• No results found

Specifieke

narratieven Verenigde Staten1492: de Italiaan Columbus wilde naar Indië varen, maar ontdekte de Verenigde Staten.

1787: in het Verenigd Koninkrijk werd de ''Society for the Abolition of the Slave Trade'' opgericht. Een van de

actievoerders, Josiah Wedgwood, fabrikant van het bekende aardewerk, verspreidde duizenden plaquettes van een aardewerk tegen slavernij in onder andere de Verenigde Staten.

1863: de slavernij werd afgeschaft. Zuid-Afrika

1488: de Portugezen bereikten de zuidelijke punt van Afrika (Kaap de Goede Koop).

1795: de Kaapkolonie werd door het Verenigd Koninkrijk veroverd.

1834: de slavernij werd door het Verenigd Koninkrijk afgeschaft.

Frankrijk

1789: de opstandelingen schreven tijdens de Franse

Revolutie in de Verklaring van de Rechten van de Mens over de rechten die alle mensen moeten toekomen.

1794: het Franse parlement schafte de slavernij af in het vijfde jaar van de Franse Revolutie.

1802: de slavernij werd onder leiding van Napoleon weer ingevoerd.

1848: de Fransen schaften de slavernij opnieuw af. Nederland

1602: de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

1621: de oprichting van de West-Indische Compagnie. 1863: Nederland schaft de slavernij af.

Suriname

1667: Suriname kwam in bezit van de West-Indische Compagnie.

1792: de Nederlandse regering nam het Surinaamse bestuur over van de West-Indische Compagnie. 1863: de slavernij werd afgeschaft.

1948-1950: Suriname kreeg binnenlands zelfbestuur. 1975: Suriname werd geheel zelfstandig.

1980: Surinaamse militairen onder leiding van Desi

Bouterse voeren staatsgreep uit om corruptie te bestrijden en een beter regeringsbeleid te forceren, maar er kwam geen verandering.

1982: de militaire leiding arresteerde 15 tegenstanders en schoot die dood.

1992: de militairen gaven de macht over aan een democratisch gekozen regering.

2010: Desi Bouterse won de verkiezingen en werd president van Suriname.

De Nederlandse Antillen

1630-1640: de Nederlandse Antillen werden door de West- Indische Compagnie veroverd.

1863: Nederland schaft de slavernij af.

1792: de Nederlandse regering nam het bestuur over van de West-Indische Compagnie.

1948-1950: de eilanden kregen binnenlands zelfbestuur. 2010: Sint-Maarten, Curaçao en Aruba werden zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba werden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Algemeen

1961: Amnesty International opgericht en bestrijdt de schending van mensenrechten in de hele wereld. De

organisatie heeft ook de apartheid in Zuid-Afrika bestreden.

Schematische

narratieve templates

Portugal

De ontdekkingsreizen van de Portugezen vanaf de

vijftiende eeuw. Ze zochten steun bij volken die hen wilden helpen bij de strijd tegen de moslims (die hadden Noord- Afrika en een deel van Portugal en Spanje veroverd), op zoek naar nieuwe zeewegen naar Azië zodat ze geen specerijen van de moslims hoefden te kopen en op zoek naar visgronden en naar volken om handel mee te drijven. Ze stichtten handelsposten op verschillende plaatsen in de wereld.

Algemeen

Portugezen en later ook andere West-Europese volkeren stichtten handelsposten op verschillende plaatsen in de wereld en handelden van daaruit met de plaatselijke bevolking. Ook gebruikten ze de factorijen om te

herbevoorraden en reisden dan verder. De bevolking in de andere werelddelen was het meestal niet eens met de komst van de Europeanen, maar die laatste groep had betere wapens, waardoor de oorspronkelijke bewoners vaak werden verslagen.

De Spanjaarden, de Portugezen, de Britten, de Fransen, de Denen en de Nederlanders stichtten koloniën in Noord- en Midden-Amerika.

De ontdekkingsreizen hadden grote gevolgen voor de wereld: miljoenen mensen verspreiden zich over de hele wereld (vooral Afrikanen en Aziaten die (on)vrijwillig als arbeidskrachten worden ingezet), miljoenen mensen sterven door ziekten en door geweld, er ontstaat een

langzaam uitbreidende wereldeconomie (begint in de zeventiende eeuw) en Europeanen gaan een groot deel van de wereld overheersen.

De Verlichters (aanhangers van de Verlichting) waren tegen de slavenhandel en de slavernij. Het abolitionisme werd pas een succes in de negentiende eeuw. Toen ontstonden ook in de Verenigde Staten en Nederland abolitionistische organisaties.

De tijd van kolonisatie vanaf de zestiende eeuw tot in de twintigste eeuw waarbij Europeanen in andere werelddelen koloniën hebben gesticht en ze van grote invloed op de kolonies (twee relevante voorbeelden):

- Miljoenen indianen werden door de Europeanen gedood of stierven door nieuwe ziekten (die waren meegebracht door de Europeanen). Daarom werden miljoenen Afrikanen naar Amerika gehaald en daar als slaaf aan het werk gezet.

