• No results found

Directe concurrenten

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 41-46)

4 Doelgroep analyse

6.1 Directe concurrenten

Nederland kent talloze reiswebsites, maar succesvolle onafhankelijke websites die als doel hebben om mensen te inspireren zijn er niet veel. Bijna alle websites zijn, naast een

informatieve website, ook een online reisbureau met als doel om online verkopen te creëren. Hetisvakantie.nl kent drie directe concurrenten die in deze concurrentieanalyse worden geanalyseerd. Deze concurrenten zijn gekozen op basis van online onderzoek en op basis van de ingevulde enquêtes.

6.1.1 Reizen.nl

Afbeelding 9 - Reizen.nl

Reizen.nl is een (online) reismagazine en is onderdeel van de ANWB. Deze website probeert mensen te informeren en inspireren op het gebied van vakanties. Van

autovakanties tot stedentrips en van exotische vakanties tot budgetreizen. (ANWB, Z.J.) Net meer dan 48.000 maandelijkse bezoekers en een geschatte waarde van €23.404,24 is dit een erg succesvolle website. (urlm, z.j.)

Vormgeving

De website is op het gebied van vormgeving en stijl bijna helemaal gelijk aan de website van de ANWB. De website is voornamelijk wit, aangevuld met geel en blauw. De website bestaat uit veel verschillende tekstvlakken, beelden, knoppen en opsommingen, waardoor de website niet overzichtelijk is en vooral erg druk. De trends van de egale kleurvlakken en ghost buttons zijn niet op deze website terug te vinden en er zijn ook geen schuine lijnen op de website te vinden. Verder is er niet gebruik gemaakt van egale van kleurvlakken om de website overzichtelijker te maken. Reizen.nl heeft het niet makkelijk gemaakt om content te delen. Er zijn nergens social share buttons aanwezig en er is ook weinig interessante content op de website te vinden om te delen.

Beelden

Een trend waarbij websites zich bij uitstek kunnen onderscheiden is de trend van de grote beelden. De kleine beelden op de website van Reizen.nl zijn een gemiste kans, omdat de website geheel volgens de laatste trends wel gebruik maakt van beelden met echte mensen.

Content

De informatie op Reizen.nl is uitgebreid en goed onderverdeeld in categorieën. Je kunt filteren op land of gebied, maar bijvoorbeeld ook op soort vakantie. Wil je actief zijn, luieren of juist op zoek naar avontuur? Op deze website is het gemakkelijk om te kiezen wat voor soort vakantie je interesse heeft. Doordat de website erg veel informatie bevat, is het niet altijd even overzichtelijk.

Om in te spelen op de laatste trends, kan Reizen.nl meer gebruik maken van visuele content. Lange tekstuele content kan afgewisseld worden met beelden.

Mobile friendly

Om te testen of een website mobile friendly is, kun je een door google gecreëerde test uitvoeren. Bij deze test vul je de URL van de website in op de pagina van de mobiel vriendelijke test. (google, Z.J.) Uit deze test is gebleken dat de website niet mobiel

vriendelijk is. De tekst is de klein om goed te kunnen lezen op een mobiel apparaat, de links staan te dicht bij elkaar en viewport is niet ingesteld voor mobiel.

Verdienmodel

Het verdienmodel van Reizen.nl is het informatie- en servicemode. Dit model probeert de kosten te verlagen, de tevredenheid te vergroten en bezoekers op een effectieve manier te informeren. Daarnaast proberen zij via het web het percentage informatieaanvragen te vergroten. De website staat vol met advertenties van de ANWB, van advertenties van de wegenwacht tot spullen uit de webshop.

6.1.2 Zoover.nl

Afbeelding 10 – Zoover.nl

Zoover is de grootste onafhankelijke reiswebsite van Nederland. Met ruim 5,5 miljoen maandelijkse bezoeken en een geschatte waarde van €1,44 miljoen behoort Zoover tot een van de meest succesvolle websites van Nederland. (urlm, z.j.) Zoover is in 2014 uitgeroepen tot website van het jaar van 2014. Daarnaast wonnen zij de usability award, voor meest gebruiksvriendelijke website van het jaar. Op Zoover.nl kan je terecht voor reviews van hotels, bestemmingen en steden, maar ook voor onafhankelijke informatie over landen en gebieden.

