• No results found

Resultaten 1: interviews Drijfveer

In document Shootstarter community website (pagina 38-41)

8 Best practices

10.1 Resultaten 1: interviews Drijfveer

10.1.1

Het aangaan van gratis samenwerking gebeurt al via Facebook groepen. Veel geïnterviewden gaven verschillende redenen waarom dit geen effectief hulpmiddel is. Zo gaf AMFI studente en styliste Floor

Sutherland aan dat Facebook om vriendschap draait en het daarom nooit als professioneel format gezien moet worden. Artemis Styling studente Florentine Bouma vertelt een verhaal over nare ervaringen die ze binnen de Facebook groepen heeft meegemaakt. Zo werd ze benaderd door niet kloppende “naaktfotografen” en werd ze via chats aangevallen over het feit dat ze om samenwerking zocht, zonder vergoeding te betalen. Ook vind ze het moeilijk om een passend model te selecteren aan de hand van veel onduidelijke privé berichtjes.

Kunstacademie styliste Jolanda van Meringen vindt het moeilijk om, aan de hand van Facebook, onderscheid in kwaliteit te maken.

Uit de interviews blijkt dat elk van de niche doelgroepen verschillende motivaties heeft voor het bezoeken van de toekomstige site. Een van de belangrijkste redenen vanuit alle respondenten is het gebrek aan budget. Voor modellen is het maken van representatieve foto’s erg duur. Meestal gaat dit via fotografen die simpele polaroids schieten voor soms wel honderden euro’s. Startende modellen moeten zichzelf kunnen presenteren aan potentiele klanten, vertelt ervaren model Fleur Rockx. Daarnaast moeten ze veel ervaring opdoen voordat ze grote klussen binnen krijgen. Volgens Pierre-Yves Laurent is het handig dat startende modellen zich op de site kunnen presenteren, zodat scouts en agencies ze kunnen ontdekken. Hiernaast stelt Floor dat het voor startende stylisten erg moeilijk is om geschikte en betaalbare modellen te vinden. Modellen die staan

ingeschreven bij bureaus mogen vaak geen onbetaald werk doen. Als starter is het voor haar dus erg belangrijk om haar netwerk op te bouwen en verschillende contacten op te doen. Fotografen kunnen volgens fotograaf Vinni Smeekers de website goed gebruiken om aan hun eigen ontwikkeling te werken en te experimenteren. Fotografen kiezen nu voor de modellen die ze binnen bereik hebben en passen hun creatieve idee hierop aan. Dit belemmert hun creativiteit en begrenst hun uitingsmogelijkheden, stelt Beeldstudente Marleen Mastenbroek : “De website laat gebruikers hun creatieve idee ontwikkelen zonder grenzen”. Vinni ziet de site als: “Een versimpelde manier om klantrelaties aan te gaan ”. Studente visagie Jill Tesselaar zou de site vooral gebruiken om modellen voor in de les te zoeken. Startend visagiste Fiona Kool Buurman zou het idee erg handig vinden om samenwerking in de buurt te vinden.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 37

Inspireren 10.1.2

Een belangrijk doel van de website is dat het zijn gebruikers inspiratie moet bieden. Volgens Floor moet de website vooral draaien op elkaar helpen. Daarbij moet volgens Jolanda kwaliteit goed worden onderscheiden van de rest, ook al gaat het maar om een school opdracht. Op die manier kunnen gebruikers elkaar naar een hoger niveau brengen. Ook AMFI studente Victorien van der Ven geeft aan dat de website echt alleen

studenten, creatievelingen en professionals moet toelaten, omdat er anders naaktmodellen en saaie producties ontstaan die weinig inspiratie bieden. Pierre-Yves geeft de tip om met een “moodboard van de dag” gebruikers te inspireren.

Vormgeving 10.1.3

Over de vormgeving waren de geïnterviewde het over het algemeen goed eens. Ze gaven vrijwel allemaal aan dat het simpel, minimalistisch, strak, duidelijk en vooral overzichtelijk moet blijven. Elke pagina moet dezelfde kleuren beeld hebben. Zwart wit met een accent kleur die niet te donker is. Startend model Romy Eising en Victorien geven aan dat ze groen bij het concept vinden passen. Pierre-Yves vind alle kleuren goed zolang ze maar niet te fel zijn. Florentine vind dat er wel een persoonlijke touch aan de website moet zitten. Zo mag er volgens Vinni en Jolanda best worden geëxperimenteerd met de typografie. Volgens Vinni is Flickr hierin te saai en volgens Jolanda is Behance hierin te druk. Marleen geeft aan dat de site ook weer niet té onderscheidend mag worden, omdat hij voor iedereen aantrekkelijk moet zijn.

