• No results found

Opbouw en menubalk

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 62-73)

8 Resultaten kwantitatieve onderzoek

8.2 Resultaten panelgesprek

8.2.2 Opbouw en menubalk

De panelleden hadden een aantal aanmerkingen over de opbouw van de website en de menubalk. Zo was er een discussie onder de leden over de manier van filteren. In het prototype kan je kiezen uit verschillende landen, waarna je op de landenpagina komt. Op deze pagina kan je vervolgens filteren op land, gebied, temperatuur en meer. Sommige panelleden wilden graag een filteroptie die te maken heeft met activiteiten. Soms kiezen zij namelijk vooraf dat zij op vakantie willen wandelen en dus gaan ze op zoek naar een geschikte locatie met dat als uitgangspunt en niet met een bepaald land als uitgangspunt. Een andere opmerking ging over de zoekfunctie. Deze is te vinden in de menubalk, maar sommige panelleden vonden dit niet helemaal duidelijk. Zij adviseren een duidelijke zoekfunctie met zoek balk. Een aantal panelleden wilde graag duidelijker zien hoe zij contact kunnen opnemen. In het prototype is er een link naar de contactpagina in de footer te vinden. De panelleden waren het erover eens dat het meer vertrouwen uitstraalt, als de contactpagina duidelijk op de website aanwezig is, bijvoorbeeld in de menubalk.

8.2.3 Overzichtelijk

De panelleden vonden het een overzichtelijk en duidelijk design. Ze snapten allemaal wat de bedoeling is van de website en wat zij moeten doen om op de pagina naar wens terecht te komen. De enige onduidelijkheid van de website ging over de navigatie van de website. Op het prototype van de landenpagina was het volgens de panelleden niet duidelijk waar zij zich op dat moment op de website bevinden. De manier waarop dat in het prototype aangegeven

is, is door een kleurverschil in de menubalk. De panelleden adviseren om op nog een andere plek aan te geven waar men zich op dat moment bevindt.

Afbeelding 28 – Kleurgebruik menubalk prototype

8.2.4 Responsive

De panelleden vroegen zich af hoe de website eruit zou zien op een mobiele telefoon. Het blijkt een grote ergernis te zijn, als de website slecht leesbaar is op een mobiele telefoon.

8.3 Conclusie

In dit hoofdstuk zijn de resultaten van het fieldresearch geanalyseerd. De belangrijkste resultaten van de enquête zijn besproken en minder relevante resultaten zijn als bijlage aan dit rapport toegevoegd. Uit de resultaten van de enquête is gebleken dat meer dan 84% van de respondenten ten minste een keer per jaar op vakantie gaat. De meest populaire maanden om op zomervakantie te gaan zijn juli en augustus en het grootste gedeelde van de respondenten brengt de vakantie door met een partner of familie. De favoriete activiteiten van de respondenten variëren van relaxen en zonnen tot watersporten en culturele

uitstapjes, met een lichte voorkeur voor relaxen. Ruim 75% van de respondenten doet onderzoek online bij het kiezen van een zomervakantie en daarbij zijn het land, de

omgeving, de temperatuur, de prijs en foto’s doorslaggevende factoren. Aan de hand van de resultaten van de enquête en van het deskresearch is er een prototype gemaakt, die bij het panelgesprek aan de panelleden getoond is. De belangrijkste bevindingen van dit

panelgesprek is dat de website over het algemeen overzichtelijk is met mooi kleurgebruik. Daarbij zouden de panelleden de zoek balk wat duidelijker zien en ook willen ze graag sneller zien hoe zij contact kunnen opnemen met de websitebeheerders. De panelleden vinden het belangrijk dat de website goed functioneert op een mobiele telefoon en zij willen graag eerlijke informatie. Uit het panelgesprek is gebleken dat mensen niet altijd willen filteren op land, maar soms ook op activiteit. Als je vooraf bepaalt dat je graag wil wandelen op vakantie dan is dat het uitgangspunt tijdens de zoektocht naar een geschikte plek. Afsluitend vonden de panelleden het niet altijd duidelijk waar zij zich op dat moment op de website bevonden. De navigatie van de website moet dus duidelijker.