Vormgeving

De vormgeving van Zoover.nl is redelijk modern. Op de homepage is er gekozen voor egale witte kleurvakken. Voor een rustiger en overzichtelijker beeld hadden zij ook kunnen kiezen voor verschillende natuurtinten. Op de website is er veel gebruikt gemaakt van wit, geheel volgens de laatste trends. De website bevat geen felle, vloekende kleuren, maar rustige natuurlijke kleuren die goed bij elkaar passen. De website zou nog meer volgens de laatste trends vormgegeven kunnen worden, door ghost buttons toe te voegen, schuine vlakken aan te brengen en grotere beelden te gebruiken.

Beelden

Zoals de meeste reiswebsites, bevat de website veel beelden. Helaas zijn de beelden vrij klein, waardoor de sfeer van de foto niet goed overgebracht wordt. Daarnaast zijn er veelal prachtige beelden van plaatsen, landen en natuur aanwezig, maar worden er te weinig echte mensen op de beelden getoond. Zoals in hoofdstuk 5.4.5 is uitgelegd, zorgen ‘echte’ mensen op de foto voor een realistisch beeld, waardoor mensen eerder geloven dat de informatie correct is.

Content

Zoover heeft de informatie op de website onderverdeeld in locaties en accommodaties. Zo kun je filteren op land en gebied, maar ook op hotel of camping. De website staat vol met informatie die door de bezoeker is toegevoegd. Het doel van Zoover is om de mening van de vakantiegangers als uitgangspunt te gebruiken. Om aan de laatste trends te voldoen, zou de content visueler moeten worden weergegeven en de content moet makkelijker deelbaar zijn. Op dit moment zijn er geen social share buttons bij de teksten aanwezig.

Mobile friendly

Volgende de mobiele vriendelijkheidstest van google is Zoover volledig mobiel vriendelijk. (google, z.j.)

Verdienmodel

Het verdienmodel van Zoover.nl is het uitgeefmodel. Dit model heeft als belangrijkste doel om inkomsten te genereren uit advertenties en abonnementen. Zoover verdient geld met het plaatsen van advertenties bij de beoordelingen van klanten. Daarbij betalen adverteerders voor elke klik op de advertentie. (Weeronline, 2011)

6.1.3 100 procent travel

Afbeelding 11 – 100 procent travel

100 procent travel is een website die informatie biedt over een selectie van hotels, bestemmingen, restaurants, bezienswaardigheden en nog veel meer. De bezoekers van stedentripper.com kozen deze website in 2013 als tweede beste reis app. (Stedentripper, 2013) Het doel van de website is mensen inspireren bij het kiezen van een vakantie. De website heeft maandelijks zo’n 18,5 duizend bezoekers en een geschatte waarde van €4505,52.

Vormgeving

De website van 100 procent travel voldoet aan bijna alle eisen van een moderne website. De website bestaat uit grote egale kleurvlakken, met grote beelden. Er wordt gebruik gemaakt van rustige kleuren met veel wit en van ghost buttons. In tegenstelling tot de laatste trends, is de website niet lang genoeg om verticaal te hoeven scrollen. Doordat de website op het gebied van vormgeving aan bijna alle eisen van een moderne website voldoet, heeft de website een hippe look & feel.

Beelden

De website van 100procenttravel staat vol met beelden, welke volledig aan de trends voldoen. De beelden zijn groot en bevatten ‘echt’ materiaal. De foto’s bevatten echte mensen en geen perfecte plaatjes uit mooie reismagazines.

Content

Ook de content van deze website voldoet aan de laatste trends. De content is een goede mix van tekst en beeld, waardoor er geen lange lappen tekst gelezen hoeven worden. De

inhoud varieert van tips op het gebied van locaties, accommodaties, bezienswaardigheden en restaurants.

Mobile friendly

Ondanks dat de website voldoet aan de laatste trends op het gebied van vormgeving en content, is de website niet mobiel vriendelijk. Volgens de mobielvriendelijke tekst van google is de tekst te klein om te lezen, staan de links te dicht bij elkaar en is viewport voor mobiel niet ingesteld. (Google, z.j.)

Verdienmodel

Het verdienmodel van 100procenttravel.com is het lead generatiemodel. Dit model heeft als belangrijkste doel om potentiele klanten te genereren voor andere kanalen.

100procenttravel.com biedt de mogelijkheid om bezoekers direct te laten boeken. Dit doen zij door de bezoekers die daarvoor kiezen door te sturen booking.com. Een ander

verdienmodel van 100procenttravel.com is het verkoopmodel. De website bevat een webshop waar zij tal van nuttige reisartikelen verkopen en daar genereren zij inkomsten mee.

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 41-46)