• No results found

De Volkskrant (2020, 6 februari) Onderzoeksraad houdt vol: rapport over crash Boeing van Turkish Airlines niet aangepast Geraadpleegd op 25 maart 2020, van Mebius, D (2020,

Respondent 7 IGJ wat is uw functie precies?

Ik ben als senior inspecteur verantwoordelijk voor het de gezondheidszorg waar ik toezicht houd op meerdere instellingen in een bepaalde regio. Belangrijkste werkzaamheden zijn hierbij het toezien op de naleving van de geldend wetten- en regelgeving.

Effectief toezicht

Bestaat er binnen uw organisatie een bepaalde missie waaruit jullie handelen en zo ja, wat is die missie en op wat voor een manier handelt uw organisatie daar naar?

Ja die hebben wij volgens mij wel. Ik weet alleen niet precies hoe die gaat. Maar als je bedoelt of wij een missie gedreven toezichthouder zijn, dan klopt dat wel ja. Wij richten ons breed gezien op de gezondheidszorg in Nederland waar we proberen misstanden en

overtredingen op de sporen en op te lossen. Dit komt ook terug in ons handelen, want wij zijn voornamelijk een inspectie dat zich richt op het beschermen van de zwakke belangen door dicht op de sector te zitten en zodat we snel problemen kunnen opsporen.

Bent u als toezichthouder actief als beleidsadviseur en zo ja, hoe komt dat tot uiting? We hebben wel dit soort taken in ons pakket, maar als ik naar mijn persoonlijke

met het adviseren van instellingen of iets dergelijks. Ik durf ook te betwijfelen dat wij dat als inspectie voorstaan. De focus ligt dus echt op opsporing en handhaving.

Bent u als toezichthouders actief als voorlichter en zo ja, hoe komt dat tot uiting?

Voorlichting is natuurlijk iets dat je ook mee geeft als je langs gaat bij instellingen. Ik zie dat meer als feedback geven op het moment dat wij ergens komen en zaken signaleren die niet helemaal voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daarom zou ik niet zeggen dat wij als inspectie ook echt voorlichting geven aan onze sector.

Hoe gaan jullie om met het inzetten van jullie middelen en capaciteit?

De inspectie is opgedeeld in verschillende regio’s waarbij wordt gekeken per regio wat er nodig is qua middelen. Ik denk dat wij in dat op zicht wel goed georganiseerd zijn en we hebben daar ook richtlijnen voor en berekeningen waarmee je ongeveer kan inschatten hoe veel middelen je nodig hebt voor een bepaalde regio. Dit is ook gedaan in het kader van effectiviteit. Ik heb tot nu toe nog niet mee gemaakt dat wij binnen de verschillende regio’s middelen te kort kwamen. Over het algemeen is dat goed geregeld.

Hoe pakken jullie problemen/ misstanden aan als die zich voordoen?

Als inspectie hebben wij formele stappenplannen of plan van aanpak die geraadpleegd kunnen worden als er ergens een misstand wordt aangetroffen. Zodra dit het geval is gaat er een draaiboek van start en weet iedereen wat hij of zij moet doen. Dit hebben we speciaal ontwikkeld om te zorgen dat wij snel kunnen anticiperen als er zich daadwerkelijk een misstand voor doet.

Op wat voor een manier proberen jullie het gedrag van onder toezicht staanden te beïnvloeden? Het gedrag beïnvloeden doen wij niet zozeer, wij houden ons zoals eerder gezegd bezig met het opsporen. Wel zijn er natuurlijk geldende wet – en regelgeving die in principe voldoende zouden moeten zijn om een bepaald gedrag te stimuleren. Maar daadwerkelijk het

beïnvloeden van gedrag doen wij als inspectie niet. Daar zijn andere denk ik voor. Hoe onderzoeken jullie nieuwe ontwikkelingen?

