• No results found

HET MERK VESTIDE

In document Vestide (pagina 62-66)

62

HET MERK VESTIDE

Missie Vestide werkt aan het makkelijk wonen van de student. De wensen van onze huurders zijn sturend voor ons werk. Onze grootste maatschappelijke prestatie ligt in het beschikbaar hebben en houden van een grote voorraad betaalbare studentenwoningen. Met ons werk willen wij een bijdrage leveren aan de beleving van Eindhoven als studentenstad. Deze bijdrage zit in het gemak, in het verbinden van mensen, in ons werk. Hiermee proberen wij talenten te behouden voor de regio. Maar alles begint met betaalbaar, makkelijk wonen voor studenten die zich bij ons thuis voelen.

Why?

Merkpersoonlijkheid

Merkbelofte Kernwaarden

Merkwaarden

Wij vinden dat iedereen goed moet kunnen wonen, in een woning met kwaliteit, in een leefbare buurt. En dat daarbij niemand die in Eindhoven studeert mag worden uitgesloten.

Vestide is jong, energiek, sociaal, meelevend, infor- merend, sympathiek en, niet onbelangrijk: humo- ristisch.

Bij Vestide woon je als student betaalbaar en vooral makkelijk. Precies zoals het moet zijn.

• Respect • Eigen verantwoordelijkheid • Resultaat • Verbindend • Service • Makkelijk • Betrokken • Realistisch Tabel 09 | Het merk Vestide

H7 | ADVIES

HET MERK VESTIDE

63

Missie

De missie van Woonbedrijf dient als de basis en geeft richting aan de missie van Vestide. Het gaat dus om een afgeleide, een logische doorvertaling dat gespecificeerd is op de studenten. De missie van Vestide richt zich op dezelfde maatschappelijke prestatie als Woonbedrijf, in het beschikbaar hebben en houden van een grote voorraad betaalbare woningen. Voor Vestide gaat het om studentenwoningen. Daarnaast spreekt de missie de ambitie uit om een bijdrage te leveren aan de beleving van Eindhoven als studentenstad. Het gaat om het verbinden. Om het makkelijk wonen. Het thuis voelen.

Why?

Evenals de missie is de Why? van Woonbedrijf als basis genomen. Echter is wel een doorverta- ling gemaakt naar de diensten die Vestide levert als ook de doelgroep.

Kernwaarden

Dit zijn de kernwaarden die sturend zijn voor het integer handelen en het goed beleid van Woonbedrijf in zijn totaliteit. Vestide is een district en onderdeel van Woonbedrijf dus de kern- waarden wordt niet gewijzigd.

Merkwaarden

Op basis van de uitkomsten van het Waardenonderzoek is gekeken naar welke relevante kern- woorden aan het merk gekoppeld kunnen worden.

• Service

• Vestide staat bij de doelgroep bekend als een studentenhuisvester en kwalitatief goede serviceverlener. Het vormt de kern van het bestaansrecht.

• Gemak

Het personeel wordt door de doelgroep gezien als vriendelijk. Vestide wordt in het algemeen aangeduid als een toegankelijke, makkelijke organisatie. Het is een bepaalde laagdrempeligheid in contact en communicatie die de doelgroep als prettig ervaart. Die ervaring wordt doorvertaald in de merkwaarde ‘gemak’.

• Betrokken

Als het gaat om customer intimacy en het versterken van het gevoel dat de diensten van Vestide afgestemd zijn op de behoefte van de doelgroep, is betrokkenheid een belangrijk aspect. Daarnaast, een resultaat uit de interviews, wordt Vestide gezien als een organisatie die dicht bij de student staat. Een gevoel dat gecreeerd wordt door de medewerkers en daarom een relevante merkwaarde.

• Realistisch

Waar trek je als dienstverlener de lijn als het gaat om serviceverlening? Wanneer is het betuttelen en wanneer niet? Desalniettemin is Vestide een professionele organisatie dat in de basis een kwalitatieve service verleent aan studenten. Het is een realistische organisatie. Dat betekent dat er ruimte is voor dialoog maar dat er ook duidelijke regels gelden.

H7 | ADVIES

HET MERK VESTIDE

64

Merkpersoonlijkheid

Vestide is jong, energiek, sociaal, meelevend, informerend, sympathiek en, niet onbelangrijk: humoristisch.

Merkbelofte

Bij Vestide woon je als student betaalbaar en vooral makkelijk. Precies zoals het hoort te zijn. Merkconcept

Makkelijk wonen.

