• No results found

Aanzet tot theoretisch kader

In document Conversie optimalisatie van Me-to-We.nl (pagina 114-123)

Interne analyse

Aan de hand van bestaande bronnen wordt er in dit hoofdstuk deskresearch gedaan naar Me-to-We.nl. Wat zijn de missie en visie van het online platform, wat voor producten bieden zij en de gegevens uit Google Analytics worden geanalyseerd. Me-to-We valt sinds kort onder Blog Today van Sanoma, daarom wordt er allereerst uitgelegd wat Blog Today is, vervolgens wordt er gesproken over Me-to-We.

Sanoma

Sanoma is het mediabedrijf met het meest toonaangevende portfolio in Nederland en is in 2013 uitgeroepen tot de beste exploitant voor geïntegreerde, multi-media

communicatiemogelijkheden. Met het multimediale portfolio is Sanoma in staat elke consument in Nederland te bereiken. Zij hebben direct contact met de kijkers, lezers en gebruikers en halen zo veel kennis in huis. Deze kennis biedt toegevoegde waarde voor de zakelijke partners. (Sanoma, 2015).

Blog Today, Sanoma

Blog Today biedt een alles-in-een oplossing voor merken die aan de slag willen met influencers. Bloggers starten met een blog om hun passie een plek te geven. Me-to-We deed dit uit een passie voor het moederschap. Dat bloggers de laatste tijd veel meer aandacht krijgen valt op bij adverteerders die op zoek zijn naar online influencers om hun product bij mensen onder de aandacht te brengen. Omdat er op dit moment een overvloed is aan blogs, helpt Blogtoday adverteerders om de juiste blogs te vinden om hun boodschap over te kunnen brengen. Blogtoday koppelt de adverteerders aan de juiste merken.

Me-to-We

Me-to-We is een online magazine voor de jonge moeder. Het gaat over de moeders zelf en de kinderen en over het feit hoe je ineens een ‘ouder’ bent. Het gaat er op de website over wat voor bizarre dingen je meemaakt nu je een moeder bent geworden. Hoe mooi het kan zijn, maar ook hoe vervelend. (Adfactor, 2015). Het is niet de zoveelste correcte website met opvoedadviezen, maar het zijn humoristische columns over de dagelijkse perikelen als ouder. (VIVA 400, 2014). Het team bestaat uit twee eigenaren: Barbara van Erp en Femke Sterken, verder is er een handjevol freelancers dat meewerkt aan het produceren van content. De twee eigenaren hebben de beslissingsbevoegdheiden en houden goed in de gaten of de artikelen wel geschreven zijn in de tone of voice van Me-to-We (in hoofdstuk 3.1.6 wordt er verder ingegaan op de tone of voice).

Me-to-We wil de bezoeker helpen. Ze zoeken de leukste hotspots voor moeder en kind en bieden de handigste tips en de herkenbare verhalen waarin de jonge moeder zich meteen herkent. (Adfactor, 2015). Me-to-We is opgericht in 2014 en werd meteen al het eerste jaar erg succesvol. Ze wonnen er in september 2014 de vakprijs en publieksprijs op de Dutch Mom Blog Awards mee. (VIVA 400, 2014). Me-to-We wil het liefst een instituut worden voor moeders, waar de moeders in Nederland alles kunnen vinden wat zij nodig hebben: humor, herkenbaarheid en tips. Me-to-We wil graag groeien, maar ook de huidige bezoekers behouden. Omdat de website in 2014 gelanceerd is, kampen ze nog met

‘opstartproblemen’. De huidige website is een gekocht template en is sinds de oprichting niet veranderd. (van Erp, 2015). Het online platform biedt content. Het bevindt zich in het marktsegment: media. Op dit moment heeft het merk alleen online content. In september 2015 verschijnt er een boek van Me-to-We. Tevens wordt er gewerkt aan een

televisieprogramma. Visie en missie

Als je moeder wordt veranderen er zoveel dingen. Me-to-We wil moeders en toekomstige moeders helpen op alle aspecten. Nu is het vooral nog in informatie voorzien in de vorm van artikelen, maar in de toekomst kan dit allemaal nog veranderen. Het wil een multimediaal platform worden. De missie van Me-to-We is: een inhoudelijk, sterk, diepgaand platform voor moeders worden, dat jaren blijft bestaan.

Het is voor Me-to-We niet het allerbelangrijkst om groter te worden, ze willen vooral het ‘spannende toontje’ behouden waarmee ze nu de bezoekers trekken. De primaire

doelstelling van Me-to-We is om zoveel mogelijk bezoekers te trekken naar de website, veel pageviews creëren en dat omzetten in genoeg geld om uit te kunnen breiden.

