• No results found

Eigen kwaliteiten

In document Shootstarter community website (pagina 95-100)

Concept hoofdstukindeling Titelblad

Hoofdstuk 3: Eigen kwaliteiten

In dit hoofdstuk zullen de kwaliteiten van “Mariene Meyer Swantee” als ondernemer worden geanalyseerd aan de hand van verschillende onderzoeksvragen. Hierbij zal een ondernemingsscan worden uitgevoerd en worden bepaald wat de toekomstige missie en visie binnen de onderneming zal worden. Dit zal blijken uit zowel theoretisch als veld onderzoek.

Hoofdstuk4: Huidige markt

Binnen dit hoofdstuk zal worden omschreven hoe de markt rondom servicewebsites voor studenten er op dit moment uit ziet. Hierbij wordt een nieuwe markt aangekaart. Ook zal worden gekeken naar de markt rondom websites waarop men dingen deelt en connecties legt.

Hoofdstuk 5: Doelgroepanalyse

Binnen dit hoofdstuk zal ik aan de hand van deelvragen duidelijkheid geven over wie de doelgroep is. Daarnaast zal ik aan de hand van enquêtes aangeven wat de doelgroep binnen een servicewebsite verlangt.

Hoofdstuk 6: Drijfveer voor gebruik

Binnen het vierde hoofdstuk zal theoretisch worden ingegaan op het gedrag van de doelgroep. Hierbij staat de volgende vraag centraal: “ Wat is de trigger voor de doelgroep om de site te gebruiken”. Wat spoort jongere aan om elkaar op gratis basis te helpen?

Hoofdstuk 7: Media design

Vervolgens zal in het zevende hoofdstuk worden ingegaan op de trends rondom online content. Hierin wordt vooral gefocust op trends op het gebied van content, vormgeving en gebruiksvriendelijkheid. Dit zal een kort hoofdstuk zijn, omdat het als vooronderzoek voor het fieldresearch zal dienen.

Hoofdstuk 8: Best practices

Binnen dit hoofdstuk beschrijf ik wat de kansen en bedreigingen van de onderneming zullen zijn. Zo zal ik vergelijkbare bedrijven analyseren om zo te ontdekken aan welke aspecten als voorbeeld kunnen dienen. Ik denk hierbij aan de klanten, de opbouw van de site, de gebruiksvriendelijkheid, de motivatie achter het gebruik van de site en de gehele beleving. Tofvuil.nl, Marktplaats, Werkspots, Opassen.nl, Students Only en nog vele andere zijn hierbij interessante voorbeelden.

Hoofdstuk 9: Verdienmodel

Binnen dit hoofdstuk zal er naar de verschillende verdien mogelijkheden binnen het online ondernemen worden gekeken. Daarnaast zal fieldresearch een antwoord bieden op wat de doelgroep tolereert bij een soortgelijk format (dit zal terug te vinden zijn in de resultaten en het advies).

Hoofdstuk 10: Resultaten

Binnen dit hoofdstuk worden de uitkomsten van het fieldresearch duidelijk. Hierbinnen wordt het verloop van de onderzoeksmethoden. De kwalitatieve resultaten worden blootgelegd, zonder hierbij conclusies te trekken.

Omdat het prototype binnen de twee fieldresearch vormen twee keer gekeurd zal worden zal het hoofdstuk resultaten als volgt worden ingedeeld:

Resultaten 1: Conclusie + prototype Resultaten 2: Conclusie+ prototype

Hoofdstuk 10: Conclusie

Binnen dit hoofdstuk zullen de conclusies en resultaten van ieder hoofdstuk worden samengevoegd tot één geheel. Door deze in een geheel te herhalen zal er door middel van de uitkomsten van het desk- en fieldresearch antwoord gegeven worden op de probleemstelling.

Hoofdstuk 11: Advies

In het advies zal ik het format van de website, met voorbeelden en uitleg beschrijven. Daarnaast maak ik aan de hand van de uitkomsten een prototype en ondernemingsplan voor de website.

