• No results found

Verkeersgeneratie Jan Yperman ziekenhuis

In document RUP Jan Yperman en omgeving stad Ieper (pagina 150-159)

I.IV Schriftelijke input van de bevolking

4.2 Verkeersgeneratie Jan Yperman ziekenhuis

Met het RUP Jan Yperman wordt de bestaande zone voor gemeenschapsvoorzieningen met de site van het Jan Yperman verkleind tot een oppervlakte van ongeveer 10,5 ha. Binnen het RUP wordt ervan uitgegaan dat in de toekomst het ziekenhuis zijn netto vloeroppervlakte kan verdubbelen, dankzij inbreiding op de bestaande site.

Hier wordt eerst de bestaande bereikbaarheid van de site Jan Yperman ziekenhuis beschreven. Vervolgens wordt het mobiliteitsprofiel van de site in kaart gebracht. De beoordeling van de verkeersgeneratie door de verdubbeling van het ziekenhuis wordt geschat a.d.h.v. een verdubbeling van de bestaande verkeersgeneratie.

4.2.1 Bereikbaarheidsprofiel

VOETGANGERS

De site Jan Yperman ziekenhuis bevindt zich tussen de lintbebouwing langs de Pilkemseweg, de Briekestraat, de Groenestraat, de N313 (Brugseweg) en ten noorden van de Bellewaerdebeek.

De site is momenteel enkel toegankelijk via de Pilkemseweg en de Briekestraat voor het gemotoriseerd verkeer, maar ook voor voetgangers. T.h.v. de bestaande toegangen van het ziekenhuis beschikken de Pilkemseweg en de Briekestraat over voetpaden, maar niet over zebrapaden.

FIETSERS

Fietsers beschikken langs de Pilkemseweg over fietssuggestiestroken. Deze fietssuggestiestroken starten vanaf de Dehemlaan en zijn doorgetrokken tot de rotonde met Ter Waarde. Noch de Briekestraat, noch de Groenestraat beschikken over fietsinfrastructuur. Deze straten maken deel uit van de bebouwde kom waardoor fietsen op de rijweg het basisprincipe vormt.

Met de ‘Inspiratiegids voor een kwaliteitsvolle groei van Ieper’ worden de N313 (Brugseweg) en de Pilkemseweg aangeduid als fietsradialen als verbindingen tussen de stadskern en het noordoosten van Ieper. De Pilkemseweg beschikt echter niet over fietspaden en de N313 (Brugseweg) beschikt over fietspaden die enkel met een witte lijn gescheiden wordt van het gemotoriseerd verkeer. Met het RUP wordt een veilig alternatief voorzien voor deze fietsradialen langsheen de bestaande steenwegen. Het RUP voorziet een noord-zuid trage wegverbinding door het parkgebied ‘Yperman Vallei’. Vanaf de ziekenhuiscampus dient een verbinding voorzien te worden naar de fietsas.

149 OPENBAAR VERVOER

Langs de Pilkemseweg-Briekestraat bevindt zich in principe de bushalte ‘Ieper Jan Ypermanziekenhuis’. Op de site zelf van het ziekenhuis bevindt zich eveneens de bushalte ‘Ieper Jan Ypermanziekenhuis’, deze wordt het meeste gebruikt door de buslijn 95 ‘Ieper-Sint-Jan-Langemark-Westrozebeke-Roeselare’ en in omgekeerde richting.

GEMOTORISEERD VERKEER

De Pilkemseweg, de Briekestraat en de Groenestraat zijn een lokale wegen type II. Het snelheidsregime t.h.v. het ziekenhuis bedraagt 50 km/u. Daarbij is er een gemengd verkeer: gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer. In de 3 straten zijn er gemarkeerde parkeerplaatsen wisselen van zijde van de straten.

4.2.2 Mobiliteitsprofiel

Aangezien er wordt vanuit gegaan dat de bestaande activiteiten van het ziekenhuis in de toekomst maximum zouden kunnen verdubbelen (worst case), wordt geschat dat de bestaande verkeersgeneratie in de betrokken straten eveneens zullen verdubbelen. Bijgevolg wordt voor het mobiliteitsprofiel van het Jan Yperman ziekenhuis een inschatting gemaakt van de toekomstige verkeersgeneratie op basis van de bestaande verkeersdrukte in de betrokken omgeving.

