• No results found

Het informatie en servicemodel

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 34-36)

4 Doelgroep analyse

4.2 De doelgroep en vakantie

5.1.5 Het informatie en servicemodel

Dit model probeert kosten te verlagen, tevredenheid te vergroten en bezoekers op een effectieve manier te informeren. De doelstellingen die zijn bepaald om dit te realiseren, zijn het tijdig en volledig informeren van relevante doelgroepen, het vergroten van het

percentage informatievragen via het web, het vergroten van de toegankelijkheid van de informatie op het web en het vergroten van de klanttevredenheid en het verbeteren van de online klantervaring. (Steins Bisschop, J. En Smits, G-J., 2009)

5.2 Verdienmodellen Snowplaza.nl

Snowplaza.nl maakt gebruik van een combinatie van twee websitetypen of verdienmodellen, namelijk het uitgeefmodel en het lead generatiemodel. Het uitgeefmodel heeft als

belangrijkste doel om inkomsten te werven uit advertenties of abonnementen. (Steins Bisschop, J. En Smits, G-J., 2009) De website van Snowplaza bevat veel advertenties op verschillende plekken. De homepage bevat banners boven en onder de menubalk. Daarnaast is de gehele homepage voorzien van advertenties aan de rechterzijde van de website. De advertenties aan de rechterzijde zijn tevens op alle andere pagina’s van de website zichtbaar. De tarieven voor het plaatsen van een advertentie op Snowplaza worden berekend volgens TKP, een Tausend-Kontakt-Preis. (Wikipedia, 2015) Deze TKP is in Nederland ook wel bekend als CPM of Cost per mille, waarbij men een vooraf bepaald bedrag betaalt per duizend vertoningen van de advertentie. Snowplaza.nl biedt ook mogelijkheden om te adverteren met content. Denk hierbij aan advertorials, content in de nieuwsbrief of genoemd worden als vakantietip. In onderstaande figuur staan de tarieven voor de verschillende vormen van adverteren bij Snowplaza.

Afbeelding 4 - Advertentie tarieven Snowplaza Afbeelding 5 - Aanbiedingen

Het tweede verdienmodel van Snowplaza is het lead generatiemodel. Dit model heeft als belangrijkste doel om potentiële klanten te genereren via de website voor andere kanalen. Snowplaza.nl doet dit in de vorm van aanbiedingen voor wintersportvakanties. Deze

aanbiedingen bevinden zich aan de rechterzijde van de website, net als de hier

bovengenoemde advertenties. Bij deze vorm inkomsten werven, wordt er betaald op het moment dat er ook daadwerkelijk een transactie plaats vindt. Als een klant die via

Snowplaza op de website van de adverteerder is gekomen ook daadwerkelijk een boeking succesvol afrondt, krijgt Snowplaza een vergoeding. Het is ook mogelijk om een klein bedrag te ontvangen voor elke bezoeker die op de aanbieding klikt. Figuur … toont een voorbeeld van de aanbiedingen voor wintersportvakanties op Snowplaza.nl.

5.3 Verdienmodel Hetisvakantie.nl

Hetisvakantie.nl zal net als Snowplaza.nl uitgegeven worden door Spalder Media Group. Spalder Media Group biedt online gratis actuele, betrouwbare en uitgebreide informatie op het gebied van vakantie, wintersport en vrijetijdsbesteding. Daarbij wordt de focus gelegd op het gratis aanbieden van informatie. Om inkomsten met de website te genereren wordt er gebruikt gemaakt van advertenties en bij een aantal van haar websites plaatst Spalder Media Group aanbiedingen van externe partijen in ruil voor een vergoeding. Het is de bedoeling dat Hetisvakantie.nl op dezelfde manier inkomsten zal werven als de bestaande websites van Spalder Media Group.

Hetisvakantie.nl wordt opgericht om de bezoeker van Snowplaza.nl ook te kunnen voorzien in de informatiebehoefte op het gebied van zomervakanties. Daarbij zullen de vormgeving en inhoud misschien op bepaalde punten van elkaar verschillen, maar beide websites hebben als doel om een zo compleet mogelijk aanbod aan informatie over wintersport en zomervakanties te bieden. Het is daarom aannemelijk dat de verdienmodellen die gebruikt worden door Snowplaza.nl, ook geschikt zijn voor Hetisvakantie.nl.

Zoals in paragraaf 5.1 beschreven is, zijn er vijf verdienmodellen die gebruikt kunnen worden, waarbij er ook een combinatie van meerdere modellen gemaakt kan worden. Het eerste model, het verkoopmodel, heeft als belangrijkste doelstelling het realiseren van online verkopen. Dit model is niet geschikt voor Hetisvakantie.nl, omdat het realiseren van online verkopen niet tot de doelstellingen behoort. Het branding model, dat probeert om van het websitebezoek een belevenis te maken, is vooral geschikt voor merken. Dit model heeft als belangrijkste doel om merkvoorkeur te creëren en dat is bij Hetisvakantie.nl niet aan de orde. Ook het informatie- en servicemodel is niet geschikt voor Hetisvakantie.nl. Dit verdienmodel is vooral geschikt voor informatieve en service gerichte bedrijven die de website gebruiken om toegankelijkheid van informatie te vergroten, maar niet om inkomsten te werven.

Het lead generatiemodel, dat als doel heeft om potentiële klanten te genereren voor andere kanalen, is een verdienmodel dat uitermate geschikt is voor Hetisvakantie.nl. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van dezelfde manier van inkomsten werven als bij Snowplaza.nl, door middel van het plaatsen van aanbiedingen aan de rechterkant van de website. Daarbij zal Hetisvakantie.nl een vergoeding ontvangen voor elke bezoeker die een vakantie boekt bij een adverteerder, als deze via Hetisvakantie.nl op de website is gekomen. Ook het uitgeefmodel, waarbij er inkomsten gegenereerd worden uit advertenties en abonnementen, is geschikt voor Hetisvakantie.nl. Er is voldoende ruimte op de website voor het plaatsen van banners en advertenties. Deze kunnen zowel op de homepage als op andere pagina’s geplaatst worden.

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 34-36)