9

Conclusie

Spalder Media Group is een uitgeverij die gratis online informatie biedt op het gebied van vakantie, wintersport en vrijetijdsbesteding. Om de doelgroep van wintersportwebsite Snowplaza.nl ook in de zomer te kunnen bedienen op het gebied van vakantie, hebben zij opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de vorm en inhoud van de nieuw te lanceren website Hetisvakantie.nl. Om een passend advies te kunnen geven over de vorm en inhoud van deze website, is er onderzoek gedaan naar de wensen van de doelgroep en de trends op het gebied van internet. Daarbij zijn ook de globale kosten en de belangrijkste

concurrenten geanalyseerd. Om alle vragen beantwoord te krijgen, zijn er verschillende onderzoeksmethodes gebruikt. Met deskresearch is er veel informatie verzameld over de opdrachtgever, de concurrentie, de trends en de kosten. De vragen over de doelgroep zijn deels beantwoord door middel van deskresearch en deels door middel van fieldresearch. Het houden van een online enquête zorgde ervoor dat er antwoord gegeven kon worden op specifieke vraagstukken uit het rapport. Afsluitend is er een panelgesprek gehouden, waardoor het mogelijk was vraagstukken en knelpunten met de doelgroep te bespreken.

De website van Snowplaza.nl is een goed uitgangspunt voor de nieuw te lanceren website Hetisvakantie.nl. De verdienmodellen van Snowplaza.nl zijn het lead generatiemodel en het uitgeefmodel. Daarbij worden er inkomsten gegenereerd door middel van advertenties in de vorm van beeld en content. Daarnaast plaatst de website advertenties met aanbiedingen van hotels, waarvoor zij een vergoeding krijgen als een bezoeker van Snowplaza resulteert in conversie. Deze manieren van inkomsten werven zijn ook uitermate geschikt voor Hetisvakantie.nl, omdat beide websites als doel hebben om een compleet aanbod aan informatie met betrekking tot de verschillende vakanties te bieden.

Eén van de belangrijkste trends op het gebied van webdesign is het responsive webdesign. Een responsive webdesign is een webdesign dat zich aanpast aan de afmetingen van verschillende schermen, zonder daarbij in te leveren op de bruikbaarheid van de website. Doordat het gebruik van mobiele apparaten jaarlijks sterk stijgt, is een responsive webdesign een absolute must. Bezoekers raken gefrustreerd en verlaten de website wanneer deze niet mobiel vriendelijk is en google gaat de mobiele vriendelijkheid van websites gebruiken als ranking factor. Dat betekent dat websites die gebruiksonvriendelijk zijn voor mobiele apparaten, lager getoond zullen worden tussen de zoekresultaten in google. Andere trends waar websites anno 2015 aan moeten voldoen, zijn het gebruik van lichte en bij elkaar passende kleuren, het gebruik van grote beelden met echte mensen en het gebruik van egale kleurvlakken. Deze kleurvlakken zorgen voor een overzichtelijke website en maken verticaal scrollen een gebruiksvriendelijke bezigheid. Om een website écht volgens de laatste trends te ontwerpen, wordt er vaak gebruik gemaakt van veel visuele content, ghost buttons en schuine lijnen voor een verfrissend design. Veel moderne websites bevatten een blog, omdat dit de vindbaarheid van websites ten goed komt. Daarnaast kunnen blogs zorgen voor unieke content die mensen uitnodigt om de tekst te delen op social media.

De doelgroep van Hetisvakantie.nl bestaat uit ongeveer 487.500 mensen. Zowel uit het deskresearch als fieldresearch is gebleken dat de favoriete zomervakantiebestemmingen van de doelgroep Frankrijk, Spanje, Nederland, Turkije, Griekenland en Oostenrijk zijn. Tijdens de vakantie overnacht de doelgroep meestal in een hotel, appartement,

zomerhuisje, bungalow, caravan of vouwwagen. Doorslaggevende factoren bij het kiezen van een zomervakantie zijn het land, de omgeving, de temperatuur, de prijs en foto’s. Op het gebied van webdesign is 100procenttravel de belangrijkste concurrent. Deze website is vormgegeven volgens de laatste trends en daarmee een genot voor het oog. Deze website heeft de perfecte balans gevonden tussen visuele en tekstuele content.

