• No results found

Portfolio’s: Uit de interviews blijkt dat portfolio’s moeten lijken op Linkedin CV’s maar dan toegepast op de creatieve wereld Floor Sutherland vind het een goed idee om gebruikers zelf een portfolio opbouw te laten

In document Shootstarter community website (pagina 45-47)

kiezen. Op die manier is het extra persoonlijk en representatief. Hierbij moet volgens de respondenten de helft uit tekst bestaan. Muriel Veldhuizen vind dat onder elke foto uitgebreide informatie moet worden geplaatst. Zoals informatie over waar, wanneer en waarom de foto gemaakt is. Uit de best practice analyse blijkt dat op het gebied van beschrijving van beelden Flickr een voorbeeld biedt. Hierbij staan de gegevens van de fotograaf met zijn profielfoto, zijn tags, de datum van productie, het aantal views, de beeldrechten en de plek waar de foto gemaakt is.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 44

Zoekfuncties: Uit de best practices blijkt dat het voor Shootstarter belangrijk is om de gebruiker de

mogelijkheid te geven interactie aan te gaan. Dit kan wanneer er een goeie selectie van partners gemaakt kan worden. Uit de best practices blijkt dat Shootstarter dit kan toepassen door een feed te maken die ingedeeld is op: Binnenkort, categorieën, Uitgelicht en Populair. Zo selecteert de website beeld aan de hand van de wensen van de gebruiker. Ook uitgebreide zoekfuncties binnen de zoekbalk bieden gebruikers de mogelijkheid datgeen te vinden waarnaar ze op zoek zijn, blijkt uit de best practices. Veel respondenten vinden het fijn om oproepjes en/of portfolio’s te vinden aan de hand van geavanceerde zoekmogelijkheden. Zo blijkt uit de interviews dat de website moet kunnen zoeken op prijsklasse, beoordeling, uiterlijke kenmerken en kwaliteiten.

Beoordelingssysteem: Uit de interviews blijkt dat er respondenten elkaar willen beoordelen aan de hand van

rankings. Een beoordelingssysteem kan ervoor zorgen dat relevante content, met een hoog cijfer, bovenaan staat. Beoordelingen kunnen volgens respondenten worden ingevuld in een mail die gebruikers na

samenwerking ontvangen net zoals Booking.com doet. Dit moet volgens de respondenten echter wel anoniem blijven. Ook is het wel belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Victorien kwam met het idee om gebruikers elkaar oproepjes te laten aanbevelen. Net als nu bij Linkedin gebeurt. Zo kan de website zelfreguleren.

Verdienmodel: Uit het interview bleek dat respondenten aangeven het concept te willen gebruiken om een

beetje bij te verdienen. Ze zien het als een versimpelde manier om klantrelaties aan te gaan. Respondenten kozen voor het servicemodel. Daarbij zijn ze bereid ongeveer €50 per dagdeel fotograferen aan de dienst uit te geven. Dit omdat ze ervanuit gaan dat ze aan de hand van een betaling professionelere samenwerking kunnen vinden. Op die manier kunnen ze zelf ook een klein beetje bijverdienen. Uit interviews bleek dat de doelgroep een hekel heeft aan het freemium model. Dit omdat het verschillende ongewenste grenzen oplegt. Uit deskresearch blijkt dat er op de lange termijn iemand moet worden aangenomen om de site in de gaten te houden, hieraan zijn de grootste kosten verbonden. Daarnaast zijn er investeringskosten verbonden aan de website. Uit het deskresearch bleek dat er verdiend kan worden door affiliate marketing. Omdat Mariene als ondernemer geen ICT wonder is, kan zij ook aan Shootstarter verdienen door licentie te verlenen.

Marketing: Uit deskresearch blijkt dat creatieve studenten rondom de jaren voor en na hun afstuderen met de

site in aanraking komen om vervolgens carrière te maken. De klanten van Shootstarter zullen dus doorstromen wanneer ze zijn afgestudeerd. Uit het deskresearch blijkt dat Shootstarter uitgaat van de blue ocean strategie en nichemarketing. Daarom moet Shootstarter zich continu inleven in de doelgroep en klanten, zolang ze gebruik maken van de site, een optimale service bieden, zullen gebruikers het concept elkaar vanzelf aanraden. Omdat het product hierbinnen onderscheidend is en het zichzelf verkoopt zal er dus minimaal worden

geïnvesteerd in marketing. Wel blijkt uit de interviews dat Shootstarter zichzelf het beste kan promoten door bij creatieve scholen langs te gaan. Ook gaven respondenten de tip om op de lange termijn events te organiseren waarbinnen de doelgroep kan netwerken. Ook kunnen oud site gebruikers hun succesverhaal op de website plaatsen wat andere weer motiveert om aan hun portfolio te werken.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 45

12 Advies

Binnen het advies wordt het format van de website omschreven. Aan de hand van die uitkomsten is een eerste prototype van de site ontwikkeld ! zie Bijlage VI [Screenshots eerste prototype].

Concept: Het bijhouden van een website - waarop opstartende creatievelingen elkaar (makkelijker) kunnen

vinden, zodat ze goedkoop kunnen samenwerken aan beeldproducties – is de core business van Shootstarter. Goedkope samenwerking aan beeldproducties moet creatievelingen de kans geven hun idee zonder grenzen uit te werken. Shootstarter zal zich richten op modefotografie, waaronder de niches stylistes en ontwerpers, fotografen, visagistes en modellen vallen.

Shootstarter zal draaien om elkaar helpen. Studenten moeten zelf op een makkelijke en goedkope manier via de site samenwerking aan beeldproducties kunnen aangaan. Shootstarter maakt geen connecties maar geeft gebruikers enkel de mogelijkheid dit zelf te doen. Het is de bedoeling dat de website een creatieve meltingpot van ideeën gaat worden. Shootstarter is een geheel nieuw concept wat volledig uitgaat van de wensen van de doelgroep, zonder dat daarbij de concurrentie wordt nagedaan. Zo ontstaat er een nieuwe waarde en daarmee een nieuwe markt.

Door te werken aan beeldproducties kunnen gebruikers binnen hun studie of vak oefenen, experimenteren en ervaring opdoen. Daarnaast kunnen gebruikers aan de hand van samenwerken een creatief netwerk opbouwen. Shootstarter helpt creatieve starters bij drie doelen, namelijk:

4. Verbinden: Hier zal de website zich vooral op focussen. Shootstarter wordt een waardevolle community

In document Shootstarter community website (pagina 45-47)