Binnen de inspectie hebben wij per regio als het ware een team dat zich hier mee bezighoudt. Gezien onze taak om zo snel mogelijk een misstand te signaleren, hebben we besloten dat het onderzoeken van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van processen of systemen van groot belang is. Hoe beter je middelen, hoe sneller je kan ingrijpen en hoe beter toezicht je kan houden als inspectie. Ik vind dat zelf ook wel belangrijk omdat het mijn werk gewoon

makkelijker maakt. Hoe meer ontwikkelingen er zijn, positief natuurlijk. Hoe makkelijker mijn werk wordt.

Hoe monitoren jullie nieuwe ontwikkelingen?

Ja, dat ligt in het verlengde van mijn vorige antwoord. Monitoren is natuurlijk de basis voor snel kunnen signaleren. Als je niet monitors zul je ook niet snel een misstand tegen komen of kunnen aanpakken. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat wij verplicht zijn om te monitoren gezien onze functie als inspectie.

Hoe toetsen jullie de eigen handelswijze?

Wij hanteren een bepaalde criteria waaraan ons toezicht moet voldoen. Die zijn opgesteld in de loop der jaren en worden telkens weer wat beter gemaakt. Op die manier kan je natuurlijk ook je eigen handelen kritisch beoordelen en verbeteren waar nodig. Ik denk persoonlijk dat

zoiets heel belangrijk is als je voor een toezichthouder werkt. Kijk alleen al maar naar de snelheid van nieuwe ontwikkelingen binnen mijn sector. Als je daar niet mee mee kan, ben je verloren.

Efficiënt toezicht

Hoe bevorderen jullie het verantwoordelijkheidsbesef en lerend vermogen bij de onder toezicht staanden?

Het lerend vermogen van onder toezicht staanden kan je niet zomaar bevorderen denk ik, dat ligt echt aan de organisatie of instelling zelf. Je kan hooguit wat vaker langs gaan om te kijken of alles nog goed gaat. Datzelfde geldt denk ik voor het verantwoordelijkheidsbesef. Dit zijn termen die denk ik gelden voor de sector of instellingen zelf. De mensen die zo’n instelling vormen moet toch echt zelf ook leren van fouten en zelf op zoek gaan naar verbeteringen. Ik denk niet dat wij als inspectie heel veel tijd aan moeten besteden. Werken jullie samen met andere toezichthouders en zo ja, met wie?

Ja wij werken samen met andere toezichthouders. Maar dat is meer sporadisch, ik kan niet zeggen dat wij innige samenwerkingsverbanden hebben met andere toezichthouders. Is er sprake van kennisdeling onderling en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

Nee, dit is bijna niet aan de orde. Verwaasloosbaar. Werken jullie met een duidelijke strategie?

Ja dat doen we wel. We hebben duidelijke duidelijke werkwijze waarbij we per regio alles in de gaten houden en op die manier ook kort op de sector zitten. Dit heeft veel voordelen omdat je snel kan schakelen bij misstanden. Als je alles centraal regelt dan word je al snel een logge organisatie die zich niet kan aanpassen aan de omgeving. Dus onze strategie is vooral regionaal gericht.

Hoe sluit jullie organisatiestructuur aan op de strategie?

Ja heel goed zelf. Wat is net zei, wij zitten per regio en dat is ook onze strategie. Dus dat sluit naadloos op elkaar aan.

Legitiem toezicht

Hoe is jullie relatie t.a.v. onder toezicht staanden?

Ik denk dat wij een gezonde afstand hebben tot de sectoren waarin wij opereren. Dit hebben wij ook bewust zo ingevuld omdat je ten alle tijden moet voorkomen dat je te close wordt met een instelling of sector zelfs. Dan verlies je al je geloofwaardig en ben je niet meer

onafhankelijk.

Kunnen jullie onafhankelijk werken van de beleidsmakers?

