• No results found

Beoordeling mobiliteitseffecten

In document RUP Jan Yperman en omgeving stad Ieper (pagina 146-150)

I.IV Schriftelijke input van de bevolking

4.1 Verkeersgeneratie woonproject Pype

4.1.3 Beoordeling mobiliteitseffecten

De confrontatie van het bereikbaarheidsprofiel en het mobiliteitsprofiel komt neer op de weergave van de te verwachten effecten en knelpunten. Daarmee kunnen de te verwachten mobiliteitseffecten beoordeeld worden.

VOETGANGERS

Vanuit het mobiliteitsprofiel wordt geconcludeerd dat er max. 147 verplaatsingen per dag te voet zullen gebeuren. Deze zullen voornamelijk gericht zijn naar het centrum van Ieper. Volgende conclusies kunnen getrokken worden:

- De site wordt volledig doorwaadbaar voor trage weggebruikers. Door het de verschillende toegangen naar de site vanuit de Bellewaerdebeek, de Potakker en het zuiden van de N313 (Brugseweg) te verbinden, zal een toekomstig bewoner van de site zich heel vlot en direct kunnen verplaatsen in alle gewenste richting.

- De centrale fietsas die ingericht wordt in het gebied zal aansluiten op het zuidelijk deel van de Brugsweg. Deze kan ook gebruikt wordt door voetgangers om op een veilige en snelle manier het stadscentrum te bereiken.

- Het centrum van Ieper bevindt zich op ongeveer 1 km van de site. Deze is vlot bereikbaar te voet vanuit de site Pype.

FIETSERS

Er worden max. 189 verplaatsingen per fiets verwacht. Deze verplaatsingen zullen zich vooral richten naar het centrum van Ieper en naar de fietssnelwegen om grotere afstanden af te leggen. Volgende conclusies kunnen getrokken worden:

- Dankzij de nabijheid van het Bellewaerdebeekpad is de site Pype heel vlot en veilig verbonden met de toekomstige fietsring. Daarmee wordt de betrokken site met een groot deel van het stedelijk gebied van Ieper verbonden.

- Dankzij de aanleg van een fietsverbinding tussen de N313 (Brugseweg) en het Jan Yperman ziekenhuis wordt een nieuwe fietsradiaal ontworpen.

Daarmee wordt de site Pype rechtstreeks verbonden met het centrum van Ieper en de noordoostelijke open ruimte rond Ieper.

Met de aanleg van deze 2 grote fietsverbindingen in en rond Ieper wordt een belangrijk kruispunt van fietswegen aangelegd grenzend aan de site Pype.

Daarmee wordt elk gebied van Ieper en rond Ieper vlot en gemakkelijk toegankelijk met de fiets vanuit de betrokken site. Logischerwijze wordt er maximaal ingezet in het gebruik van deze trage wegverbindingen en wordt het aantal te verwachten verplaatsingen per fiets nog hoger verwacht.

145 OPENBAAR VERVOER

Samengevat wordt max. 48 verplaatsingen met het openbaar vervoer verwacht. - De site bevindt zich naast een kruispunt van verschillende buslijnen, met name buslijnen 60 ‘Ieper-Vlamertinge-Poperinge-Abele’, 84 ‘Ieper-Geluwe-Menen-Rekem-Moeskroen’, 94 ‘Ieper-Zonnebeke-Moorslede-Roeselare’ en 95 ‘Ieper-Sint-Jan-Langemark-Westrozebeke-‘Ieper-Zonnebeke-Moorslede-Roeselare’. De volgende conclusies kunnen getrokken worden:

- Via de verschillende interne doorsteken op de site Pype zal een toekomstig bewoner zich heel vlot kunnen verplaatsen tot de dichtbijzijnde noodzakelijke bushalte om naar één van deze 4 bestemmingen kunnen gaan.

- Daarnaast geven deze talrijke buslijnen ook een vlotte bereikbaarheid tot het station van Ieper, die zelf ook een hoogwaardig knooppunt van openbaar vervoer is.

Algemeen kan geconcludeerd worden dat de site Pype over een heel gunstige ligging beschikt voor het gebruik van het openbaar vervoer. Bijgevolg wordt geschat dat het aantal te verwachten verplaatsingen met het openbaar vervoer nog hoger dan 48 verplaatsingen zullen zijn.

GEMOTORISEERD VERKEER

Bijkomend verkeer door woonproject

Het merendeel van de bewoners van de site zullen zich verplaatsen met de wagen. De site kan direct ontsloten worden via de N313 (Brugseweg). Hierdoor kan het verkeer afgewenteld worden op het regionaal netwerk met de A19 of op het lokaal netwerk in en rond de kern van Ieper. De N313 (Brugseweg) is een lokale weg type II, dit is een lokale gebiedsontsluiting. De theoretische capaciteit van een lokale weg bedraagt 1800 pae/u/richting. Voor wegvakken van het onderliggend (secundair en lokaal) wegennet wordt 1.000 pae/u aangenomen als maximum, zelfs wanneer het gaat om een voorrangsweg, gelet op de vele verstoringen die mogelijk zijn (in- en uit parkeren, afslaande bewegingen, …).

