• No results found

Deskresearch – Conversie optimalisatie In dit hoofdstuk wordt de term conversie optimalisatie beschreven Er wordt ingegaan op de

functie van conversie optimalisatie, hoe je als bedrijf je conversie kunt verhogen en wat in 2015 de belangrijkste ontwikkelingen zullen zijn. Verder wordt er gekeken naar wat Me-to- We zou kunnen veranderen aan de content om de conversiedoelen te behalen.

9.1 Conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie richt zich op controle van de bezoekers. De website is zo ingericht dat de bezoeker een bepaalde actie moet doen, op deze manier kan er het maximale uit een website gehaald worden met het huidige verkeer (Qualaroo, z.j.). Een conversie is dat de bezoeker doet wat jij wilt dat de bezoeker doet (Internet Scorecard, 2009). Dit kan zijn: het inschrijven voor de nieuwsbrief, meer artikelen lezen, doorklikken op de website, etc. Conversie optimalisatie is het systematisch verhogen van de conversiekracht van de website door middel van gericht testen. (Onetomarket, z.j.).

Conversie optimalisatie is niet gissen of doen wat andere websites goed doen. Allereerst dient er kwantitatief onderzoek gedaan te worden, gevolgd door kwalitatief onderzoek. Conversie optimalisatie zorgt niet voor meer bezoekers, maar het zorgt ervoor dat de huidige bezoeker acties op de website verricht. (van der Linden, A. z.j.).

Je kunt een website zien als een trechter. Elke bezoeker die binnenkomt op de website bevindt zich bovenin de trechter. Om tot een conversie te komen, in het geval van Me-to- We: meerdere artikelen lezen, zal de bezoeker enkele stappen moeten ondernemen. Bij elke stap die genomen wordt, bestaat de kans dat de bezoeker de website vroegtijdig verlaat. (Zoon, M. 2011).

Soms is het voor een bezoekers niet duidelijk waar zij heen moeten op een website. Ze kunnen de knop om een product te kopen niet vinden, ze willen nog een artikel lezen en weten niet waar de andere artikelen te vinden zijn, etc. Er ontbreekt dan een duidelijke ‘call to action’. Dit is een actie waarvan de website wil dat een bezoeker die uitvoert. Het is belangrijk dat elke pagina een ‘call to action’ heeft. Een manier om een ‘call to action’ duidelijk te maken, is door deze op twee plekken aan te bieden. Bijvoorbeeld boven en onder een artikel. (Husmann, F. 2013).

9.2 Content optimalisatie

De overtuigingskracht van een website zit voor het grootste deel in de teksten op de website. Eén van de grootste succesfactoren van een website is de content (Smits, G. & Steins Bisschop, J. 2009). Met teksten onderscheidt een website zich van concurrenten. Het is belangrijk om constant aantrekkelijke en relevante content aan de website toe te voegen. Om content te schrijven die de doelgroep aanspreekt is het van belang om te weten wat de doelgroep graag leest. (Hoogenraad, B. 2011).

De kwaliteit van content is lastig vast te stellen. Voor een deel is de kwaliteit af te lezen aan de populariteit van een artikel, hoeveel paginaweergaven het artikel heeft gehad en hoe lang de bezoeker op de pagina was. Voor het andere deel kun je de kwaliteit bepalen door je als schrijver te houden aan onderstaande punten:

§ Kort en krachtig geschreven.

§ Maak teksten ‘scanbaar’ (door het gebruik van tussenkoppen, bulletpoints, etc.).

§ Schrijf in korte alinea’s en zorg voor informatieve koppen. § Begin altijd met de kern van de boodschap.

§ Gebruik waar mogelijk opsommingen.

§ Schrijf gelaagd; op het hoogste niveau kort en krachtig. Pas op diepere niveaus in de website wordt het volledige verhaal getoond. (Geert-Jan Smits en Joost Steins Bisschop, 2009).

9.3 Conversie verhogen

Voor een bedrijf dat de conversie wil verhogen, is het van belang om eerst de huidige conversieratio te bepalen. Door dit te doen wordt er een duidelijk overzicht gecreëerd van de huidige situatie van de website. Nadat dit duidelijk is geworden, is het van belang om in de volgende stap in de schoenen van de bezoeker te gaan staan, zodat er een duidelijk beeld verkregen wordt van wat de bezoeker te zien krijgt. (Kaushik, A. 2006).

Er is een aantal punten waar een bedrijf zich op kan richten om de conversie te verhogen: § Is de ‘call to action’ duidelijk en is deze makkelijk te vinden op de website? § Is het beeldgebruik relevant, goed geplaatst, duidelijk en uniek? Of leidt het te

veel af. Is er onnodige tekst op de website?

§ Is de usability in orde? Kunnen de bezoekers zich gemakkelijk op de website navigeren. Houdt de website overzichtelijk en makkelijk in gebruik.

§ Is de SEO actueel, relevant en nauwkeurig? Als er geen nauwkeurige titels, keywords en meta data worden gebruikt bestaat er de kans dat de verkeerde

bezoekers worden aangetrokken tot de website. Zij zullen de website vroegtijdig verlaten. (Kaushik, A. 2006).

