• No results found

Indirecte concurrenten

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 46-51)

4 Doelgroep analyse

6.2 Indirecte concurrenten

Als het gaat om websites die informatie bieden over zomervakanties, zijn er talloze websites waar je deze informatie kunt vinden en meteen een reis kunt boeken. Deze online

reisbureaus hebben een ander doel dan Hetisvakantie.nl, namelijk het realiseren van online verkopen. Daarom worden deze website gezien als indirecte concurrenten. Uit de resultaten van de online enquête is gebleken dat de doelgroep vaak online reisbureaus bezoekt en tot favoriete websites rekent. Vooral Sunweb.nl en Booking.com worden vaak bezocht door de respondenten en daarom worden deze websites geanalyseerd in de concurrentieanalyse. Daarbij is booking.com een internationale website en Sunweb.nl een Nederlandse website.

6.2.1 Sunweb

Afbeelding 12 – Sunweb.nl

Sunweb is een online reisorganisatie die sinds 2000 vakanties naar verschillende bestemmingen in Europa en de rest van de wereld aanbiedt. Daarbij hebben ze aparte websites voor zonvakanties, wintersportvakanties en autovakanties. De website heeft maandelijks 713.363 bezoekers en een geschatte waarde van € 339.596,2. (urlm, z.j.) Bij het analyseren van de website beperkt deze analyse zich tot de zonvakantiewebsite.

Vormgeving

De vormgeving van Sunweb is modern en voor een groot gedeelte volgens de laatste trends. De website is opgedeeld in kleurvakken en er kan zowel verticaal als horizontaal gescrold worden. Er wordt voor een groot gedeelte gebruik gemaakt van rustige kleuren zoals lichtgrijs en wit. Zoals bij vrijwel elke reiswebsite, bevat ook deze website veel beelden.

Beelden

Het positieve aan de beelden die op de website van Sunweb gebruikt worden, is het formaat. De meeste beelden zijn groot aanwezig, zodat de sfeer goed overgebracht wordt. Het negatieve is dat de beelden nauwelijks echte mensen bevatten. De beelden bevatten vooral veel natuurgebieden en steden, maar er missen foto’s van mensen tijdens de vakantie.

Content

De content van de website bevat een evenwichtige mix van tekst en beeld. Door het gebruik van veel grote beelden is de content grotendeels visueel en daarmee volgens de laatste trends. Het gebruik van veel beeld vergroot het gebruikersgemak, omdat de bezoeker in een oogopslag de gevraagde informatie krijgt.

Mobile friendly

Volgens de mobile friendly test van google is de website van Sunweb volledig geschikt voor mobiele apparaten. (Google, z.j.)

Verdienmodel

Het verdienmodel van Sunweb is het verkoopmodel. De belangrijkste doelstellong van dit model is het realiseren van online verkopen. Door zo compleet mogelijke informatie te bieden, probeert Sunweb zoveel mogelijk reizen te verkopen.

6.2.2 Booking.com

Afbeelding 13 – Booking.com

Booking.com is een internationale marktleider op het gebied van online reserveringen van accommodaties. Er worden dagelijks 800.000 kamernachten gereserveerd via Booking.com. De website garandeert de beste prijs voor alle soorten accommodaties. Op dit moment heft Booking.com wereldwijd 155 kantoren in meer dan 60 landen. (Booking.com, z.j.)

Booking.com heft maandelijks bijna 15,6 miljoen bezoekers en heeft een geschatte waarde van 7,41 miljoen euro. (urlm, z.j.)

Vormgeving

De website van Booking.com is voor een deel vormgegeven volgens de laatste trends. De homepage is opgedeeld in tekstvlakken en bevat grote beelden. Daarnaast is de website van Booking.com redelijk lang waardoor het nodig is om verticaal te scrollen. Trends als schuine vlakken, gehost buttons en egale kleurvlakken zijn niet terug te vinden op de website.

Beelden

De website van Booking.com bevat veel beelden van accommodaties, steden en

bezienswaardigheden. Er wordt geen gebruik gemaakt van beelden van mensen, waardoor de bezoeker zich minder snel verbonden voelt met een bestemming. Daarnaast komt de informatie minder geloofwaardig over zonder echte mensen.

Content

De visuele en tekstuele content op Booking.com is in balans. Op het moment dat er beelden gebruikt kunnen worden om de boodschap over te brengen, dan kiest Booking.com

daarvoor. De beelden worden aangevuld met tekstuele content.

Mobile friendly

Volgens de mobile friendly test van google is de website van Sunweb volledig geschikt voor mobiele apparaten.

Verdienmodel

Het verdienmodel van Booking.com is het lead generatiemodel. Dit model heeft als belangrijkste doel om potentiële klanten te genereren via de website voor andere kanalen. Booking.com heeft ook als grootste doel om zoveel mogelijk bezoekers een reis te laten boeken. Bij elke reis die geboekt wordt via booking.com ontvangt Booking.com een percentage van het bedrag dat de accommodatie ontvangt. Dit wordt ook wel affiliate marketing genoemd.

6.3 Conclusie

In de concurrentieanalyse zijn de directe en indirecte concurrenten van Hetisvakantie.nl bepaald en geanalyseerd. Bij deze analyse is er gekeken naar de sterke en zwakke punten van de concurrenten. In hoofdstuk 5 zijn de trends op het gebied van webdesign en content onderzocht. Deze trends zijn gebruikt bij de concurrentieanalyse om te bepalen of de concurrenten op bepaalde punten succesvol zijn of niet. Op het gebied van vormgeving is de website van 100procenttravel een voorloper. Deze website is vormgegeven volgens bijna alle laatste trends. De websites die het meest overzichtelijk bleken, zijn websites van concurrenten die een goede mix hebben tussen visuele en tekstuele content. Daarbij hebben maar weinig concurrenten gebruik gemaakt van grote beelden met echte mensen. Uit onderzoek in hoofdstuk 5 is gebleken dat bezoekers de boodschap vaker geloven als er gebruik wordt gemaakt van beelden met echte mensen waarbij imperfecties worden getoond. De verdienmodellen van de concurrenten waren bijna allemaal anders en deze lijken niet doorslaggevend voor het succes van een website. Op het gebied van mobiel vriendelijke websites valt er op sommige concurrenten winst te behalen, omdat lang niet alle concurrenten over een mobiel vriendelijke beschikken.

In document Adviesrapport Spalder Media Group (pagina 46-51)