• No results found

Nationale voorbeelden Nudge

In document Inspireren is motiveren (pagina 44-47)

Losse zenders + OR madl weekbereik in %

5 Trends en Best Practices

5.2 Best Practices

5.2.1 Nationale voorbeelden Nudge

Een van de ‘best practices’ waar 3FM Serious Request op haar Kom in Actiepagina van kan leren is Nudge. Bij Nudge draait het om het verbinden van mensen en organisaties om ervoor te zorgen dat er veranderingen plaatsvinden die positief en blijvend zijn voor de maatschappij. Bij Nudge is het mogelijk om online een project aan te melden waarbij mensen, die op de website ‘Nudgers’ worden genoemd, en organisaties kunnen helpen om het project te laten slagen. Grofweg wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘Doen’ en ‘Meedenken’. Als voorbeeld: een project waarbij winterse bespaartips worden gegeven wordt opgestart. De projectleider schrijft op de website een artikel met enkele tips waarna mensen en organisaties kunnen aangeven ‘ik doe mee’. Op deze manier wordt zichtbaar hoeveel mensen van plan zijn om op deze manier te werken aan een duurzame wereld. Daarnaast wordt gevraagd om mee te denken over onderwerpen als ‘een gasaansteker ontwikkelen die werkt op zonne-energie’. Bij dit project is het mogelijk dat andere mensen tips geven en op die manier meewerken aan het project. De projecten zijn bedoeld om economische, ecologische en sociale impact te creëren. (Nudge, 2014) Nudge is een goed voorbeeld voor 3FM Serious Request op het gebied van co-creatie, zoals hierboven beschreven. De website en het bestaan van Nudge wordt mogelijk gemaakt door de leden en door de reacties van mensen en organisaties op verschillende projecten. “Samen”, “Saamhorigheid” en “Eenvoud” worden als begrippen gezien die op Nudge van toepassing zijn. 3FM Serious Request is door de mogelijkheid om in actie te komen al bezig met co-creatie, want samen met alle acties wordt een evenement

neergezet. Maar de gemakkelijke manier waarop het bij Nudge mogelijk is om een project (of in het geval van 3FM Serious Request: een actie) te steunen is een voorbeeld voor 3FM.

Giro 555

Bij ‘uitzonderlijke’ humanitaire rampen slaan 10 hulporganisaties de handen ineen onder de naam ‘Giro 555’. De hulporganisaties die meewerken aan campagnes als deze zijn:

 Care Nederland

 Cordaid Mensen in Nood  ICCO & Kerk in Actie  Het Nederlandse Rode Kruis  Oxfam Novib

 Save the Children  Stichting Vluchtelingen  Terre des Hommes  UNICEF Nederland  World Vision

In november 2014 werd de ‘Nationale Actie Stop de Ebola-ramp’ opgezet door Giro 555. In de week van 22 tot 28 november was het de Nationale Actieweek. In deze week werd de actie extra belicht door televisie- en radioreclames. De week werd afgesloten met een actiedag op 28 november in museum Beeld en Geluid in Hilversum. In verschillende radio- en televisieprogramma’s werd er verslag gedaan en verteld wat de tussenstand was (Giro 555, 2014).

Naast reclame op radio en televisie wordt tijdens Giro 555 acties een speciale website gemaakt. Op www.giro555.nl kunnen mensen meer lezen over de (in dit geval) Ebola ramp, lezen hoe het geld besteed wordt, doneren en ook: In Actie Komen.

‘In Actie Komen’ voor en een bijdrage leveren aan Giro 555 kan op vele manieren. De manier waarop Giro 555 communiceert hoe een iemand in actie kan komen, kan als voorbeeld voor 3FM Serious Request worden gezien. Op de website van Giro 555 wordt zichtbaar dat ‘In Actie Komen’ kan zijn: een Twitter of Facebook bericht sturen waarin je schrijft met #Giro555 over Giro 555, een campagneposter verspreiden op school of werk, een e-mailhandtekening onder je eigen e-mail plaatsen, doneren door een sms te sturen en natuurlijk ook daadwerkelijk iets doen valt onder ‘In Actie Komen’ (een afbeelding van de pagina kunt u vinden in bijlage 7 van dit rapport). Als bezoeker van de pagina krijgt je het idee dat je door één van deze stappen te volgen bijdraagt aan de actie. Niet alleen doneren is belangrijk, ook de actie verspreiden in de eigen kanalen wordt als erg

waardevol beschouwd. Door dit goed en helder te communiceren, zoals Giro 555 doet en 3FM Serious Request zou kunnen doen, wordt het steunen van de actie online en in het dagelijks leven een stuk eenvoudiger.

Alpe d’HuZes

De Alpe d’HuZes is een goede doelen actie waarbij mensen geld inzamelen voor de strijd tegen kanker. Dit doen zij door maximaal zes keer de Alpe d’Huez op te fietsen.

De deelnemers kunnen zich aanmelden via de website www.opgevenisgeenoptie.nl. Bij de aanmelding krijgen zij, net als de actievoerders bij 3FM Serious Request, een actiepagina. Op deze actiepagina kunnen zij een profielfoto uploaden en een tekst schrijven waarin staat waarom zij deelnemen aan de Alpe d’HuZes. In bijlage 7 van dit rapport vindt u een voorbeeld van een actiepagina zoals de Alpe d’HuZes deze gebruikt.

Tijdens het bekijken van de pagina van de Alpe d’HuZes werden veel overeenkomsten gevonden met de pagina van 3FM Serious Request. Op beide pagina’s is het mogelijk om de actie te omschrijven, het streefbedrag in te vullen, de pagina te personaliseren door een profielfoto te uploaden en promotiemateriaal te downloaden dat gebruikt kan worden om de actie te promoten.

Naast alle overeenkomsten is een punt te noemen waar 3FM Serious Request een voorbeeld aan zou kunnen nemen voor de eigen actiepagina. Op de actiepagina van de Alpe d’HuZes is het mogelijk om een blog bij te houden. De blog verschijnt nadat hij geschreven is op de actiepagina en dient als een update naar de donateurs. In de blog kunnen actievoerders schrijven over de actie, maar bijvoorbeeld ook over hun ervaring met de ziekte kanker. 3FM Serious Request zou eenzelfde optie kunnen inzetten op haar Kom in Actiepagina. Op deze manier kunnen actievoerders de (toekomstige) donateurs op de hoogte stellen van de vorderingen en mogelijk mensen motiveren om te doneren aan de actie. Daarnaast zorgt een blog of de mogelijkheid om updates te geven ervoor dat de actievoerder vaker terugkomt op de actiepagina. Op deze manier wordt de activiteit van de actievoerders rondom de door hen gevoerde actie verhoogt. Tevens wordt er door een dergelijke mogelijkheid voor gezorgd dat actievoerders meer informatie over hun actie plaatsen op de Kom in Actiepagina.

Daarnaast kan per actiepagina geklikt worden op een tabblad ‘het doel’. Hier wordt door de organisatie het doel uitgelegd en wordt verteld waarom het van belang is dat er geld wordt ingezameld tijdens de Alpe d’HuZes. 3FM Serious Request zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen door per actiepagina in een aantal zinnen het doel uit te leggen zodat het overal overzichtelijk wordt waarom en waarvoor geld wordt ingezameld.

5.2.2 Internationale voorbeelden

In document Inspireren is motiveren (pagina 44-47)