• No results found

Transcriptie panelgesprek

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 105-109)

Sadon, A (2014) SEO voor webprofessionals Amsterdam: SEO Guru Snowplaza (z.j.) Over Snowplaza.nl Geraadpleegd op: 5 oktober

Bijlage 4 Transcriptie panelgesprek

Het panel bevat acht leden, allen met verschillende achtergronden. Alle panelleden gaan elk jaar op zomervakantie en op wintersport. Jessica Hellinga past qua leeftijd niet in de doelgroep, maar voldoet wel aan alle andere eisen.

Marc Sieval (MS), 46 Jessica Hellinga(JH), 25 Debora Pasveer (DP), 32 Rob Hogenhorst (RH), 42 Ria van der Voort (RVD), 53 Silvia Hogervorst (SH), 45 Ed Gerser (EG), 48

Thijs van der Hoorn (TVDH), 50 Simone van Dam (SVD) panelleider

Belangrijkste bevindingen

 De website is overzichtelijk  De zoekbalk is niet duidelijk  Onderverdelen in activiteiten  Willen graag eerlijke informatie  Vinden de kleuren mooi  Vinden het een mooi design

 Willen dat de website ook goed leesbaar is op een mobiele telefoon  Willen graag sneller zien hoe ze contact kunnen opnemen

 Vinden het niet duidelijk op welke pagina je bent

Transcriptie

Hallo allemaal. Mijn naam is Simone van Dam en zoals jullie weten, voer ik op dit moment een onderzoek uit voor Spalder Media Group. Deze uitgeverij heeft een aantal zeer succesvolle websites, waaronder Snowplaza.nl. Spalder heeft mij gevraagd onderzoek te doen naar een website die de doelgroep van Snowplaza.nl voorziet in de informatie die zij nodig hebben bij het kiezen van een zomervakantie. Deze website zal mensen moeten informeren en inspireren bij het kiezen van een zomervakantie. Ik heb onderzoek gedaan naar de trends op het gebied van content en webdesign, naar de concurrenten en naar de doelgroep en aan de hand van dat onderzoek heb ik een prototype ontwikkeld. In dit panelgesprek wil ik graag jullie mening en bevindingen over dit prototype. Vinden jullie het mooi? Snappen jullie het? Ik wil heel graag dat jullie eerlijk zijn, zodat ik aan de hand van jullie bevindingen eventueel nog wat aanpassingen kan doen.

SVD: Dit is het prototype van de homepage en van de landenpagina. Wat zijn jullie eerste bevindingen?

JH: Ik vind het er mooi uit zien, het ziet er uit als een website van nu. RVD: Ja dat vind ik ook, ik vind de kleuren op de website erg mooi.

MS: Daar ben ik het mee eens, als ik deze kleuren zie krijg ik meteen zin om op vakantie te gaan.

TVDH: Ik vind die grote afbeeldingen ook mooi, maar ik vind het wel een beetje afstandelijk. Ik mis een beetje gezelligheid.

MS: Daar ben ik het niet mee eens, ik word juist super vrolijk van deze website.

TVDH: Ik word er ook wel vrolijk van, maar ik krijg niet meteen het gevoel dat ik meteen een vakantie wil boeken.

MS: Oh dat heb ik juist wel. Smaken verschillen.

EG: Ik denk dat dit ook te maken heeft de keuze voor de plaatjes. Het zijn hele mooie plaatjes, maar het ziet er uit als bestemmingen ergens heel ver weg. De plaatjes zijn niet reëel. Voor mijn gevoel zijn het plaatjes van bestemmingen die ik nooit kan betalen. SVD: Zouden jullie het beter vinden als er wat minder mooi beeld op de website was, maar wel beeld dat ‘echt’ is.

TVDH: Ja ik wel. Dan geloof ik ook dat mijn eventuele vakantiebestemming er ook daadwerkelijk zo uit zal zien. Anders valt het later alleen maar tegen.

EG: Ja daar heb je wel gelijk in, het is wel belangrijk dat je het gevoel krijgt dat de informatie op de website echt klopt.

SVD: Ok duidelijk. Zijn er nog meer dingen die jullie opvallen?

SH: Ik weet niet of het ook de bedoeling is dat ik echt op de inhoud inga, maar als ik een vakantie boek dan vind ik het niet perse fijn om te kiezen aan de hand van een land. Als ik het goed begrijp kan ik kiezen naar welk land ik wil?

