerentrends 2014, Youngworks)

Conclusie (beknopte beschrijving en stapsgewijs)

Landelijke stijging studenten die in de stad van hun studie gaan wonen


Trends en ontwikkelingen wijzen uit dat er tot 2021 voor 18.000 studenten extra woonruimte nodig is in de diverse studentensteden.

Gevolgen van studievoorschot (en nuancering)


Slechts een klein deel ziet af van het studeren en dit zeggen voornamelijk oudere studenten. Ook zal de invoering van het studievoorschot studenten niet aanzetten tot sneller studeren. Hetzelfde tempo zal worden blijven aangehouden.


Ongeveer de helft van de huidige HBO-bachelorstudenten zal waarschijnlijk geen vervolgopleiding meer doen. De plannen voor het volgen van masteropleiding worden on hold of permanent stopgezet. Dat geldt echter niet voor studenten aan de uni, slechts 1 op de 10 zal niet opgaan voor zijn master.


Er zijn signalen dat een pak minder studenten op zichzelf gaan wonen door de invoer van het studievoorschot. In het onderzoek van het ABF wordt gesproken over 55% dat aangaf langer bij hun ouders zouden gaan wonen. Die cijfers worden echter in hetzelfde onderzoek genuanceerd. 58% van die 55% is thuiswonend. Een ander signaal is dat zowel HBO- en WO-studenten meer zullen werken en lenen om het op zichzelf wonen en studeren te bekostigen.

Studenten en handige oplossingen om studie te betalen


Generatie Y staat bekend als kansenkijkers. Trends als crowdfunding om je studie te bekostigen zijn tekenende voorbeelden daarvan. 


Intrinsiek geluk is alles (Trouw) 
5

Deze generatie kiest een studie die ze leuk vinden, laten een slopende baan met de belofte op een hoog salaris schieten of zoeken een manier om geld te verdienen zonder de bevestiging van een diploma. Zij zoeken naar een invulling van het leven dat hen, tegen alle verwachtingen in, minder onder druk zet en gelukkiger maakt.

• Een derde van de verhuisgeneigden is op zoek naar een reguliere (starters)woning om die met een partner of huisgenoot te delen. In de huidige marktomstandigheden zijn de kleine kamers zonder eigen voorzieningen populair onder studenten, vanwege de prijs en de beschikbaarheid.


http://www.trouw.nl/tr/nl/6704/Sociale-Vraagstukken/article/detail/3665032/2014/06/01/Generatie- 5

In document Vestide (pagina 91-93)