• No results found

Trends op het gebied van content

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 38-41)

4 Doelgroep analyse

5.5 Trends op het gebied van content

Content is eigenlijk niks meer dan de tekst die op de website te vinden is. De kwaliteit hiervan kun je vaak meten aan de populariteit van de content. (Burokoorts, 2014) Op het gebied van content (marketing) wordt veel onderzoek gedaan en daarom wordt er veel over dit onderwerp geschreven. Ondanks dat er veel over dit onderwerp bekend is, blijkt het in de praktijk nog altijd erg moeilijk om deze informatie toe te passen. Mensen gaan tegenwoordig gericht op zoek naar de specifieke informatie die zij zoeken en gaan daarbij steeds minder naar jouw website. De gevraagde informatie kan vaak op veel plekken gevonden worden en mensen kiezen logischerwijs voor de makkelijkste manier. (Frankwatching, 2013) Om te bepalen wat voor content Hetisvakantie.nl precies moet bevatten, wordt er in de online enquête gevraagd naar de informatie behoefte van de doelgroep. In het hoofdstuk resultaten worden de resultaten van deze enquête besproken.

5.5.1 Deelbaarheid

Een van de belangrijkste eisen aan de content vandaag de dag is dat de content makkelijk deelbaar moet zijn. Daarbij stopt het niet bij een like & share button plaatsen op de pagina. Zorg ervoor dat de content aantrekkelijk is om te delen. Kijk met een kritische blik naar de content. Voldoet de content aan de wensen van de bezoekers? Geeft de content antwoord op eventuele vragen? Zou jij de content delen? Zorg voor mooie beelden bij de tekst, want visuele content werkt goed. Deze beelden moeten goed worden weergegeven als de content gedeeld wordt om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor andere mensen om de link ook aan te klikken en eventueel te delen. (Frankwatching, 2013) Als content op jouw website veel gedeeld wordt, dan is dit indirect ook goed voor je vindbaarheid. (Mediaweb,

2015) Bij het design van hetisvakantie.nl moet er dus rekening worden gehouden met de deelbaarheid van de content.

5.5.2 Kwaliteit vs. kwantiteit

Veel marketeers leggen de focus op kwantiteit, maar vanaf 2015 begint dit te verschuiven naar kwaliteit. Niet alleen veel content, veel bezoekers en veel likes zijn belangrijk, maar de nadruk wordt gelegd op kwalitatief goede content. Met de komst van de smartphones en tablets kunnen mensen altijd en overal websites en sociale media bezoeken. Bezoekers krijgen op een gemiddelde dag ontzettend veel informatie te verwerken. Om ervoor te zorgen dat mensen content gaan delen of waarderen, moet de content kwalitatief goed zijn en zich onderscheiden van andere content. Het is daarom belangrijk om te focussen op kwalitatief goede content in plaats van veel content. (Mediaweb, 2015)

5.5.3 Visuele content

Kanalen als Youtube hebben ervoor gezorgd dat video’s niet meer weg te denken zijn uit onze online ervaring, maar in 2015 wordt video nog populairder dan het nu al is. De belangrijkste oorzaak hiervan is mobiel internet. Video’s zijn uitermate geschikt om te bekijken op mobiele apparaten, in tegenstelling tot teksten die nog al eens lastig leesbaar zijn. Daarnaast zorgen steeds snellere mobiele netwerken als 4G ervoor, dat video’s sneller laden. (Mediaweb, 2015)

5.5.4 Blogs

Ook in 2015 kunnen blogs van grote waarde zijn op iedere website. Om te beginnen is een blog goed voor de vindbaarheid in google. Door regelmatig te bloggen, zorg je voor unieke content en veel teksten waar je relevante zoekwoorden in kwijt kunt. Daarnaast zorgen blogberichten voor content om te delen via verschillende social media kanalen. Als bepaalde onderwerpen of (gast)bloggers wekelijks of maandelijks terugkeren, kan dit voor bezoekers een goede reden zijn om ook weer terug te keren naar een website. Op deze manier kunnen korte termijn bezoekers veranderen in lange termijn bezoekers. (Seozwolle, z.j.)

5.5.5 E-mail marketing

E-mail marketing is een vorm van direct marketing waarbij klanten door middel van e-mail benaderd worden, met als doelen het werven van nieuwe klanten, bestaande klanten overtuigen om te kopen en relatiebeheer. E-mail marketing is goedkoop, snel en goed meetbaar en gemakkelijk te evalueren en het is een gemiste kans om er geen gebruik van te maken. Deze belangrijke voordelen zorgen ervoor dat steeds meer marketeers investeren in een goede nieuwsbrief. E-mail marketing kan eigenlijk niet meer ontbreken in een marketingplan anno 2015. (Intermarketing, z.j.) De meeste bedrijven sturen op vaste dagen een nieuwsbrief naar alle ontvangers, maar er is veel meer mogelijk met e-mail marketing. In 2015 gaan steeds meer bedrijven gebruik maken van real-time berichten. Daarbij is het van belang om de juiste informatie op het juiste moment naar de juiste personen te sturen. E-mail marketing wordt gepersonaliseerd, zodat de ontvangers een nieuwsbrief ontvangen die nuttig is voor hen persoonlijk. (Frankwatching, 2015) Het is belangrijk om te meten en te testen om te kijken wat werkt voor het bedrijf. Welke tijdstippen zijn succesvol en welke titels werken? Op het moment dat er goed gemeten wordt wat succesvol is, zullen de ontvangers ook blij zijn met de nieuwsbrief. In 2015 is het belangrijk om rekening te houden met het apparaat waarop de nieuwsbrief geopend wordt. Steeds meer mensen openen hun e-mail op een mobiele telefoon of tablet. Op dit moment worden meer dan 60% van de e-mail geopend op een smartphones. (Mediaweb, 2015) Daarbij moeten bedrijven rekening houden met kleinere schermen en touchscreens.