SVD: Dat klopt. Ik pak even het prototype van de landenpagina erbij. Dit is het prototype van de landenpagina waar je op terecht komt als je een land hebt gekozen. Jullie mogen trouwens gewoon alles zeggen!

SH: Ja ik snap het. Wat ik dan heel erg mis, zijn dingen die er te doen zijn. Als ik een vakantie boek dan heb ik van tevoren bepaald of ik wil gaan wandelen of dat ik juist wil luieren. Je kan nu nergens activiteiten in de omgeving kiezen. Het maakt mij namelijk niet zo veel uit naar welk gebied in Italië ik ga, als ik maar kan doen wat ik wil.

EG: Ja ik snap wat je bedoelt. Je wil eigenlijk kunnen kiezen voor een land, maar ook of er de mogelijkheid is om te surfen.

SH: Ja precies. Ik zou liever willen filteren op surfen dan op land.

RVD: Dat weet ik niet hoor, ik heb ook vaak bepaalde landen of steden op mijn verlanglijstje staan. Ik wil bijvoorbeeld heel graag naar Berlijn. Dan wil ik toch kunnen kiezen op land of stand en niet op activiteit.

DP: Ik denk dat dat voor iedereen heel persoonlijk is en dat het zelfs nog wel kan verschillen per keer. De ene keer wil je juist naar een bepaald land en de andere keer wil je juist surfen. MS: In een ideale situatie zou je dus op beide manieren kunnen filteren.

SH: Ja ik denk dat dat een goede optie zou zijn. Dan doe je het eigenlijk zo dat iedereen blij is.

SVD: Ok duidelijk, ik snap wat jullie bedoelen. Jullie zouden dus eigenlijk willen kunnen kiezen op soort vakantie, bijvoorbeeld ontspanning, maar ook nog de mogelijkheid hebben om wel op land te filteren.

SH: Ja lijkt mij heel handig.

SVD: Zijn er nog andere opvallende dingen aan de homepage en de landenpagina? JH: Ja bovenin de pagina kun je kiezen uit drie landen, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Ik vind dat zo weinig landen.

SVD: Dat klopt, dat is nu even bij het prototype gedaan om te laten zien dat het een uitklapmenu is. Als je daar op klikt dat je dan kan kiezen per land. Uiteindelijk worden daar alle landen getoond die op de website te vinden zijn.

JH: Oh ok dan snap ik het.

RVD: Weet je wat ik niet zo duidelijk vind? Als ik op zoek ben naar informatie over een vakantie in Berlijn, dan ga ik niet helemaal op Duitsland klikken en dan op gebied en dan op Berlijn. Ik gebruik meestal de zoekbalk van een website en dan zoek ik gewoon op Berlijn. Ik

vind deze alleen heel onduidelijk op deze website. Ik zie rechts bovenin een zoektekentje, kan ik daar typen?

SVD: Ja dat klopt, dat is de zoekfunctie.

DP: Ik ben het er mee eens dat dat duidelijker kan. Je moet er nu echt naar op zoek. MS: Ja je zou gewoon zo een witte zoekbalk moeten hebben, volgens mij hebben bijna alle websites dat.

EG: Weet je wat het zo onduidelijk maakt? Op deze pagina staat er ineens ook hier zoeken. Waar moet je nu zoeken? Rechts bovenin of links bovenin?

SVD: Je bedoelt dat er ZOEKEN staat geschreven op de landenpagina?

EG: Ja dat bedoel ik. Ik vind het verwarrend dat daar ZOEKEN staat en dat er rechts bovenin zo een zoektekentje staat.

DP: Ja nu je het zegt dat is inderdaad verwarrend. RH: Is het niet zo dat je allebei kan gebruiken?

MS: Ik denk dat als je echt op deze website zou zijn, dat het wel duidelijk zou zijn hoor. Nu is het onduidelijk, omdat het een stukje papier is.

SVD: Dat maakt niet uit hoor, ik wil graag dat jullie kritisch zijn.

EG: Ja ik denk dat het gewoon verwarring zaait. Het is misschien makkelijker om een duidelijke zoekbalk te maken, in plaats van twee onduidelijke zoekbalken.

DP: Weet je wat ik ook nog mis? Meestal als je op een website bent, dan is het duidelijk aangegeven op welke pagina je op dat moment bent. Dat vind ik hier niet zo duidelijk. RVD: Jawel, je ziet toch dat landen oranje wordt. Volgens mij betekent dat dat je nu op de pagina landen bent.