Er is een globale schatting gemaakt van de kosten van de nieuw te lanceren website Hetisvakantie.nl. Daarbij is rekening gehouden met de eenmalige opstartkosten en de blijvende maandelijkse en jaarlijkse kosten. Uit de resultaten is gebleken dat de kosten voor het realiseren van de website ongeveer €6000 euro zullen zijn.

De belangrijkste bevinding van het panelgesprek is dat de doelgroep behoefte heeft om een activiteit als uitgangspunt te nemen bij het zoeken naar een zomervakantie. Als men vooraf bepaalt dat ze op vakantie graag willen wandelen, dan willen ze dat als uitgangspunt gebruiken bij de zoektocht naar de geschikte bestemming. Daarbij is het land bij sommige mensen van ondergeschikt belang. Om aan beide behoeften te kunnen voldoen, zal de website een filtermogelijkheid moeten bevatten met het land als uitgangspunt en een filtermogelijkheid met de activiteit als uitgangspunt.

Samenvattend heeft de ideale versie van Hetisvakantie.nl:

 Een responsive webdesign;  Verschillende filtermogelijkheden;

 Een goede mix van visuele en tekstuele content;  Content die goed is voor de vindbaarheid;  Content die uitnodigt om te delen;

 Een lang webdesign waarbij het nodig is om verticaal te scrollen;  Egale kleurvlakken om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten;  Advertenties om inkomsten te genereren.

10

Advies

In dit hoofdstuk staat het advies over de inhoud en vormgeving van Hetisvakantie.nl. Aan de hand van de onderzoeksresultaten en de conclusie is een definitief prototype ontworpen die in dit hoofdstuk toegelicht wordt. In dit hoofdstuk worden er delen van het prototype getoond, het volledige prototype is bijgevoegd als bijlage.

10.1 Vormgeving

De vormgeving van Hetisvakantie.nl is modern en volgens de laatste trends. Er is gekozen voor een langwerpige website waarbij het noodzakelijk is om verticaal te scrollen. Om deze langwerpige website overzichtelijk te houden, is er gekozen voor een verdeling via egale kleurvlakken. Deze kleurvlakken hebben lichte natuurtinten met een touch of orange. Er is voor deze kleurencombinatie gekozen, omdat moderne websites gebruik maken van rustige en natuurlijke kleuren. De oranje toevoeging geeft de website een zomerse uitstraling.

Afbeelding 29 - Kleurenpalet Hetisvakantie.nl

De website, en dan met name de homepage, bevat veel grote beelden. De beelden variëren van beelden van bestemmingen tot en met beelden met vakantievierende mensen. Deze vakantievierende mensen geven de bezoeker het gevoel dat de informatie op de website eerlijk en een goede afspiegeling van de realiteit is. Om een verrassend en rustig effect te geven, bevatten sommige beelden een transparante schuine laag. Andere afbeeldingen bevatten de zogenaamde ghost buttons. Deze simpele transparante button creëert een verrassend effect en verpest de mooie afbeeldingen niet.

