• No results found

Online enquête

In document Conversie optimalisatie van Me-to-We.nl (pagina 99-110)

Wanneer er behoefte is aan cijfermatige informatie, wordt er gebruik gemaakt van

kwantitatief onderzoek. Een kwantitatief onderzoek kenmerkt zich door een gestructureerde vragenlijst (Zie hoofdstuk 2.2.6). Online onderzoek is een handig en veelgebruikt middel om onderzoeksgegevens te verzamelen. (Alles over marktonderzoek, z.j.).

Tijdens dit onderzoek is er gekozen voor een online enquête omdat het snel is. Voor dit onderzoek is er 6 maanden de tijd om informatie te vergaren en tot een gedegen advies te komen. De antwoorden worden automatisch ingevuld in bijvoorbeeld Excel, waardoor een snelle verwerking mogelijk is. Een snelle manier van informatie vergaren is daarom erg handig. Bij Me-to-We is er weinig budget, dit is ook een van de redenen waarom er gekozen is voor een online enquête; de kosten hiervan zijn namelijk laag. Er is te weinig kennis in huis om ingewikkelde onderzoeksmethoden te gebruiken, de hulpmiddelen voor een online enquête zijn eenvoudig te gebruiken. Tevens is deze vorm van onderzoek

gebruiksvriendelijk voor de respondent. Ze hoeven het huis niet uit en kunnen de enquête binnen 10 minuten invullen. Aangezien de doelgroep van Me-to-We uit moeders bestaat is

het voor hen fijn dat zij niet te veel tijd kwijt zijn aan deze vorm van onderzoek. Een nadeel van online enquetes is dat er geen mogelijkheid is tot het uitdiepen van individuele gedachten (Alles over marktonderzoek, z.j.). Het wordt echter wel mogelijk om door te vragen tijdens de panelgesprekken (zie hoofdstuk 2.3).

De reden waarom er gekozen is voor een online enquête, is omdat er nog weinig informatie bekend is over de doelgroep van Me-to-We. Voor het onderzoek is het van belang om duidelijk te hebben wie de doelgroep is en wat de interesses zijn. Door middel van een enquête wordt er duidelijk wat de gemiddelde leeftijd van de doelgroep is, wat de interesses zijn en wat voor levensstijl zij hebben, wat voor opleiding zij genoten hebben, hoeveel kinderen zijn hebben, wat voor artikelen zij graag lezen, etc.

Steekproef

De totale doelgroep (populatie) van Me-to-We bestaat uit: 323.496 personen. Dit zijn moeders in de leeftijd van 25 tot 45 jaar oud. (CBS, 2013). Bij een populatie van zoveel personen, moeten er volgens de steekproefcalculator voor een betrouwbaarheidsniveau van 90% moeten 270 personen de enquête invullen. (Alles over marktonderzoek, 2015). Per dag zijn er ongeveer 3000 gebruikers actief op Me-to-We.nl, per maand wisselt dit tussen de 300.000 en de 600.000. (Google Analytics, Me-to-We, 2015). Naar verwachting is het mogelijk om minimaal 270 personen de enquête in te laten vullen.

Uitzet online enquête

De doelgroep van Me-to-We bevindt zich op meerdere plekken, waaronder op de website en op social media, zoals hun Facebookpagina en Instagram. Er is gekozen om de enquête op twee manieren aan te bieden, namelijk: via de website en via de Facebookpagina. Door het aanbieden van de enquête via de website wordt meteen de goede groep respondenten bereikt. Zij zien de website, hebben deze gebruikt en hebben inmiddels ondervonden of zij deze website en de artikelen waardeerden ja of nee. Via Facebook is het lastiger om deze groep respondenten te bereiken. De Facebookpagina van Me-to-We is een ‘open’ pagina die door iedereen ‘geliked’ kan worden. Dit hoeven dus niet vaste lezeressen van Me-to-We te zijn. Daarom is het mogelijk dat de respondenten die de enquête via Facebook invullen niet voldoen aan de selectiecriteria (zie 2.2.3 Selectiecriteria). Toch kies ik ervoor om de enquête ook via Facebook aan te bieden, omdat de doelgroep wellicht niet elke dag op de website van Me-to-We kijkt. Door het aankondigen op Facebook zullen alle 13.000 volgers op de hoogte zijn van de enquête. Hier wordt gebruik gemaakt van de sneeuwbalmethode. Tijdens het verspreiden van de enquête wordt gebruik gemaakt van het netwerk van Me-to- We. (Verhoeven, 2012).

