• No results found

Verloop van het onderzoek

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 73-75)

8 Resultaten kwantitatieve onderzoek

11.1 Verloop van het onderzoek

Het verloop van het onderzoek ging in eerste instantie volgens plan. Ik ben begonnen met een gedeelte deskresearch, om de eerste onderzoeksresultaten te krijgen. Het verloop van het deskresearch was goed en ging volgens plan. Wel kwam ik er al snel achter dat de doelgroep analyse voor een groot deel via fieldresearch gedaan zou worden. De informatie die beschikbaar was op internet en in boeken was te algemeen en niet gespecificeerd genoeg. De kosten analyse is een schatting geworden en geen gespecificeerde berekening. Bij het aanvragen van verschillende offertes bleek al snel dat het prototype niet gedetailleerd genoeg was om een goede schatting van de kosten te kunnen maken. Om toch een klein beetje een beeld te kunnen geven van de kosten, is er aan de hand van bestaande kennis, informatie van het internet en gesprekken met de grafisch vormgever van het prototype een schatting van de kosten gemaakt. Tijdens het deskresearch kwam ik er op sommige momenten achter dat bepaalde deelvragen overbodig of juist te uitgebreid waren. Daarom heb ik er in sommige gevallen voor gekozen om van de hoofdstukindeling uit het plan van aanpak af te wijken. De redactionele formule is uiteindelijk geen apart hoofdstuk geworden, maar deze is ondergebracht in het hoofdstuk website.

Aan de hand van deze eerste resultaten van het deskresearch, heb ik al snel de enquête online gezet. Doordat ik eerst een gedeelte deskresearch heb gedaan, wist ik op welke vragen ik moest focussen bij de enquête. Vervolgens heb ik zo snel mogelijk de enquête online gezet, omdat ik weet dat het soms even duurt voor er genoeg respondenten zijn. Snowplaza plaatste een link van de enquête op social media en zij plaatste een oproep in de nieuwsbrief, waardoor de eerste resultaten al snel binnenstroomden. Doordat Snowplaza ook nog eens tien Ski Atlassen ter beschikking stelde, kreeg ik vooral reacties van

bezoekers van Snowplaza. Aangezien de bezoekers van Snowplaza ook de doelgroep van dit onderzoek waren, was ik daar erg blij mee. Helaas stagneerde het aantal respondenten op een bepaald moment, waardoor ik heel erg mijn best heb gedaan om zoveel mogelijk respondenten te krijgen. Hierbij plaatste ik ook oproepjes op mijn eigen social media met de nadrukkelijke vraag om de enquête in te vullen als mensen tot de doelgroep behoorden. Uiteindelijk heb ik een mooi aantal ingevulde enquêtes als resultaat. Achteraf gezien, had ik ervoor gekozen om alle enquête vragen verplicht te maken. Dit was nu niet het geval, waardoor sommige respondenten bepaalde vragen niet hebben ingevuld. Doordat sommige vragen door minder respondenten zijn beantwoord, wordt het betrouwbaarheidsniveau bij deze vragen vanzelfsprekend ook minder. Ook heb ik bij het plaatsen van oproepjes om de enquête ingevuld altijd gevraagd om dit alleen te doen als men tot de doelgroep behoorde. Uiteindelijk bleek dat een klein deel van de respondenten niet de leeftijd van de doelgroep heeft, waardoor het betrouwbaarheidsniveau ook wat minder kan worden.

Het plannen van het panelgesprek verliep moeizaam. Er waren al redelijk snel voldoende mensen die bereid waren om deel te nemen aan het gesprek, maar het bleek lastig om een tijdstip te kiezen waarop iedereen aanwezig kon zijn. Doordat de doelgroep niet erg ingewikkeld was, waren er gelukkig voldoende mensen uit mijn omgeving die binnen de

doelgroep paste en bereid waren mee te werken. Uiteindelijk hebben twee respondenten op het laatste moment afgezegd, waardoor er op het laatste moment is besloten om niet twee panelgesprekken, maar een panelgesprek te houden. Daarbij waren er acht mensen aanwezig en dat ging verrassend goed. De panelleden hadden allemaal de ruimte om te zeggen wat ze wilden en er werd nauwelijks door elkaar gepraat.

11.2 Validiteit

Zoals in bovenstaande evaluatie staat aangegeven, zijn er voldoende enquête resultaten om een goede afspiegeling van de doelgroep te geven. Helaas behoort 10% van de

respondenten niet tot de doelgroep waardoor de betrouwbaarheid iets minder kan zijn. Ook hebben niet alle respondenten alle vragen ingevuld, waardoor de betrouwbaarheid bij sommige vragen ook wat lager zou kunnen liggen. Doordat de enquête door heel veel mensen is ingevuld, zijn bovenstaande problemen niet doorslaggevend en is er toch een goede afspiegeling van de doelgroep neergezet. Er hebben acht mensen deelgenomen aan het panelgesprek. Natuurlijk is dit geen exacte afspiegeling van de doelgroep, maar de resultaten zijn toch erg bruikbaar. Bij het kiezen van de panelleden is er rekening gehouden met de verschillende achtergronden. Zo is er gekozen voor mensen uit verschillende delen van het land en uit verschillende beroepsgroepen. Ook de leeftijden van de panelleden verschilden, maar alle panelleden vallen wel binnen de doelgroep. Doordat de resultaten van de verschillende vormen van fieldresearch en de resultaten van het deskresearch in grote lijnen met elkaar overeen kwamen en elkaar waar nodig aanvulden, is er een betrouwbaar onderzoek neergezet.

11.3 Bruikbaarheid

Dit onderzoeksrapport is erg bruikbaar voor Spalder Media Group. Doordat het onderzoek zich specifiek heeft gefocust op de doelgroep van Snowplaza is dit een op maat gemaakt onderzoek geworden. Daarbij zijn alle belangrijke vraagstukken onderzocht en hebben zij een advies op maat gekregen. Dit onderzoek kan ook bruikbaar zijn voor andere bedrijven, doordat er veel onderzoek is gedaan naar de trends op het gebied van vormgeving en content.

12 Bronnen

Allesovermarktonderzoek (z.j.). Deskresearch. Geraadpleegd op: 5 oktober,

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 73-75)