• No results found

Resultaten usabilitytest

11 Deskresearch – Trends

12.6 Resultaten usabilitytest

Om erachter te komen hoe de doelgroep op het nieuwe ontwerp van de website van Me-to- We reageert is er een usabilitytest gehouden. Deze test vond plaats in het

usabilitylaboratorium van de Hogeschool van Amsterdam in het Theo Thijssenhuis. Tijdens deze test werd duidelijk welke nieuwe, verbeterde onderdelen op de website wel aanslaan en welke juist niet.

Hieronder zal per respondent en per opdracht uitgelegd worden wat er wel en niet goed is gegaan.

12.6.1 Opdracht 1: 5 seconden test

Als eerste opdracht mocht de respondent vijf seconden naar de homepage van de website kijken, om vervolgens te vertellen wat zij had waargenomen.

§ Voor sommige respondenten was het meteen duidelijk dat het een website is voor ouders. Zij zagen artikelen over baby’s en zagen de menubalk met ‘ouders, baby, kinderen’ etc.

§ Twee respondenten vinden de website heel druk overkomen en konden in de vijf seconden niet beoordelen waar de website over gaat.

Vervolgens werd de website weer geopend en mocht de respondent deze nog eens goed bekijken om te vertellen wat haar opviel:

§ Respondent 1 wordt getriggerd om verder te lezen, omdat zij overal knoppen ziet staan met ‘lees verder’.

§ Het merendeel van de respondenten vindt de menubalk duidelijk en overzichtelijk. § De koppen van de artikelen spreken respondent 6 aan.

§ Veel respondenten vinden het gekozen beeld niet mooi.

§ Respondent 2 vindt de website erg druk, er is niets wat haar aandacht trekt. 12.6.2 Opdracht 2: artikel zoeken

Als tweede opdracht mocht de respondent op zoek gaan naar een artikel over zwanger zijn als je veertig bent. Deze opdracht was van belang om te zien hoe de respondent zich over de website navigeert.

§ Het merendeel van de respondenten ondervond geen problemen bij deze opdracht. Zij wisten meteen dat zij op het kopje ‘zwanger’ in de menubalk moesten klikken. § Twee van de respondenten zochten eerst op de homepage, het was voor hen niet

meteen duidelijk dat zij de navigatiebalk moesten gebruiken. § Een respondent besloot meteen te zoeken met de zoekbalk

12.6.3 Opdracht 3: artikel openen en het delen op social media

Als derde opdracht mocht de respondent het artikel openen, om het vervolgens te delen op social media. Hierbij moest de respondent een reactie achterlaten op het artikel.

§ Geen van de respondenten ondervond problemen bij het delen van het artikel op social media. De social media buttons onder het artikel waren duidelijk en makkelijk te vinden.

12.6.4 Opdracht 4: doorlezen

Als vierde opdracht mocht de respondent op de artikelpagina blijven, om vervolgens een ander artikel uit te kiezen om te lezen. Met deze opdracht kan er gezien worden wat de respondent een fijne manier vindt om door te lezen.

§ Respondent 1 koos ervoor om te kijken in de kolom met soortgelijke artikelen naast het artikel, omdat de afbeeldingen haar opvielen. “Omdat hier staat ‘ook

interessant’ en het zijn een beetje dezelfde onderwerpen. Als ik een artikel lees over zwanger zijn, hoef ik geen artikel te lezen over kleuters.” Ook respondent 2, 4 en respondent 6 werden getrokken door de afbeeldingen bij de voorgestelde artikelen.

§ Respondent 4: “de linkjes onderaan het artikel trekken mijn aandacht niet, ik heb altijd het idee dat dit oude artikelen zijn.”

§ Respondent 5 werd getrokken door de woorden ‘ook interessant’ boven de kolom met voorgestelde artikelen naast het artikel. De linkjes in- en onder tekst vielen haar niet op. “Plaatjes zeggen vaak meer dan tekst.”

12.6.5 Opdracht 5: case

Als vijfde opdracht kregen de respondenten een case voorgelegd: ‘Je kind is ziek en je zoekt op Me-to-We.nl een artikel over verkoudheid bij peuters. Zoek een artikel over verkoudheid.

§ Voor de meeste respondenten was het meteen duidelijk dat zij moeten klikken op ‘Peuter’ in de menubalk en het subkopje ‘Gezondheid’.

§ Respondent 4 koos ervoor om dit artikel te zoeken in de zoekbalk. “Zo kan ik meteen de term erbij pakken en hoef ik niet alle artikelen over peuters door te zoeken.”

12.6.6 Opdracht 6: case

Ook als zesde opdracht kregen de respondenten een case voorgelegd: ‘Je hebt gehoord dat er op Me-to-We leuke artikelen staan over vakanties met kinderen. Je bent wel

geïnteresseerd in verhalen over vakanties binnen Europa. Zoek deze.

§ De meeste respondenten konden zonder moeite een artikel vinden en wisten waar zij moesten zoeken in de menubalk.

§ Respondent 3 en 4 twijfelden in de menubalk tussen ‘Uitjes’ en ‘Vakantie’. 12.6.7 Opdracht 7: Facebookpagina liken

Als laatste opdracht mocht de respondent de Facebookpagina van Me-to-We liken. Tijdens deze opdrachten ondervonden de respondenten geen problemen, zij konden allen

gemakkelijk de social media buttons vinden. 12.6.8 Kijkgedrag

Aan de hand van heatmaps die gecreëerd zijn tijdens de usabilitytest is gebleken dat de respondenten op de homepage bovenin de pagina blijven ‘hangen’. Hun blik wordt getrokken door de menubalk, de social media buttons en het grote artikel bovenaan de pagina. Verder blijkt uit de heatmap van de homepage dat de respondenten niet naar de buttons bij de artikelen kijken, deze trekken dus niet de aandacht.

