• No results found

Transcripties Respondent 1 – NVWA

De Volkskrant (2020, 6 februari) Onderzoeksraad houdt vol: rapport over crash Boeing van Turkish Airlines niet aangepast Geraadpleegd op 25 maart 2020, van Mebius, D (2020,

Bijlage 3: Transcripties Respondent 1 – NVWA

Introductie

Wat is uw functie precies?

Mijn functie binnen de NVWA is dat van senior inspecteur waarbij ik vanzelfsprekend verantwoordelijk ben voor inspecties, maar ik heb ook een aantal mensen onder mij waar ik samen een team mee vorm. Deze mensen mag ik aansturen.

Effectief toezicht

Bestaat er binnen uw organisatie een bepaalde missie waaruit jullie handelen en zo ja, wat is die missie en op wat voor een manier handelt uw organisatie daar naar?

Naar mijn weten hebben wij niet direct een duidelijke missie of iets dergelijks, maar mijn persoonlijke missie is het op een juiste manier uitvoeren van mijn toezichtstaken door altijd in gesprek te blijven met bedrijven en organisaties zodat de relatie op een goede manier vorm gegeven wordt.

Bent u als toezichthouder actief als beleidsadviseur en zo ja, hoe komt dat tot uiting?

Effectief toezicht kan je natuurlijk op heel veel verschillende manieren uitleggen. Maar bij ons zijn we nu zover dat we effectiviteit zien als iets waarbij je samen met de sector of anderen optrekt om het toezicht zo effectief mogelijk in te vullen. Waar voorheen de nadruk heel erg lag op het aanpakken van problemen bij organisaties, proberen we nu meer de focus te leggen op het voorkomen van problemen. Je ziet gewoon dat voorkomen echt beter is dan genezen. Het scheelt ons heel veel middelen en geld als wij duidelijk communiceren wat wel en niet wordt toegestaan. Je ziet dan het besef ontstaan dat wij er niet alleen zijn om toezicht te houden, maar ook willen meedenken en zelfs begeleiding willen bieden als dat nodig is. In dat opzicht hebben we denk ik als NVWA wel geleerd van onze fouten in het verleden, denk ik. Bent u als toezichthouders actief als voorlichter en zo ja, hoe komt dat tot uiting?

Dit heeft betrekking op mijn vorige antwoord he. Ook een rol als voorlichter is belangrijk om te vervullen en serieus te nemen. Wij geven bijvoorbeeld meerdere informatieavonden waar de sector of bedrijven beter gezegd voor uitgenodigd worden om aan deel te nemen. Op die manier krijgen zij informatie die op dat moment belangrijk is en proberen wij te schetsen wat er allemaal nu aan zit te komen. Daarom zijn deze avonden ook zeer goed en nuttig denk ik. Hoe gaan jullie om met het inzetten van jullie middelen en capaciteit?

Daar zijn binnen de NVWA een aantal afdelingen voor die als bepalen hoe veel mensen en middelen waar worden ingezet. Je moet het zo zien dat wij een best grote organisatie zijn waarin veel mensen werken. Dan heb je een afdelingen nodig die dat vormgeven en implementeren. Anders krijg je het effect dat iedereen zijn eigen afdeling voortrekt en alle middelen en capaciteit naar zich toe trekt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus ik denk eerlijk gezegd dat wij daar binnen de NVWA goed mee omgaan.

Hoe pakken jullie problemen/ misstanden aan als die zich voordoen?

Daar zijn we binnen de NVWA heel duidelijk en streng in. Je hebt vast wel eens op het nieuws van ons gehoord dat we weer een misstand aan de kaak hebben gesteld. Vaak zijn dit grote zaken die dan ook gelijk het nieuws halen en bekend worden. Wij moeten als NVWA wel hard optreden tegen misstanden omdat het gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid en

dierenwelzijn. Je moet er niet aan denken dat daar grote fouten bij gebeuren die uiteindelijk leiden tot echt rampen. Daarom hebben wij bepaalde protocollen die in gang worden gezet als er sprake is van een misstand. Natuurlijk naar gelang de grote wordt bepaald hoe daar mee omgegaan wordt. Maar je zal nog genoeg van ons horen.

Op wat voor een manier proberen jullie het gedrag van onder toezicht staanden te beïnvloeden? Eigenlijk wat ik al eerder heb aangegeven. Door voorlichting en informatie te verschaffen, zorg je er natuurlijk ook indirect voor dat de sector of de bedrijven beïnvloed worden in hun gedrag. Daarom dat wij daar natuurlijk nu zo op inspelen.

Hoe onderzoeken jullie nieuwe ontwikkelingen?

Voornamelijk door in contact te blijven met de sector en een vinger aan de pols te houden. Een goede relatie met de sector zorgt er natuurlijk ook voor dat je sneller wat te horen krijgt, waardoor je vervolgens ook weer sneller kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Ik denk wel dat wij hier een goede manier in hebben gevonden. Ook weer mede natuurlijk door wat ik eerder zei dat we wel veranderd zijn met betrekking tot onze manier van toezicht.

Hoe monitoren jullie nieuwe ontwikkelingen?

Wij hebben daar verschillende mensen voor die nieuwe ontwikkelingen bijhouden en die geven die informatie zo eens in de zoveel tijd door aan de afdelingen. Ik moet zeggen dat ik daar wel tevreden over ben en ik heb het idee dat wij daar ook wel goed in zijn geworden. Blijft natuurlijk wel dat het altijd beter kan en dat we daar ook altijd naar moeten streven. Hoe toetsen jullie de eigen handelswijze?

