• No results found

Tisje-Tasjes Almanak 1927

In document Neerlandia. Jaargang 31 · dbnl (pagina 52-57)

Waarachtig! Ze houden vol!! Brave kerels toch, die Vlamingen, trouw tot in den dood, levenslustig,.... tegen eeuwen van verdrukking in. Zoo'n volk krijgt men niet kapot, al heeft men des Duivels schoonmoeder tot bondgenoote. Voor me ligt de vierde jaargang van dit koddige almanakje voor Haezebroek en Duinkerke. Dat had ik in 1924 niet durven hopen, toen ik den eersten jaargang van na den oorlog in Neerlandia besprak. De kranige uitgever, G. Plancke, heeft zelfs kans gezien het formaat sindsdien te vergrooten en nog iets meer plaats in te ruimen voor het Vlaamsch. - Slechts enkele aanmerkingen: zou het niet mogelijk zijn, in het lijstje der steden en dorpen, nog iets méér de Vlaamsche namen tot hun recht te laten komen, b.v. Brouckerque = Broekkerke, Bailleul = Belle, Caudescure = Koudeschuere, enz. enz.?

Benevens: avocats (advokaten), avoués (procureurs), huissiers (deurwaarders), notaires (notarissen)?

Het boekske is ook dit jaar weer te verkrijgen, tegen toezending van 30 cent in Nederl. postzegels, bij den heer E.L. Gijselinck, Oranjestraat 144, Antwerpen. H.P. SCHAAP.

Mededeelingen

Het door het Hoofdbestuur ondersteunde verzoek der Nederlandsche kolonie te Carambehy (Brazilië) om steun voor haar Nederlandsche school, is door den Minister van Buitenlandsche Zaken ingewilligd. Voor 1927 is een bedrag van 1500 Milreis beschikbaar gesteld.

***

De Alg. Voorzitter heeft de vorige maand een onderhoud gehad met den heer J.M.B. van Wermeskerken te Buenos Aires over de belangen der Nederlandsche kolonie aldaar.

***

Aan de samenstellers van Nederlandsche atlassen en landkaarten heeft het Dag. Bestuur een verzoek gericht om bij het bewerken van herdrukken meer aandacht te wijden aan het Nederlandsche taalgebied en vooral op de kaarten van België en Noord-Frankrijk de Nederlandsche taalgrens duidelijk te doen uitkomen. Ook is verzocht aan de Nederlandsche schrijfwijze van namen aandacht te wijden.

***

Het Bestuur der Afdeeling Amsterdam heeft aan meer dan 1000 niet-leden van het A.N.V. een brief gericht met een uiteenzetting van doel en streven van het A.N.V. en een uitnoodiging om toe te treden, welke aanbevolen wordt door burgemeester De Vlugt, den heer E. Heldring, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken en Prof. Brugmans als rector der Gemeentelijke Universiteit.

Moge het gevolg van deze propaganda de afdeeling der hoofdstad weldra tot een der sterkste verheffen.

De rolprent ‘Nederland’ is de vorige maand verzonden naar den heer Joh. ter Ellen, vertegenwoordiger van het A.N.V. te Comodoro Rivadavia (Brazilië), ter vertooning op Prinsessedag.

Eigen kunst is eigen leven.

Als dit waar is - en welk A.N.V.-er zou er aan twijfelen - dan is Nederland op toonkunstgebied levenloos, althans te oordeelen naar de lijst der

Afdeelingsuitvoeringen 1926-1927 van de Mij. tot bevordering van Toonkunst. Het is waar, zij heet niet Mij. tot bevordering der Nederlandsche Toonkunst, maar op een 50-tal uitvoeringen een enkel verdwaald Nederlandsch nummer, dat lijkt ons voor een Nederlandsche kunstinstelling toch bedenkelijke zelfvernedering.

Zitten er in de Toonkunstbesturen niet leden van het A.N.V., die willen meewerken aan dien misstand een einde te maken?

Oranje-Nassaumuseum.

H.M. de Koningin der Nederlanden heeft voor het O.N.M. (Prinsegracht 1,

's-Gravenhage) eenige voorwerpen uit het Kon. Huisarchief beschikbaar gesteld voor een tijdelijke tentoonstelling.

Op de Staatsbegrooting van 1927 is voor dit Museum voor de eerste maal een regeeringssteun uitgetrokken.

30 November heeft Dr. J.J.L. Duyvendak, lector in het Chineesch te Leiden, voor de talrijk opgekomen leden in de vergaderzaal der Zuidafrikaansche studenten een lezing met lichtbeelden gehouden over ‘de hedendaagsche gisting in China’.

De voorzitter, Ds. Baart de la Faille dankte den spreker voor zijn zeer toegejuichte, belangwekkende voordracht.

Leesstof voor Vlaanderen.

De ‘Noodkreet’ heeft gevolgen. Reeds kwamen mooie bezendingen boeken in. Maar ook maand- en weekbladen zijn welkom, zelfs dagbladen, de laatste echter alleen in den vorm van abonnementen. Kranten verzamelen is tijdroovend en onpraktisch, zou beteekenen oud nieuws en scheurpapier.

Een lid van het Bestuur der Afd. Amsterdam stelt een abonnement op de Nieuwe Rotterdamsche Courant beschikbaar. Wie volgt dat praktische voorbeeld?

Boekprijzen voor Zuid-Afrika.

Men kan weten, dat het Hoofdbestuur voor de ‘Saamwerk Unie van Natalse Verenigingen’ en voor den ‘Zuid-Afrikaanse Taalbond’ boekprijzen beschikbaar heeft gesteld.

