• No results found

uitwerking interview Bram Schröder

Bram Schröder Stagiair geschiedenis

1. Na korte uitleg prototype en documentaire als basis: is dit een relevant onderwerp a. Voor leerlingen van deze leeftijd

Zeker, ik heb de docu zelf gezien en toen ik hier op school kwam verbaasde ik me hoe belangrijk de rol van social media in het leven van leerlingen is, in deze leeftijd. Ik herken veel van mijn eigen middelbare schoolperiode, veel is hetzelfde gebleven, behalve dat element. En het is een zodanige afleiding, dus dat verandert veel. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de sociale situatie op school en de sociale ontwikkeling van leerlingen. Ik wilde zelf de docu ook verwerken in lessen. Maar past wat minder bij mijn vak, pas in de moderne tijd. Daar ben ik nu nog niet.

b. Binnen bedrijfseconomie

Als je je specifiek richt op social media, ja. Want je kunt niet meer stellen dan dat het iets anders is dan een economisch verdienmodel. Dat het helpt bij sociale ontwikkeling is bijkomst. Uiteindelijk is het een kapitalistisch idee waarmee geld verdiend wordt en het individu is het onderwerp.

c. Om mee aan burgerschapsvorming te werken?

Zeker want uiteindelijk voor mij bestaat burgerschap uit verschillende dingen. Een van de belangrijke kenmerken is dat je als individu moet beseffen dat je in een maatschappij beïnvloed wordt door bepaalde factoren en zelf daar ook invloed op kunt uitoefenen. En dat is burgerschap, en waardevol en fijn dat we dat hier hebben. Op heel veel plekken is dat niet het geval. Heeft zeker te maken met burgerschap. Ik ben dus soort van het subject van maatschappelijke en economische activiteiten en kan er zelf iets aan veranderen en hoe kom ik tot een beslissing daarover, en dat via ethisch redeneren.

Ik vind inlevingsvermogen een goed aspect van burgerschap, door middel van inleven in verschillende uitkomsten, besluit je wat jij dan vindt.

d. Zijn de onderdelen (ontwerpregels) relevant en effectief voor ethisch redeneren? De onderste twee logisch en belangrijk maar hebben meer te maken met het hele proces: hoe ga ik het beoordelen en hoe ga ik het toepassen. Wel belangrijk om de tijd ervoor te nemen want ethiek en filosofie is ingewikkeld. Ik zou 1 of 2 visies op dit onderwerp per keer behandelen. De eerste les ter intro paar mogelijkheden van ethiek uitwerken, hoe je filosofisch en ethisch redeneert. Dat moet je wel echt doen: handvatten geven. Bijv utilitarisme: het doel is het grootste geluk voor de meeste mensen, dat zou een stroming zijn die ze kunnen volgen in deze casus. Wel de stromingen op een rij zetten en simplificeren. Daarna moeten leerlingen voor zichzelf bepalen: ik ga deze theorie gebruiken in deze casus en waarom doe ik dat. Waarom is nut belangrijker of individuele vrijheid voor 1 persoon. Filosofische theorieën zijn misschien ingewikkeld maar via de 8kq is het makkelijker over te brengen. Je maakt vaak op basis van gevoel een besluit, maar hoe kan ik bepalen wat voor mij het belangrijkst is. Ik denk dat de ontwerpregels zowel relevant als effectief zijn.

Wat je kunt overwegen bij de 8kq, is iets meer verdieping bij elke vraag te geven. Wie heeft dit bedacht en waar komen deze ideeën vandaan. Met andere woorden: waarom is dit uberhaupt een vraag? Waarom zou je vrijheid belangrijk vinden? Waarom de focus op eerlijkheid. Je hoeft niet uitgebreid over bijvoorbeeld Rawls te vertellen, maar wel waarom dat perspectief een perspectief werd, kort.

2. Na bespreking van de ontwerpregels en eerste ideeën voor leeractiviteiten: is dit prototype logisch ontworpen om het gewenste effect te bereiken?

Moeilijk om een uitspraak over te doen. Dat kun je natuurlijk het beste achterhalen door te testen en de resultaten te noteren en op verschillende plekken te testen. Via sociologisch onderzoek kom je er dan achter.

3. Verwacht je dat de interventie praktisch bruikbaar is voor het inspelen op ethisch redeneren in het voortgezet onderwijs, als de volgende componenten erin verwerkt worden (zie onderaan)?

Zeker bruikbaar op basis van mijn eigen mening dan. Ethisch redeneren is vaag dus je kan niet zeggen: dit is de casus, ga maar bedenken. Ze moeten handvatten krijgen en je hebt hier

een goed systeem om dat te doen. Ze kunnen het mee naar huis nemen voor als ze een beslissing moeten maken over welke universiteit ze heen willen bijvoorbeeld.

Vraag over de praktische bruikbaarheid: hoe smeer je dat uit over de lessen en de tijd? Doe je er een aantal lessen over en dan weer niet? Je kunt het niet in 1x erdoorheen jagen. Eerst behandelen/uitleggen en dan 2 weken later de stappen gebruiken of bedenk zelf een casus waarin je dit kunt gebruiken.

4. Waarin resulteert de interventie (= het prototype) in termen van leeruitkomsten aangaande ethisch redeneren?

Het heeft met burgerschap te maken. Het besef dat ze in de Nederlandse democratie als vrij burger daadwerkelijk invloed kunnen hebben en voor zichzelf een besluit kunnen nemen over dingen die invloed op hen hebben. Bijvoorbeeld social media. Via uitgewerkte redenaties kunnen ze besluiten: hier kap ik mee. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde dingen waar ik het niet mee eens ben, dus kappen. Of andersom. Ze kunnen eigen keuzes maken. En het besef dat ethisch redeneren waardevol kan zijn want je moet continu beslissingen nemen en vaak doe je dat maar snel want je hebt haast en je weet niet zeker wat je precies belangrijk vindt.

5. Opmerkingen staan bij de tweede alinea van vraag 3 (vraag over praktische bruikbaarheid).