• No results found

Internationale voorbeelden BBC Red Nose Day

In document Inspireren is motiveren (pagina 47-50)

Losse zenders + OR madl weekbereik in %

5 Trends en Best Practices

5.2 Best Practices

5.2.2 Internationale voorbeelden BBC Red Nose Day

Een van de internationale voorbeelden is BBC Red Nose Day. Met name de manier waarop BBC Red Nose Day mensen mobiliseert om geld te doneren en om in actie te komen, is leerzaam voor 3FM Serious Request.

Het evenement wordt in samenwerking met de BBC door Comic Relief om het jaar georganiseerd. BBC zendt het evenement uit op BBC One. Comic Relief is een charitatieve organisatie. Deze organisatie zet zich in om Groot-Brittannië en de rest van de wereld zoveel mogelijk armoede vrij te krijgen en sociaal onrecht te bestrijden. Tijdens BBC Red Nose Day wordt er geld ingezameld om dit doel te bereiken. Op deze dag wordt op de BBC een speciale avond televisie gemaakt met comedy optredens, entertainment van vele grote artiesten als One Direction, goochelaar Dynamo en andere grote Britse sterren. Het is de bedoeling om op een grappige manier geld op te halen. De slogan “Do Something Funny For Money”, straalt dit ook uit. (Comic Relief, Red Nose Day 2013)

Net als bij 3FM Serious Request worden mensen opgeroepen om iets te doen (in actie te komen) en zodoende geld op te halen voor de armoedebestrijding. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in actie komen heeft BBC Red Nose Day op de website een groot aantal acties klaar staan die zo uitgevoerd kunnen worden. Dit wordt gezien als een sterk punt, omdat de drempel voor mensen om geld op te halen heel laag wordt gelegd. Als bezoeker van de pagina krijg je het idee dat het allemaal niet moeilijk hoeft te zijn om deel uit te maken van BBC Red Nose Day.

Zoals u in de afbeeldingen in bijlage 7 van dit rapport kunt zien kan er onder andere een PubQuiz en sponsorloopformulier gedownload worden. Er worden tips gegeven om van de actie zo een groot mogelijk succes te maken en vooral om er zoveel mogelijk plezier aan te beleven. Je krijgt als bezoeker van de pagina zin om in actie te komen en iets leuks te doen.

3FM Serious Request zou een voorbeeld kunnen nemen aan deze manier van werken. Het aanleveren van kant-en-klare acties op de Kom in Actiepagina levert naast meer acties mogelijk ook meer opbrengsten op uit het totaal aantal acties. Daarnaast laat je aan iedereen in Nederland zien dat het makkelijk is om geld op te halen. Je hoeft als bezoeker ‘alleen maar een actie te downloaden’ en kan direct aan de slag met de actie. Het is belangrijk om acties aan te leveren die (relatief) veel tijd kosten voor mensen om te organiseren, maar door de hulp van 3FM Serious Request ineens helemaal niet meer moeilijk te organiseren zijn. Hierbij kan worden gedacht aan het ontwerpen van sponsorloopformulieren en het aanleveren van een Pubquiz.

Tot slot kan 3FM Serious Request een voorbeeld nemen aan de manier waarop BBC Red Nose Day bekende Britse personen inzet als gezicht van de campagne. Het bereik van deze personen is groot en hun invloed wellicht nog groter. 3FM Serious Request zou bekende Nederlanders in kunnen zetten bij het werven van actievoerders. Wanneer een

invloedrijke Nederlander via verschillende kanalen laat blijken in actie te komen voor 3FM Serious Request en vervolgens zijn of haar achterban oproept om ditzelfde te doen, is de kans dat die achterban volgt groot.

Band Aid 30

Band Aid is een Britse liefdadigheidsgroep die in 1984 werd opgericht door zanger Bob Geldof met als doel geld te werven voor de hongersnood in Ethiopië. Na 1984 kwam het initiatief onder andere nog in 1989, 2004 en 2014 terug. Iedere editie was het idee hetzelfde: Bob Geldof bracht in november een groep van grote Britse zangers en zangeressen bij elkaar. Samen zongen zij het nummer Do They Know It’s Christmas? met als doel geld te werven voor een humanitaire ramp, zoals: hongersnood in Ethiopië (1984, 1989), Soedan (2004) en slachtoffers van de Ebola-uitbraak (2014). Band Aid is een enorm succes. Er worden vele miljoenen ponden opgehaald voor de desbetreffende ramp. De (simpele) manier waarop dit gebeurt, wordt als voorbeeld voor 3FM Serious Request gezien.

Het nummer dat door vele Britse artiesten wordt gecoverd dient als oproep om te doneren en is de rode draad van de actie. Het nummer laat onder andere zien hoeveel bekende artiesten er achter de actie staan. Op de website: www.bandaid30.com is het mogelijk om een bedrag te doneren of tegen betaling het nummer te downloaden. Zoals te zien is in bijlage 7 van dit rapport is de website verder erg simpel. Het nummer staat centraal en daarboven staan bedragen die gedoneerd kunnen worden.

3FM Serious Request maakt ieder jaar een themalied speciaal voor de actie. Dit is een lied dat door bekende (voornamelijk Nederlandse) zangers en zangeressen wordt gemaakt en betrekking heeft op het thema van het desbetreffende jaar. 3FM Serious Request zou het themalied, net als Band Aid dit doet, op de homepagina kunnen plaatsen. Het themalied is namelijk speciaal voor de actie gemaakt. Mede door het lied komen de gebruikers van de website direct in de stemming voor 3FM Serious Request. Dit is één van de goede

voorbeelden van Band Aid.

Daarnaast zijn de doneerknoppen met vooraf vastgestelde bedragen een ander goed voorbeeld voor 3FM Serious Request. Dit roept namelijk direct op tot doneren. Daarbij zouden geefvoorbeelden gegeven kunnen worden. Als een bezoeker van de website bijvoorbeeld beslist 5 euro over te maken, staat er bij de doneerknop: “Met 5 euro kan Het Rode Kruis…, Met 10 euro kan Het Rode Kruis…”. Wanneer de doneerknoppen en de geefvoorbeelden direct zichtbaar zijn, wordt de kans vergroot dat mensen direct overgaan tot doneren.

In document Inspireren is motiveren (pagina 47-50)