Selectiecriteria

De ingevulde enquêtes zullen worden nagekeken en gefilterd, totdat er genoeg enquêtes ingevuld zijn door respondenten die tot de doelgroep behoren. De selectiecriteria zijn opgesteld aan de hand van de DESTEP-analyse. Het is een middel waarmee een beeld verkregen kan worden van de externe omgeving waarin een organisatie actief is.

(Intermarketing, z.j.). Niet al deze factoren zijn van toepassing voor de selectiecriteria van de respondenten. De opgestelde selectiecriteria zijn: de respondent is een vrouw, heeft één of meerdere kinderen, kent de website van Me-to-We en bezoekt deze regelmatig.

Ingevulde enquêtes door respondenten die niet aan deze criteria voldoen zullen als ongeldig verklaard worden.

Werving respondenten

Vandaag de dag krijgen mensen vaak de uitnodiging of ze mee willen werken aan een onderzoek, daarom is het van belang de personen te motiveren. Dit kan gedaan worden door een pakkende uitnodiging te schrijven. Ook is het belangrijk de respondenten te laten weten dat hun bijdrage aan het onderzoek belangwekkend is. Uiteraard wordt er ook in de tekst vermeld dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met de gegevens. Om de respondenten te bedanken voor hun deelname, worden er onder de deelnemers 2 DVD’s verloot van Mees Kees op de Planken. De respondent kan zelf aangeven hieraan mee te willen deelnemen, door na het invullen van de enquête het e-mailadres achter te laten. (Verhoeven, 2012). Ik zet de enquête open vanaf 1 april. Als ik na een week nog niet genoeg ingevulde enquêtes heb, laat ik de enquête nog een week openstaan.

Uitkomsten enquête verwerken

De uitkomsten van de enquêtes zullen worden verwerkt in Typeform, een online programma waar de enquête mee gemaakt wordt. Nadat er genoeg ingevulde enquêtes binnen zijn is er de mogelijkheid om de uitkomsten te zien.

Vragenlijst

Ben jij een echte Me-to-We fan en bezoek je de website regelmatig? Jij kunt Me-to-We nu helpen op weg naar een verbeterde website. We hebben slechts drie minuten van je tijd nodig. Met het invullen van deze enquête maak je ook nog eens kans op een DVD van Mees Kees op de Planken!

*Uiteraard wordt er vertrouwelijk omgegaan met de gegevens 19. Wat is je geslacht?

Man/vrouw 20. Hoe oud ben je?

F. 20-25 G. 25-30 H. 35-40 I. 40-45 J. 45 of ouder

21. Hoeveel kinderen heb je? (Indien je geen kinderen hebt, vul dan 0 in). __________

22. Hoe oud zijn je kinderen? A. Ik ben zwanger

F. Baby (tot 18 maanden) G. Peuter

H. Schoolgaand kind I. Ik heb geen

23. Wat is je hoogst genoten opleiding? A. MAVO B. HAVO C. VWO D. MBO E. HBO F. WO G. Master

24. Hoeveel dagen werk je? G. 1 dag in de week H. 2 dagen in de week I. 3 dagen in de week J. 4 dagen in de week K. 5 dagen in de week L. Ik werk niet

25. Welke websites over ouderschap en opvoeding bezoek je naast Me-to-We.nl? F. oudersonline.nl

G. ouders.nl H. famme.nl I. jmouders.nl J. Anders, namelijk:

26. Wat zijn je favoriete onderdelen op Me-to-We.nl? F. De rijtjesartikelen

H. Artikelen over voeding I. Artikelen over reizen/uitjes J. De eerlijke columns

27. Waarover zou je graag meer lezen? I. Opvoeding

J. Relatie/seks K. Voeding L. Reizen/uitjes M. Moederschap N. Moeders met kleuters O. Moeders met peuters

P. Moeders met oudere kinderen

28. Lees jij de nieuwste artikelen op de homepage van Me-to-We of zoek je gericht in de zoekbalk?

A. Ik zoek dingen waarover ik graag wil lezen B. Ik lees de nieuwste artikelen op de homepage 29. Zou je een reis met je kinderen buiten Europa overwegen?

C. Ja D. Nee

30. Wat is jullie gezamenlijk inkomen? E. Minder dan 30.000 euro

F. Tussen de 30.000 en 40.000 euro G. Tussen de 40.000 en 50.000 euro H. Meer dan 50.000 euro

13. Wil je kans maken op die DVD van Mees Kees op de planken? Vul hier je e-mail in. Met winnaars wordt persoonlijk contact opgenomen.

