• No results found

Mens: mobiliteit

In document RUP Jan Yperman en omgeving stad Ieper (pagina 169-175)

I.IV Schriftelijke input van de bevolking

6.2 Mens: mobiliteit

Kaart 6: plangebied en omgeving – netwerken gemotoriseerd verkeer – orthofoto 2017 Kaart 7: plangebied en omgeving – netwerken traag – orthofoto 2017

6.2.1 Planologische referentiesituatie

NETWERKEN VOOR GEMOTORISEERD VERKEER

De belangrijkste ontsluitingswegen van de stad Ieper worden in hoofdzaak gevormd door het stervormig radiaalconcentrisch (middeleeuws) patroon dat vertrekt vanuit het stadscentrum. Het plangebied en zijn directe omgeving omvat 3 van deze historische wegen: de Pilkemseweg richting noorden (vanaf het kruispunt Briekestraat), de Brugseweg/N313 richting Langemark-Poelkapelle en de Zonnebeekseweg/N332 richting Zonnebeke (alle 3 lokale wegen categorie II). Ook de dwarse verbinding tussen de Pilkemseweg en Brugseweg, gevormd door de as Briekestraat-Groenestraat, betreft momenteel een ontsluitingsweg (lokale wegen categorie II).

De Pilkemseweg richting zuiden (vanaf het kruispunt met de Briekestraat) staat geselecteerd als erftoegangsweg (lokale weg categorie III).

De belangrijkste verkeersader van de stad Ieper betreft de Noorderring/N38 (primaire weg categorie II). De Noorderring/N38 geeft verder aansluiting met de A19 en het Vlaamse wegennet. Vanuit het plangebied is de Noorderring/N38 gemakkelijk te bereiken via de Pilkemseweg (1km) of via de Brugseweg (3km). De connectie is essentieel voor de ontsluiting van het Jan Yperman ziekenhuis.

Focus: ontsluiting Jan Yperman ziekenhuis

Het gebied voor gemeenschapsvoorzieningen van de site van het Jan Yperman ziekenhuis beschikt over 2 doorsteken door de woonlinten langs de omliggende straten. Namelijk één doorsteek t.h.v. de Pilkemseweg en één doorsteek t.h.v. Groenestraat.

NETWERKEN VOOR TRAAG VERKEER

Het fietsnetwerk in en rondom het plangebied wordt in hoofdzaak gevormd door het bovenlokaal en lokaal functioneel netwerk dat zich mengt met het gemotoriseerd verkeer: de as Pilkemseweg-Briekestraat, de Brugseweg, de Zonnebeekseweg en de Groenestraat. Bovenop deze routes bevindt zich in het plangebied eveneens 1 trage weg, bestemd voor niet gemotoriseerd verkeer: het Bellewaerdepad.

168

6.2.2 Feitelijke referentiesituatie

De feitelijke referentiesituatie van het woonproject Pype en het Jan Yperman ziekenhuis zijn reeds besproken in de ‘bereikbaarheidsprofielen’ in het hoofdstuk 4 omtrent de mogelijke mobiliteitseffecten. Dit wordt hier nog eens kort samengevat voor het volledig RUP.

NETWERKEN VOOR GEMOTORISEERD VERKEER

De belangrijkste wegen in het plangebied en zijn directe omgeving beschikken over de volgende elementen:

Pilkemseweg richting noorden

(vanaf het kruispunt Briekestraat) Lokale weg categorie II Snelheidsregime: 50 km/u

Gemengd verkeer – fietssuggestiestrook – gemarkeerde parkeerplaatsen aan één zijde van de straat Buslijn 95 Roeselare – Langemark – Ieper

Briekestraat Lokale weg categorie II Snelheidsregime: 50 km/u

Gemengd verkeer – gemarkeerde parkeerplaatsen wisselen van zijde van de straat

Buslijn 95 Roeselare – Langemark – Ieper: Bushaltes t.h.v. en op de site van het Jan Yperman ziekenhuis Groenestraat Lokale weg categorie II

Snelheidsregime: 50 km/u

Gemengd verkeer – gemarkeerde parkeerplaatsen wisselen van zijde van de straat Buslijn 95 Roeselare – Langemark – Ieper: Bushalte t.h.v. het kruispunt met de Brugseweg

Brugseweg Lokale weg categorie II

Snelheidsregime: 70 km/u behalve in de bebouwde kom

Gescheiden verkeer – belijnd (niet fysiek) afgescheiden fietspad – gemarkeerde parkeerplaatsen wisselen van zijde van de straat