Beide hebben ze dankbaar aanvaard, schrijft onze bemiddelaar, Prof. Besselaar te Pietermaritzburg.

Ds. G.S. Malan te Kaapstad, secretaris van laatstgenoemde Bond schreef: ‘Zeer gaarne aanvaardt de Z.-A. Taalbond het vriendelik aanbod van deze milde gift van het A.N.V. met biezondere dank. De boeken worden hier gekocht en het is absoluut vanzelfsprekend, dat zij Hollandse boeken zijn’.

Zuiverheid van taal.... regeeringszaak.

Poincaré verdedigde in den Senaat zijn begrooting. Een Senator riep zijn bemiddeling in om een moeilijkheid op te lossen. Hij gebruikte daarbij het door Fransche

taalkenners verwerpelijk geachte neologisme ‘solutionner’.

Poincaré riep toen: Gebruikt U dat woord a.u.b. niet, dan zal ik al het mogelijke doen, om deze kwestie op te lossen (résoudre).

Heeft ooit een voorzitter van den Ned. Ministerraad het aldus voor de Nederlandsche taal opgenomen in de Kamers of in de Wetgeving?

15

‘Voortrekkers’.

Deze door Groep Nederland bezorgde voortreffelijke, door de Pers zeer gunstig beoordeelde bundel levensschetsen van voortrekkers van den Nederlandschen Stam, trekt meer en meer de aandacht, ook in onderwijskringen.

De Dordtsche H.B.S. is in dezen voorgegaan en heeft 25 stuks aangeschaft, om ze als geschiedenisleesboek te gebruiken.

De burgemeester en de wethouder van onderwijs van 's-Gravenhage volgden met een bestelling van 100 stuks.

Nog is het ons aangenaam te kunnen meedeelen, dat de Nederlandsche Bond van Vrijwillige Burgerwachten 100 stuks heeft gekocht om ze als prijzen uit te loven.

Wie volgt?

Nederland op z'n best.

De taak, die wij Hollanders (in Indië) te vervullen hebben, is zeer zwaar en alleen wanneer de besten van ons volk zich aan die taak wijden, is het mogelijk die tot een goed einde te brengen.

De mannen, die ik in Indië mocht ontmoeten en daar met groote

verantwoordelijkheid zijn belast, zijn zeker tot de beste zonen van ons volk te rekenen en in staat tot groote dingen.

(Uit het Reisrapport van Ir. H. de Groot, directeur der M.T.S. te Dordrecht).

Het Nederlandsche lied op de grammofoon.

Wie onzer leden kan ons een opgaaf zenden van Nederlandsche liederen, vooral Middelnederlandsche, die op grammofoonplaten staan, benevens het adres, waar ze te koop zijn?

De Nederlandsche vlaggestok te Nieuw-York

Op Sinterklaasdag bood de heer W.P. Montijn, consulgeneraal der Nederlanden te Nieuw-York aan deze stad den vlaggestok aan, waarvoor het comité Nieuw-York 1926 hier te lande gelden bijeenbracht en die is opgericht ter herinnering aan de stichting van de stad door Hollanders, driehonderd jaar geleden.

De stalen vlaggestok, welke 73 voet hoog is, heeft een 4 meter hoog voetstuk van graniet, waarop aan de voorzijde is afgebeeld Peter Minuit, die Manhattan Island van een Indiaan koopt. Op de zijkanten staan inschriften en op de achterzijde een voorstelling van Manhattan Island in de 17de eeuw. Het geheel is ontworpen en uitgevoerd door den beeldhouwer H.A. van den Eijnde te Heemstede.

Telegramadres.

Zij, die ons willen telegrafeeren, kunnen dit adres gebruiken: Verbond, Laan 34 's-Gravenhage.

Nederlandsche Kring te Davos.

Het bestuur dezer bij het A.N.V. aangesloten vereeniging is thans als volgt

samengesteld: G.A. Barbillon, voorzitter; Mej. Zr. A. van Buuren, ondervoorzitster; W.H. 's-Jacob, secretaris; Mevr. Becker - van Leeuwen, penningmeesteres en Dr. J.C. Becker. Het adres van het secretariaat is: Hotel Meierhof, Davos-Dorf.

Geschenken.

Voor het Stammuseum:

Van J.D.F.M. te 's-Gr.: drie foto's voorstellende groepen Nederlanders in China. Voor de Boekerij:

Van K.A. te R'dam: Eenige Vlaamsche geschriften en boeken. Voor de Prot. Kerk te Colombo.

Nog ontvangen van den heer J.V. te Madioen f 5.-.

Waarschuwing inzake Landverhuizing.

Wij raden een ieder in zijn eigen belang dringend aan nimmer tot landverhuizing naar overzeesche landen te besluiten, zonder eerst inlichtingen en raad te hebben gevraagd aan de Nederlandsche vereeniging ‘Landverhuizing’, Bezuidenhoutsche weg 97, te 's-Gravenhage.

Deze vereeniging verstrekt alle hare inlichtingen volkomen belangeloos.

Bericht.

Nederlandsche leden in Zuid-Afrika, die in textielen (geweven en gebreide goederen) een vertegenwoordigerschap hebben, worden verzocht hun adres op te geven aan de Vereeniging ‘Bureau voor Handelsinlichtingen’, Oudebrugsteeg 16, Amsterdam.

Nederlandsche School te Buenos Aires, die reeds 15 jaar bestaat. In het midden links de leerares, Mevrouw Jonker.

16

In document Neerlandia. Jaargang 31 · dbnl (pagina 52-57)