• No results found

AANTEEKENING VAN HOOGER BEROEP OF APPEL

In document BURGERLIJKE VORDERINGEN (pagina 63-67)

Het hooger beroep wordt aangevangen met eene schrif-telijke verklaring aan den griffier van het residentiegerecht,, waar het vonnis is gewezen, ingediend.

Wordt die verklaring door een gemachtigde afgelegd, moet de acte van volmacht bij de memorie worden ge-voegd. Dit is onnoodig, indien die volmacht reeds vroeger is ingediend of ter griffie mondeling ter zitting is verleend.

Bij het verleenen van eene mondelinge volmacht ter zitting dient de lastgever, als, hij zijn gemachtigde ookin hooger beroep wil doen optreden, dit op te geven.

MEMORIE TAN APPEL.

Bij of na de verklaring, dat in hooger beroep wordt gekomen, maar altijd binnen 80 dagen, kan door den appellant of zijn gemachtigde een onderteekende memorie,, vergezeld van zoodanige bescheiden, als hij geraden oordeelt,

— 62 —

•worden overgelegd of ingediend aan den griffier van het re-sidentiegerecht, die van de ontvangst in voege aanteekening houdt. Van die aanteekening kan een afschrift gevraagd worden.

In hooger beroep mag geen nieuwe eisch worden gedaan.

Men dient zich te bepalen tot het vonnis dat aange-vallen wordt.

Maar de oorspronkelijke verweerder of gedaagde kan nieuwe weren, d. w. z. nieuwe bewijzen inbrengen, mits deze eene verdediging ten principale opleveren en niet in het geding voor den R. R. gedekt zijn.

Al triumfeert hij ten principale, kan hij veroordeeld worden in de kosten, veroorzaakt door het niet tijdig voorbrengen zijner weren.

Nadat de memorie is ingekomen of de termijn voor de indiening verstreken, doet de R. R. onverwijld aan de weder partij onder aanzegging dat hooger beroep is ingesteld, een afschrilt beteekenen van de memorie en van de daarbij gevoeg-de bescheigevoeg-den. Maar zijn die bescheigevoeg-den te groot van omvang om overgeschreven te kunnen worden, dan zal hen aan-gezegd worden, dat zij ter griffie ter inzage liggen.

De wederpartij, de gedaagde in appel, kan binnen 30 dagen na de aanzegging van het appel, op gelijke wijze, eene memorie van antwoord in appel indienen met zoo-danige bescheiden als zij geraden oordeelt.

Indien zij over het vonnis ontevreden is, kan zij insgelijks in appel komen, anders bepaalt zij zich, alleen zoo 't noodig is, met de bestrijding van de beweringen van den appel-lant of laat dit aan den R. v. J. over, zonder iets te -antwoorden.

INCIDENTEEL APPEL.

Is men over het vonnis tevreden met uitname van een

— 63 —

gedeelte er van, dan kan incidenteel appel worden ingesteld onder duidelijke aangifte van het gewraakte deel.

Van de ontvangst der stukken en van het incidenteel appel wordt aanteekening gehouden door den griffier in het register.

Heeft de griffier de stukken gekregen van den gedaagde in beroep, dan worden die met afschriften aangezegd aan den appellant. Indien bij het antwoord incidenteel appel is aangeteekend, heeft de oorspronkelijke appellant 14 dagen tijd om daarop te antwoorden.

BEHANDELING BIJ DEN RAAD TAN JUSTITIE.

De stukken worden door den griffier bij elkander gevoegd

•en aan den griffier van den R. v, J. gezonden.

De E,, v. J. doet de zaak af zonder vorm van proces

•op de ontvangen stukken, doch het staat den Raad vrij om een nader plaatselijk onderzoek of een nader verhoor van partijen of getuigen, dan wel de overlegging van eenig bewijsstuk te gelasten.

De R. v. J. kan dit zelf doen of het den eersten R. R.

opdragen.

Maar partijen zullen altijd in de gelegenheid gesteld zijn bij het onderzoek tegenwoordig te zijn, om zoo noodig daarop gehoord te worden, waartoe zij zullen worden opgeroepen.

TONNIS TAN ONBEVOEGDHEID TAN DEN K. R. IN APPEL.

Indien een vonnis, waarbij de R. R. zich onbevoegd heeft verklaard, wordt te niet gedaan, zal de R. v. J. de zaak naar dezelfden R. R. verwijzen, uitgezonderd:

a. wanneer beide partijen vorderen, dat de R. v. J.

de zaak aan zich zal houden, d. w. z. dat zij

bei-— 64 bei-—

den afstand doen van de gelegenheid om de zaak voor het residentiegerecht behandeld te hebben en beiden een vonnis van den R. v. J. verlangen.

Er is hier op het woord beiden gedrukt, omdat in-dien een der partijen niet daarmee instemt, de zaak weer voor den R. R. komt.

b. wanneer de hoogere rechter, naar den aard van het geding gronden vindt om de zaak tot zich te trekken.

In dat geval wordt het geding voor den R. v. J. be-handeld op dezelfde wijze, als voor het residentie gerecht is voorgeschreven en begint men weer met eene aanzeg-ging of oproeping tot verschijning af te wachten.

Zoodra de R. R. de uitspraak van den hoogeren rech-ter heeft ontvangen, doet hij partijen aanzeggen, dat die uitspraak bij hem is ingekomen en dat zij daarvan inzage en ten haren koste afschrift kunnen nemen ter griffie van het residentiegerecht.

OYER TONNISSEN IN CASSATIE.

In alle gevallen van geheele of gedeeltelijke vernieti-ging, wordt een authentiek afschrift van 's Hofs arrest op ongezegeld papier, kosteloos toegezonden aan den rechter, die het vernietigde vonnis heeft gewezen.

De arresten in cassatie worden overgeschreven op de registers der rechterlijke collégien, welker vonnissen door het hooggerechtshof geheel of ten deele zijn vernietigd;

van deze overschrijving zal op den kant der minuut van het vernietigd vonnis worden melding gemaakt.

De ambtenaren van het openbaar ministerie zijn in het bijzonder belast met de zorg voor de uitvoering van dit artikel.

— 65 —

GROSSEN TAN TONNISSEN.

De grossen van de vonnissen in Nederlandsch-lndië gewe-zen, zullen daar alom kunnen worden ten uitvoer gelegd.

Zij moeten aan het hoofd voeren de woorden : In Naam der Koningin!

Zij zullen moeten worden beteekend aan den persoon zelven, of te zijner woonplaats.

OTER DE TEN UITTOERLEGGING TAN TONNISSEN.

Alle rechterlijke gewijsden afkomstig van residentie-gerechten, worden bij die residentie-gerechten, op last en onder lei-ding van den E. R. ten uitvoer gelegd.

In document BURGERLIJKE VORDERINGEN (pagina 63-67)