BESTAANDE VERKEERSGENERATIE

Op maandag 15 oktober 2018 tussen 16u en 17u en op vrijdag 19 oktober 2018 tussen 9u en 10u werden tellingen uitgevoerd van de bestaande verkeersgeneratie van het kruispunt van de Pilkemseweg met de Briekestraat en de Groenestraat in de ochtend- en de avondspits.

150 Schema 1: verkeerstellingen avondspits – maandag 15.10.2018 tussen 16u en 17u

151 Schema 2: verkeerstellingen ochtendspits – vrijdag 19.10.2018 tussen 9u en 10u

Met deze verkeerstellingen wordt samengevat dat in de ochtendspits 69,23% en in de avondspits 69,20% van het verkeer herkomst- en bestemmingsverkeer is naar en van het Jan Yperman ziekenhuis zelf is. Bijkomend is er 6,62% in de ochtendspits en 6,59% in de avondspits van het verkeer die kort stilstaat ter hoogte van het ziekenhuis. Algemeen kunnen deze percentages ook beschouwd worden als herkomst- en bestemmingsverkeer van en naar het Jan Yperman ziekenhuis.

152 NIEUWE VERKEERSGENERATIE

Bovenvermelde bestaande verkeersgeneratie wordt met de verdubbeling van het ziekenhuis ook verdubbeld; dit werd in de volgende extrapolatie uitgerekend voor elke rijrichting van het kruispunt.

Schema 3: Resultaat extrapolatie kentekenonderzoek avondspits bij verdubbeling activiteiten Jan Yperman ziekenhuis

153 Schema 4: Resultaat extrapolatie ochtendspits bij verdubbeling activiteiten Jan Yperman

154

4.2.3 Beoordeling mobiliteitseffecten

De confrontatie van het bereikbaarheidsprofiel en het mobiliteitsprofiel komt neer op de weergave van de te verwachten effecten en knelpunten. Daarmee kunnen de te verwachten mobiliteitseffecten beoordeeld worden.

VOETGANGERS

Vanuit het bereikbaarheidsprofiel van de site wordt geconcludeerd dat de omgeving van het Jan Yperman ziekenhuis over voldoende voetpaden beschikt, maar amper over veilig oversteekplaatsen voor voetgangers beschikt. Dit komt hoofdzakelijk omdat de meeste ziekenhuisbezoekers, patiënten en -personeel niet uit de directe omgeving komen en dus niet te voet naar het ziekenhuis komen en omdat de bushalte ‘Ieper Jan Yperman ziekenhuis’ zich op de site zelf bevindt.

Vermits de bushalte zich op de ziekenhuissite bevindt kan er geconcludeerd worden dat voetgangers die op- en afstappen veilig het ziekenhuis kunnen bereiken.

FIETSERS

Het mobiliteitsprofiel bevat geen gegevens over het bestaand aantal fietsers in de Pilkemseweg en de Briekestraat tijdens de spitsuren. Er kan echter vanuit gegaan worden dat er ziekenhuisbezoekers en ziekenhuispersoneel met de fiets naar het ziekenhuis gaan.

Met de verdubbeling van de capaciteit van het ziekenhuis kan het aantal fietsers naar het ziekenhuis wel verdubbelen. De aanleg van een fietsring rond Ieper en de noord-zuid trage wegverbinding naar het centrum van Ieper gaan veilige fietswegen zijn in de omgeving van het ziekenhuis. Dat zal hoogstwaarschijnlijk een positief effect hebben op het gebruik van de fiets naar het ziekenhuis. Daarom dient het ziekenhuis in zijn toekomstplannen ook altijd voldoende fietsenstalplaatsen per project voorzien.

OPENBAAR VERVOER

Zoals in het bereikbaarheidsprofiel geschreven: bevindt zich de bushalte ‘Ieper Jan Yperman ziekenhuis’ op de site zelf van het ziekenhuis. Deze bushalte wordt momenteel bedient met 2-3 bussen per uur. Dit is ruim voldoende voor de bestaande busgebruikers vanuit het ziekenhuis. Indien de capaciteit van het ziekenhuis zou verdubbelen, zal logischerwijze het gebruik van het openbaar vervoer eveneens verdubbelen. Daarmee zal De Lijn rekening moeten gehouden door meer bussen per uur te voorzien. Dit zal enkel mogelijk zijn indien het Jan Yperman ziekenhuis tijdig De Lijn verwittigd van zijn projecten met een gevolg op de busgebruikers.