____________________________

Panelgesprek

Het belangrijkste doel van een panelgesprek is het leren kennen van de opvattingen van de deelnemers over een bepaald thema. (Scholen met succes, z.j.). Tijdens een panelgesprek kun je heel gedetailleerd vragen stellen en op deze manier specifieke informatie verkrijgen. (Universiteit Twente, z.j.). Een panelgesprek is een vorm van kwalitatief onderzoek, waarbij je op zoek bent naar achterliggende motieven en meningen. Bij een panelgesprek wordt gebruik gemaakt van een gesprekspuntenlijst. (Alles over marktonderzoek, z.j.).

Het houden van panelgesprekken is een verstandige keuze voor dit onderzoek, omdat op deze manier de meningen van de doelgroep goed naar voren komen. De respondenten kunnen tijdens de paneldiscussie op elkaar reageren. Dit is fijn, want tijdens de enquête heeft de respondent geen mogelijkheid gehad om haar mening te uiten. Tijdens een paneldiscussie is er geringe sprake van beïnvloeding door de interviewer. Voor het onderzoek voor Me-to-We is dat van belang, omdat er een duidelijk beeld verkregen moet worden van de wensen en behoeften van de doelgroep. Omdat er voor dit onderzoek weinig tijd is, is een paneldiscussie een goede vorm van onderzoek doen. De onderzoeksresultaten zijn bij een paneldiscussie snel beschikbaar. In ongeveer 2 uur tijd wordt informatie van 5 respondenten verkregen. (Right marktonderzoek, z.j.). De doelgroep kan zo ook de wensen en behoeften duidelijk maken. Er kan zo worden achterhaald welke positieve punten er zijn en waar de respondent bijvoorbeeld moeite mee heeft. (Alles over marktonderzoek, z.j.). Me-to-We heeft nog nooit een panelgesprek gehouden met de doelgroep en heeft nooit contact gehad met de doelgroep om te achterhalen wat hun wensen en behoeften zijn, door het houden van een panelgesprek kan dit in kaart gebracht worden. Een nadeel van panelgesprekken is dat de respondentengroep klein is en de resultaten niet gelden voor de gehele steekproef, daarom is er ook gekozen om een enquête te houden. (Irene E Steens en Charlotte Oude Alink, 2013).

Respondenten

Voor het panelgesprek worden 5 á 8 vrouwen uit de doelgroep uitgenodigd. Voor het panelgesprek zijn niet meer mensen nodig, omdat het indicatief is. Bij respondent nummer 8 hoor je niets nieuws meer en heb je 80% van de pijnpunten al duidelijk. (S. Krug, 2009). Selectiecriteria

De selectiecriteria zijn opgesteld aan de hand van de DESTEP-analyse. De opgestelde selectiecriteria zijn: de respondent is een vrouw, heeft één of meerdere kinderen in de leeftijdscategorie van 0-8 jaar oud, kent de website van Me-to-We en bezoekt deze regelmatig.

Werving

Onlangs heeft Me-to-We een fotoshoot gehouden met moeders en hun kinderen op de redactie. Hier kwamen erg veel reacties op binnen. Hieruit blijkt dat de doelgroep van Me-to- We het leuk vindt om langs te komen op de redactie en ergens aan mee te werken. Voor het vinden van een groep respondenten zal Me-to-We een oproep op de website plaatsen, met de vroeg wie het leuk lijkt om een middag langs te komen op de redactie van Me-to-We, om te praten over de website en om andere lezeressen te ontmoeten.

Verwerking

De informatie die verkregen wordt uit de panelgesprekken wordt opgenomen op video. Tevens wordt er een voiceclip van gemaakt, daarom heb ik tijdens dit deel van het onderzoek een camera nodig. De voiceclip kan met een iPhone gemaakt worden. De uitkomsten uit het gesprek worden meegenomen naar het advies. Tevens worden de wensen door vertaald naar het eindproduct.

Topiclist Introductie:

- Voorstelronde: leeftijd, aantal kinderen, leeftijd kinderen, favoriete websites/applicaties - Wanneer maak jij gebruik van internet? (hele dag, alleen ’s avonds, etc.)

- Hoe maak je gebruik van internet (smartphone, tablet, laptop) Me-to-We:

- Waarom vind je Me-to-We leuk? - Waarom bezoek je Me-to-We?

- Waar denk je aan als je aan Me-to-We denkt? - Wat vind je van de website?

- Wat zou jij veranderen aan de website? Beeld:

- Welke websites spreken jou aan wat betreft beeld?

