• No results found

TERZET TEGEN DE GIJZELING

In document BURGERLIJKE VORDERINGEN (pagina 80-86)

ROERENDE GOEDEREN

TERZET TEGEN DE GIJZELING

Ingeval de te gijzelen persoon zich daartegen feitelijk verzet, kan de deurwaarder een wacht aan de deuren plaatsen, om zijne ontsnapping te beletten en de hulp der policie inroepen, onverminderd de vervolging tot straf, indien daartoe gronden zijn.

Wanneer de schuldenaar zich op grond van beweerde onwettigheid tegen de tenuitvoerlegging verzet, dus als de deurwaarder hem komt afhalen en omtrent de sluiting

— 79 —

of schorsing der ten uitvoerlegging eene dadelijke uitspraak verlangt, zal hij zich schriftelijk wenden tot den R. R.

of als hij zulks verkiest voor den R. R. worden gebracht, die alsdan de partijen doet oproepen op een naderen rechts-dag of wanneer een summier onderzoek tot het vermoe-den leidt, dat het verzet niet ongegrond is, de ten uitvoerleg-ging schorst

Indien de schuldenaar zich schriftelijk verzet, zal hij in afwachting van de beslissing van den R. R. omtrent de sluiting of schorsing der ten uitvoerlegging, ter voorkoming van zijne ontvluchting kunnen worden bewaakt en indien behoorlijke bewaking onmogelijk is, met machtiging van het hoofd van plaatselijk bestuur, kunnen worden

aangehou-den.

De schuldenaar, die geen verzet doet of op wiens verzet de last tot sluiting of schorsing niet is verkregen, zal da-delijk worden overgebracht in de naastbij zijnde tot gij-zeling bestemde gevangenis.

Er is alzoo, zooals wel eens beweerd wordt, geene gelegen-heid door het stellen van een borgtocht zijn vrijgelegen-heid te behouden. Alleen met betalen wordt de deur der gevangenis geopend.

Maar een schuldenaar, die niet dadelijk in verzet ge-komen is, toen de deurwaarder hem kwam halen, is daar-om niet verstoken, daar-om indien hij wederrechtelijk in gij-zeling is gesteld, de nietigverklaring zijner gijgij-zeling bij den R. R. te vragen. Indien hij kan schrijven doet hij daartoe een schriftelijk verzoek aan den R. R. en anders mondeling.

De R. R. behandelt de zaak dan verder als eene gewone vordering bij hem ingebracht.

Die uit de gijzeling is ontvlucht, kan op het vroeger tegen hem verleend bevel, wederom in gijzeling worden teruggebracht, onverminderd de vergoeding der veroorzaakte schade en kosten.

— 80 —

M O D E L L E N .

ONDERHANDSCHE YOLMACHT (zegel f 1.50.) De ondergeteekende eischer in zake. . . . . . . contra, den wonende te Meester Cornells verklaart te machtigen bij deze :

Speciaal wonende te Meester Cornells, om hem te vertegenwoordigen bij de behandeling van zijn voormelden eisch voor het residentie gerecht te Meester Cornells, ten dien einde voor alle rechters en authoritei-ten te verschijnen, alle conservatoire maatregelen te ne-men en daartoe noodige verzoeken te doen, vonnissen te verkrijgen, de voordeelige door alle middelen rechtens en speciaal bij lijfsdwang ten uitvoer te doen leggen, tegen de nadeelige zich krachtens alle middelen bij de wet bepaald te verzetten, afstand te doen van de instantie, bij derde arrest tot van waarde verklaring en aflegging van verklaring te dagvaarden, alle execution te schorsen en op te heffen, in rechten alle overeenkomsten en acten aan te gaan en te teekenen, alles ter zake te doen, wat hoezeer in deze acte niet speciaal vermeld, nuttig en noodig zal zijn, ge-schiedende deze lastgeving om loon en met de macht van substitutie.

Handteekening.

BATAVIA, den

Deze lastgeving is alleen dienstig in slechts eene vordering.

Heeft men echter meerdere vorderingen, ook tegen andere personen en wil men die door eenzelfde gemachtigde doen vertegenwoordigen, kan die volmacht in het algemeen of eene algemeene volmacht, ook onderhands verleend worden.

Met zoo'n volmacht gewapend, heeft de lasthebber de

ge-— 81 ge-—

legenheid alle zaken van den lastgever voor alle residentie-gerechten te behandelen.

ALGOIEENE VOLMACHT.

De ondergeteekende verklaart te machtigen bij deze de.

GENEEAAL

om voor hem en in zijnen naam alle zijne burgerlijke rechtszaken in rechten te brengen en hem daarbij te ver-tegenwoordigen, voor alle rechters en rechtbanken van Nederlandsch-Indië te verschijnen en daartoe eischende en verwerende op te treden, in de zaken van den lastgever van den beginne tot het einde op te komen, verder van alle nadeelige vonnissen des noodig te appelleeren of in cassatie te gaan, ingeval van lijfsdwang daartoe afzonderlijk te machtigen, eeden te vorderen, aan te nemen of terug te wijzen, verzoekschriften en memoriën in te dienen, pand, executoriaal of conservatoir beslag op zaken of gelden te doen leggen en weder op te heffen, afstand te doen van de instantie, accoorden en transaction te sluiten, betaling te ontvangen en kwijting te geven, rekening en verant-woording te vragen, die goed of af te keuren, en alles meerder te doen hetgeen noodig mocht zijn, belovende de lastgever op alles goedkeuring, bekrachtiging en belooning.