Hoofdstuk 12: Evaluatie

Hierin beschrijf ik wat er goed ging tijdens het onderzoeksproces en waarom? Hierbij biedt ik inzicht in de valiteit en generaliseerbaarheid van het onderzoek. Mogelijk voor vervolgonderzoek.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 94

Literatuurlijst

Deze bestaat uit mijn bronnen die volgens de MIC schrijfgids opgesomd worden. Bijlage 1 Deelvragen

Bijlage 2 Volledige vragenlijst Interview Bijlage 3 Uitgeschreven interviews Bijlage 4 Prototype

Bijlage 5 Volledige vragenlijst prototyping Bijlage 6 Uitgeschreven prototyping

Advies / eindproduct

Het eindproduct zal bestaan over een duidelijk ondernemingsplan voor de opzet van een eigen online service website. Deze website moet creatieve studenten helpen bij het vinden van partners die op gratis basis willen samenwerken aan creatieve beeldproducties. Daarnaast moet de website een creatieve broedplaats/ kweekvijver worden. Uit het advies moet blijken hoe de doelgroep bereikt gaat worden, hoe de opbouw van de site er uit komt te zien (dit wordt duidelijk aan de hand van een prototype), hoe het verdienmodel er uit gaat zien en hoe de website vorm kan geven aan een BV/NV.

De belangrijkste vraag waar antwoord op gegeven dient te worden is: Hoe breng ik creatieve studenten, die moeten werken aan beeld producties, zo makkelijk mogelijk samen, zodat deze op gratis basis kunnen samenwerken aan een geheel naar wens geproduceerde beeldproductie? Uit het advies wordt dus duidelijk hoe de doelgroep het beste kan worden aangespoord te delen, te inspireren en elkaar te helpen.

Tijdsplanning

* 2 feb: Week 1: INTAKE

- In het rooster van je docentbegeleider staan vijf geroosterde momenten onder de code RAFS. Mail Eelco om een afspraak te maken op één van die momenten en stuur dan meteen je goedgekeurde

afstudeervoorstel mee. Tijdens dit individuele gesprek leer je elkaar kennen, maak je werkafspraken, loop je de afstudeerchecklist door.

* 12 februari: Week 2: GROEPSBIJEENKOMST, PROBLEEMSITUATIE

- Neem een eerste versie van je Plan van Aanpak (PvA) mee.

- Ik ga aan de slag met de probleemsituatie: Wat is eigenlijk het probleem, wat is de huidige situatie bij de opdrachtgever?

-

De criteria van het PvA (staan op DLWO) worden toegelicht.

-

Ik pitch mijn plan aan de rest van de werkgroep.

* 19 Februari: Week 3: TWEEDE VERSIE PLAN VAN AANPAK Geen bijeenkomst:

- Ik heb een versie van je PvA ingeleverd bij je Eelco (deadline bepaalt hij) en deze wordt via de mail van feedback voorzien.

*27 februari: Week 4: HOOFDSTUK 3 EN 4 Groepsbijeenkomst: deelvraag en veldwerk:

-

Ik neem de laatste versie van het PvA mee. Deze wordt in de bijeenkomst besproken met de werkgroep. - Deelvragen moeten af zijn.

*3 maart: Week 5: HOOFDSTUK 4 EN 5

Geen bijeenkomst:

-Ik neemt de eerste versie/opzet van hoofdstukken theoretische diepgang en De Doelgroep mee. Deze worden gelezen en besproken door je medestudenten.

- eigen qualiteiten en martkonderzoek zijn ook al af

- Ik heb een versie van je PvA ingeleverd bij Eelco (deadline bepaalt hij) en deze wordt via de mail van feedback voorzien.

*15 maart: Week 6: HOOFDSTUK 6 EN 7

Groepsbijeenkomst: beoordelen PvA:

-

Ik neemt de laatste versie van het PvA mee. Deze wordt in de bijeenkomst beoordeeld door mijn medestudenten aan de hand van de criterialijst die de afstudeercommissie ook gebruikt.