- Wat vind je van het beeld dat Me-to-We gebruikt? (voorbeeld) Content:

- Wat lees je graag op Me-to-We?

- Waarover zou je graag meer willen lezen?

- Wat voor soort teksten vind je fijn om te lezen op blogs? En waarom? (lang, kort). - Wat vind je van teksten met tussenkopjes?

- Wat vind je van linkjes in de tekst?

- Wat doe je als je klaar bent met het lezen van een artikel?

- Vind je het makkelijk om artikelen te vinden die bij jouw situatie passen? (zwanger, moeder van peuter).

Functionaliteit:

- Zou je het leuk vinden om met anderen te kunnen praten/discussiëren onder de artikelen? - Wat mis je nog op de website?

Interviews

Voor dit onderzoek worden persoonlijke, mondelinge interviews gehouden met experts op het gebied van succesvolle blogs of websites voor moeders, op het gebied van succesvolle websites in het algemeen en over conversiedoelen behalen.

Deze vorm van onderzoek sluit goed aan bij de andere vormen van onderzoek die worden uitgevoerd voor Me-to-We. Bij de enquête, het panelgesprek en de usabilitytest wordt de nadruk vooral gelegd op de kennis van en het contact met de doelgroep. Nog niet alle kennis over onderwerpen is opgeschreven. Recente ontwikkelingen in onderzoek, maar ook meningen en achtergronden zijn niet altijd in literatuur te vinden, daarom kan het houden van interviews een uitkomst bieden (Rijksuniversiteit Groningen, 2012).

Tijdens de interviews is er de mogelijkheid tot doorvragen, waardoor er informatie naar boven kan komen tijdens het interview. Er kan meer meer informatie naar boven komen dan wanneer het bedrijf of de expert een rapport zou publiceren. Ook kan er tijdens de

interviews een eventueel inzicht in toekomstige ontwikkelingen verkregen worden. De nadelen van deze interviews kunnen zijn dat je als interviewer suggestieve vragen stelt, waardoor je niet de informatie krijgt die je wilt. (James D. Underwood, 2013).

Experts

Een expert is een webredacteur of blogger bij een succevolle website of conversie optimalisatie specialist. Er zal online gezocht worden naar succesvolle blogs of websites, waarna er contact wordt opgenomen met de eigenaar. Ook de conversie optimalisatie specialisten zullen online gezocht worden.

Verwerking

De interviews zullen worden opgenomen met een voicerecorder, verder zullen er korte aantekeningen gemaakt worden met belangrijke steekwoorden. Het interview wordt opgenomen, zodat de informatie op elk moment te raadplegen is.

De informatie die voortkomt uit de interviews wordt gebruikt om een professioneel en gedegen advies te geven voor de nieuwe website van Me-to-We. Er zal niet alleen

uitgegeaan worden van de uitkomsten van de interviews. Deze zullen gecombineerd worden met de uitkomsten uit de enquete, de panelgesprekken en de usabilitytest.

Topiclijst

De vragenlijst zal per interview verschillen, toegepast op het onderwerp. Hieronder zijn verschillende topics te lezen, waarover gesproken zal worden tijdens de interviews. Functie:

- Wat is je functie?

- Welke taken vallen onder je functie?

- Hoe vaak wordt er gecommuniceerd met de doelgroep om alles up-to-date te houden? - Hoe blijf je zelf up-to-date van ontwikkelingen in je vakgebied?

Conversiedoelen:

- Wat zijn de conversiedoelen van jullie website?

- Hoe zorgen jullie ervoor dat deze conversiedoelen worden behaald? - Wat zijn belangrijke punten om op te letten om conversiedoelen te halen? Content:

- Hoe zorgen jullie ervoor dat de bezoeker zoveel mogelijk content leest en blijft doorklikken?

- Hoe houden jullie de bezoeker op de website?

- Hoe zorgen jullie ervoor dat de tone of voice de bezoeker blijft prikkelen? - Hoe houden jullie de lezer betrokken bij de website?

Trends:

- Wat zijn op dit moment trends op het gebied van online blogs? - Wat zijn op dit moment trends op het gebied van online content?

- Wat moet je volgens jou doen om je te kunnen onderscheiden van andere succesvolle websites?

- Hoe gaan jullie met de trends mee?

