• No results found

11 8 22 3 0 5 10 15 20 25

Mee eens Niet mee eens Anders Niet ingevuld Mee eens 25% Niet mee eens 18% Anders 50% Niet ingevuld 7%

Een doel om na te streven 137 | P a g e Tabel 13 Resultaten vraag 20, categorie mee eens

Open antwoorden, gecategoriseerd als ‘mee eens’

Eens, dat heeft op zich niets met de opleiding te maken, maar wel met de doelgroep die de ze opleiding volgde. Het beperkt het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen.

Ja daar ben ik het mee eens, omdat een groot deel van de huidige archivarissen lange geleden hun diploma gehaald hebben en hun kennis niet hebben bijgehouden. Deze digitale tijd vraagt andere competenties om toezicht te houden en archief te acquireren.

Op zich een prima aanpassing als zorgdragers wel hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om functieprofielen en opleidingsmogelijkheden.

Het kan niet anders, want er zijn te weinig mensen met het diploma. Het informatiebeheer bij gemeenten vraagt om competenties, niet alleen kennis. Bijvoorbeeld inlevingsvermogen, kunnen scheiden van eisen en belangen, etc.

Geheel mee eens!

Ja, wel vind ik een diploma op HBO/WO niveau op terrein van de informatiehuishouding, liefst met onderdelen archivistiek van belang voor een gemeentearchivaris en auditopleiding voor een inspecteur. Het huidige opleidingsaanbod zou moeten worden doorgelicht. Inspectie moet zich voorbereiden op inspectie ogv nieuwe archiefwet en andere wetgeving (WOO).

Mee eens. Het diploma is niet meer van deze tijd. Hoewel digitale informatie belangrijk is in de studie wordt aangeleerd met de klassieke bril te kijken naar informatie die zich al lang niet meer als document of archiefstuk laat samenvatten. Het is goed om klassiek geschoold personeel te hebben, zeker omdat het grootste deel papier gewoon blijft bestaan. Voor het werk anno 2020 is er echter een meer moderne blik nodig.

Ja, eens.

De beste inspecteurs zijn nooit degene met het diploma geweest. Inspecteren vanuit de Archiefwet richt zich op operationele onderwerpen die in deze digitale tijd ondergeschikt zijn aan de inrichtingsvraagstukken.

Eens, zo komen wij wellicht van ons "archiefeiland" af.

Wel mee eens, in zoverre dat de geïnstitutionaliseerde opleiding niet opleidt tot alle rollen die een gemeentearchivaris heeft. Dat speelveld is inmiddels te groot geworden voor de omvang van de geïnstitutionaliseerde opleiding, en dus het diploma: er wordt gespecialiseerd binnen het vakgebied, en de competentie-eisen vanuit de wet moeten daarop aansluiten. Vervolgens ook niet mee eens, omdat het ontwerp voor de nieuwe Archiefwet onvoldoende waarborgen laat voor kwaliteitsborging. Het artikellid dat hierop ziet is veel te zwak en vrijblijvend. Ik ben ook benieuwd naar het lopende onderzoek vanuit de beroepsvereniging naar beroepscertificering.

Ja hoor, maar ervaring met auditing is wel nodig.

Tabel 14 Resultaten vraag 20, categorie niet mee eens

Open antwoorden, gecategoriseerd als ‘niet mee eens’

Oneens, weliswaar sluiten de opleidingen niet aan bij de praktijk, maar dit is het andere uiterste. Gevolg zal zijn dat de archivaris als toezichthouder verdwijnt, deels ook te wijten aan eigen desinteresse voor dit taakgebied.

Een doel om na te streven 138 | P a g e

Absoluut niet mee eens. Informatiebeheer is uiterst belangrijk, kijk naar wetten en belangen. Het is onbegrijpelijk dat er geen breed opleidingsinstituut voor informatiebeheer waaronder toezicht en inspectie is.

Nee, het vak is zo specifiek dat er in ieder geval een soort van certificering of register nodig is om te weten of je mensen hebt die weten waarover het gaat. Dit helemaal vrijgeven leidt tot wildgroei en cowboys.

Niet mee eens. Het is als een vrachtwagenchauffeur met rijbewijs cat. A-B (i.p.v. C/CE). Nee, ik vind het nodig om kwalificatie-eisen te stellen.