Ik heb tot nu toe nog nooit ondervonden dat ik beïnvloed werd op wat voor een manier dan ook. Daarbij worden mijn dagelijkse werkzaamheden niet bepaald door beleidsmaker, want zij zetten alleen de grote lijnen uit. Ik ben daarom ook wel van mening dat de inspectie onafhankelijk werkt van de beleidsmakers.

Op welke manier zijn jullie transparant over de manier waarop er toezicht gehouden wordt? Ik denk dat wij niet zo veel verschillen met andere toezichthouders. Volgens mij is iedere toezichthouder in Nederland tegenwoordig transparant over het toezicht dat zij uitvoeren en

op welke manier dat gebeurt. Wij publiceren van alles en onze website bevat ontelbare documenten die niemand denk ik ooit leest.

Op wat voor een manier publiceren jullie over het toezicht? Voornamelijk internet, website

Wat voor een mogelijkheden bestaan er voor medewerkers op zichzelf te ontwikkelen?

Ooooh genoeg, we hebben allerlei mogelijkheden die je als medewerker kunt gebruiken. Persoonlijk budget en nog andere zaken ook, maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik mij daar niet zo mee bezighoudt.

Respondent 8 - IGJ wat is uw functie precies?

Mijn functie omhelst teammanager bij de IGJ. Effectief toezicht

Bestaat er binnen uw organisatie een bepaalde missie waaruit jullie handelen en zo ja, wat is die missie en op wat voor een manier handelt uw organisatie daar naar?

Haha ja en ik ken de missie nog uit mijn hoofd ook, namelijk het bevorderen van een veilige, effectieve en patiëntgerichte zorg. Ik vind dit persoonlijk een zeer goed omschreven missie. Je ziet dit ook wel terug hoor bij ons. Het bevorderen van veiligheid is natuurlijk logisch, dat wil iedereen. Maar dat stukje effectieve vind ik uiterst interessant. Hier houdt ieder bedrijf, maar dus ook toezichthouder zich mee bezig. Hoe kan je het toezicht zo effectief mogelijk vorm geven. Ik denk dat wij door onze regionale aanpak wel een effectieve manier hebben

gevonden. Ik merk de laatste tijd dat er meer interesse komt vanuit andere toezichthouders die willen weten hoe wat regionaal doen.

Bent u als toezichthouder actief als beleidsadviseur en zo ja, hoe komt dat tot uiting?

Ja dat is een punt waar wij al langer binnen het team maar ook binnen de inspectie over steggelen. Het heeft natuurlijk te maken met de manier waarop je als toezicht jezelf wil presenteren richting de sector, maar ik ben zelf niet overtuigd van het feit dat een inspectie deze taak op zicht moet nemen.

Bent u als toezichthouders actief als voorlichter en zo ja, hoe komt dat tot uiting?

Ook op dit punt is dus discussie, ligt natuurlijk niet ver van elkaar vandaan. Maar nu doen wij daar niet heel veel mee.

Hoe gaan jullie om met het inzetten van jullie middelen en capaciteit?

Ik denk persoonlijk dat wij dat als inspectie zeer goed hebben geregeld. Ik vertelde je net over de missie en effectiviteit. Wij hebben er voor gekozen voor een regionale aanpak waarbij we onze middelen per regio bekijken. Een kleine regio heeft vanzelfsprekend minder middelen nodig dan een grote regio. Maar je ziet wel dat deze aanpak werkt. Ik ben daar ook wel trots op moet ik zeggen.

Hoe pakken jullie problemen/ misstanden aan als die zich voordoen?

Dit is natuurlijk ons werk. Wij moeten als inspectie problemen en misstanden aanpakken anders doet namelijk niemand het. Op dit moment is het zo dat wij als inspectie als het ware een plan van aanpak hebben dat per regio verschilt en heel erg afhankelijk is van die regio.

Dat heeft natuurlijk als gevolg dat we maatwerk kunnen leveren omdat we er kort bij zitten. Hierdoor kunnen wij snel handelen en ook snel problemen de kop indrukken.