Zonnebeekseweg Lokale weg categorie II

Snelheidsregime: 70 km/u behalve in de bebouwde kom

Gemengd verkeer – fietssuggestiestrook – gemarkeerde parkeerplaatsen wisselen van zijde van de straat Buslijnen 84 Ieper – Wervik (Geluwe) – Menen – Moeskroen en 94 Roeselare – Passendale – Ieper:

Bushaltes t.h.v. de Vloei en het kruispunt met de Jan Ypermanstraat Pilkemseweg richting zuiden

(vanaf het kruispunt Briekestraat) Lokale weg categorie III Snelheidsregime: 50 km/u

Gemengd verkeer – gemarkeerde parkeerplaatsen aan beide zijden van de straat

169 Focus: ontsluiting Jan Yperman ziekenhuis

De site van het Jan Yperman ziekenhuis is feitelijk bereikbaar vanaf 3 aan- en afrijroutes: (1) Pilkemseweg Noord richting N38 (2) Pilkemseweg Zuid richting centrum en (3) Groenestraat richting Brugseweg en N38. Om gegevens te verzamelen met betrekking tot het gebruik van de aan- en afrijroutes, werd in het najaar van 2018 een beperkt mobiliteitsonderzoek gehouden. Uit het onderzoek kunnen volgende bevindingen afgeleid worden:

• Het verkeer in de omgeving is nagenoeg gelijkend verspreid over de 3 aan- en afrijroutes. De verkeersintensiteit in elke rijrichting van de 3 aan- en afrijroutes bedraagt minimaal 54 PAE/u en maximaal 175 PAE/u. Het gemiddelde ligt op 112 PAE/u.

• Het herkomst- en bestemmingsverkeer (HBV) neemt iets minder dan 70%, het doorgaand verkeer de resterende 30%. Gezien het beperkt aantal woningen in het telgebied wordt er abstractie gemaakt van het HBV en aangenomen dat dit louter gegenereerd wordt door het Jan Yperman ziekenhuis.

• De Pilkemseweg Noord en Groenestraat betreffen lokale wegen type II waar de toegestane capaciteit in functie van verkeersleefbaarheid 400 PAE/u bedraagt (zie tabel 3). De PAE wordt nergens overtroffen.

• De Pilkemseweg Zuid is een lokale weg type III waar de toegestane capaciteit in functie van verkeersleefbaarheid 250 PAE/u bedraagt (zie tabel 3). De PAE wordt nergens overtroffen.

Focus: ontsluiting inbreidingsproject op de site Pype

De bestaande KMO-zone op de site Pype wordt direct ontsloten via 2 toegangen langsheen de Brugseweg, een ontsluitingsweg.

NETWERKEN VOOR TRAAG VERKEER

Het Bellewaerdepad start aan de Potijzestraat (de oostelijke rand van het verstedelijkt gebied), loopt langsheen de Bellewaerdebeek, kruist de Brugseweg en loopt tot aan de Pilkemseweg (de achterzijde van de industriezone van het Ieperleekanaal). Het pad vormt een verkeerveilige dwarse verbinding maar kent een ‘dead-end’-structuur door een gebrek aan functionele noordzuid-aantakkingen.

Momenteel bestaat geen verkeersveilige trage verbinding tussen het centrum in het zuiden (Kalfvaartwijk, De Vloei, Hovelandwijk …) en de meer noordelijke gelegen stedelijke functies: Jan Yperman ziekenhuis, het Ieper Business Park, de Politie, stadsdiensten en het OCMW.

6.2.3 Nul-alternatief

Binnen de bestaande planologische toestand kan de oppervlakte van het Jan Yperman ziekenhuis en van de KMO-zone Pype nog minstens verdubbelen.

Dit zou voor minstens een verdubbeling van het gemotoriseerd verkeer in de Pilkemseweg, Groenestraat en de Brugseweg kunnen betekenen. Waardoor de verkeersleefbaarheid van de betrokken wegen in gedrang zou kunnen komen.

170 De uitbreiding van het traag netwerk is realiseerbaar binnen het van toepassing zijnde BPA Industriezone Ieperleekanaal en gewestplanbestemmingen (agrarisch gebied en gemeenschapsvoorzieningen). Binnen het BPA en het agrarisch gebied dient wel gebruik gemaakt te worden van de uitzonderingsmaatregel met betrekking tot ‘handelingen van algemeen belang’ (art. 4.4.7 §2 van de VCRO). Gezien de afwijkingsmaatregel is het weinig waarschijnlijk dat dergelijk ontwikkeling zich snel voordoet.

