• No results found

Bevindingen uit de expertinterviews

In document Inspireren is motiveren (pagina 54-58)

Losse zenders + OR madl weekbereik in %

6 Optimalisatie Kom in Actiepagina

6.2 Bevindingen uit de expertinterviews

Met beleidsbepalende personen zijn expertinterviews afgenomen over vormgeving- functionaliteit- en/of content veranderingen die mogelijk toegepast kunnen worden op de Kom in Actiepagina. Daarnaast is gesproken over veranderingen die het werk in eerste instantie voor redactieleden van 3FM Serious Request makkelijker maken en indirect ervoor kunnen zorgen dat het voor actievoerders makkelijker wordt om gebruik te maken van de Kom in Actiepagina. Alle veranderingen die zijn beschreven dragen mogelijk bij aan het bereiken van meer activiteit en meer aangemelde acties waardoor de opbrengst uit de acties groeit. In het vervolg van dit rapport wordt een afweging gemaakt of de genoemde ideeën ook daadwerkelijk bijdragen aan het bereiken van dit doel. Tevens worden de kaders waarbinnen de prototypes gemaakt kunnen worden ook in het vervolg van dit hoofdstuk afgebakend.

De suggesties die zijn beschreven zijn opgesplitst in verschillende categorieën. Voor een verkorte opsomming van de suggesties van de beleidsbepalers wordt u doorverwezen naar bijlage 4. In bijlage 5 vindt u de uitgewerkte gespreksverslagen en meer informatie over de gesprekspartners.

6.2.1 Functionaliteitveranderingen

Qua functionaliteitveranderingen zijn door de beleidsbepalende personen onderstaande suggesties uitgesproken om de Kom in Actiepagina te veranderen.

 Aangemelde acties op de Kom in Actiepagina moeten makkelijk gefilterd en gevonden kunnen worden. De beleidsbepalers noemden de volgende filteropties:

o Plaatsnaam o Postcode

o Naam actievoerder o Provincie

o Start datum actie

o Een straal (in kilometers) waarin acties plaatsvinden

 Nadat een actie is aangemeld wordt de actie ondergebracht bij zijn/haar woonplaats. Zo categoriseert www.3fm.nl/breda alle acties uit Breda.  Het toevoegen van ‘tags’ aan een actie. Acties worden, zo zeggen enkele

beleidsbepalers, makkelijk vindbaar voor bezoekers van de pagina.  Gamification elementen toevoegen aan de pagina waardoor actievoerders

‘gedwongen’ terugkomen naar de pagina. Gamification wordt door onderzoeksbureau Gartner (z.j.) omschreven als: “Gamification uses game mechanics and game design techniques in non-gaming context – it's a powerful tool to engage employees, customers and the public to change behaviors, develop skills and drive innovation”.

 Actievoerders zouden eigen URL’s aan hun actiepagina toe moeten kunnen voegen, zoals links naar eigen websites en/of Facebook pagina’s.

 Het melden van de begin- en einddatum van een actie moet door actievoerders beter en makkelijker ingevuld kunnen worden.

 Berichten die door actievoerders geplaatst worden op Facebook en/of Twitter zouden gekoppeld moeten worden aan de persoonlijke actiepagina van de desbetreffende persoon.

6.2.2 Content veranderingen

Qua content veranderingen zijn door de beleidsbepalende personen onderstaande suggesties uitgesproken om de Kom in Actiepagina te veranderen.

 Een actiewijzer of handleiding samenstelling waarin kant-en-klare acties staan uitgewerkt en tips worden gegeven om een actie te laten slagen. Volgens Rohan te Wierik, productieleider van 3FM: “wordt de drempel om een actie aan te melden daardoor een stuk lager. Meer acties kan uiteindelijk een hogere opbrengst uit de acties betekenen”, aldus Rohan.

 Een videotool (in de vorm van een app) produceren waarin de DJ’s van 3FM inwoners van Nederland oproepen om in actie te komen en/of mensen die een actie hebben aangemeld bedankt worden voor hun aanmelding. Door Micha van Hoorn, werkzaam bij de veiling van 3FM Serious Request, werd dit benoemd als een: ‘Promote Yourself’ videotool.

 Een dag of week top-3 van de leukste, origineelste en de acties die het meest hebben opgehaald op de homepagina plaatsen.

 Door Didier Kick, producer van het programma RabRadio van de KRO op 3FM, werd het idee genoemd om actievoerders meer te steunen de actie beter te omschrijven.

6.2.3 Vormgeving veranderingen

Qua vormgeving veranderingen zijn door de beleidsbepalende personen onderstaande suggesties uitgesproken om de Kom in Actiepagina te veranderen. De ideeën die hier genoemd worden zijn door de beleidsbepalende personen voornamelijk gebaseerd op eigen ervaringen met de pagina.