Niet mee eens, er zal altijd een basis van archivistiek nodig zijn, de opleiding moet wel worden uitgebreid met kennis van nu zodat de archivaris/archiefinspecteur mee kan met de ontwikkelingen van deze tijd.

Neen. Het borgen van kwaliteit is veel gemakkelijker door een diploma van een geaccrediteerd opleidingsinstituut. Het voordeel van een diploma archivistiek is dat het archiefbelang centraal staat en niet bijvoorbeeld informatiemanagement.

Nee, kwaliteitswaarborg van archivarissen verdwijnt.

Tabel 15 Resultaten vraag 20, categorie anders

Open antwoorden, gecategoriseerd als ‘anders’

M.i. is het wel verstandig toch wel een soort van eis aan de kwaliteiten van de archivaris te blijven stellen.

OP zich heb ik er geen grondige bezwaren tegen. Ik ben wel benieuwd welk alternatief geboden er moet worden. Nu is er enige vorm van kwaliteit geborgd. (Al heb ik veel archivarissen gezien die enkel kennen van de 'erfgoed/historische en dienstverleningskant' van archief, en niet van moderne archiefvorming. Veel archivarissen zijn ook directeur van een archiefdienst en hebben zo ook andere belangen.

Ik ben het hier deels mee eens. De ontwikkelingen in het archiefwezen zorgen voor een behoefte aan verschillende competenties in verschillende rollen. Eén opleiding kan dit niet allemaal vatten, maar een basis en een wetenschappelijke discours is wel noodzakelijk om verder te komen als vakgebied en niet enkel praktijkervaringen/opleidingen.

Ik snap te intentie maar hecht wel aan controle over en standaardisatie van het kennisniveau dat wordt vereist. Nu is dat te vaag verwoord.

Het was een uitruil: wel verplicht aanstellen, geen verplicht diploma. De beroepsgroep moet zijn 'eigen broek op kunnen houden'; als dat niet zo (en daar lijkt het qua digitaal sterk op) wordt het met de bestaande diplomaverplichting ook niks.

Diploma niet perse nodig, maar wel kwalitatieve eisen mbt kennis en kunde.

Neutraal standpunt. Vakgebieden privacy, security, informatiebeheer en gegevensbeheer lopen in elkaar over. Bij overheden zou de I-control ook het I-beheer moeten betreffen binnen de P&C cyclus dus ik kan mij voorstellen dat I-beheer onderdeel wordt van de interne controle, een I-audit of het externe toezicht van een I-auditor of de accountant. Archivaris is meestal ook directeur archiefdienst c.q. hoofd bedrijfsvoering met een kundige I-adviseur of archiefinspecteur terzijde. Een archivaris of archiefinspecteur moet over gedegen kennis beschikken om zijn/haar vak goed te kunnen uitoefenen. Een diploma is daar geen garantie voor, noch is het ontbreken van een diploma een garantie dat de kennis ontbreekt. Wel vind ik dat een archivaris of inspecteur

Een doel om na te streven 139 | P a g e

aantoonbaar kennis en kunde moet hebben, maar dat kan ook op andere manieren van via een diploma.

Gaat meer om de attitude en gedrag en de sprong voorwaarts in het proces als archivaris.

Een diploma zegt niet alles; ik pleit wel voor het aantoonbaar hebben van bepaalde competenties en kennis op het vakgebied. Een register met gekwalificeerde archivarissen en inspecteurs aanleggen lijkt me goed.

Voor een archivaris vind ik het noodzakelijk om een diploma archivistiek te hebben, voor inspecteurs niet: die hebben kennis nodig van de gemeentelijke organisatie en de processen aldaar.

Ervaring is belangrijker dan het diploma. Echter bestaat bij het loslaten van de diploma eis het gevaar dat gemeenten mensen zonder voldoende ervaring op de plek van archivaris zetten. De uitdagingen van het toezicht op het digitale en duurzame informatiebeheer maken/maakten onvoldoende deel uit van de archiefstudie en zijn van doorslaggevend belang om de functie van gemeentearchivaris, -inspecteur uit te kunnen oefenen.

Ik vind het eerder een kwestie van de opleiding aanpassen aangevuld met extra cursussen en praktijk, dan de verplichting van het diploma schrappen. Dan is de kans groot dat de opleiding zelf verdwijnt en voor archivarissen en inspecteurs geen goede basisopleiding meer is.