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 95

* 30 maart: Week 7: PLAN VAN AANPAK DEADLINE

Geen bijeenkomst:

- Ik heb een versie van je PvA ingeleverd bij Eelco (deadline bepaalt hij) en deze wordt via de mail van feedback voorzien.

-

Aanzet tot de fieldresearch, het interview moet er zijn.

4 april: Week 8: BEST PRACTICES AF

Groepsbijeenkomst: deskresearch:

-

Ik neem de eerste versie/opzet van het hoofdstuk Best Practices mee. Deze worden gelezen en besproken door mijn medestudenten.

-

Eelco licht toe wat er qua structuur en inhoud verwacht wordt in deze hoofdstukken.

-

Ik begin vast aan de uitwerking van het interview.

April: Week 9: INDIVIDUEEL VOORTGANGSGESPREK

Geen bijeenkomst:

- Interviews worden afgelegd.

-

Ik begin aan het plannen van het protyping.

7 april: Week 10: INTERVIEWS AFNEMEN

-

Individueel hoofdstukken uitwerken.

-

Minstens 8 interviews worden gedaan.

8- 10 april: Week 11: PROTOTYPE MAKEN (VERBETEREN)

Groepsbijeenkomst: concurrentieanalyse/best practices:

-

Eelco licht toe wat de eisen zijn aan dit/deze hoofdstuk(ken).

-

Usability test wordt gedaan.

12 april: Week 12: USABILITY TESTEN AFNEMEN

Individueel voortgangsgesprek:

-

In het rooster van Eelco staan vijf geroosterde momenten onder de code RAFS. Mail hem/haar om een afspraak te maken op één van die momenten.

- De usability test wordt uitgewerkt.

15 april: Week 13: EERSTE VERSIE INLEVEREN (RESULTATEN ADVIES, VOORWOORD, MANAGENMENT SAMENVATTING BEGINNEN)

Individueel werken aan het onderzoek

-

Begin met content creëren en verbeteren voor goed het prototype

Week 14: INDIVIDUEEL VOORTGANG GESPREK

Individueel werken aan het onderzoek - Online strategie en resultaten af hebben.

20 april: Week 15: CONCEPTVERSIE BESRPEKEN MET EERSTE BEOORDELAAR

Groepsbijeenkomst: conclusie en advies:

- Uitleg door Eelco over wat het verschil is tussen de hoofdstukken Conclusie en Advies en wat de (beeldende) mogelijkheden zijn.

-Content creëren voor de usability test.

Mei: Week 16: RAPPORT AANSCHERPEN EEN KLAARMAKEN VOOR INLEVEREN

Individueel voortgangsgesprek:

- In het rooster van Eelco staan vijf geroosterde momenten onder de code RAFS. Mail hem om een afspraak te maken op één van die momenten.

-

Content creeren voor de usability test.

2 jun Week 17: AFSTUDEER OPDRACHT INLEVEREN

Individueel werken aan het onderzoek

15-16 jun: Week 18: EINDGESPREK

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 96

30 jun: Week 19: AFGESTUDEERD Individueel: conceptversie bespreken met de eerste beoordelaar: Niet

door Eelco, maar de eerste beoordelaar leest mijn conceptversie. Maak tijdig (zie DLWO voor de ‘spelregels’) een afspraak met je eerste beoordelaar.

Afspraken over de begeleiding

1. Ik heb Eelco duidelijk aangegeven dat ik het fijn vind te werken met een wekelijkse deadline. Hierin zal hij mij dan ook voorzien.

2. Eelco helpt mij en geeft me tijdig feedback zodat ik direct doorheb wanneer ik de fout in ga.

3. Tijdens de besprekingen kijken we waar mijn kansen liggen. Wat inmiddels succesvol is behaald of wellicht verbeterd moet worden. Daarnaast kijken we samen en met de werkgroep wat mogelijke volgende stappen zijn binnen mijn onderzoek.