Op wat voor een manier proberen jullie het gedrag van onder toezicht staanden te beïnvloeden? Niet, kan ik kort in zijn. Ik vind dat ook niet de taak van een inspectie. Dat doen andere maar. Hoe onderzoeken jullie nieuwe ontwikkelingen?

Ook dit is weer regionaal opgelost. Ontwikkelingen spelen zich voor het grootste gedeelte natuurlijk regionaal af, daarom is het volgens ons verstandig om dan ook dat regionaal te regelen. Elke team daar heeft zijn eigen manier van aanpak en heeft daarin ook vrijheid binnen de inspectie. Veel beter ook als je het mij vraagt.

Hoe monitoren jullie nieuwe ontwikkelingen?

Ik mag hopen dat iedere toezichthouder zich bezighoudt met he monitoren van ontwikkelingen anders doe je naar mijn idee je werk niet goed. Het is evident dat een inspectie of

toezichthouder zich bezig moet houden met monitoring Hoe toetsen jullie de eigen handelswijze?

Dat gebeurt aan de hand van opgestelde criteria die wij binnen de inspectie hebben opgezet. Mijn inziens is dat ook verreweg de beste manier om je eigen handelswijze te toetsen omdat je niet kan sjoemelen er mee. Het staat zwart op wit en je kan het zo controleren. Helemaal de criteria die wij stellen, omdat deze al jaren lang worden geperfectioneerd.

Efficiënt toezicht

Hoe bevorderen jullie het verantwoordelijkheidsbesef en lerend vermogen bij de onder toezicht staanden?

Dat doen wij niet als inspectie, onze hoofdtaak ligt heel ergens anders.

Werken jullie samen met andere toezichthouders en zo ja, met wie?

Ja op papier wel, maar ik kan je vertellen dat wij in de praktijk bijna niets te maken hebben met andere toezichthouders. Misschien dat mensen dat soms denken, maar het is niet zo. Is er sprake van kennisdeling onderling en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

Nee

Werken jullie met een duidelijke strategie?

Ja absoluut, dat heeft natuurlijk te maken met die regionale aanpak waar ik je over verteld heb. Dat is voor ons leidend en daar zijn we ook goed in. Een regionale strategie werkt naar mijn inziens het beste. Je zit dicht op het vuur en je bent snel ter plaatste als er wat gebeurt. Hoe sluit jullie organisatiestructuur aan op de strategie?

Naadloos dus. Legitiem toezicht

Onder toezicht staanden, wat een sjiek woord. Nee, wij hebben een bepaalde manier van werken waarbij gepaste afstand tot de onder toezicht staande wel gewenst is. Dat is ook de reden dat wij hier interne codes voor hebben die men moet naleven. Dit zijn meer algemene codes, maar kunnen wel tegen je gebruikt worden als er sprake is van vermengeling van belangen. Moet je gewoon ten alle tijden zien te voorkomen. Is voor niemand goed.

Kunnen jullie onafhankelijk werken van de beleidsmakers?

Ja, heel simpel. Wij hebben in de praktijk niets met die mensen te maken, gelukkig. Op welke manier zijn jullie transparant over de manier waarop er toezicht gehouden wordt?

Wij zorgen inderdaad netjes dat zoveel mogelijk wat wij doen ook gedocumenteerd wordt zodat dit ook ingezien kan worden. Daarnaast publiceren wij regelmatig rapporten of andere stukken op de website. Dus ik denk eerlijk gezegd dat we hier wel voldoende mee doen. Op wat voor een manier publiceren jullie over het toezicht?

Internet voornamelijk.

Wat voor een mogelijkheden bestaan er voor medewerkers op zichzelf te ontwikkelen?

Ja, ik zou zeggen meer dan voldoende. Er zijn allerlei ontwikkelprogramma’s aanwezig waaraan medewerkers mee kunnen doen en volgens mij zijn die nog gratis ook. Daarnaast zijn er ook allerlei mogelijkheden tot scholing. Dus naar mijn insziens wel voldoende