5.6 Conclusie

Er bestaan vijf verschillende verdienmodellen, namelijk het verkoopmodel, het lead generatiemodel, het branding model, het informatie -en servicemodel en het uitgeefmodel. Snowplaza maakt gebruik van een combinatie van twee verdienmodellen, namelijk het uitgeefmodel en het lead generatiemodel. De website genereert inkomsten door middel van banners boven en onder de menubalk en advertenties aan de rechterzijde van de website. Daarbij wordt er betaald per duizend vertoningen van de advertentie. Daarnaast biedt Snowplaza.nl de mogelijkheid om te adverteren met content in de vorm van advertorials, stukjes in de nieuwsbrief of door genoemd te worden als vakantietip. Als laatste genereert Snowplaza inkomsten door middel van aanbiedingen van accommodaties te plaatsen op de website. Voor elke bezoeker die via Snowplaza op de website van de adverteerder een reis boekt, ontvangt Snowplaza een vergoeding. Hetisvakantie.nl wordt opgericht om de bezoeker van Snowplaza.nl ook te kunnen voorzien in de informatiebehoefte op het gebied van zomervakanties. Daarbij zullen de vormgeving en inhoud misschien op bepaalde punten van elkaar verschillen, maar beide websites hebben als doel om een zo compleet mogelijk aanbod aan informatie over wintersport en zomervakanties te bieden. De twee

verdienmodellen die gebruikt worden door Snowplaza.nl zijn daarom ook geschikt voor Hetisvakantie.nl. Een van de belangrijkste eisen aan de website van Hetisvakantie.nl is dat het een responsive webdesign moet zijn. Steeds meer mensen bezoeken websites op een mobiele telefoon of tablet en bezoekers willen graag een goed werkende website op elk apparaat. Daarnaast wordt de mobiele gebruikersvriendelijkheid vanaf 21 april een ranking factor voor google. De trends op het gebied van webdesign worden gekenmerkt door lange websites waarbij het noodzakelijk is om verticaal te scrollen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van egale kleurvlakken om de website overzichtelijk te houden. Het webdesign anno 2015 bevat geen felle contrasterende kleuren en schreeuwerige buttons, maar juist bij elkaar passende kleuren en elegante ghost buttons. Afsluitend bevat een modern

webdesign schuine lijnen en grote beelden van echte mensen. De belangrijkste trend op het gebied van content is visuele content. Lange teksten maken plaats voor korte teksten met veel beeld. Daarnaast is het van belang dat relevante content makkelijk deelbaar is.

6

Concurrentieanalyse

In de concurrentieanalyse worden de directe en indirecte concurrenten van Hetisvakantie.nl geanalyseerd. Daarbij wordt er gekeken naar de sterkte punten en de zwakke punten van de concurrenten. In hoofdstuk 5 is er onderzoek gedaan naar de trends op het gebied van content en webdesign. In deze concurrentieanalyse wordt gekeken in hoeverre de websites van de concurrenten voldoen aan deze trends. Er zijn veel verschillende vormen van concurrentie en daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen directe concurrenten en indirecte concurrenten. Directe concurrenten zijn organisaties die gelijkwaardige alternatieven aanbieden en indirecte concurrenten zijn organisaties die niet hetzelfde soort product of dienst aanbieden, maar een alternatief. (Intemarketing, z.j.) Bij het maken van een concurrentieanalyse is het van belang om een keuze te maken voor de belangrijkste concurrenten. Doordat het maken van een concurrentieanalyse een tijdrovend proces is, is het niet mogelijk om alle directe en indirecte concurrenten te bekijken. Doordat de website Hetisvakantie.nl nog niet bestaat, weet Spalder Media Group nog niet wie de concurrenten zijn. Als het gaat om websites die informatie bieden over zomervakanties, zijn er talloze websites waar je deze informatie kunt vinden en meteen een reis kunt boeken. Deze online reisbureaus hebben een ander doel dan Hetisvakantie.nl, namelijk het realiseren van online verkopen. Deze websites hebben tevens een ander verdienmodel, namelijk het verkoopmodel en daarom worden deze websites niet tot de directe

concurrenten gerekend. Uit de resultaten van de online enquête is gebleken dat de doelgroep wel vaak online reisbureaus bezoekt en tot favoriete websites rekent. De belangrijkste online reisbureaus worden daarom gezien als indirecte concurrenten.

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 38-41)