• No results found

Deskresearch – Concurrentieanalyse

De concurrentieanalyse geeft inzicht in de concurrenten van Me-to-We. Door het analyseren van deze concurrenten aan de hand van sitescans komen er sterke punten van

concurrenten naar voren, waar Me-to-We van kan leren. Ook zwakke punten komen naar voren, daar kan Me-to-We juist op inspelen. Uit de enquête die is ingevuld door 719 respondenten is gebleken welke websites de doelgroep graag bezoekt. De twee internationale, indirecte concurrenten zijn websites die Me-to-We graag gebruikt als inspiratie. De concurrenten die worden geanalyseerd zijn: Oudersonline.nl, Famme.nl, Oudersvannu.nl, Wij.nl en nog twee internationale, indirecte concurrenten:

Scarymommy.com en Huffingtonpost.com

10.1 Criterialijst sitescan

Aan de hand van eigen inbreng en een lijst met criteria van Tribal Marketing is er een criterialijst samengesteld waarmee de concurrenten van Me-to-We geanalyseerd kunnen worden. (van Helvoort, L. 2009). Per analyse wordt de score weergegeven met een groene, oranje of een rode kleur. Groen geeft weer dat het criterium in orde is, oranje geeft aan dat de score gemiddeld is en rood geeft aan dat de website slecht presteert op dit criterium. Hieronder zijn de belangrijkste bevindingen uit de sitescans per concurrent weergegeven. De criterialijst en de sitescans zijn terug te vinden in bijlage 17.2.2.

10.1.1 Oudersonline.nl

Oudersonline.nl heeft duidelijke en informatieve teksten die doelgroepgericht geschreven zijn. De content is up-to-date, elke dag komen er ongeveer twee nieuwe artikelen online. De spelling- en grammatica op de website is juist. De website is chaotisch vormgegeven en het is voor de bezoeker niet duidelijk waar de artikelen te vinden zijn, onder andere omdat de navigatiebalk niet op de gebruikelijke plek te vinden is (bovenaan de pagina). Er zijn weinig call to actions. De website maakt geen professionele indruk. De bezoeker krijgt de

mogelijkheid tot interactie door het forum. 10.1.2 Famme.nl

Famme.nl biedt beknopte en relevante informatie, de content is doelgroepgericht geschreven. De gebruikte koppen zijn dekkend, de bezoeker weet meteen waar het over gaat. De content is up-to-date, er worden elke dag ongeveer drie nieuwe berichten online geplaatst. Er zijn weinig advertenties aanwezig op de website. Er is veel vermakelijke content en weinig informatieve content. De spelling- en grammatica is juist. De lay-out is overzichtelijk, er is een duidelijke navigatie, maar het conversieproces op de website is onduidelijk. De website oogt verzorgd en het beeldgebruik is van hoge kwaliteit.

10.1.3 Oudersvannu.nl

Oudersvannu.nl toont chaotisch. De content is doelgroepgericht geschreven en de spelling- en grammatica op de pagina is juist. Per dag worden er gemiddeld vijf nieuwe berichten online gezet. De aanwezige advertenties op de pagina zijn storend. De bezoeker kan makkelijk over de pagina navigeren, echter het conversieproces is onduidelijk. Er zijn geen call to actions en het doorklikken wordt niet gestimuleerd. Op de website bevindt zich een ‘error’, waardoor je als bezoeker niet verder kunt.

10.1.4 Wij.nl

Wij.nl biedt vooral informatieve content. De lay-out is chaotisch, hetzelfde geldt voor de navigatie. Wel wordt er op de website goed gebruik gemaakt van call to actions. De website heeft geen professionele en verzorgde uitstraling, er wordt niet dagelijks nieuwe content geplaatst.

10.2 Internationale indirecte concurrenten

In deze concurrentieanalyse worden tevens twee internationale indirecte concurrenten meegenomen. Dit zijn twee Engelse websites met dezelfde doelgroep als Me-to-We, een daarvan: Scarymommy.com hanteert dezelfde invalshoeken en tone of voice als Me-to-We. The Huffington Post heeft dezelfde doelgroep als Me-to-We en dient als inspiratiebron. 10.2.1 Scarymommy.com

Op de homepage van Scarymommy.com is weinig informatie te vinden. Het is een simpele website met een overzichtelijke lay-out. Er is geen navigatie, duidelijk conversieproces of een zoekfunctie aanwezig. Er is een mogelijkheid tot interactiviteit, want onder elk bericht kan er gereageerd worden door de lezer. Het is vooral amusante content, deze is doelgroepgericht geschreven.

10.2.2 Huffington Post

De informatie op deze website is doeltreffend en relevant. Het zijn vooral informatieve teksten, maar ook deze zijn vermakelijk geschreven. De lay-out is rommelig en er is geen duidelijk conversieproces. Er is een zoekfunctie aanwezig, maar dan krijgt de bezoeker ook content van andere onderdelen van the Huffington Post te zien.

10.3 Conclusie

In dit hoofdstuk zijn de directe en indirecte concurrenten van Me-to-We geanalyseerd aan de hand van sitescans. Hieruit is gebleken hoe de concurrenten van Me-to-We presteren op verschillende vlakken, zoals: inhoud en stijl, usability, design en techniek. Uit de analyse blijkt dat alle websites doelgroepgerichte content schrijven en weten wat er binnen de

doelgroep speelt. Niet alle websites zijn gebruiksvriendelijk, zo is de lay-out van

Oudersonline chaotisch en is het er voor de bezoeker niet meteen duidelijk waar hij of zij content kan vinden. Ook maken weinig van de concurrenten gebruik van duidelijke call to actions. Elke website van de concurrenten is te gebruiken met verschillende browsers en bijna alle concurrenten maken gebruik van een responsive design, waardoor de website ook mobiel te gebruiken is. Alleen Oudersonline.nl heeft geen responsive design. Op Wij.nl en Oudersonline.nl is er de mogelijkheid tot interactie, omdat de doelgroep hier kan reageren op berichten of kan discussiëren.