Alles in verband als ingevolge de wet.

Handteekening

BATAVIA, den

Schoon hier modellen van volmachten voorafgaan, is het niet noodig die schriftelijk te geven, daar zooals

6

- 82 —

vroeger reeds is medegedeeld, er gelegenheid bestaat op de terechtzitting aan den R. R. op te geven en wel mondeling, wie als gemachtigde zal opkomen of fungeeren.

Hiervan wordt aanteekening gehouden op het procesverbaal der zaak en geldt voor de geheele zaak. Kan de eischer niet zelf ter terechtzitting verschijnen, dan is hij verplicht eene volmacht te geven, zooals boven is aangegeven en dit kan gedaan worden bij eene onderhandsche bijzondere of algemeene lastgeving, door den eischer aftegeven of eene bijzondere of algemeene lastgeving door een notaris opgemaakt of een speciale dito bij den griffier van het residentiegerecht verleden. Indien met den gemachtigde is overeengekomen, welk loon hij genieten zal na den af-loop der zaak of zaken, is het dienstig dit loon aan het eind der volmacht te vermelden.

Modellen als hier voorkomen behoeven niet juist gevolgd te worden al worden ze door notarissen zoo gemaakt.

Het zal wellicht den R. R. voldoende zijn, indien een generale volmacht luidt; b. v.

De ondergeteekende verklaart te machtigen bij deze. . . GENERAAL

om voor hem en in zijnen naam alle zijne burgerlijke rechts-zaken in rechten te brengen en hem daarbij te vertegen-woordigen voor alle rechters en rechtbanken van Neder-landsch-Indië, die van het begin tot het eind te behandelen, met alle incidenten, appel en cassatie, geschiedende deze lastgeving om loon, zijnde dit vijf ten honderd der sommen door den lasthebber tengevolge der rechtsvorderingen geïnd, na verminderd te zijn met de kosten der procedure.

Handteekening.

BATAVÏA, den

— 83 —

Alleen voor pachtcontracten, uitbestedings dito, hypo-thecaire en eigendomsinschrijvingen zijn evenredige zegels benoodigd; voor allerequesten, antwoorden, verzoekschriften, aanbiedingen, enz. in rechten, boven de f 100 wordt het uniform zegel van f 1.50 vereischt. Voor f 100 en minder worden in rechtszaken geen zegels gebruikt.

MODELLEN VAN YERZOEKEN AANHANGIGMAKING VAN VORDERINGEN.

Op den aanhef van het verzoekschrift dient bijzonder gelet te worden, opdat de rechte persoon aangesproken wordt.

Indien B. lid eener firma is en aan die firma het djatiehout geleverd is, kan B. niet in privé aangesproken worden, d.w.z.

buiten de firma om. Indien B. een getrouwde vrouw is, wordt haar echtgenoot in rechten geroepen, als hoofd der echtvereeniging, met B. te zamen.

Heeft B. als lasthebber voor iemand gekocht, moet zijn lastgever in zijne plaats aangesproken worden.

Was B. als voogd van minderjarigen iets verschuldigd, mag die kwaliteit niet verzwegen worden, enz.

De opschriften der verzoekschriften en antwoorden zijn allen gelijk, zoodat ze niet herhaald zullen worden.

EISCH TOT BETALING VAN f 4 5 0 . - WEGENS GELE VERD DJATIE HOUT (bij den R. R. te Meester Cornells).

Aan den Residentie rechter te Meester Cornells.

(de R. R. der woonplaats des gedaagden).

Geeft eerbiedig te kennen wonende te Batavia;

— 84 —

dat B. wonende te Meester Cornells van hem gekocht heeft, volgens bijgaande bons een hoeveelheid djatiehout voor eene waarde van vier honderd vijftig gulden, op een maand crediet;

dat de betalingstermijn reeds lang is verloopen, zonder dat gedaagde betaald heeft;

dat gedaagde is meubelmaker en het hout gekocht heeft tot het maken van meubilair, waarmede hij gehandeld heeft;

dat de schuld ter zake van koophandel is aangegaan;

dat er schriftelijke bewijsstukken aanwezig zijn.

"Weshalve de adressant UEdG.eerbiedig verzoekt genoem-den B. te veroordeelen tot betaling aan adressant eener som van f 450.— met de wettelijke interessen van dien, van den datum van dit verzoekschrift tot de volle vol-doening toe en in de kosten van het geding en de ver-oordeeling uitvoerbaar te verklaren bij voorbaat zonder borgtocht niettegenstaande verzet en bij lijfsdwang.

Hetwelk doende,

BATAVIA, den

Een request wordt wel eens aangevangen met Hoog-of WelEdelgestrenge Heer, ook wel met Edelachtbare Heerr

doch dit zet geen kracht aan.

In document BURGERLIJKE VORDERINGEN (pagina 80-86)