6.2.4 Mogelijke effecten plan

NETWERKEN VOOR GEMOTORISEERD VERKEER

Focus: ontsluiting en parking Jan Yperman ziekenhuis

T.o.v. de feitelijke referentiesituatie zal het Jan Yperman ziekenhuis uitbreiden. Het ziekenhuis heeft momenteel geen concrete uitbreidingsplannen maar wenst een verdubbeling van zijn activiteiten voor de toekomst gevrijwaard te zien. Binnen het RUP wordt een verdubbeling van de activiteiten op de site van het Jan Yperman ziekenhuis gesimuleerd. Dit wordt mogelijk door hoofdzakelijk inbreiding op een beperkte oppervlakte voor het ziekenhuis. Er wordt hierbij de abstractie gemaakt dat het bestaand herkomst- en bestemmingsverkeer eveneens verdubbeld. Cfr. de toegestane PAE/u in functie van verkeersleefbaarheid levert dit geen problemen (zie het mobiliteitsprofiel van het Jan Yperman ziekenhuis in hoofdstuk 4).

Naar de toekomst dient evenwel de ontsluiting Pilkemseweg Noord gestimuleerd worden (4/6 van het verkeer) zodoende de routes Pillkemseweg Zuid en Groenestraat een verminderd aandeel van het verkeer dienen te verwerken (elk 1/6 van het verkeer). De route Pilkemseweg Noord betreft immers de meest gunstige verbinding: (1) het betreft de kortste verbinding richting het primair netwerk (N38) (2) het betreft de kortste route doorheen de directe woonomgeving en (3) het betreft de meest logische route voor de beoogde regionale aantrek na uitbreiding van het Jan Yperman ziekenhuis: de uitbreiding van het Jan Yperman ziekenhuis beoogt de uitbouw van een centraal en regionaal ziekenhuis voor de Westhoek. Om deze spreiding te realiseren is de doorstroming op het kruispunt N38 – Pilkemseweg essentieel. Momenteel wordt dit punt (en bijgevolg de aan- en afrijroute Pilkemseweg Noord) vermeden ten gevolge van de fileproblematiek.

De doorstroming van het kruispunt is niet enkel essentieel voor een uitbreiding van het Jan Yperman ziekenhuis maar evenzeer voor de ruimere omgeving:

het punt is cruciaal in de verbinding A19 (Ieper) – N38 – N8 – E40 (Veurne) en het functioneren van de bedrijventerreinen Ieperlee en Ieper Business Park (IBP = bedrijventerrein Ter Waarde). De vraag tot heraanleg van het kruispunt N38 – Pilkemseweg Noord staat hierdoor ook vermeld in het eindrapport van het participatieproject ‘toekomst N8 Ieper-Veurne’ welke het gevolg was van de gedeeltelijke vernietiging van het gewestelijk RUP ‘wegverbinding Ieper – Veurne’. Binnen het eindrapport wordt een ongelijkvloers kruispunt voorgesteld waarbij het doorgaand verkeer (N38) onder de Pilkemseweg doorgaat in een 2x2 ondertunneling. Er is momenteel overleg met AWV en MOW met betrekking tot inplanning van het dossier en het voorzien van de nodige budgetten voor studie en uitvoering (zie verslag 26.11.2018 in de procesnota).

171 Bijkomend dient opgemerkt dat het plan voorziet in een uitbreiding van de parking op de site van het ziekenhuis (+ 0,6ha) en dat voor zowel het bestaande parkeertekort (een evolutie naar kortere ligdagen verhoogde de parkeerbehoefte) als de toekomstige vraag (door de toename in patiënten en personeel ten gevolge van de groei van het ziekenhuis). De parking kan beperkt gelijkvloers uitbreiden. Daarnaast zal het parkeren in meerder lagen noodzakelijk zijn.

Ten laatste voorziet het voorliggend RUP een nieuw gecombineerde ontsluiting voor het Jan Yperman ziekenhuis en het landschapspark t.h.v. de Groenestraat nr. 39. Met deze ontsluiting zal het bijkomend verkeer van het ziekenhuis meer naar de Brugseweg geleid worden dan naar de Pilkemseweg.

T.o.v. het nulaternatief kan het ziekenhuis onbeperkt uitbreiden. In het nulaternatief kan het ziekenhuis een verdubbeling of zelfs meer realiseren. Dit hoeft niet door de focus te leggen op inbreiding maar kan ook door uitbreiding van de contour van de ziekenhuissite. Door de grote oppervlakte aan de bestaande ‘zone voor gemeenschapsvoorzieningen’ is het ziekenhuis niet beperkt in zijn uitbreidingsmogelijkheden. Dit kan op lange termijn leiden tot een ziekenhuissite die vele malen groter is dan de huidige situatie en met veel meer mobiliteitshinder dan de bestaande toestand.