Op korte termijn wil Me-to-We partnerships aangaan met grote merken voor een lange termijn. Heden worden er incidenteel stukken geschreven voor en over bepaalde merken,

maar met lange termijn partnerships zal Me-to-We de lezer beter kunnen bedienen. (van Erp, 2015).

De doelstellingen van Me-to-We zijn:

- Een instituut worden voor moeders, zodat moeders terecht kunnen bij Me-to-We wanneer zij iets willen weten over het moederschap of wanneer zij vermaakt willen worden met herkenbare en humoristische content.

- Zoveel mogelijk bezoekers trekken, veel pageviews creeren. Daarnaast dat omzetten in genoeg geld, zodat het merk kan uitbreiden, met als doel: meer bezoekers. (van Erp, 2015).

-

Huidige website

Op dit moment zijn er verschillende soorten artikelen te vinden op de website van Me-to-We. Zo zijn er de ‘nice to know’ en de ‘need to know’ artikelen. De ‘nice to know’ artikelen zijn de humoristische columns en de herkenbare lijstjes. De ‘need to know’ artikelen zijn de tips en opvoedadviezen.

Dit is de ‘need to know’ content, waarmee Me-to-We de bezoeker wil helpen met de opvoeding en tips wil geven:

Afbeelding 1: deel van artikel: Straf je kinderen niet. Maar beloon ze ook niet. www.Me-to- We.nl

Dit is de ‘nice to know’ content, waarmee de bezoeker wordt vermaakt:

Afbeelding 2: deel van artikel: Zo makkelijk is het om je peuter te ergeren! www.Me-to-We.nl

Naast deze twee rubrieken zijn er op de website ook andere artikelen te lezen. Zo worden er regelmatig artikelen geplaatst over voeding, wat er nu wel en niet gezond is voor je kind. Ook zijn er veel artikelen te vinden over reizen met jonge kinderen.

Tone of voice

De tone of voice is belangrijk voor Me-to-We, dit is wat hen onderscheidt. Me-to-We schrijft over ‘echte’ dingen die je als moeder met kinderen meemaakt. Het zijn niet altijd

rooskleurige artikelen, maar er wordt de waarheid geschreven. Soms zijn de artikelen ook wat schreeuwerig, maar er wordt de lezeres niets opgelegd. Me-to-We veroordeeld niet, alles mag. (van Erp, 2015).

Beeld

Me-to-We maakt bij elk artikel gebruik van beeld boven de kop van het artikel. Het is stockmateriaal, maar toch probeert de website bij elk artikel een passende foto te plaatsen. Beeld is belangrijk voor een blog, omdat het sneller wordt verwerkt door de hersenen en de informatie hierdoor beter blijft hangen. (Tom More, 2014). Naast dat Me-to-We gebruik maakt van stockmateriaal, wordt er sinds kort ook gebruik gemaakt van zelfgemaakt beeld.

Dit zijn tegeltjes met bestaande of zelfbedachte spreuken van moeders. Deze ‘tegeltjes’ doen het goed op de social mediakanalen van Me-to-We. (van Erp, 2015).

Afbeelding 3: tegeltje met spreuk. www.me-to-we.nl

Succesvolle content

De meest succesvolle rubrieken op de website zijn: zwangerschap, bevalling, kraamtijd en peuters. (van Erp, 2015). Hieronder volgt een opsomming van de drie meest succesvolle artikelen per rubriek van 25 februari 2015 tot en met 25 maart 2015, aan de hand van de gegevens uit Google Analytics.

Bevalling:

4. Ziekenhuisbevalling

28.383 paginaweergaven, 00:04:200 tijd op pagina, 79,82 bouncepercentage 5. Wat mensen denken en zeggen als je met keizersnede bent bevallen

25.427 paginaweergaven, 00:02:41 tijd op pagina, 84,31 bouncepercentage 6. Bevallingsverhaal: vijf dagen lang weeën

4.015 paginaweergaven, 00:04:50 tijd op pagina, 78,03 bouncepercentage Zwangerschap

4. Waarom een tweede zwangerschap zoveel anders is dan de eerste keer 10.056 paginaweergaven, 00:04:53 tijd op pagina, 77,03 bouncepercentage 5. Zwanger, deze irritante dingen krijg je er gratis bij

6. De laatste week van mijn zwangerschap, ineens overal striemen

4.005 paginaweergaven, 00:02:03 tijd op pagina, 71,41 bouncepercentage Kraamtijd

1. Deze 7 dingen heb je echt niet nodig als kersverse moeder

10.370 paginaweergaven, 00.02:37 tijd op pagina, 83,83 bouncepercentage 4. 25 dingen die elke kersverse moeder denkt

6.023 paginaweergaven, 00:02:04 tijd op pagina, 71,91 bouncepercentage 5. 15 momenten waarop je denkt: waar ben ik aan begonnen?