Bronnen

AMF, Handboek online dienstverlening, Geraadpleegd op: 16-02-2015, van:

http://www.afm.nl/~/media/Files/dienstverlening-op-maat/handboek-online-dienstverlening.ashx

Ber-Art, Berrie Pelser 29 september 2014. 5 miljoen Nederlandse Professionals op Linkedin. Geraadpleegd op: 05-01-2015, van: https://www.ber-art.nl/5-miljoen-nederland-linkedin/

CBS, Kunstenaars en afgestudeerde aan creatieve opleidingen, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/8DF89ECC-8F4F-41A5-9F63-

013F52F7E997/0/2014monitorkunstenaarsenafgestudeerdenaancreatieveopleidingen.pdf

Chapter 3, Creating profitable Website, In: The Website ATM (2013) (“Choose a niche” tot “Post relevant

unique content regularly”). Plaats van uitgave: New York. Clot, C. Ervaren model [persoonlijk interview]. Februari 2015

Eelco de Boer, 10 verdienmodellen op het internet, Internetmarketing, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

http://winst.nl.s3.amazonaws.com/e-books/10-verdienmodellen-op-het-internet-eelco-de-boer-winst-nl.pdf

Facebook, Modellen, fotografen en visagisten groep, Geraadpleegd op: 18-03-2015, van:

https://www.facebook.com/groups/212855975448748/?ref=ts&fref=ts

Fotografen op reis, overzicht van fotografie opleidingen en cursussen, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

http://www.fotograferenopreis.nl/fotografie-opleidingen-cursussen/

Frankwatching, Elen de Lange-Ros 24 ma 2010. User created content: participatie en innovatie door

gebruikers. Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: http://www.frankwatching.com/archive/2010/03/24/user-

created-content-participatie-en-innovatie-door-gebruikers/

Frankwatching, Tamara Wouda 1 jan 2015. 10 inspirerende navigaite menu’s die klaar zijn voor het nieuwe

jaar. Geraadpleegd op: 05-01-2015, van: http://www.frankwatching.com/archive/2015/01/01/10-inspirerende-

navigatiemenus-die-klaar-zijn-voor-het-nieuwe-jaar/

Frankwatching, Suzanne van Kinderen 28 jun 2013. Succesvol een community opzetten: in 4 stappen van

idee naar behoud. Geraadpleegd op:05-01-2015, van:

http://www.frankwatching.com/archive/2013/06/28/succesvol-een-community-opzetten-in-4-stappen-van- idee-naar-behoud/

Geert-Jan Smits & Joost Steins Bisschop – De internet scorecard 2.0

Hoorn, V. Oud klasgenote, afgestudeerd aan de Artemis styling academie [persoonlijk interview]. Februari 2015

HVA kennisbank, Bibliotheek HVA Kennisbank, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: http://kennisbank.hva.nl/

Htoolbox, Paperprototyping, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 97

IAMIAM, Fine arts. Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: http://www.iamiam.org/index.php?id=94

IAMIAM_INSIGHT, Explore “end of the year”+”degree” show from all over Europe. Geraadpleegd op: 11-02- 2015, van:http://www.iamiam.org/index.php?id=222

Infonu, De kracht van marktplaats of social media, 2015, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: http://mens-en- samenleving.infonu.nl/communicatie/93782-probleempje-de-kracht-van-marktplaats-of-social-media.html De Innovator, voorbeeld verdienmodel, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: http://www.de-

innovator.nl/diensten/verdienmodel/voorbeeld-verdienmodel/

Investormatch, Vicky Fasten 23 aug 2013, 5 verdienmodellen, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

http://www.investormatch.nl/kennisbank-voor-ondernemers/de-propositie/5- verdienmodellen.109617.lynkx#.VNtb8lOG8WI