Zelf heb ik veel van de kennis die nu in de colleges voorbij komt al in de praktijk opgedaan. Er valt dus wat mij betreft zeker wat te zeggen voor de opleiding in de praktijk. Wat er mijns inziens ontbreekt in het wetsvoorstel is een kader en opleidingsniveau voor deze nieuwe ongediplomeerde functie. Een richtlijn voor (minimale) basiskennis om de functie te kunnen uitvoeren.

Het hoeft niet per se een diploma archivistiek te zijn, maar enige vorm van certificering moet er wel voor in de plaats komen.

Het is een gevaar voor het behoud van de opleidingen. Maar ik ben wel van mening dat inspecteurs in de praktijk opgeleid kunnen worden.

Er zijn steeds minder traditionele archiefinspecteurs. Mensen met goede audit competenties, kunnen dit werk ook doen. Wel goed de juridische kaders en de specifieke onderdelen van de archieven in de gaten houden.

Ik ben het ermee eens dat de huidige opleiding niet goed aansluit op de praktijk en dus geen garantie biedt voor een goede uitoefening van de rollen. Daarnaast zegt het ooit behaald hebben van een diploma natuurlijk sowieso weinig over je deskundigheid en de voor je rol of functie benodigde competenties. Ik had daarom graag gezien dat er iets gezegd zou zijn over de wijze waarop de verplichte archivaris gepositioneerd dient te zijn in een organisatie, over diens minimale opleidingsniveau en over verplichte na- en bijscholing.

De diploma-eis is volgens mij alleen terecht als de opleiding toegespitst is op het taak- en verantwoordelijkheidsgebied. Het probleem is dat de opleiding archivistiek niet opleidt tot toezichthouder. Archivarissen trekken een grote broek aan door te vinden dat ze met dit diploma aantoonbaar voldoende opgeleid zijn om naast beheerder van de archiefbewaarplaats een goede inspecteur of auditor te zijn. De deskundigheidseis in de nieuwe archiefwet is concreter. Laten we dat goed definiëren.

Ik zie voor- en nadelen aan deze aanpassing in de Archiefwet. Ten eerste zie ik het als voordeel dat zo functies die al tijden openstaan eindelijk kunnen worden opgevuld wanneer de diploma-eis niet meer van kracht is. Bij veel gemeenten zie ik namelijk dat vacatures lang open blijven staan en dat

Een doel om na te streven 140 | P a g e

informatiebeheer daardoor achteruit gaat. Daarnaast is het ook voordelig dat zonder diploma-eis personen met andere expertises kunnen worden aangetrokken, zoals digitaal informatiebeheer. Daartegenover staat wel dat de kans groot is dat essentiële kennis voor archivarissen verloren gaat wanneer iemand geen diploma archivistiek heeft. Dit kan natuurlijk simpel worden opgelost door passende trainingen, cursussen en opleidingen te volgen.

Dat het diploma an sich niet meer vereist is, is het probleem niet. De opleiding staat zo ver van de praktijk af... Het zou goed zijn als de diplomaeis wordt vervangen door een eis aan opleidingsniveau, hoeveelheid beschikbare formatie en de eis van constante na- en bijscholing op het juiste terrein.

21. Beantwoordt de volgende stellingen met betrekking tot de professionalisering van de archiefinspectie:

Tabel 16 Resultaten vraag 21

Stelling/ waardering Hele-

maal mee eens Mee eens Neut- raal Niet mee eens Hele- maal niet mee eens Niet ingevuld

Het professionaliseren van de archiefinspectie draagt bij aan de status van een archiefinspecteur en maakt het makkelijker om de

‘inspectieboodschap’ over te brengen.

11 22 5 5 0 1

De kennisplatforms BREED netwerk en KIA dragen bij aan het

professionaliseren van het vak.

4 25 12 2 0 1

Lijndiagram 2 Resultaten vraag 21

0 5 10 15 20 25 30 Helemaal mee eens

Mee eens Neutraal Niet mee eens Helemaal niet mee eens

Niet ingevuld Het professionaliseren van de archiefinspectie draagt bij aan de status van een archiefinspecteur en maakt het makkelijker om de ‘inspectieboodschap’ over te brengen.

Een doel om na te streven 141 | P a g e Inspectie-ervaringen

22. Hebt u het idee dat de archiefinspectie als een last wordt ervaren? Kunt u kort uitleggen waarom u dat denkt?