Een toetsing aan de resterende capaciteit van het huidige wegennet is niet mogelijk12.Een toetsing van het bijkomend verkeer op de theoretische capaciteit van de weg is wel mogelijk. Het woonproject zal leiden tot bijkomend verkeer. In het mobiliteitsprofiel werd berekend dat er max. 691 verplaatsingen door bewoners en bezoekers zullen zijn per dag. Dit werd verrekend per uur. Tijdens de spitsuren worden max. 104 bijkomende autoverplaatsingen per uur verwacht door het nieuw woonproject.

12 Er zijn geen recente verkeerstelling gekend en door de corona-maatregelen was het uitvoeren van eigen tellingen geen optie omdat de verkeersintensiteiten significant lager liggen.

146 Op basis van de gegevens van de stad Ieper werd gemeten dat er gemiddeld 50% van het autoverkeer vanuit de site Pype richting het noordoosten van de N313 (Brugseweg) rijdt en 50% van het autoverkeer richting het zuidwesten van de N313 (Brugseweg) rijdt. Daarmee wordt geschat dat er max. 52 bijkomende autoverplaatsingen per uur per rijrichting wordt verwacht.

Samengevat betekent dat het woonproject een inname van respectievelijk 5,2% van de capaciteit van de N313 (Brugseweg) richting de kern van Ieper en 5,2% van de capaciteit van de N313 (Brugseweg) richting de A19 zal hebben.

Verminderd verkeer door bestaande bedrijvigheid

Bij de ontwikkeling van het woonproject met zijn 2 fases dient eveneens rekening gehouden te worden met de vermindering van het verkeer door de bestaande bedrijvigheid. Gezien er hiervoor ook geen recente verkeerstelling of gegevens beschikbaar zijn, wordt een theoretische benadering gemaakt van de bestaande toestand.

De bestaande bedrijvigheid beschikt momenteel over een netto vloeroppervlakte van ongeveer 1,6 ha. Het richtlijnenboek MOBER geeft aan hoeveel werknemers per ha kunnen verwacht worden. Voor een ambachtelijke of kmo-zone of lokaal bedrijventerrein werken gemiddeld 61 werkenden per hectare.

Bij deze worden dus 98 werknemers verwacht. Met de heen- en terug verplaatsingen van elke werknemer wordt ongeveer 196 bewegingen geschat voor de bestaande bedrijvigheid.

Volgens de richtcijfers van AWV kan het aantal zwaar vrachtverkeer geschat worden op ongeveer 25% van de bewegingen door autoverkeer. Daarmee wordt de verkeersgeneratie van de bestaande bedrijvigheid geschat op gemiddeld 294 pae per dag. Deze bewegingen worden eveneens verdeeld per uur over een werkdag.

Tijdstip op een werkdag Verdeling bewegingen door bedrijvigheid

Toegepast op bestaande bedrijvigheid 294 pae

In Uit In Uit

6u 13% 3% 38 9

7u 30% 3% 88 9

8u 10% 2% 29 6

147

9u 4% 1% 12 3

15u 2% 9% 6 26

16u 3% 22% 9 65

17u 2% 13% 6 38

18u 1% 6% 3 18

Met bovenstaande berekeningen kan geconcludeerd worden dat er met het woonproject de bestaande bedrijvigheid verdwijnt, daarmee zal max. 88 pae per uur en per richting eveneens verdwijnen uit de N313 (Brugseweg).

Synthese

Met de ontwikkeling van het volledig woonproject kan de volgende vergelijking gemaakt worden van de bestaande en de mogelijke toekomstige situatie.

Bestaande bedrijvigheid Nieuw maximaal woonproject Resultaat Maximaal verkeersgeneratie door gemotoriseerd verkeer per dag

294 pae 691 pae +397 pae

Maximaal verkeersgeneratie in het ochtendspitsuur 88 pae 104 pae + 16 pae

Maximaal verkeersgeneratie in het avondspitsuur 65 pea 93 pae + 28 pae

Samengevat wordt in de ochtendspits 8 bijkomende voertuigen per uur verwacht in elke richting van de N313 (Brugseweg) en in de avondspits 14 bijkomende voertuigen per uur en per richting in de N313 (Brugseweg). Bijgevolg kan geconcludeerd worden dat de impact van het woonproject op het omliggende wegennet in vergelijking met de bestaande toestand beperkt is en dat het bijkomend verkeer vlot afgewikkeld zal worden op het omliggend wegennet.

148

In document RUP Jan Yperman en omgeving stad Ieper (pagina 146-150)