DP: Ohja je hebt gelijk nu zie ik het. Ik dacht alleen dat dat wel duidelijker kon. Soms zie je wel eens op websites: Je bent nu hier. Helemaal als je echt al op veel pagina’s hebt geklikt is dat handig.

JH: Ja ik snap wel wat jij bedoelt, het wordt nu wel aangegeven maar het kan ook nog wel duidelijker.

SVD: Ik snap wat jullie bedoelen en ik ben het ermee eens dat dat duidelijker moet kunnen. Daar ga ik wat meedoen.

TVDH: Ik zou eigenlijk nog even kort willen terugkomen over waar we het in het begin over hadden, die eerlijk plaatjes op de homepage. Misschien is het heel persoonlijk, maar ik ben altijd heel kritisch als ik een website bezoek. Ik vind het lastig om in te schatten of een website te vertrouwen is, vandaar dat ik die te mooie plaatjes niet mooi vind. Maar wat ik ook mis op deze website is een kopje met contact. Dat ik kan zien wat het adres is van het bedrijf en een eventueel telefoonnummer.

RH: Volgens mij is dat er wel hoor, hier onderin. Of bedoel je dat niet?

SVD: Het klopt dat er onderin, in de footer, een link te vinden is naar de contactpagina. Daarnaast staat het emailadres en het telefoonnummer links onderin de footer.

TVDH: Oh ja nou zie ik het. Dat is inderdaad wel wat ik bedoel, maar ik ben gewend dat dat ook bovenin staat als kopje.

SVD: In de menubalk bedoel je?

TVDH: Ja precies. Dan hoef ik er niet naar op zoek.

RVD: Maar waarom zou je daar naar op zoek gaan? Deze website geeft informatie, het is niet zo dat je ook echt wat koopt op deze website. Dan is het toch niet zo boeiend wat het adres is.

TVDH: Ik vind het gewoon fijn om te weten dat de informatie echt is en ik krijg dat gevoel meer als ik een adres en dergelijke kan opzoeken.

SVD: Ok bedankt voor de input. Ik ga kijken of ik de contactpagina ook in de menubalk kan toevoegen. Zijn er verder nog dingen die jullie opvallen?

MS: Ik vind het voor de rest een mooie website. Ik denk eigenlijk dat we al heel kritisch zijn. RH: Ja ik heb er ook niet zo veel aan toe te voegen.

RVD: Ik ook niet.

JH: Wat ik me wel nog afvroeg, is dit de website zoals je het ziet op je computer en op je telefoon? Want soms vind ik het op een mobiele telefoon niet zo goed te lezen. Of is dat niet relevant?

SVD: Ja zeker wel, dat is wel relevant. Dit is in eerste instantie een prototype voor op desktopts, computers dus. Uiteindelijk zal de website op de juiste manier omgebouwd worden, zodat deze ook goed leesbaar is op tablets en mobiele telefoons.

EG: Maar je gaat toch niet op je telefoon op zoek naar informatie over vakanties? DP: Waarom niet? Als ik in de trein zit en niks beters te doen heb.

SH: Ja of op mijn iPad op de bank. Ik pak eigenlijk bijna nooit meer mijn laptop hoor. JH: Nee ik ook niet. Ik gebruik altijd mijn iPad en inderdaad, ik zou ook mijn mobiele telefoon wel kunnen gebruiken hoor.

EG: Ja oke, maar een iPad is wat anders dan een mobiele telefoon. Een ipad is toch veel groter dus dat werkt waarschijnlijk prima.

SH: Ja dat is misschien wel zo, het gaat dan vooral om mobiele telefoons.

SVD: Jullie hebben helemaal gelijk dat de website op alle apparaten goed moet werken, maar nogmaals dit is alleen het prototype voor de desktop. Het is uiteindelijk ook heel belangrijk dat de website goed leesbaar is op mobiele apparaten dus dat ga ik zeker adviseren. Hebben jullie er verder nog iets aan toe te voegen?

JH: Nee ik niet. EG: Ik ook niet. TVDH: Nee

SVD: Als er verder geen toevoegingen meer zijn, wil ik jullie heel hartelijk bedanken voor jullie eerlijke mening en voor jullie tijd.

MS: Graag gedaan. EG: Ja graag gedaan hoor.

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 105-109)