Visuele identiteit (Boer, 2003)

Voorafgaand aan deze scriptie, is mij de vrijheid gegeven om ook na te denken over een nieuwe visuele identiteit mocht dat gewenst zijn door de doelgroep. Het inzicht dat uit de interviews naar voren is gekomen, wat betreft de visuele uitingen, is dat niet elke student evenveel waar- de hecht aan het logo. Zo waren de meningen verdeeld. In het kader van de nieuwe merkiden- titeit en positionering, en dus de nieuwe richting die daarmee wordt gekozen, is daarom een passende visuele identiteit vormgegeven.

Het logo

Het logo is geïnspireerd door de origami. Het is een Japanse kunstvorm van het vouwen van papier. In Japans betekent ‘ori’, vouwen, en ‘kami’, papier.

Relevantie

De pay-off en positionering van Vestide is ‘makkelijk wonen’. Uit de doelgroepanalyse blijkt dat elke student in zijn studieperiode een persoonlijke weg aflegt. Evenals hun studiecarrière zal niet alles over rozen gaan. Op jezelf wonen is ook niet altijd even eenvoudig tenzij er iemand is die je daarbij helpt. Op het oog lijkt een origami-kunstwerk eenvoudig maar als je het hele- maal zelf moet doen, vergt tijd en een leerproces. Het gaat altijd makkelijk als iemand je af en toe een handje helpt. Net zoals Vestide het wonen wat makkelijker maakt voor de student. Kleurgebruik

Dieporanje Lichtoranje Oker Typografie

Gekozen is voor het strak schreefloos design van het lettertype ‘DINPro’ vanwege de jeugdige, moderne look sluit het beter aan op de doelgroep en de kernactiviteit als studentenhuisvester. Visuals

Voor de visuals zoals in deze scriptie te zien is, is gekozen voor combinatie tussen studenti- koos (sfeer) en symboliek (diepere betekenis/inspiratie).

H7 | ADVIES

65

Deelvraag > Hoe dient Vestide zich te positioneren? H7.2 License-to-Win

Oomen (2012) stelt: “De License-to-Win (LtW) is gebaseerd op de combinatie tussen de belangrijkste ‘Behoefte’ en de belangrijkste en meest onderscheidende ‘Sterkte’. De LtW bepaalt dus volgens deze visie of Vestide de winnaar kan worden of blijven in de markt. In feite is de License-to-Win de vruchtbare bodem waaruit het onderscheidend vermogen ontspruit. Het dient als het hart van de positionering.

MEEST ONDERSCHEIDENDE STERKTEN

Betaalbaarheid en service LICENSE-TO-WIN Makkelijk wonen BELANGRIJKSTE BEHOEFTE Zelfstandigheid Betaalbaarheid en service

Uit het onderzoek is gebleken dat ‘service’ de belangrijkste sterkte van Vestide is. Daarnaast speelt de prijs/kwaliteit-verhouding een grotere rol bij studenten. Dat beiden in balans zijn is een vereiste die gesteld wordt. Doordat de betaalbaarheid van woningen tot de kerndoelen behoort, is Vestide in staat om beide behoefte te bevredigen. Vestide verleent een goede service en biedt woningen aan waarvan de huurprijs en kwaliteit in verhouding staan tot elkaar.

Zelfstandigheid

De reden waarom studenten op zichzelf gaan wonen is vanwege het feit dat zij aangeven toe te zijn aan de volgende stap. Studenten willen zelfstandig zijn en hebben daarom behoefte aan een eigen woning.

Makkelijk wonen

Met het aanbieden van betaalbare studentenwoningen, creëert Vestide de mogelijkheid voor studenten om de behoefte aan zelfstandigheid te bevredigen. Studenten kunnen bij Vestide het gewenste ‘plekje voor zichzelf’ huren en bekostigen. Een van de eerste stappen naar zelfstandigheid kun je bij Vestide zetten. Daarnaast sluit Vestide aan op de behoefte ‘prijs/kwaliteit-verhouding’ door betaalbaarheid te combineren met het verlenen van een gedegen, kwalitatief goede service. Dit mondt vervolgens uit in ‘makkelijk wonen’. Het

‘makkelijk wonen’ is Vestide’s ‘License to Win’. Dit dient als fundament van het advies voor de positioneringsstrategie.

License-to-Win (LtW) Makkelijk wonen

H7 | ADVIES

In document Vestide (pagina 62-66)