• No results found

Uniek voor de actievoerders

In document Inspireren is motiveren (pagina 71-74)

Losse zenders + OR madl weekbereik in %

6 Optimalisatie Kom in Actiepagina

7.1 Ontwikkeling van de prototypes

7.2.5 Uniek voor de actievoerders

De respondenten reageerden op het prototype “Uniek voor actievoerders” over het algemeen positief. Dit prototype werd in verschillende categorieën onderverdeeld. De volgende suggesties zijn met de respondenten besproken:

 Een ‘Top 3’ op de Kom in Actiepagina van leukste, origineelste of acties die het meeste geld hebben opgehaald

 Een armbandje of T-shirt speciaal ontworpen voor 3FM Serious Request actievoerders

Tijdens 3FM Serious Request worden actievoerders bedankt voor hun inzet door met ze te bellen, namen op te noemen en op te schrijven op een groot wit bord. Vervolgens wordt hun verzoeknummer gedraaid

Voorafgaand aan 3FM Serious Request wordt iedere dag, tot aan de start van 3FM Serious Request een aantal keer per dag een actievoerder bedankt voor zijn of haar inzet. Dit wordt gedaan door hem of haar op te bellen, te vragen naar de actie en een verzoeknummer te draaien als dank voor hun inzet.

Allereerst zijn de reacties van de respondenten beschreven waarom dit prototype wel motiveert om in actie te komen. Vervolgens vindt u een uitwerking van de reacties van enkele respondenten waarom dit prototype niet aanzet tot actievoeren. Tot slot is naast het voorleggen van het prototype aan de respondenten gevraagd of een bedankje, in welke vorm dan ook, nodig wordt bevonden. De uitwerking van deze bevindingen vindt u tevens in deze paragraaf.

Motiveert om in actie te komen

De respondenten reageerden het meest positief op het idee om de actievoerders live te bedanken in de uitzending en op het plaatsen van een ‘Top 3’ op de homepagina van de Kom in Actiepagina van 3FM Serious Request. Dit heeft alles te maken met de ‘fame’ die actievoerders wensen te krijgen nadat zij een actie hebben aangemeld. Wanneer zij een garantie zouden krijgen dat een DJ van 3FM contact met hen op zou nemen voorafgaand aan of tijdens 3FM Serious Request, zou elke respondent in actie komen. Tevens gaven de respondenten aan dat zij hun contactgegevens beter in zouden vullen wanneer 3FM garandeerde contact met ze op te nemen.

De respondenten gaven verder aan extra hun best te doen met de actie als er een ‘Top 3’ zou zijn. Als originele, creatieve of leuke acties in de ‘Top 3’ zouden staan, “word ik extra uitgedaagd om creatief om te gaan met de actie die ik wil organiseren”, aldus enkele respondenten. Daarnaast gaven de respondenten aan dat door een ‘Top 3’ 3FM van zich laat horen en dat de actievoerders gezien worden. De respondenten zeiden hierdoor een bevestiging te krijgen dat 3FM wel degelijk op de hoogte is van alle acties die gevoerd worden. Naast de extra motivatie om actie te voeren kan de ‘Top 3’ ook een bron van inspiratie zijn, zo beredeneerden de respondenten. Acties die in de lijst staan brengen bezoekers van de pagina mogelijk op ideeën.

Motiveert niet om in actie te komen

Het armbandje of T-shirt dat enkel actievoerders zouden kunnen krijgen motiveert de respondenten niet om in actie te komen. Dit neemt niet weg dat, zo vertelden de respondenten, zij het wél leuk zouden vinden als 3FM Serious Request iets kleins op zou sturen. De respondenten gaven vrijwel allemaal aan dat een armbandje of T-shirt hen niet extra zou motiveren om in actie te komen, ook niet als zij het product bij een vriend of vriendin zouden zien.

Is een bedankje nodig?

Tot slot is aan de respondenten gevraagd of een bedankje, in welke vorm dan ook, nodig is om een actievoerder te bedanken. Hier werd door het grootste deel ‘nee’ geantwoord. Iedereen beschreef een bedankje als een leuk extraatje, maar niet noodzakelijk. Er werd door enkele respondenten aangegeven dat als je je inzet voor het goede doel je daar niet per se direct iets voor terug hoeft te krijgen. Daarbij werd aangegeven dat een bedankje achteraf in de vorm van een mail leuk zou zijn. Een enkele respondent gaf aan dat nadat zij in 2012 hadden gedoneerd, zij een ansichtkaart kregen van 3FM. “Deze kaart heb ik nog steeds en ik waardeerde het erg toen ik dit thuis gestuurd kreeg”, aldus een respondent. De respondenten die aangaven een bedankje wél nodig te vinden, zeiden dat dit hen extra zou motiveren om zoveel mogelijk geld op te halen. Door een bedankje laat 3FM, zo beredeneerden enkele respondenten, blijken dat ze op de hoogte zijn van de actie de georganiseerd wordt.

7.2.6 Bekende personen motiveren actievoerders

Over het algemeen werd het prototype ‘Bekende personen motiveren actievoerders’ als minst motiverend prototype ontvangen. De reacties van de respondenten op dit prototype vindt u in deze paragraaf.

Motiveert wel om in actie te komen

De respondenten zouden dit idee alleen als motiverend beschouwen als een DJ of Bekende Nederlander hen zou helpen met de actie, in plaats van alleen oproepen. Daarnaast gaven de respondenten aan dat als een Bekende Nederlander of DJ een actie zou opstarten zij snel geneigd zijn om deze te steunen. Hieruit blijkt dat de respondenten niet opgeroepen willen worden door de bekende personen, maar de bekende personen wél zouden willen steunen bij hun actie.

Motiveert niet om in actie te komen

De meeste respondenten gaven aan niet extra gemotiveerd te worden wanneer Bekende Nederlanders of Dj’s hen op zouden roepen om in actie te komen. Vrijwel elke DJ van 3FM roept vaak al op om in actie te komen, zo beredeneerden enkele respondenten. Filmpjes van bekende personen op de Kom in Actiepagina zouden niet als extra motivatie worden gezien om een actie op te starten.

Bijna alle respondenten gaven als extra reden waarom dit prototype niet zou motiveren om in actie te komen aan, dat het overkomt als een ingestudeerd toneelstukje. Zij wisten heus wel dat 3FM de Bekende Nederlanders heeft benaderd en gevraagd heeft om iets te Twitteren over in actie komen voor 3FM Serious Request. Daarbij werd door de

respondenten aangegeven dat de Bekende Nederlanders zelf ook in actie zouden moeten komen in plaats van ‘alleen maar’ oproepen om in actie te komen.

8 Conclusies

In dit hoofdstuk vindt u de probleemstelling die in dit onderzoeksrapport centraal staat. Daarnaast vindt u de conclusies die getrokken kunnen worden aan de hand van het onderzoek dat is gedaan. De desk- en fieldresearch bevindingen zullen aan elkaar worden gekoppeld waardoor de probleemstelling kan worden beantwoord. Hierdoor kan in het volgende hoofdstuk advies aan 3FM Serious Request over de Kom in Actiepagina worden gegeven.

8.1 De probleemstelling

Dit onderzoeksrapport is geschreven om de volgende probleemstelling te kunnen beantwoorden:

“Hoe kan 3FM Serious Request de Kom in Actiepagina optimaliseren m.b.t. content, vormgeving en functionaliteit, om de activiteit van de actievoerders rondom de door hen gevoerde actie op deze pagina te vergroten waardoor uiteindelijk de opbrengst in zijn geheel blijft groeien?”

In document Inspireren is motiveren (pagina 71-74)