Opbouw van de website 10.1.4

Het merendeel van de respondenten kiest voor een opbouw waarbij de homepagina bestaat uit een scroll-down menu met oproepjes en een menu met portfolio’s die in een grid zijn opgebouwd. Romy vindt het belangrijk dat er niet te veel moet worden doorgeklikt. “Less is more” stelt Marleen. Vrijwel alle respondenten zijn voor call to action knoppen, mits deze een geheel vormen en niet té opvallend zijn. Victorien vindt het een goed idee om het inlogvenster scherm vullend te maken, wanneer er nog niet is ingelogd. Mits het weg te klikken is. Het merendeel van de geïnterviewden vind het fijn om sneller te kunnen inloggen door hun account aan Facebook te koppelen. Van de dertien geïnterviewden vinden maar liefst elf respondenten een introfilmpje bij het eerste bezoek van de website een goed idee.

Pierre-Yves lijkt het handig om oproepjes te plaatsen in kalendervorm net als Facebook doet. Jill laat weten dat het handig is om een chat onder elke oproep te plaatsen net als bij Facebook. Marleen geeft de tip om

gebruikers op elkaar te laten reageren aan de hand van een klein moodboard. Pierre-Yves geeft daarbij aan dat het ook belangrijk is dat gebruikers elkaar privé berichten kunnen sturen. Jolanda vindt het vooral erg belangrijk dat ze kan terugvinden waarop ze heeft gereageerd, anders vergeet ze dit. Hij geeft aan dat het erg belangrijk is dat er activiteit op de website plaatsvind. Daarom moet “laatst actief” van een gebruiker te zien zijn.

Portfolio’s moeten het idee hebben van een profielpagina van Linkedin maar dan toegepast op deze doelgroep geeft Victorien aan. Floor vindt het een goed idee om gebruikers zelf een portfolio opbouw te laten kiezen. Op die manier is het extra persoonlijk en representatief. Hierbij vindt Floor dat minstens de helft uit tekst en links moet bestaan. Victorien vindt het mooi wanneer de tekst pas zichtbaar wordt wanneer je met je cursor over de beelden scrolt. Studente aan de fotovakschool Muriel Veldhuizen vindt dat onder elke foto uitgebreide informatie moet worden geplaatst. Zoals informatie over waar, wanneer en waarom de foto gemaakt is.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 38

Veel respondenten vinden het fijn om oproepjes en/of portfolio’s te vinden aan de hand van geavanceerde zoek mogelijkheden. Hierbij zouden ze moeten kunnen selecteren op prijsklasse, soort, locatie, datum en tijd, aldus Fiona, Fleur, Pierre-Yves en Vinni. Jolanda vindt het handig om een aparte pagina met betaalde en onbetaalde opdrachten te maken. Bij het indelen van oproepen zal dit volgens startend maximodel Paula Schareman op professie moeten. Bij modellen is het handig om hierbij in te delen op maten en uiterlijke kenmerken. Visagiste Lois en Stylist Floor gaven aan dat het handig zou zijn om de kwaliteit van portfolio’s in te delen aan de hand van rankings. Beoordeling na samenwerking, net als booking.com. Dit moet wel anoniem blijven, want anders zal iemand na een rotdag nooit een slecht cijfer durven geven”, aldus Vinni. Daarbij geeft Marleen aan dat het belangrijk is dat iedereen gelijke kansen krijgt om samenwerking aan te gaan. Er mag niet teveel

gesegmenteerd worden op professionaliteit. Victorien kwam met het idee om gebruikers elkaar oproepjes te laten aanbevelen. Op die manier kan men toepasselijke samenwerking vinden.

Respondenten geven aan dat ze wel oproepjes op hun Facebook zouden willen delen maar dan vooral op hun persoonlijke fotografie of visagie pagina. Floor vindt echter dat Facebook privé is en dat werk en privé strikt gescheiden moeten blijven. “Er is in Duitsland een trend om privé en werk strikt gescheiden te houden. Dat moet met deze site ook” aldus Floor.

