• No results found

Resultaten 2: Usability tests + kort interview Beleving

In document Shootstarter community website (pagina 41-43)

8 Best practices

10.2 Resultaten 2: Usability tests + kort interview Beleving

10.2.1

Het is belangrijk te analyseren hoe respondenten hun eerste bezoek aan de website ervaren zonder dat ze hier van te voren veel vanaf weten. De meeste respondenten geven aan dat het even aftasten is maar dat het doel al vrij snel duidelijk wordt. Visagiste Julie de Cock: "Het helpt mensen echt aan werk, ik zou het zeker

voortzetten."

Toegankelijkheid 10.2.2

Het is belangrijk dat de website overzichtelijk en makkelijk toegankelijk is. Model Anne Ernst geeft als tip dat het handig zou zijn om meteen bij het inloggen aan te geven wie je bent. De vraagbalken met een sterretje moeten verplicht worden ingevuld. Op die manier is het meteen duidelijk wie op zoek is naar welke partner. Daarbij vindt startend model Emma Klomp dat het filmpje teveel onderaan staat. Het zou handig zijn om in de bovenstaande tekst al aan te geven dat er een filmpje is met uitleg is. Fotograaf Roxanne Post vindt de tagline "Start your Shoot" niet allesomvattend genoeg, daarmee is het doel van de website voor onwetenden niet direct duidelijk. “Er moet een scherm met uitleg komen wat je alleen de eerste keer ziet.” Styliste Sarah Meijer vindt juist: “Je komt op de site met al een idee waar je naar opzoek bent.” Julie geeft aan dat het juist wel leuk is wanneer de tagline wat vragen opwekt. Fotograaf Bete van Meeuwen zou wel graag zien dat de tagline meteen wordt gelinkt naar het oproep menu.

Design 10.2.3

Respondenten omschreven het design van de website als mooi, modern, fris, overzichtelijk, origineel, schoon en opgeruimd. Ze vinden bewegende vormen en verschillende kleuren een originele toevoeging. Daarnaast geeft Anne de tip om het logo als de A van Shootstarter te doen. Op die manier lijkt het op een playknop en legt het de associatie met starten.

Oproepjes 10.2.4

Anne geeft als tip ergens op de site een uitleg te plaatsen over hoe je het beste oproepjes en portfolio’s kunt plaatsen. Ze zou het handig vinden om meerdere keuzes tegelijk aan te vinken wanneer ze een oproep plaatst en “gezocht” invult. Daarnaast is het voor haar, bij de oproepjes, nu compleet onduidelijk wie de oproep heeft geplaatst. Volgens haar zal de titel “Ik zoek: stylist, fotograaf, model of visagist” moeten heten en kan de titel van de site kleiner. Ook Julie geeft dit aan: titels als "de arbeider" mogen veel kleiner. Sarah zou het handig vinden om ook een profielfoto van de oproepplaatser erbij te zetten. De "overig" vraagbalk kan volgens Anne

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 40

beter anders genoemd worden, bijvoorbeeld: Specificaties. Ook Emma is het hiermee eens. Verder ontstaat de algemene conclusie dat het handig zou zijn om de oproepjes beter te ordenen. Volgens Roxanne, Yasmine en Emma kunnen de tags beter worden onderverdeeld in categorieën met dezelfde opmaak. Kunstenares Yasmine Enneking: “Omdat ik een chaoot ben zou ik het handig vinden om terug te kunnen zien welke oproepen ik geplaatst heb.”

Portfolio’s 10.2.5

Roxanne zou het handig vinden om binnen het scroll-down menu subkopjes per stad, kwaliteit, kleur haar etc. te handhaven. Bete geeft aan dat dit handiger zou zijn met een zoekbalk met geavanceerde mogelijkheden. Het lijkt Roxanne binnen het modellenmenu handig om op de eerste foto een basis polaroidfoto te zien (geen zonnebrillen etc.) hiermee is het gezicht meteen duidelijker. Ze geeft als tip om de mogelijkheid te bieden om dingen in een favorieten, winkelmandje, inbox te plaatsen, zodat je het nog kan zien op een later moment. Yasmine zou het handig vinden om specifiek te kunnen zoeken op ontwerpers en product fotografe. Julie en Bete zien graag meer informatie bij scrollen over het profiel. Ze mist een klein stukje over hun ervaring. Zo zouden ze kunnen aangeven waarvoor ze eerder werkte.

Profielen 10.2.6

Anne en Yasmine geven meteen aan dat de adresgegevens weg moeten. Wel zou men moeten kunnen kiezen om werkplaats of woonplaats in te vullen geeft Roxanne aan. “Ook zou je aan moeten kunnen vinken in welke regio’s je wel en niet wil werken en wanneer je beschikbaar bent,” Aldus Roxanne.