Usabilityonderzoek

Met een usabilitytest is het mogelijk te achterhalen op welk moment, waar en waarom bezoekers vastlopen tijdens het gebruik van een website, tevens wordt inzicht verkregen in de verwachtingen van een bezoeker. Via de test worden knelpunten en problemen vastgesteld zodat deze verbeterd kunnen worden. Tijdens het usabilityonderzoek wordt er

gedaan aan ‘user testing’. Aan de respondenten wordt gevraagd om uiteenlopende opdrachten uit te voeren op de website. Ook wordt er gebruik gemaakt van ‘memory- /designtest, ook wel de ‘5 seconden test’ genoemd. Het doel hiervan is dat de respondent 5 seconden naar het scherm mag kijken, waarna het scherm wordt weg geklikt. Hierna moeten de respondenten hier vragen over beantwoorden. Hierdoor krijg je inzicht in wat een webpagina oproept bij de bezoeker en of zij het doel van de pagina begrijpen. Ook wordt er gedaan aan ‘user feedback’, waarbij de respondenten de mogelijkheid wordt gegeven om feedback op de website en/of artikelen te geven. Zo kan de website gebruiksvriendelijker en overzichtelijker maken. (Geoffrey Vermeulen, Emerce, 2013). Het doen van een usabilitytest is van belang voor dit onderzoek, omdat het een betrouwbare manier is van onderzoeken. De respondenten worden niet door elkaar beïnvloedt. (Tory Dunn, z.j.). Een nadeel van deze methode is dat het in een ‘laboratorium’ gedaan zal worden, wat gebruikers weghaalt uit hun vertrouwde omgeving, hierdoor kunnen de respondenten zich anders gedragen dan normaal. (Lonneke Theelen, 2012). Deze vorm van onderzoek geeft duidelijk handvatten voor verbeteringen. Minimaal 80 procent van de gebreken komen zo naar voren (De Internet Scorecard, 2009).

De usabilitytest zal gehouden worden als laatste techniek tijdens dit onderzoek om het advies en de verbeteringen op de website te valideren bij de doelgroep. Op deze manier wordt duidelijk of de nieuwe website de doelgroep aanspreekt en of er nog eventuele knelpunten zijn die verbeterd moeten worden.

De respondenten

Voor het usabilityonderzoek worden wederom mensen gebruikt uit de doelgroep, echter zijn dit niet dezelfde respondenten die gebruikt zijn voor het panelgesprek. Wel zullen de respondenten dezelfde kenmerken hebben, zoals: geslacht, leeftijdscategorie, bekendheid met de website, etc. Voor de usabilitytest zijn 5 respondenten nodig. Volgens Steve Krug, een gebruiksvriendelijkheidexpert, heb je slechts 3 testpersonen nodig, terwijl Jakob Nielsen, een bekend consultant op het gebied van gebruiksvriendelijkheid op websites, het over 5 testpersonen heeft. Nielsen gaat ervan uit dat je met 5 testpersonen 75% van de problemen op de website achterhaalt. (Frankwatching, 2012).

Werving

Zoals gezegd in 2.3.2. bleek uit een fotoshoot op de redactie dat de lezeres van Me-to-We het leuk vindt om mee te helpen bij het verbeteren van de website, e.d. Om 5 respondenten te vinden voor de usabilitytest, zal Me-to-We een oproep plaatsen op haar website, waarin uitgelegd wordt wat de bedoeling is van de test.

Benodigdheden

Voor de usabilitytest zal ik het testlokaal op de Hogeschool van Amsterdam afhuren voor een ochtend of middag. In dit lokaal kan ik naast de testpersoon zitten terwijl zij de taken voltooid op de website. Mijn opdrachtgever kan ook aanwezig zijn bij de test, gezien het lokaal wordt gesplitst door een glazen wand. Barbara van Erp, de opdrachtgever, kan daar zitten en meekijken en luisteren. De testen worden gefilmd, zodat er later nog eens naar gekeken kan worden. De uitkomsten worden genoteerd en deze worden gebruikt om het prototype te verbeteren.

Takenlijst/scenariolijst

Hieronder is het testscript te lezen voor de usabilitytest. (Steve Krug, 2010). Deze eerste fase wordt gebruikt om de respondent te laten wennen aan de testsituatie. Vervolgens wordt het natuurlijke surfgedrag van de bezoeker achterhaald. (De Internet Scorecard,

Hallo, _____

Mijn naam is Sanne van Reek en ik ga vandaag samen met jou deze usabilitytest uitvoeren. Je weet waarschijnlijk al waarom je hier bent, maar voor de duidelijkheid vertel ik het nog een keer: voor Me-to-We doen wordt er op dit moment onderzoek gedaan voor een

In document Conversie optimalisatie van Me-to-We.nl (pagina 99-110)