Verdienmodel 10.1.5

In de interviews kregen respondenten de keuze uit drie globale verdienmodellen. Namelijk het freemiummodel, het makelaarsmodel of servicemodel (dit omdat de laatste twee elk op elkaar lijken en respondenten daar een eigen invulling aan konden geven) !zie §9 [Verdienmodellen]. De andere verdienmodellen kunnen al sowieso op de website worden toegepast. Floor en Pierre-Yves kwam met het idee een freemiummodel door te voeren waarbij je verder ontwikkelde gebruikers wel kan zien maar niet kan contacten. Jolanda, Fleur en Jill kozen voor het freemiummodel wat door upgrade toegang geeft tot een menu met betaalde opdrachten. Respondenten gaven aan maximaal ongeveer €50 uit te willen geven aan de dienst. Vinni kwam echter met de opmerking dat het freemiummodel grenzen neerlegt. Hierdoor wordt het alsnog moeilijk om samenwerking aan te gaan. Romy, Fiona en Lois vinden een premium upgrade optie altijd irritant. Niet iedereen krijgt gelijke kansen als het om betalingen gaat, gaf Paula aan. En Florentine en Muriel zien de dienst dan ook het liefst gratis voor zich. Vinni gaf aan als ontwikkelend fotograaf graag klussen gratis te willen doen, maar naarmate hij meer ervaring krijgt hij wel een klein bedrag vergoed zou willen krijgen. Marleen, Fiona en Lois kozen daarom voor het servicemodel, waarbij oproepplaatsers zelf kunnen aangeven hoeveel ze bereid zijn te betalen voor samenwerking. “Het is normaal om een klein bedrag aan elkaar te betalen. Op die manier krijgt iedereen een eerlijke kans en wordt het onderscheid gemaakt.” aldus Marleen.

Marketing 10.1.6

Natuurlijk is het belangrijk dat men van het bestaan van het platform afweet. Vrijwel iedereen gaf de tip om langs scholen te gaan, flyers daar uit te delen, mailings binnen scholen rond te laten gaan, docenten te

informeren en een advertentie te plaatsen op de sites van creatieve scholen. Ook social media moet volgens de respondenten een grote rol gaan spelen bij de promotie van de website. Paula gaf aan dat het bij een user created content platform belangrijk is de gebruiker te laten inzien wat ze er aan hebben. Romy kwam met het idee advertenties in creatieve magazines als Glamcult te plaatsen. Jolanda kwam met het idee om bloggers de website te laten promoten. Volgens model Pierre-Yves moeten productie instellingen en merken beeld

opdrachten op de site kunnen plaatsen waar creatievelingen dan aan kunnen werken en een prijs kunnen verdienen. Jolanda en Marleen kwamen met het idee om evenementen te organiseren waar creatievelingen kunnen netwerken en elkaar kunnen inspireren.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 39

Naam 10.1.7

Binnen de interviews kozen zeven respondenten voor Folioboost, vijf voor Shootstarter en één voor Foost. Omdat moeilijk was om een naam te kiezen, is hiervoor een online enquête met één vraag opgesteld. Van de 75 respondenten kozen er 35 voor Shootstarter, 16 voor Folioboost en 24 voor Foost. Van de 88 respondenten in totaal koos er dus 45,50 procent voor Shootstarter, 28,50 procent voor Foost en 26 procent voor Folioboost.

Overig 10.1.8

• Respondenten kwamen met tips om de doelgroep uit te breiden Floor: Kindermodellen ook laten aanmelden. Pierre-Yves: Agencies moeten zich kunnen aanmelden om modellen te scouten. Jolanda: Ook bloggers, vormgevers en illustratoren zouden zich bij dit idee moeten kunnen aansluiten. Een vormgever of illustrator kan als laatste stap ook bij het ontwikkelingsproces komen kijken.

• Alle respondenten vonden het handig om de website ook op tablet en smartphone te gebruiken. “Als je onderweg bent is het handig om iemand nog even snel te kunnen bellen”, aldus Jolanda

10.2 Resultaten 2: Usability tests + kort interview

In document Shootstarter community website (pagina 38-41)