Afbeelding 30 - Schuine lijnen

Afbeelding 31 - Ghost buttons

10.2 Content

De website biedt twee verschillende uitgangspunten om inspiratie op te doen voor een zomervakantie. Het eerste uitgangspunt is de landenpagina. Deze pagina gaat uit van de behoefte om in een bepaald land op vakantie te gaan. Bezoekers die al weten dat ze graag naar Spanje op zomervakantie willen, kunnen hun inspiratietocht beginnen vanuit de landenpagina. Van daaruit kunnen zij filteren op activiteit, streek, temperatuur, vervoer of accommodatie. De bezoeker kiest zelf of zij een filter gebruiken en welk filter zij dan willen gebruiken. Het tweede uitgangspunt is de activiteitenpagina. Uit het fieldresearch is gebleken dat bezoekers in sommige gevallen een activiteit als uitgangspunt willen nemen tijdens het zoeken naar een vakantie. De activiteiten pagina is verdeeld in vier pijlers, namelijk natuur, recreatie, ontspanning en avontuur. Als je op vakantie graag wil raften, bergbeklimmen en surfen dan filter je op avontuur. Vervolgens worden alle bestemmingen getoond waar het mogelijk is om een avontuurlijke vakantie te beleven. De verdere filtermogelijkheden hetzelfde als die op de landenpagina.

Afbeelding 32 - Land als uitgangspunt

Er is geprobeerd om een goede balans te vinden tussen tekstuele en visuele content. Waar mogelijk, is er gebruik gemaakt van mooie grote beelden. Op de plekken waar dat niet mogelijk was, zijn teksten aangevuld met wat kleinere beelden. Zoals er in bovenstaande figuur te zien is, kan men op land filteren door het rondje naar keuze aan te vinken. Er is ook gekozen voor een visuele manier, door middel van de landenkaart bovenaan de pagina.

Als men een keuze heeft gemaakt voor een land of gebied, kunnen zij op de weerpagina de verwachte weersvoorspelling van het gebied naar keuze bekijken. Doordat de overgrote meerderheid van de doelgroep het weer als doorslaggevende factor ziet bij het kiezen van een zomervakantie, is er voor gekozen om een aparte pagina te maken voor het weer. Ook op de weerpagina is er gekozen voor tekstuele en visuele content. Om op de weerpagina te komen, kan men boven in de menubalk klikken op weer. Echter, men kan ook op de weerkaart klikken die op de homepage staat.

Afbeelding 34 – Navigatie naar weer

Afbeelding 35 – Visuele navigatie naar weer

Om de vindbaarheid van de website ten goede te komen en de interactie met de bezoeker te vergroten, is er een blog aangemaakt. Blogs zorgen voor unieke content en daarbij kunnen er tal van relevante zoekwoorden worden gebruikt, om de vindbaarheid te vergroten. Daarnaast kunnen interessante blogs de bezoeker overtuigen om de content en de website te delen. Om het de bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken om een pagina te delen, zijn er social share buttons toegevoegd aan de pagina.

Afbeelding 36 - Blog

10.3 Advertenties

Hetisvakantie.nl wordt een combinatie van twee verdienmodellen, namelijk het lead

generatiemodel en het uitgeefmodel. Daarbij worden er inkomsten gegenereerd door middel van advertenties in de vorm van beeld en content. De advertenties kunnen in de banner op de homepage geplaatst worden en aan de gehele rechterkant van de website. In

onderstaande figuur is te zien dat de rechterzijde van de website gebruikt kan worden voor advertenties. Als voorbeeld is er in het prototype telkens één advertentie geplaatst.

Afbeelding 37 - Advertenties

10.4 Tone of voice

De tone of voice van Hetisvakantie.nl zal dezelfde zijn als de tone of voice van

Snowplaza.nl. Deze kan het beste omschreven worden als warm, beeldend en direct. Het doel van de website is om mensen te inspireren en informeren bij het kiezen van een zomervakantie. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van informatieve teksten die worden aangevuld met beeld. De teksten zijn niet scherp of zakelijk, maar eerder beeldend en warm van toon. De lezer moet tevens een goed geïnformeerd en geïnspireerd gevoel krijgen bij het lezen van de teksten. Hetisvakantie.nl moet de juiste balans vinden tussen interessante en inspirerende en informele teksten die toch passen bij de wat hoger opgeleide doelgroep.

11

Evaluatie

In dit hoofdstuk wordt er een evaluatie van het onderzoek gemaakt. Daarbij wordt het verloop van het onderzoek en de validiteit van het onderzoek besproken.

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 62-73)