Uit de heatmap van de artikelpagina blijkt dat de respondenten de intro hebben gelezen. Verder werd er veel aandacht gevestigd aan de aangeboden artikelen naast het artikel en de social media buttons onder het artikel.

13 Conclusie

Dit hoofdstuk bevat de conclusie van het desk- en fieldresearch. Er wordt in dit hoofdstuk antwoord gegeven op de probleemstelling, die gedurende dit onderzoek centraal heeft gestaan.

De probleemstelling van dit onderzoek luidde: Hoe kan Me-to-We de website aanpassen naar de behoeften van de doelgroep, zodat de conversie op de website zal verbeteren, waardoor uiteindelijk de inkomsten uit advertenties verhoogd kunnen worden? Door het onderzoeken van dit vraagstuk was het uiteindelijke doel: Binnen een halfjaar inzicht krijgen in de wensen en de behoeften van de doelgroep, zodat de website verbeterd kan worden naar hun wensen. Zo zal de doelgroep meer conversies doen op de website en zal het gemakkelijker worden voor hen om meer artikelen te lezen.

Om voor dit onderzoek tot resultaten te komen zijn er verschillende onderzoeksvragen gesteld. Zo is er allereerst onderzoek gedaan naar Me-to-We zelf, vervolgens is er gekeken naar de doelgroep. Ook is er onderzoek gedaan naar conversie optimalisatie en uiteraard zijn de concurrenten en trends opgenomen in dit onderzoek. De onderzoeksvragen zijn beantwoord door middel van verschillende onderzoeksmethodieken.

Om de wensen van de doelgroep in kaart te brengen is er een enquête voorgelegd aan de doelgroep, deze is ingevuld door 719 respondenten. Hieruit is gebleken dat het grootste gedeelte van de doelgroep zich bevindt in de leeftijdscategorie van 30 tot 35 jaar. Meer dan de helft van de bezoekers heeft een baby (tot 18 maanden) en iets minder dan de helft heeft een peuter. De doelgroep is hoog opgeleid en werkt meerdere dagen per week. Meer dan driekwart van de doelgroep heeft als favoriete onderdeel op de website de eerlijke columns. Iets meer dan de helft leest graag opvoedtips, meer dan de helft van de doelgroep wil graag meer lezen over het moederschap en iets minder dan de helft over opvoeding. Om meer artikelen te lezen wil iets minder dan de helft van de doelgroep graag dat er onderaan het artikel soortgelijke content wordt aangeboden, ongeveer net zoveel respondenten willen een balk naast het artikel. Slechts een klein deel van de respondenten vindt het gebruik van linkjes in en tussen de tekst fijn.

Vervolgens is er een panelgesprek gehouden, waaruit bleek dat de respondenten de website rustig vormgegeven vinden. Ook herkenden zij het gevoel waar op de website over gesproken wordt. Er werd aangegeven dat het menu niet duidelijk is. De bezoeker kan nu niet kiezen in welke fase het kind zich bevindt. Ook is er meer behoefte aan diepgang, de doelgroep kent de ‘lollige’ artikelen nu wel. De respondenten hebben geen behoefte aan het

aanmaken van een profiel. Ook werd aangegeven dat er positieve tips gemist worden op de website en advies van experts. Aanvullend zijn er nog interviews gehouden, waaruit bleek dat de respondenten het design van de website aantrekkelijk vinden. Ook hier bleek dat de doelgroep de menubalk te algemeen vindt, specifieke onderwerpen zijn niet goed te vinden. Sommige respondenten worden getrokken door de voorgestelde artikelen naast het gelezen artikel, anderen geven aan niet getrokken te worden omdat de onderwerpen hen niet aanspreken. Ook bleek dat de teksten soms wat rommelig zijn en structuur kunnen gebruiken. Onderwerpen die nog gemist worden op de website zijn: tips om dingen te doen en actualiteit. Het idee om te kunnen discussiëren spreekt niet alle respondenten aan, uit angst voor veel negativiteit. Ze voelen wel wat voor personalisatie, maar zijn angstig voor het aanmaken van een profiel.

Voor het beantwoorden van de probleemstelling was het ook van belang om kennis te verkrijgen van conversie optimalisatie. Dit is gedaan middels het inzetten van deskresearch en het houden van interviews met conversie optimalisatie specialisten. Tevens zijn er interviews gehouden met webredacteuren. Uit het deskresearch is gebleken dat het van belang is dat elke pagina een call to action heeft. Eén van de grootste succesfactoren van een website is de content. Het beeldgebruik moet relevant zijn, de usability moet goed zijn en de SEO moet relevant zijn. Uit de interviews bleek dat de webredacteuren linkjes onder woorden of zinnen plaatsen en onderaan de pagina artikelen voorstellen. Ook bleek dat sommigen het tijdstip van het plaatsen van een artikel van belang vinden en het creëren van unieke content. Net als uit het deskresearch bleek ook uit de interviews dat de relevantie van content van groot belang is. Hiermee weet je de doelgroep te interesseren.

Alle aanpassingen die Me-to-We kan realiseren, worden genoemd in het volgende hoofdstuk: advies.

14 Advies

Dit hoofdstuk geeft advies over hoe de opgestelde doelstelling behaald kan worden. De doelstelling luidt als volgt: Binnen een half jaar inzicht krijgen in de wensen en de behoeften van de doelgroep, zodat de website verbeterd kan worden.