 Om mogelijk de website overzichtelijker en gebruiksvriendelijker te maken werd door enkele beleidsbepalende personen het idee geopperd om de menubalk van de huidige Kom in Actie-website verticaal te plaatsen. Zoals ook te zien is in de webanalyse in bijlage 3 van dit rapport is de menubalk horizontaal geplaatst (peildatum op 12-09-2014).

 Op de Kom in Actiepagina zouden de beleidsbepalers graag zien dat het makkelijker wordt gemaakt om door acties heen te scrollen. “Bijvoorbeeld met pijltjes aan beide kanten van het scherm”, aldus Linnemoor Looije, werkzaam bij BNN.

 Ilja Happel, werkzaam bij het productiebedrijf Corrino Media Group dat ervoor zorgt dat 3FM Serious Request in beeld wordt gebracht, opperde het idee om op de Kom in Actiepagina sfeerbeelden en/of compilaties te tonen van voorgaande acties. “Je moet mensen inspireren om te motiveren”, aldus Ilja.

6.2.4 Redactie- en redactionele veranderingen

Qua redactie- en redactionele veranderingen zijn door de beleidsbepalende personen onderstaande suggesties gedaan om de Kom in Actiepagina te veranderen. Met redactie- en redactionele veranderingen worden veranderingen bedoeld die de werkzaamheden voor de redactie van 3FM Serious Request mogelijk makkelijker en eenvoudiger maken.

 Categorisering aanbrengen bij het aanmelden van een actie. “Er wordt onderscheid gemaakt tussen scholen, verenigingen etc. maar er zou ingevuld moeten worden om welke klas/groep het gaat”, aldus Linda Terlage van het Rode Kruis. “Zo weten de redacties beter wie er actie voert”.

 Een ‘Kom in Actie-redactie’ creëren die teksten schrijft voor acties en acties selecteert die mogelijk de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden  ‘Kom in Actie-request’. Voorafgaand aan en tijdens 3FM Serious Request zouden

de beleidsbepalers graag zien dat, wanneer programma’s aandacht besteden aan een actie, een Kom in Actie-request wordt gedraaid. “Een nummer dat

aangevraagd wordt door de actievoerder”, aldus enkele beleidsbepalende personen.

 Tijdens de 3FM Serious Request-week zouden er momenten moeten worden ingepland waarop één van de DJ’s de namen van enkele actievoerders op een bord schrijft als bedankje.

 Volgens vrijwel alle beleidsbepalers moeten redacties van radio en televisie duidelijker aangeven of en op welke manier zij contact hebben met een actie. Het kwam volgens de beleidsbepalers geregeld voor dat een actie meerdere keren werd benaderd.

 Volgens enkele beleidsbepalende personen zouden actievoerders door ‘ja’ of ‘nee’ aan te vinken, aan moeten geven of ze eventueel op de radio willen of niet.  Een ‘Nacht in Actie’ organiseren waarbij de Nacht DJ’s het land in gaan om geld in

te zamelen voor 3FM Serious Request.

Bij enkele suggesties is het nodig om, mocht het idee doorgevoerd worden,

functionaliteiten aan te passen. Hier wordt in dit gedeelte van het onderzoek niet verder op ingegaan, tenzij één of meerdere suggesties meegenomen worden als kader bij het ontwikkelen van de prototypes.

6.2.5 Social Media

Qua Social Media veranderingen zijn door de beleidsbepalers onderstaande suggesties gedaan om de Kom in Actiepagina te veranderen.

 Enkele beleidsbepalende personen zouden graag een ‘Social Ambassador’ aanwijzen. Een Bekende Nederlander die voor zijn/haar regio gaat Twitteren om in actie te komen en een actie aan te melden via de Kom in Actiepagina. Of een persoon die via een video op de Kom in Actiepagina mensen aanspoort om in actie te komen.

 De aangemelde acties zouden door actievoerders op een makkelijkere en leukere manier gedeeld moeten worden via onder andere de Social Media kanalen. “Bijvoorbeeld met een filmpje of foto”, aldus Linnemoor Looije.

6.2.6 Fysieke bedankjes

Qua fysieke bedankjes zijn door de beleidsbepalers onderstaande suggesties gedaan. Deze bedankjes hebben indirect te maken met de Kom in Actiepagina van 3FM Serious Request. “Pas wanneer een actie is aangemeld, krijgt een actievoerder een bedankje”, aldus de beleidsbepalers. De Kom in Actiepagina moet dus bezocht en gebruikt worden voordat een fysiek bedankje wordt opgestuurd. Omdat aangenomen wordt dat door deze

bedankjes mogelijk méér mensen overgaan tot het aanmelden van een actie en zodoende meer acties worden aangemeld waardoor de opbrengst uit de acties wellicht groter wordt, worden deze suggesties meegenomen in dit onderzoek.

 Actievoerders zouden, aldus de beleidsbepalers, de volgende bedankjes kunnen ontvangen nadat zij een actie hebben aangemeld:

o 3FM Serious Request T-shirt o Armbandje

In document Inspireren is motiveren (pagina 54-58)