• No results found

4. Methodologisch kader

5.8 Rol van de provincie Limburg

De rol van de provincie Limburg in het netwerk kan nog verbeterd worden. De rechtszaak die is aangespannen vanuit Werkgroep Behoud de Peel geeft aan dat er onvrede is over de huidige uitvoering. Daarnaast geeft het waterschap Limburg aan een meer positieve bijdrage te kunnen leveren aan het netwerk.

De provincie Limburg kan op haar beurt een bepaalde rol opeisen in het netwerk van de

verdrogingsaanpak in de Groote Peel. De provincie is immers verantwoordelijk voor het grondwater in dit natuurgebied. In samenwerking met andere partijen wordt getracht om een opdracht te realiseren. In deze samenwerking kan de provincie ervoor kiezen om verschillende rollen aan te nemen. Van der Steen et al. (2015) onderscheiden vier rollen waarin de overheid, in dit geval de provincie Limburg kan opereren namelijk een presterende, samenwerkende, rechtmatige en responsieve overheid.

Een samenwerkende rol sluit het meeste aan op de manier waarop de provincie Limburg de verdroging aanpakt. Het kiest er namelijk voor om in samenwerking met andere partijen samen te werken. Idealiter zou de rol van de provincie Limburg dus moeten bestaan uit kenmerken van een samenwerkende overheid. Hoe meer de provincie wordt gezien als een samenwerkende overheid, hoe beter de provincie geaccepteerd zal worden in het netwerk waardoor de effectiviteit van het netwerk wordt verhoogd en doelen efficiënter behaald zullen worden.

Het probleem van verdroging in de Groote Peel wordt door de provincie Limburg aangepakt in samenwerking met andere partijen. Samen dragen deze partijen er zorg voor dat maatregelen worden uitgevoerd om het doel te behalen. Partijen hebben elkaar hierbij nodig. De provincie Limburg is verantwoordelijk, maar is zelf niet in staat de uitvoering van het beleid op zich te nemen. Hierdoor handelt het samen andere partijen om het beleid uit te voeren. Het beheerplan is opgesteld in overleg met de andere partijen in het netwerk. Dit is gebeurd aan de hand van overleggen en werkgroepen. Brainstormen tijdens deze sessies zal daarbij voor zijn gekomen om op deze wijze harmonie te scheppen tussen verschillende actoren.

De provincie Limburg is in het netwerk een verbindende schakel, het brengt bij projecten

verschillende partijen samen om tot een oplossing te komen. De provincie Limburg zoekt daarnaast ook een verbinding met de provincie Noord-Brabant, een samenwerking die nodig is voor de aanpak in een grensoverschrijdend gebied (provincie Limburg, 2019). Om de problemen aan te pakken dient de provincie Limburg er voor te zorgen dat alle partijen die invloed hebben op het netwerk

samenkomen. In en rondom het natuurgebied wordt met verschillende partijen gezorgd dat de verdroging wordt aangepakt, dit is een vorm van co-creatie. Aan Limburgse zijde van de Groote Peel wordt in samenwerking met Staatsbosbeheer in het natuurgebied zelf taken uitgevoerd. Rondom de Groote Peel is dit in samenwerking met het waterschap. De andere partijen die reeds beschreven zijn hebben hier ook nog inspraak in, maar hebben niet zozeer met de uitvoering te maken. Tussen al de partijen bemiddeld de provincie (Respondent 2, Senior Projectleider ontwerp en realisatie provincie Limburg)

Uit interviews komt niet naar voren dat de provincie Limburg relatiegericht is tijdens het gehele proces. Het heeft bij de uitvoering van maatregelen een controlerende en handhavende taak. Het contact met de andere partijen is niet in alle gevallen even frequent en blijkt vooral vooraf aan de uitvoering plaats te vinden. De provincie zou dit kenmerk van een samenwerkende rol van de overheid meer op zich kunnen nemen tijdens het gehele proces.

Daarnaast bezit de overheid ook kenmerken van een andere rollen. Enkele van deze rollen zijn het benoemen in dit onderzoek waard aangezien zij tijdens de interviews meerdere malen naar voren zijn gekomen. De provincie Limburg is namelijk resultaatgericht, een kenmerk van de presterende overheid. De provincie Moet erop toezien dat Natura 2000-gebieden behouden blijven, vanuit Europese richtlijnen wordt hierop gestuurd. Tijdens het proces monitort de provincie of andere partijen op schema liggen (Provincie Limburg, 2019; Respondent 2, Projectleider Natura 2000 provincie Limburg). In de praktijk gebeurt dit en is er controle op de uitvoering door de provincie:

‘We hebben jaarlijks voor beide provincies een PAS schouw. Wij krijgen extra subsidie om bepaalde maatregelen extra uit te voeren. Eén keer per jaar gaan we met de ecologen van de provincie het veld

in en kijken we naar de maatregelen en de effecten en de inspanningsverplichtingen die wij te doen hebben.’ (Respondent 8, gebiedsbeheerder Groote Peel)

Monitoren is tevens een kenmerk van een presterende overheid en behoort tot de contolerende en handhavende taak van de provincie (Respondent 2, Senior Projectleider ontwerp en realisatie provincie Limburg). Bij het monitoren is er oog op de voortgang van het proces, wat wederom een kenmerk van een presterende overheid is.

Nog een kenmerk van een presterende overheid is initiatief nemend zijn. Op dit punt lijkt de

provincie Limburg niet altijd het voortouw te nemen blijkt uit interviews. Partijen als het Waterschap Limburg willen deze taak ook wel eens op zich nemen (Respondent 4, dagelijks bestuur Waterschap Limburg). Daarnaast blijkt dat bij het LIFE+ project het initiatief meer vanuit de Brabantse kant kwam. Hoewel initiatief nemen geen kenmerk is van een samenwerkende overheid, is het een kenmerk wat bij kan dragen aan het realiseren van doelen (Van der Steen et al. 2015).

Er zijn ook kenmerken van een rechtmatige en responsieve overheid terug te vinden in het netwerk, zo is er sprake van objectief beleid en is de werkwijze veelal transparant. Daarnaast is de provincie faciliterend, zoals bij haar rol bij het uitreiken van financiële middelen, een financieringsrol (Provincie Limburg, 2019; Respondent 1, Coördinator Water provincie Limburg; Respondent 2, Senior

Projectleider ontwerp en realisatie provincie Limburg). Echter zijn de kenmerken van een samenwerkende en presterende overheid in dit onderzoek meer van belang aangezien eerder onderzoek uitwijst dat de kans dat doelen gerealiseerd worden bij deze twee rollen van de overheid het grootst is (Van der Steen et al., 2015). Het realiseren van doelen staat in dit onderzoek centraal. Concluderend uit bovenstaande resultaten kan gezegd worden dat de provincie Limburg in het netwerk kenmerken bevat van alle rollen van de overheid. De kenmerken van de presterende en samenwerkende overheid sturen het meeste aan op het behalen van doelen. Aangezien in dit onderzoek een netwerkanalyse centraal staat en een netwerk wordt onderzocht zijn de kenmerken van een samenwerkende overheid het meest relevant. Van deze kenmerken kan er meer aandacht worden besteed aan relatiegerichtheid. Als we kijken naar het behalen van doelen, kan de provincie Limburg meer initiatief tonen.