- Duizenden missionarissen uit Europa trokken naar Latijns-Amerika gingen in de zestiende eeuw om indianen en Afrikaanse slaven tot het christendom te bekeren. De meeste indianen en Afrikanen werden christen.

Imperialisme in de tweede helft van de negentiende eeuw: de meeste koloniën in Afrika en Azië werden door West- Europese landen veroverd en ze waren positief en negatief van grote invloed op de kolonies.

Afrika werd pas in de negentiende eeuw door Europese mogendheden gekoloniseerd. Vanaf die tijd trokken grote aantallen katholieke missionarissen en protestantse zendelingen naar Afrika om het christendom te verspreidden en zijn miljoenen Afrikanen christenen geworden.

De tijd van dekolonisatie: in veel koloniën streden nationalisten in de twintigste eeuw voor de

onafhankelijkheid van hun landen.

Latijns-Amerika: de Europeanen en hun nakomelingen gingen bijna overal de meerderheid van de bevolking vormen. Er waren vaak opstanden van indianen en slaven. Zo kwam op Haïti een opstand waarbij een Frans leger werd verslagen en stichtten de eerste onafhankelijke staat. Na de dekolonisatie van Afrikaanse landen ontstonden er diverse problemen bij de nieuwe onafhankelijke staten (economische problemen, weinig democratisering en vele burgeroorlogen).

Verenigde Staten

Gevolgen van de ontdekkingsreizen: miljoenen Afrikanen werden als slaven naar Amerika vervoerd. Talloze Afrikanen kwamen om tijdens de overtocht naar Amerika of door de slavernij.

Nederland

In de zeventiende eeuw groeiden de handel en scheepvaart in de Republiek. Hollanders en Zeeuwen hadden overal in de wereld handelsposten. Amsterdam werd de meest significante stapelmarkt in Europa. De oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie die de koloniale handel voor Nederland domineerden. Het monopolie op Amerika werd aan de West-Indische Compagnie gegeven en zij haalden

bont uit Nieuw-Amsterdam en cacao, koffie en tabak uit Zuid-Amerika. Ook handelde de West-Indische Compagnie in slaven die ze vanuit Afrika haalden en verscheepten naar Curaçao, Brazilië en Suriname. Hoewel er veel rijkdommen met de handel werd verdiend, wist maar een klein groepje Nederlanders zeer rijk te worden.

Suriname

Oorspronkelijk woonde er een klein aantal indianen in Suriname. Suriname werd echter het bezit van de West- Indische Compagnie (die handelden in slaven van Afrika naar Amerika en in plantageproducten van Amerika naar Nederland) en later werd het bestuur overgenomen door de Nederlandse regering.

De Nederlanders hebben de gehele bevolking van

Suriname zelf ''samengesteld'': ruim 300.000 Afrikanen zijn naar Suriname vervoerd (het merendeel op Nederlandse schepen en de meesten werden slaven) en na de afschaffing van de slavernij kwamen contractarbeiders over

(Hindoestanen uit India en Javanen uit Indonesië). Steeds meer vrijheid voor Suriname: ze verkregen binnenlands zelfbestuur en daarna onafhankelijk van Suriname. Er werd echter een staatsgreep gepleegd door Desi Bouterse waarbij politieke tegenstanders werden doodgeschoten. Er kwam een democratisch gekozen regering, maar Desi Bouterse wist toch weer aan de macht te komen.

Vele Surinamers emigreerden vanaf de jaren '70 naar Nederland.

De Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen werd door de West-Indische Compagnie veroverd op de indianen en werden met name gebruikt als havenplaatsen voor hun schepen om vanuit daar Spaanse schepen te veroveren. Na de Tachtigjarige Oorlog ging de West-Indische Compagnie zich ook bezighouden met de slavenhandel waarbij Curaçao de belangrijkste slavenmarkt in Amerika werd.

Na de afschaffing van de slavenhandel ontstond er op economisch gebied een moeilijke tijd. Tot aan het begin van de twintigste eeuw olie werd ontdekt in Venezuela. Toen werden de havens van Aruba en Curaçao gebruikt voor het overladen van olie (Venezuela had geen havens waar grote schepen konden komen). Vanaf de jaren '50 ging het minder goed met olie-industrie op Aruba en Curaçao en werd toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.

De eilanden van de Nederlandse Antillen zijn geen eenheid: de Benedenwindse eilanden zijn meer op Spaans- Amerika gericht en de Bovenwindse eilanden meer op de Verenigde Staten. Bovendien vrezen de kleinere eilanden voor de overheersing van het grotere Curaçao.

Discoursanalyse Slaaf/slaven: - Blanken: -