Jacco Valkenburg, De kracht van Linkedin, Socialmediameetlat, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

http://www.socialmediameetlat.nl/pdf/digiloog/21%20valkenburg.pdf

Jeffbullas 2015, 5 motivations for sharing online, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

http://www.jeffbullas.com/2011/09/01/5-motivations-for-sharing-content/

Kamer van Koophandel, Inschrijven bij de kamer van koophandel, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

http://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/

Kinggemeenten, Paper prototyping, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van:

https://www.kinggemeenten.nl/secties/kenniscentrum-dienstverlening/producten/catalogus- gebruikersperspectief/paper-prototyping

Krug, Steve. (2006). Don’t make me think. California USA: New Riders Publishing

Level-level, Usability testen de wat waarom wanneer en hoe, Geraadpleegd op 18-03-2015 van: http://level- level.com/usability-testen-de-wat-waarom-wanneer-en-hoe/

Marktplaats, Over marktplaats, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van:

http://www.marktplaats.nl/i/help/over-marktplaats/

Meringen, J. Afgestudeerd visagiste [persoonlijk interview]. Februari 2015 Nel Verhoeven – Wat is onderzoek 2010

Oppassen, Bezoekers, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van: http://urlm.nl/www.oppassen.nl

Ondernemingsplanmaken, voorbeelden, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: http://www.ondernemingsplan- maken.nl/voorbeelden.html

Ondernemersplein, Stappenplan bedrijf startten, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van:

http://www.ondernemersplein.nl/ondernemen/bedrijf-starten/stappenplan-bedrijf-starten/

Overbeke, D. Collega en freelance fotograaf [persoonlijk interview]. Februari 2015 Peek and Fothergill, Qualitative research, Geraadpleegd op 18-03-2015 van:

http://www.disaster.colostate.edu/Data/Sites/1/cdra-research/peek_fothergill2009.pdf

Phing Zhang en Gisela M von Dran, Satisfiers and dissatisfiers: A two-factor model for website design and

evaluation, (2010) In: Journal of the American Society for Information Science. Plaats van uitgave: New York.

Prezi, Studentsonly presentatie voor marketing, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van:

https://prezi.com/5mlznnwee7d0/studentsonly-presentatie-voor-marketing/

Rightmarktionderzoek, Kwantitatief onderzoek, Geraadpleegd op: 17-02-2015, van:

http://www.rightmarktonderzoek.nl/kwantitatief-onderzoek/voor-en-nadelen-kwantitatief-onderzoek

Scholenmetsucces, kwalitatief onderzoek, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van:

| Afstudeerscriptie | Mariene Meyer Swantee | 2015 98

Socialmediameetlat, De kracht van Linkedin, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van:

http://www.socialmediameetlat.nl/pdf/digiloog/21%20valkenburg.pdf

Studentum, Artestieke opleidingen HBO bachelor, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van:

http://www.studentum.nl/zoeken/hbo-bachelor-artistieke-opleidingen/a118-c521

Terry Daugherty, Matthew S. Eastin, Laura Bright, The University of Texas at Austin, 2008, Exploring

consumer motivations for creating user-generated content, Journal of Internet, Geraadpleegd op: 11-02-

2015, van: http://jiad.org/article101.html

Topadvocaten, gericht zoeken naar een advocaat, het zoekplatform voor bedrijven. Geraadpleegd op: 11-02- 2015, van: http://www.topadvocaten.nl/home.xhtml

University of Amsterdam, Libary, Geraadpleegd op: 11-02-2015,

van:http://kennisbank.hva.nl/http://lib.uva.nl/primo_library/libweb/action/search.do?vid=UVA Utwente, panelgesprekken, Geraadpleegd op: 20-02-2015, van:

http://www.utwente.nl/ces/evaluatie/evaluatie_activiteiten/panelgesprekken_map/Handoutpanelgesprekken.p df

Werkspots, Hoe werkt het?, Geraadpleegd op: 11-02-2015, van: https://www.werkspot.nl/hoe-werkt-

het/opdrachtgever

http://www.frankwatching.com/archive/2015/01/29/%EF%BB%BFhet-dilemma-van-je-eigen-community- social-media-of-een-eigen-platform/

In document Shootstarter community website (pagina 95-100)