Knoppen 10.2.7

Anne, Bete en Julie: “Oproepjes anders noemen, beter gezocht”. Roxanne noemt het liever “ik zoek”. Emma zou het handig vinden om de zoekbalk bij fotografen en eigenlijk ook bij andere menu’s gewoon zoek te noemen. Bete ziet deze liever direct in het menu staan, zodat hij zoekt op oproepen en portfolio’s tegelijk. Yasmine vindt de kleur van de portfolioknop binnen het profiel niet opvallend genoeg. Deze kan beter paars.

Verdienmodel 10.2.8

Op het voorleggen van het servicemodel ! zie §9.1.3 reageerde de respondenten als volgt. Anne: “Goed idee want daarmee zorg je ervoor dat er alleen serieuze mensen aan de site deelnemen. Wel korte uitleg erbij.” Emma: “Het is logisch om iemand met een goeie beoordeling ook meer te betalen. Omdat je zekerweet dat zo iemand goed is.” Sarah: “Ik betaal nu al €100,- dus als ik zeker weet dat ik iets goed krijg wil ik zeker ervoor betalen.” Julie: “Ik zou wel willen betalen zolang het niet teveel is en er een maximum aan hangt. Zo kun je wel onderscheid maken in professionaliteit.”

Beoordelingssysteem 10.2.9

Alle respondenten zouden dit invullen. Anne: “Als je gebruik wil maken van de site moet je herkennen dat je elkaar wil helpen en dat je daar de tijd voor neemt. Recensies zijn daarbij veel omvattender dan gewoon een cijfer. Die wil je ook terugzien op het profiel.” Roxanne is het hier mee eens en zou een beoordeling willen kunnen specificeren op werkhouding etc. Volgens Sarah is het belangrijk om vanaf het begin al veel mensen over te halen om het in te vullen. Daar leeft de site van op.

Tips/ extra 10.2.10

• Emma: “De optie geven om foto's van de shoot bij de beoordeling naar de site sturen.”

• Bij help ziet julie graag een uitleg met stappenplan. “Bij help moet je aangeven dat je niet verantwoordelijk bent wanneer er iemand niet komt opdagen.”

• Alle respondenten vonden het scroll-down menu fijn, en het logo en de kleuren leuk. • Alle respondenten voerden hun opgegeven taken binnen de site met de juiste kliks uit.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 41

11 Conclusie

Binnen dit onderzoek wordt aan de hand van desk- en fieldresearch in de vorm van interviews, de

probleemstelling beantwoord. De probleemstelling luidt: “Hoe ziet een ondernemingsplan en prototype voor een online platform -voor opstartende creatievelingen- eruit, waarbinnen zij elkaar makkelijker vinden, zodat ze goedkoop aan beeldproducties kunnen samenwerken?” Het deskresearch bestaat uit verschillende theoretische analyses. Binnen het fieldresearch heb ik dertien respondenten geïnterviewd. De ideeën die met het doen van deskresearch en het houden van interviews zijn ontwikkeld, zijn uitgewerkt tot een prototype (genaamd Shootstarter). Het rapport zelf dient als het ondernemingsplan. Vervolgens is het prototype getest aan de hand van zeven usability tests, de conclusie hiervan is terug te vinden in ! §13 [Verbeterpunten].

Concept: Uit deskresearch blijkt dat er geen websites bestaan die creatieve studenten verbinden zodat ze

kunnen samenwerken aan beeldproducties. Wel blijkt dat het verbinden nu via Facebook gebeurt.

Respondenten geven echter aan dat ze dit erg onhandig en onbetrouwbaar vinden. Uit fieldresearch blijkt dat het aangaan van professionele samenwerking aan beeldproducties nu erg duur is. Een betaalbare en

makkelijke samenwerking aan beeldproducties geeft gebruikers de kans hun creatieve idee zonder grenzen uit te werken, vertelt Marleen Mastenbroek. Uit interviews blijkt dat de doelgroep aan beeldproducties zou willen samenwerken, om te oefenen, te experimenteren en ervaring op te doen binnen hun studie of vak.

Respondenten zouden met de site graag een netwerk opbouwen. Aan de hand van zelf geproduceerde producties wil de doelgroep zich presenteren aan mogelijke werkgevers.

Markt: Uit het marktonderzoek blijkt dat er concepten bestaan waarbinnen studenten via een website barteren

of delen. Shootstarter is echter onderscheidend om het feit dat dit nog niet bestaat voor creatievelingen die de samenwerking aan beeldproducties willen aangaan. Daarom is dit concept een gat in de markt en betreed Shootstarter een Blue Ocean, oftewel een nieuwe industrie.

Doel: Uit het eigen analyse hoofdstuk blijkt dat Shootstarter creatieve starters bij drie doelen helpt, namelijk:

verbinden, creativiteit stimuleren en presentatie op de arbeidsmarkt. Van deze drie aspecten zal er extra worden gefocust op het verbinden van “samenwerking zoekers”. Dit omdat uit de best practices en interviews blijkt dat portfoliowebsites al meer bestaan.

1. Verbinden: Uit deskresearch blijkt dat met user generated content, verschillende niches elkaar makkelijker

In document Shootstarter community website (pagina 41-43)