Tevens is een verhoogde conversie te behalen door de volgende punten toe te passen op de website:

§ Relevantie – In hoeverre is er een match tussen de content van de pagina en wat de bezoeker verwacht te zien? Zorg ervoor dat de content de doelgroep

aanspreekt.

§ Helderheid – Hoe duidelijk is de waardepropositie, centrale boodschap en call-to- action? Maak de USP’s duidelijk. Een bezoeker die via een zoekmachine

binnenkomt, blijft gemiddeld zeven seconden op de website. In die seconden krijgt de bezoeker een duidelijk beeld. Het is van belang dat de bezoeker meteen ziet waar de website voor staat.

§ Afleiding – Wat is het eerste wat de bezoeker ziet op de pagina? Ondersteunt dit het algemene doel van de pagina of schaadt het?

§ Urgentie – Waarom zouden de bezoekers overgaan tot actie? Wat voor prikkels, aanbiedingen, toon en presentatie zal de bezoeker bewegen om over te gaan tot actie? Maak het de bezoeker makkelijk en vertel wat hij moet doen. Communiceer duidelijke ‘call to actions’. (Bouman, M. 2014), (KISSmetrics, 2013).

9.4 Trends in conversie optimalisatie

Personalisatie

In 2015 zal conversie optimalisatie vooral gericht zijn op personalisatie. Veel websites richten zich nog op de massa. Hoe meer data er wordt verzameld, des te beter de content op de website aangepast kan worden aan de individuele bezoeker. (Toonders, J. 2015) Laadsnelheid

Ook krijgt de laadsnelheid van de website meer aandacht. Elke seconde wachten op een website telt en kan ervoor zorgen dat je een bezoeker kwijtraakt. Kort gezegd: het kost je een conversie. (Toonders, J. 2015).

Mobiel gebruik

Het mobiel gebruik groeit nog steeds, daarom is het van belang om tijdens conversie optimalisatie ook rekening te houden met hoe de website eruit ziet op een mobiel apparaat. Het is van belang om voor een adaptive design te kiezen. Een adaptive design gaat nog een stap verder dan een responsive design. Niet alleen de vormgeving en de content is

aangepast, maar ook de functionaliteit van de website wordt aangepast aan de gebruiker. De website past zich dan aan op het tijdstip. Bijvoorbeeld: einde van de middag, artikelen over recepten. Begin van de avond, artikelen over naar bed gaan. (Toonders, J. 2015).

Duidelijke ‘Call To Actions’

Call to actions moeten prominent aanwezig zijn om de aandacht van de bezoeker te trekken. Ze moeten groot genoeg zijn om op te merken en ze moeten in het gezichtsveld van de bezoeker geplaatst worden. 90% van de bezoekers die de slogan op een website leest, zien ook de call to action. Dit betekent dus dat call to actions altijd boven de vouwlijn van de website moeten staan. (Norelius, K. 2015).

9.5 Conclusie

In dit hoofdstuk is duidelijk geworden wat de functie van conversie optimalisatie is, hoe je als bedrijf je conversiedoelen kunt behalen en wat de belangrijkste ontwikkelingen in 2015 zullen worden. Conversie optimalisatie richt zich op controle van de bezoekers. Een website wordt op zo’n manier ingericht, dat het maximale uit een bezoeker gehaald kan worden. Een conversie kan zijn: inschrijven voor de nieuwsbrief, artikelen lezen, etc. Op Me-to-We wordt er in elk artikel gebruik gemaakt van SEO, zo wordt er geprobeerd om meer bezoekers naar de website te laten komen. Nu bekijkt de bezoeker gemiddeld 1,43 pagina’s, het doel is om de bezoeker meer pagina’s te laten bezoeken. Bij elke stap die de bezoeker op een website neemt, bestaat er een kans dat hij of zij de website vroegtijdig verlaat. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het niet duidelijk is waar de bezoeker heen moet op de website, er ontbreekt dan een duidelijke ‘call to action’. Eén van de grootste succesfactoren van een website is de content, daarmee kan een website zich onderscheiden van de concurrent. Kwalitatief goede content moet o.a. voldoen aan een aantal criteria: kort en krachtig geschreven zijn,

scanbaar zijn, korte alinea’s en informatieve koppen hebben, etc. Een bedrijf kan zich op verschillende punten richten om de conversie te verhogen. Zo moet de call to aciton makkelijk te vinden zijn, het beeldgebruik moet relevant zijn, de usability moet uiteraard goed zijn en de SEO moet actueel, relevant en nauwkeurig zijn, om ervoor te zorgen dat de juiste doelgroep naar de website getrokken wordt. De content op een website moet relevant zijn voor de doelgroep, de USP’s moeten duidelijk gemaakt worden en er mag niet te veel afleiding zijn op de website. Trends in 2015 zullen zijn: personalisatie, waarbij de website aangepast wordt aan de individuele bezoeker. Ook wordt de laadsnelheid nog belangrijker, elke seconde wachten op een website kan betekenen dat je een bezoeker kwijtraakt. Het mobiel gebruik groeit nog steeds en daarom wordt het nog belangrijker om hier rekening mee te houden. Ook krijgen duidelijke call to actions dit jaar meer aandacht, deze zullen prominent op de website aanwezig moeten zijn.