Met het plan zal het ziekenhuis in de worst-case-scenario maximaal kunnen verdubbelen. Bijgevolg werd in het voorgaande mobiliteitsprofiel van het ziekenhuis (hoofdstuk 4) berekend wat de mogelijke mobiliteitseffecten zou kunnen zijn van de verdubbeling van de bestaande verkeersgeneratie door het ziekenhuis. Er kan geconcludeerd worden dat er geen sprake zal zijn van congestie in de omgeving van het Jan Yperman ziekenhuis, omdat de verzadigingsgraad van de Pilkemseweg, de Briekestraat en de Groenestraat max. 26% van de totale capaciteit bedraagt.

Focus: ontsluiting inbreidingsproject op de site Pype

T.o.v. de feitelijke referentiesituatie zal het project leiden tot een toename in verkeer. In fase 1 wordt de bestaande bedrijvigheid behouden en wordt ten zuiden een nieuwe woonwijk gerealiseerd van 66 tot 95 wooneenheden. De realisatie van de woonwijk zal leiden tot een toename van het verkeer. De toename van het verkeer zal niet leiden tot een aanzienlijk negatief effect:

• De woonontwikkeling bevindt zich binnen het stedelijk gebied van Ieper. Dit betekent dat belangrijke functies zoals voorzieningen, scholen, ziekenhuis, bedrijventerrein binnen wandel- of fietsafstand liggen. Dit stimuleert het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen.

• Op microschaal is er een goede toegang tot alternatieve vervoersmiddelen. Binnen het project wordt een fietsas voorzien die de verbinding vormt tussen ziekenhuis en stadskern. Op wandelafstand bevinden zich 2 bushaltes met name Ieper Westlandia en Jan Ypermanziekenhuis.

• De ontsluiting van het woonproject gebeurt gezamenlijk met de bestaande bedrijfssite. Er dient geen bijkomende ontsluiting voorzien te worden.

De ontsluiting gebeurt rechtstreeks op de Brugseweg. Dit betreft een gewestweg. Er is bijgevolg een extra belasting voor woonstraten in de omgeving.

In een tweede fase kunnen nog eens bijkomend 89 tot 98 woningen voorzien worden. Deze worden echter voorzien ter vervanging van de bestaande bedrijfssite. Dit zal leiden tot een beperkte toename aan het verkeer m.b.t. personenwagens en een afname van vrachtverkeer. Dit werd cijfermatig

172 samengevat in de synthese van de mobiliteitseffecten van de site Pype (zie hoofdstuk 4). Er wordt namelijk in de ochtendspits 8 bijkomende voertuigen per uur verwacht in elke richting van de N313 (Brugseweg) en in de avondspits 14 bijkomende voertuigen per uur en per richting in de N313 (Brugseweg).

In het nulalternatief is de bestaande bedrijvigheid bestendigd en kan de bedrijvigheid nog uitbreiden met ca. 1,5ha. Dit zal leiden tot een grotere toename van personenauto’s, bestelwagens en vrachtwagens. Gelet op de ligging in het stadscentrum en het gebrek aan een onmiddellijke ontsluiting op het hogere wegennet is bijkomend vrachtverkeer niet wenselijk. Het plan heeft bijgevolg een positieve invloed t.a.v. het nulalternatief.

NETWERKEN VOOR TRAAG VERKEER

Het RUP beoogt een uitbreiding van het traag netwerk met 2 nieuwe noordzuid-gerichte trage assen, aangetakt op het Bellewaerdepad, zodoende een verkeersveilige verbinding gecreëerd wordt vanuit het centrum in het zuiden (Kalfvaartwijk, De Vloei, Hovelandwijk …) en de meer noordelijke gelegen stedelijke functies: Jan Yperman ziekenhuis, het Ieper Business Park, de Politie, stadsdiensten en het OCMW.

6.2.5 Conclusie en aanbevelingen (milderende maatregelen)

Binnen de discipline ‘mens: mobiliteit’ wordt geen significant negatief effect verwacht ten aanzien van de feitelijke referentiesituatie. Er wordt een positief effect verwacht t.a.v. het nul-alternatief. Omdat er specifiek ruimte voor uitbreiding van het traag netwerk voorzien wordt, wordt eveneens een positief effect verwacht met betrekking tot het traag verkeer.

173

6.3 M ENS : HINDER EN RISICO ’ S

In document RUP Jan Yperman en omgeving stad Ieper (pagina 169-175)