• No results found

H2 DOELGROEP > CUSTOMER JOURNEY > DE REIS VAN DE REGULIER

In document Vestide (pagina 41-43)

41

Afgestudeerd! De VWO’er heeft haar vooropleiding succesvol afgerond en staat nu met een VWO-diploma aan de vooravond van haar leven. De keuze om een opleiding aan de TU/e te volgen is snel gemaakt. Dat is toch ook gewoon een logische opvolging van je VWO? Volgens haar ouders is toekomstperspectief het allerbelangrijkste en dat creëer je door verder te studeren.

Denken

Inmiddels is de VWO’er een volwaardig studente nu zij zich heeft ingeschreven aan de uni. De studente vindt dat het tijd is om het warme nest van pa en ma te verlaten. Ze wil de wijde wereld in en gaat al voorzichtig op zoek naar kamers. De eerste vereiste die zij stelt is dat de prijs/kwaliteit-verhouding in balans is. Ze wil niet te veel betalen voor te weinig ruimte. Hoewel een plekje voor jezelf (een studio) wel heel fijn zou zijn, kiest ze ervoor om naar studentenhuizen te kijken. Een studio is op dit moment qua prijs een beetje onrealistisch. Een kamer is dan weer wat voordeliger.

Informeren

De studente heeft behoefte aan goede informatie. Graag wil ze weten wat er allemaal bij komt kijken. Daarvoor struint ze het internet af en vraagt rond bij haar vriendinnen die al eerder op zoek zijn gegaan.

Een vriendin van haar geeft aan dat zij een week geleden informatie heeft gevraagd bij de Vestide-kiosk. Had ze dat maar eerder geweten. Momenteel is de studente op zoek naar wat praktischere informatie zoals huur(-toeslag), service- en inschrijfkosten.

Inschrijven

De studente maakt het wereldkundig: ik ga op mezelf wonen! Inmiddels heeft ze het een en ander al opgezocht. Ze schrijft zich in op een aantal sites zoals Kamernet en ook bij Vestide. Wat zij fijn vindt is dat het bij Vestide gratis kan. Maar tot haar verbazing leest zij de spelregels van Vestide: degene met de langste inschrijftijd is als eerste aan de beurt. Ook is er een afstandsbonus. Aangezien zij uit Oss komt, krijgt zij slechts 6 maanden bonus. En bij het bekijken van een aantal vrijkomende woningen ziet zij een minimale inschrijftijd, 24 maanden (!). Blijkbaar had de studente zich al in haar laatste VWO-jaar kunnen inschrijven. Had ze dat maar eerder geweten. Ze besluit zich toch in te schrijven “misschien kom ik wel later in aanmerking.” Op korte termijn heeft ze toch echt een kamer nodig.

Vergelijken

Nu Vestide een redelijk onhaalbare kaart lijkt, richt de studente zich op particuliere

kamerverhuur. Dit doet zij voornamelijk via Kamernet. Bij het vergelijken van kamers ziet zij zich al helemaal op haar eigen wonen. Ze scrolt door het aanbod, bekijkt foto’s van kamers en navigeert eenvoudig door de website. Ze heeft behoefte aan zoveel mogelijk informatie. Praktische zaken zoals de huur, de locatie, faciliteiten. De studente vindt het belangrijk om een beeld te kunnen vormen.

Reageren

Uiteindelijk vindt ze een kamer die volgens haar geschikt is. 18m2, niet te duur, dichtbij de uni, voorzien van de basisgemakken en op het oog leuke huisgenoten. Althans, zo doet de verhuurder op de advertentie vermoeden. Ondanks haar mening over kijkavonden (vleeskeuring) besluit ze te reageren. Afwachten, maar.

Bezichtigen

De studente wordt uitgenodigd voor de kijkavond. Eigenlijk houdt zij daar niet van. Het is een oppervlakkige vleeskeuring. Maar wil zij in aanmerking komen voor een kamer, dan beseft ze dat het niet anders kan. Spelregels zijn immers spelregels.

KEUZEF ASE INF ORMA TIEF ASE BESL UITF ASE ORIËNT ATIEF ASE

H2 | EXTERNE ANALYSE

H2 DOELGROEP > CUSTOMER JOURNEY > DE REIS VAN DE REGULIER

42

Wonen

Na een gezellige kijkavond krijgt de studente positief nieuws. Zij is gekozen als de nieuwe huisgenote van het studentenhuis. Ze is meer dan blij. Eindelijk kan ze de volgende stap in haar leven zetten: zelfstandig wonen! Eenmaal gesetteld gaat alles van een leien dakje. Maandelijks betaalt ze haar huur, heeft ze nieuwe mensen leren kennen en voelt ze zich prima in het huis. Het is misschien niet het meest nette huis, maar wat mag zij eigenlijk van een studentenhuis verwachten? Ze neemt het voor lief.

Nieuwe woonbehoefte

Na haar derde jaar in het huis begint het gevoel om te vertrekken weer te knagen. De studente heeft ondertussen ook al een relatie. Samenwonen komt nog te vroeg, maar een eigen plek dat echt van haar is wordt toch langzamerhand een must. Elke keer die faciliteiten delen, de smerige keuken, het doucheputje, … Het is weer tijd om verder te gaan. Na wikken en wegen stuurt de studente stuurt aan op vertrek. Voorzichtig kijkt ze een beetje rond in het Eindhovense woningaanbod. Ineens schiet het haar te binnen: Vestide! Inmiddels heeft de studente 3 jaar inschrijftijd opgebouwd. Dat biedt kansen.

Vergelijken

Wederom gaat de studente op zoek naar makkelijke, praktische informatie. Nu Vestide wel een haalbare kaart lijkt, kijkt ze op de website naar vrijgekomen woningen. Al snel ziet ze dat er een studio vrijkomt aan de Lijsterbesstraat. Bij het bekijken van de advertentie valt haar op dat er geen echte foto’s van de kamers beschikbaar zijn. Het enige wat tot haar verbeelding spreekt is een 2D/3D-plattegrond en foto’s van het pand. Zij besluit haar kans te wagen. Reageren

Bij het reageren merkt de studente op dat de advertentie als je gereageerd hebt. Dat is vrij lastig omdat je niet even terug kan kijken. Onhandig, terwijl ze juist in deze fase over alle informatie wil beschikken.

Daar heeft zij in ieder geval behoefte aan. Hoe dan ook, de locatie voldoet precies aan haar eisen en plaatst zij haar reactie. Dankzij haar hoge inschrijftijd maakt ze een goede kans. Bezichtigen

Aangezien Vestide geen kijkavonden organiseert, zijn de tijden van vleeskeuringen voorbij. Iets wat de studente op prijs stelt. Zeker nu ze het ‘studentikoze’ een beetje af is, heeft ze daar nog minder behoefte aan. Wel is er een groepsbezichtiging georganiseerd.

Woonfase = Wonen KEUZEF ASE BESL UITF ASE ORIËNT ATIEF ASE W OONF ASE

(Schematische weergave van reguliere student en welke behoefte spelen bij welke fase speelt: bijlage 2.5.3)

H2 | EXTERNE ANALYSE

In document Vestide (pagina 41-43)