9.449 paginaweergaven, 00:02:56 tijd op pagina, 85,11 bouncepercentage Peuter:

4. Dit zijn de ongeschreven regels die peuters volgen

39.374 paginaweergaven, 00:02:18 tijd op pagina, 86,52 bouncepercentage 5. Spraakverwarring. Wat jij zegt en wat je peuter hoort.

6.553 paginaweergaven, 00:01:47 tijd op pagina, 72,43 bouncepercentage 6. Een verwende snotaap in huis, dit zijn de signalen

4.733 paginaweergaven, 00:02:05 tijd op pagina, 92,42 bouncepercentage Uit deze cijfers blijkt dat de rubriek ‘bevallingen’ veel bezoekers trekt.

Niet succesvolle content

De minder succesvolle rubrieken van Me-to-We zijn: eten, relatie, seks en lifestyle (producten). Verder wordt oudere content niet goed gelezen. Een verklaarbare reden hiervoor is dat de redactie van Me-to-We nog niet heel lang geleden begonnen is met het gebruiken van SEO en verwerken van linkjes in de artikelen. (van Erp, 2015). Nu zij dat wel doen is het voor hen gemakkelijker om gevonden te vonden via zoekmachines, ook wel organic search genoemd.

Conclusie

In dit hoofdstuk is er gekeken naar Me-to-We als bedrijf. Zo is er beschreven dat Me-to-We in de toekomst graag een instituut wil worden voor alle moeders in Nederland. Het is voor Me-to-We van groot belang dat zij de tone of voice behoudt, want dit is wat de website onderscheidt van andere website voor moeders. Me-to-We heeft twee soorten content op de website, de ‘nice to know’ en de ‘need to know’. De ‘nice to know’ artikelen zijn er om de bezoeker te vermaken. Dit gaat om humoristische opsommingen in het leven van moeders of sarcastische columns. De ‘need to know’ wordt geschreven om de bezoekster te helpen bij de opvoeding of in andere situaties. De artikelen uit de rubriek ‘bevallingen’ is de content die het best bezocht wordt. Verder worden de artikelen uit de rubrieken kraamtijd,

zwangerschap en peuters veel gelezen.

Doelgroepanalyse

In dit hoofdstuk wordt de doelgroep van Me-to-We beschreven. Wie is de doelgroep, wat zijn de demografische factoren, wat zijn hun interesses, wat zijn hun wensen en behoeften met betrekking tot online content?

Doelgroepomschrijving

Me-to-We richt zich op moeders tussen de 25 en 45 jaar oud, maar in feite draait het om de leeftijd van de kinderen. Me-to-We schrijft artikelen over de bevalling, kraamtijd en peuter en kleuters. De typische Me-to-We lezeres is een vrouw van 34 met twee kleine kinderen, woonachtig in een vinexwijk. Ze werkt twee dagen in de week en heeft samen met haar man een gemiddeld inkomen. (van Erp, 2015).

Doelgroepgrootte

De primaire doelgroep van Me-to-We bestaat uit moeders tussen de 25 en 45 jaar oud. In Nederland bevinden zich 2.149.830 vrouwen (CBS, 2015). Van al die vrouwen in Nederland, waren er 152.155 moeder in 2013. (CBS, 2013). Me-to-We richt zich dan wel op moeders, maar schrijft veelal over kinderen, daarom kan er ook wel gezegd worden dat de doelgroep van Me-to-We is: kinderen in de leeftijd van 0 tot 8 jaar oud. In Nederland bevinden zich 1.629.663 kinderen in die leeftijd (CBS, 2015).

Achtergrond doelgroep

Me-to-We richt zich op moeders, maar toch lijken vaders de website ook wel eens te bezoeken. 13,1% van de bezoekers in man, 86,1% is vrouw. De meeste bezoekers bevinden zich in de leeftijd van 25 tot 34 jaar oud, 54, 9% is 25 tot 34 jaar oud. (Google Analytics, 2015).

Afbeelding 5: geslacht bezoekers volgens Google Analytics: www.me-to-we.nl

Afbeelding 6: leeftijd bezoekers volgens Google Analytics: www.me-to-we.nl

Persona’s

Hieronder zijn twee persona’s te lezen die zijn opgesteld voor Me-to-We. De persona’s representeren personen uit de doelgroep. Een persona kan inzicht geven in wat de

je de klant (bezoeker) centraai wil zetten, voor een betere diensverlening is het gebruiken van persona’s erg handig. (Stephan van der Meer, 2014).