Ook hier hebben wij denk ik wel een duidelijk sprong gemaakt ten op zichtte van zeg 5 jaar geleden. Door alle ontwikkelingen en nieuwe manieren van toezicht zijn we nu veel bewuster bezig met het toetsen van onze eigen aanpak. We zijn er bij de NVWA wel van doordrongen dat dit van groot belang is om ook goed toezicht te kunnen voorzien en serieus te worden genomen door de sector natuurlijk.

Efficiënt toezicht

Hoe bevorderen jullie het verantwoordelijkheidsbesef en lerend vermogen bij de onder toezicht staanden?

Hier heb ik eerlijk gezegd nog nooit wat mee gedaan en volgens mij mijn afdeling ook niet. Ik weet dat we inzetten op voorlichting en advies, maar ik weet niet of wij ook iets doen met het bevorderen van het verantwoordelijkheidsbesef of het lerend vermogen van organisaties of bedrijven. Naar mijn weten doen wij daar binnen de NVWA niets mee. Het lijkt mij ook sterk dat we er iets mee doen, want anders had ik dit wel geweten of al een keer gehoord

Werken jullie samen met andere toezichthouders en zo ja, met wie?

Je zou verwachten dat wij gezien onze omvang wel veel contact zouden hebben met andere toezichthouders of in ieder geval onze kennis met hen zouden delen. In de praktijk zie je helaas dat hier weinig van terecht komt. Ik denk persoonlijk dat iedere toezichthouder het druk genoeg heeft met zijn eigen zaakjes, maar het is natuurlijk heel vreemd als je er over nadenkt. Misschien heeft het ook wel te maken met het feit dat wij geen duidelijke strategie hebben waarin dit ter sprake komt. Normaal handel je vanuit een bepaalde strategie waar je bijvoorbeeld in verwerkt dat je anderen gebruikt om van te leren en beter van te worden.

Is er sprake van kennisdeling onderling en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk? Nee, veel te weinig zoals ik al zei in mijn vorige antwoord.

Werken jullie met een duidelijke strategie?

Ook hier moet ik je helaas teleurstellen, want naar mijn weten werken wij niet met een specifieke strategie die we organisatie breed ook consensus over bestaat. Dit zijn zeker goede punten om eens naar te gaan kijken. Uiteindelijk werkt je vanuit een strategie natuurlijk veel beter.

Hoe sluit jullie organisatiestructuur aan op de strategie? Niet dus.. deze kunnen we beter overslaan. Legitiem toezicht

Hoe is jullie relatie t.a.v. onder toezicht staanden?

Voor zover ik daar natuurlijk wat over mag zeggen, kan ik niet anders zeggen dan dat ik denk dat dit goed in elkaar steekt bij ons. Voornamelijk omdat we nu natuurlijk zo hebben ingezet op een andere manier van toezicht waarbij we veel meer samen gaan doen met de sector en de bedrijven. Ik denk dat dit een positieve ontwikkeling is geweest. Je ziet het ook wel aan het contact dat ik zelf nu bijvoorbeeld heb met de bedrijven. Waar ik voorheen nog wel eens voor een gesloten deur bleef staan (bij wijze van natuurlijk), word ik nu veel warmer ontvangen en heeft men geen moeite met het feit dat ik kom.

Kunnen jullie onafhankelijk werken van de beleidsmakers?

Ja, daar kan ik kort over zijn. Er zijn heel duidelijk afspraken en wetgeving gemaakt die er voor zorgen dat wij als toezichthouder onafhankelijk ons werk kunnen doen. Dat zou ook wat zijn. Elke dag die mensen hier over de vloer. Maar nee, wij hebben gelukkig veel vrijheid en onafhankelijkheid ten op zichtte van beleidsmakers.

Op welke manier zijn jullie transparant over de manier waarop er toezicht gehouden wordt? Wij publiceren meerdere malen over de manier hoe wij het toezicht inkleden. Dit wordt elk jaar ook netjes op onze site geplaatst dat ook openbaar is voor een ieder. Daarnaast worden rapporten en dergelijke ook naar de desbetreffende bedrijven en sector gestuurd zodat dit openbaar is. Ik ben ook van mening dat je alleen op zo’n manier goed toezicht kan leveren. Op wat voor een manier publiceren jullie over het toezicht?

Meerdere manieren, internet, rapporten, noem het maar op. Voornamelijk onze rapporten en dergelijke op het internet zijn van belang en worden ook veel gelezen heb ik het idee.

Wat voor een mogelijkheden bestaan er voor medewerkers op zichzelf te ontwikkelen? Binnen de NVWA heb je verschillende mogelijkheden als medewerker om jezelf te

ontwikkelen. We hebben een potje dat je mag gebruiken voor opleidingen of cursussen en daarnaast houden wij onze medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Er zijn dus eccht wel veel mogelijkheden voor medewerken om zichzelf te ontwikkelen. Gelukkig maar!

Op wat voor een manier geeft het management het juiste voorbeeld en hoe delen zij kennis met de eigen medewerkers?

Leuke vraag.. Ik weet niet of ik nou persoonlijk vind dat het management het goede voorbeeld bij ons geeft. Ik denk eerder van niet eerlijk gezegd, maar dat is mijn mening. Misschien dat collega’s daar anders over denken hoor. Ik ben ook niet altijd op kantoor natuurlijk. Ik ga er eens beter op letten.

Respondent 2 – NVWA