155 GEMOTORISEERD VERKEER

Het mobiliteitsprofiel heeft met een extrapolatie van de bestaande verkeersgeneratie bepaald wat de toekomstige verkeersgeneratie zou kunnen zijn met een verdubbeling van het Jan Yperman ziekenhuis (worst case). Met deze aantallen wordt de verzadigingsgraad van de Pilkemseweg en de Briekestraat (met in het verlengde de Groenestraat) berekend.

De verzadigingsgraad betreft de verhouding tussen verkeersintensiteit en capaciteit op het wegennet. De verkeerintensiteit betreft het huidige verkeer inclusief het bijkomend verkeer gegenereerd door de verdubbeling van het ziekenhuis. De capaciteit is afhankelijk van het type weg. Het richtlijnenboek voor MOBER stelt dat de capaciteit van een wegvak of kruispunt nooit een vaststaand gegeven is, maar afhankelijk van erg veel factoren, zoals de verkeerssamenstelling, het wegontwerp, omgevingsfactoren (met name weersomstandigheden), enz. Daarom wordt meestal uitgegaan van standaard vuistregels of aannames.

Het richtlijnenboek MOBER stelt dat de basiscapaciteit van een rijweg 1800 pae/u/rijstrook bedraagt. Deze basiscapaciteit geldt enkel bij een ongehinderde verkeersstroom, en dus enkel op autosnelwegen, autowegen en andere voorrangswegen zonder aanliggende bebouwing of parkeerplaatsen. In de praktijk zijn dit de hoofdwegen en de (meeste) primaire wegen. Voor wegvakken van het onderliggend (secundair en lokaal) wegennet wordt 1.000 pae/u aangenomen als maximum, zelfs wanneer het gaat om een voorrangsweg, gelet op de vele verstoringen die mogelijk zijn (in- en uit parkeren, afslaande bewegingen, …).

In voorliggend geval wordt dus ook uitgegaan van een capaciteit van 1.000 pae/u/rijrichting. Vanaf een verzadigingsgraad van 90% is er sprake van mogelijke verkeerscongestie. De bijkomende intensiteiten door de verdubbeling van het ziekenhuis leiden tot volgende verzadigingsgraad:

- Pilkemseweg Noord (1): 172 pae in de ochtendspits en 255 pae in de avondspits. De verhouding intensiteit/capaciteit bedraagt max. 26%.

- Pilkemseweg Zuid (2): 203 pae in de ochtendspits en 241 pae in de avondspits. De verhouding intensiteit/capaciteit bedraagt max. 24%.

- Briekestraat-Groenestraat: 147 pae in de ochtendspits en 266 pae in de avondspits. De verhouding intensiteit/capaciteit bedraagt max. 27%.

De intensiteiten op de betrokken straten bedragen max. 26% van de totale capaciteit. Er is bijgevolg geen sprake van congestie in de omgeving van het Jan Yperman ziekenhuis.

De route Pilkemseweg Noord leidt naar het bovenlokale wegennet. Het betreft de verbinding richting N38. Momenteel is er filevorming t.h.v. dit kruispunt door een veelheid aan stedelijke functies die hier samenkomen om het hoger wegennet te bereiken met name het noordelijk deel van de stadskern, de bedrijventerreinen Ieperlee en Ieper Business Park (IBP = bedrijventerrein Ter Waarde), het stadhuis en het Jan Ypermanziekenhuis. AWV en MOW hebben momenteel de studie opgestart om het kruispunt her in te richten in functie van een vlotte doorstroming.

156 Er kan geconcludeerd worden dat in een worst-case scenario (verdubbeling capaciteit ziekenhuis) de verkeersafwikkeling in de onmiddellijke omgeving van het ziekenhuis niet in het gedrang komt. Indien er een verdubbeling komt, zal dit slechts op zeer lange termijn zijn. De ontsluiting op regionaal niveau gebeurt het best via de Pilkemseweg naar de Noorderring. Momenteel is de studie lopende om dit kruispunt her in te richten. Op basis van deze elementen worden geen negatieve effecten verwacht.

Het plan voorziet eveneens in een uitbreiding van de parking op de site van het ziekenhuis en dat voor zowel het bestaande parkeertekort (een evolutie naar kortere ligdagen verhoogde de parkeerbehoefte) als de toekomstige vraag (door de toename in patiënten en personeel ten gevolge van de groei van het ziekenhuis).

157

5 M ETHODIEK VOOR DE BEOORDELING VAN MOGELIJKE MILIEUEFFECTEN

In document RUP Jan Yperman en omgeving stad Ieper (pagina 150-159)