Mariëlle de Bruin Leeftijd: 31 jaar

Werk: salarisadministratie Flora Holland Woonplaats: Den Haag, Ypenburg Omschrijving:

Mariëlle woont al ruim 7 jaar samen met haar vriend Dennis. Ze ontmoetten elkaar in het uitgaansleven van Den Haag, toen Dennis daar was met een bedrijfsborrel. Hij werkt als inkoper voor farmaceutische producten, 40 uur per week. Mariëlle werkt op maandag, dinsdag en woensdagochtend. Meer uren wil ze niet werken, want ze vindt het fijn om veel tijd met haar twee kinderen door te brengen: Annemijn (4) en Joris (2). Op de dagen dat Mariëlle werkt past haar moeder of schoonmoeder op. Ze stuurt de kinderen niet naar een kinderdagverblijf, want dat vindt ze duur. Ook vindt ze het een fijn idee dat haar kinderen in veilige handen zijn bij familie. Toen Dennis en Mariëlle elkaar ontmoetten, woonde ze beiden nog in het stadscentrum van Den Haag. Met hun eerste kindje op komst verhuisden ze naar de vinexwijk Ypenburg in Den Haag. Ze wonen daar in een moderne tussenwoning, met een middelgrote achtertuin. De beslissingen over het interieur heeft Mariëlle genomen, vooral de kinderkamers zijn helemaal naar haar smaak. Ze heeft het naar haar zin op haar werk, maar is blij als de klok 5 uur slaat. Dennis moet een aardig stukje rijden van zijn werk naar huis, daarom zorgt Mariëlle ervoor dat het eten op tafel staat als hij thuiskomt. Ze is geen keukenprinses, maar haalt wel veel voldoening uit het koken. Ze probeert zo gezond mogelijk te koken, maar soms vindt ze het lastig om fijne recepten te vinden. De kinderen eten eerder, zo hebben ze wat samen. In haar vrije tijd zit Mariëlle veel op Facebook, ze vindt het leuk om op die manier contact te hebben met oude vrienden en ze volgt er merken om op de hoogte te blijven van het nieuws en leuke winacties. Op internet zoekt ze weleens naar artikelen over opvoeden, wanneer een van haar twee kinderen weer eens het bloed onder haar nagels vandaan haalt. De opvoedtips die ze dan tegenkomt doen haar goed, ook de herkenbare verhalen van andere moeders op fora stellen haar gerust. Ze leest graag boeken van Heleen van Royen en Saskia Noort, die liggen op haar nachtkastje. ’s Avonds kijkt ze naar realitysoaps op RTL5 en RTL Late night. Op de dagen dat ze vrij is onderneemt ze graag dingen met haar kinderen: naar de kinderboerderij, pannenkoeken bakken of een stuk fietsen, maar daar heeft ze niet altijd zin in.

Maureen van Drongelen Leeftijd: 27

Woonplaats: Heiloo Werk: niet

Omschrijving:

Maureen heeft ooit een opleiding Communicatie (HBO) gevolgd en na haar studie werkte ze drie jaar als copywriter bij een reclamebureau. 3 jaar geleden trouwde ze met Jasper (34) en trok bij hem in. Ze wonen in een rijtjeshuis in Heiloo in een kindvriendelijke buurt. Na een jaar getrouwd te zijn raakte Maureen zwanger van een jongetje. Het moederschap bevalt haar goed en ze heeft ervoor gekozen om thuis te blijven. Maureen wil graag meer kinderen en wil graag een moeder zijn die er altijd voor haar kinderen is. Ze is niet van plan de komende jaren weer aan het werk te gaan. Dit vindt Jasper prima. Hij verdient genoeg geld om voor Maureen hun zoontje te zorgen. Maureen vindt het fijn als haar zoontje slaapt even te ontspannen met een kop thee en de iPad op schoot. Ze heeft een aantal vaste websites die ze dan bezoekt. Zo kijkt ze even of er op de website van H&M nog leuke kleding te vinden is, kijkt ze op Smulweb voor een lekker receptje die avond en leest ze graag blogs van moeders. Het moederschap bevalt haar goed, maar soms vindt ze het een grote geruststelling om te lezen dat ze niet de enige is die weleens verlangt naar de tijd zonder kind. Maureen zorgt voor het hele huishouden. Ze maakt schoon, doet de boodschappen en kookt. ’s Avonds legt haar man hun zoontje op bed, en kan Maureen tot rust komen.

In document Conversie optimalisatie van Me-to-We.nl (pagina 114-123)